Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Dana Němcová, mluvčí Charty 77, byla 25. dubna v Praze představena jako laureátka letošní Ceny Arnošta Lustiga. Na snímku s Jiřím Stránským.

Dana Němcová: Solidarita s druhými nám dnes hodně chybí

Praha - Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost si včera převzala v Praze na magistrátu Dana Němcová (83). „Ocenění přijímám s velkými rozpaky," svěřila se Deníku Dana Němcová, která se o lidská práva a hodnoty demokracie zasazovala už z disentu v práci Charty 77 a dalších institucích.

Ilustrační foto.

Extremistická scéna v ČR je letos zatím klidná, píše vnitro

Praha - Extremistické subjekty v letošním prvním čtvrtletí v Česku uspořádaly 93 akcí, což bylo o 20 více než ve stejném období loňského roku. Extremistická scéna byla klidná a bez mimořádných událostí. Bezpečnostní složky neobjevily poznatky o zvýšeném riziku násilných aktivit, které by s působením politických extremistických hnutí souvisely. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy o extremismu, kterou zveřejnilo na webu ministerstvo vnitra.

Dana Němcová, mluvčí Charty 77, byla 25. dubna v Praze představena jako laureátka letošní Ceny Arnošta Lustiga.

Cenu Arnošta Lustiga získala chartistka Dana Němcová

Praha - Cenu Arnošta Lustiga za rok 2016 získala disidentka a chartistka Dana Němcová. V úterý to řekl mluvčí organizátorů ceny Pavel Kučera. Výbor, který laureáty volí, ocenil Němcovou za odvahu, spravedlnost a lidskost. Němcová by ocenění měla převzít v úterý v poledne v rezidenci pražské primátorky od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Chartistka Dana Němcová

Za odvahu, spravedlnost a lidskost. Lustigovu cenu získala Dana Němcová

Cenu Arnošta Lustiga za rok 2016 získala disidentka a chartistka Dana Němcová. Oznámil to mluvčí organizátorů ceny Pavel Kučera. Výbor, který laureáty volí, ocenil Němcovou za odvahu, spravedlnost a lidskost. Němcová by ocenění měla převzít dnes v poledne v rezidenci pražské primátorky od premiéra Bohuslava Sobotky.

Tomáš Vandas.

Dělnická strana vedení před volbami nezměnila, lídrem zůstává Vandas

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která je označována za radikální a nacionalistickou, své vedení na sobotním sjezdu nezměnila. Předsedou zůstal Tomáš Vandas, výkonným místopředsedou Jiří Štěpánek. Mimoparlamentní strana, která o sobě dává vědět zejména protestními shromážděními, se rozhodla postavit kandidátky do říjnových sněmovních voleb ve všech krajích.

Z utkání Poličky proti Slatiňanům.

Kompletní slatiňanská sestava zaúřadovala...

Pardubicko /KOMENTÁŘ/ - Krajský přebor: V několika případech se fotbalistům Slatiňan v poslední době nepovedlo venkovní utkání. I proto si v Poličce říkali, že by nemuseli být úplně bez šance na dobrý výsledek. Jenže lídr přeboru je z takových myšlenek vyvedl.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Pozor na ty lajny

To je ložený. Jsme divný. Nevadí nám, že Nejdražší je pes v paneláku, stojí tisíce korun ročně, že Máme na účtech už bilion. Za nulový úrok, a přestože Městské parky stojí miliony. Lidé z nich stále kradou kytky. Když je nikdo nehlídá, že jo?

Jiří Kajínek si odpykává doživotí ve vězení 
za dvojnásobnou vraždu v Plzni na Borech.

Prezident Zeman uvažuje o milosti pro Kajínka

Čáslav/Prachovice – Nejznámější český vězeň a novodobý mučedník Jiří Kajínek se možná přece jen dočká prezidentské milosti. Dnes své úvahy potvrdil sám prezident Miloš Zeman.

Moldava. Ilustrační foto.

Filmaři FAMU na Moldavě obsadí i místní obyvatele

Moldava - Klapka, kamera, točíme! Tak i tyto filmařské pokyny teď můžete slyšet na Moldavě. Do horské obce totiž přijeli studenti pražské filmové školy FAMU, aby tam natočili absolventský film Stillleben režisérky Jany Švagrové.

Vrchní sestra Oblastní charity Znojmo Angelika Osovská je Sestrou roku 2016. Na snímku s ředitelem znojemské Charity Evženem Adámkem.

Angelika Osovská bodovala v soutěži Sestra roku

Znojmo – Vrchní sestra znojemské Charity Angelika Osovská získala ocenění v soutěži Sestra roku 2016. V kategorii Sestra v přímé ošetřovatelské péči se umístila na druhém místě. „Angelika je inteligentní a vstřícná sestra. Má srdce na dlani nejen pro zaměstnance Charity a pro své pacienty, ale i pro jejich rodiny a blízké. Často jsem zaslechla, že ji lidé oslovují Anděli, a každý, kdo ji vidí při práci, ihned pochopí, proč. Je oblíbená i mezi spolupracovníky, ví si rady v téměř každé situaci, dokáže řešit naše spory a problémy s laskavostí, taktem, a se smyslem pro spravedlnost," napsala v nominačním dopise kolegyně oceněné sestry Dana Eliášová.

Ilustrační foto

Agresivní cizinec si v pátek vyhlédl dvě oběti

Mladoboleslavsko – Jen pár hodin stačilo agresivnímu cizinci na to, aby během pátku přepadl a následně okradl dva nevinné lidi na Mladoboleslavsku. Netrvalo to ale dlouho a pachatele, který se nebránil použít sílu, dohnala spravedlnost.

Dům v Horusicích, ve kterém se útok odehrál.

Uplynul rok a půl od vraždy v Horusicích

Horusice - Před osmnácti měsíci začali policisté vyšetřovat několikanásobnou vraždu v Horusicích na Táborsku. Sedm lidí z firmy HF moto napadlo maskované komando. Dva muže stál jejich útok život. Pachatelé ještě rok po útoku unikali spravedlnosti. Na dnešní odpoledne svolali policisté tiskovou konferenci k několikanásobné vraždě. Že by bylo k čemu blahopřát? 

Florbalisté Znojma. Ilustrační foto.

Venkovní zápasy? Pro Laufen možná i výhoda

Znojmo – Opouští bouřlivou domácí atmosféru a před sebou mají jasný úkol. Pokud chtějí znojemští florbalisté pomýšlet na postup do semifinále play-off první ligy, musejí o víkendu v Praze s týmem Black Angels aspoň jednou uspět. Po dvou duelech na jihu Moravy je stav série na tři vítězná utkání vyrovnaný. „Samozřejmě bychom nejraději vyhráli oba zápasy a sérii ukončili, ale spokojíme se i s jedním bodem," ušklíbl se zadák Laufenu Karel Virgl.

Ilustrační foto

Soudci posílají hospodské rváče do vězení. Zbytečně

V mladovožické restauraci Panská zahrada probíhala v srpnu 2015 pouťová zábava. Třiapadesátiletý Pavel Bartůněk sledoval, jak jeho bývalá manželka tančí se svým novým přítelem. Ten Bartůňkův pohled zaznamenal a vztyčil posměšně prostředníček. Vzápětí na to Bartůněk vstoupil na taneční parket, chytil soka pod krkem a roztrhl mu košili. Pořadatel zábavy oba muže vyzval, aby neuváženého chování nechali. Oba, ač neradi, okamžitě poslechli.

Ilustrační foto

Pytláka s kuší se policistům stále nepodařilo chytit

Žďársko - Pytlák, který loni v červenci v lese v katastru Řečice na Novoměstsku pytlačil pomocí šípu z luku, či kuše, uniká spravedlnosti. Spáchal trestný čin pytláctví, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Kardinál Miloslav Vlk.

Kardinál Miloslav Vlk: Komunismus zničil cit pro právo a spravedlnost

/ROZHOVOR/ Po převzetí moci komunisty 25. února 1948 režim zatočil s nepřáteli, k nimž patřila i církev. Následující čtyři desetiletí žili její představitelé v útisku, mnozí skončili v internaci, vězení, byli přinuceni k útěku do exilu. Někteří zemřeli při výsleších, jiní na popravišti nebo v lágrech. „Tehdejší tlak nás přiměl k tomu, abychom se zřetelně rozhodovali pro hodnoty," uvedl kardinál Miloslav Vlk (84) v rozhovoru, který Deníku poskytl loni v prosinci.

Ondřej Vetchý. Snímek z natáčení televizní třídilné minisérie Spravedlnost.

Netradiční detektivka prozradí vraha hned na začátku

Uprostřed noci zazvoní u dveří policisty jeho zakrvácená dcera a informuje ho o hrůze, která se před chvílí odehrála od první minuty je jasné, že kriminální minisérie Spravedlnost, kterou začne Česká televize vysílat v neděli 12. března ve 20.15, se bude odvíjet v opačném gardu. Vražedkyni už totiž známe.

Spisovatel Miloš Doležal zdokumentoval život čihošťského faráře Josefa Toufara ve své knize Jako bychom dnes zemřít měli.

Toufar byl pro komunisty nepřítel. Měl autoritu a šla za ním mládež

Praha /ROZHOVOR/ - Na začátku 90. let začal pátrat po spravedlnosti a odhalovat zločiny minulého režimu. Dnes má spisovatel Miloš Doležal, který 25 let mapoval život a osud kněze, jenž se stal obětí komunistického pronásledování katolické církve, jasno. Aniž by si to podle něj Josef Toufar tehdy plánoval, tak svým otevřeným přístupem k lidem předběhl dobu.

 Deontay Wilder

Boxer Wilder vysoudil za zrušený duel pět milionů dolarů

Americký boxer Deontay Wilder má nárok na pět milionů dolarů (asi 127 milionů korun) za neuskutečněný zápas s Alexenderem Povětkinem, který byl loni kvůli dopingu ruského vyzyvatele zrušen. Rozhodl o tom federální soud v New Yorku.

Režisérka Agnieszka Hollandová na tiskové konferenci, která se konala 18. ledna 2013 v Praze po projekci třídílného dramatu Hořící keř.

Hollandová nečekala, že její nový film bude vnímán jako politický

Polská režisérka Agnieszka Hollandová vůbec nečekala, že její film Přes kosti mrtvých bude předmětem politických kontroverzí. Zdánlivě nevinný příběh o životě postarší ženy v polsko-českém pohraničí se ale takovým stal vlivem politických změn v Polsku. Hollandová, která se stále považuje za tak trochu českou filmařku, to dnes řekla zahraničním novinářům v Berlíně, kde měl její nejnovější snímek v neděli světovou premiéru.

Ivan Hoffman

Vězení a trest

České věznice jsou opět přeplněné. Ví se sice proč, ale těžko se s tím dá něco udělat, když se zločinci, delikventi a přestupníci vězení nebojí. Žijeme v době, kdy ohledy na lidská práva neumožňují aplikovat vězni staré dobré okovy a uvrhnout ho vyhladovělého do temné vlhké kobky případně s nějakými hlodavci. Trend je o vězně pečovat, aby ve výkonu trestu fyzicky ani psychicky nestrádal.

Donald Trump

Trump vyzval farmaceutické firmy ke snížení cen léků

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes vyzval velké farmaceutické firmy, aby přesunuly svou výrobu do Spojených států a snížily ceny léků. Trump tak učinil po setkání se šéfy několika farmaceutických firem v Bílém domě, informovala agentura Reuters.

Donald Trump přichází.

Trumpovi stoupenci zákaz imigrace vítají

Zatímco z řady velkých amerických měst znějí hlasité protesty proti imigračnímu výnosu prezidenta Donalda Trumpa, tak v oblastech, kde má silnou podporu, spousta lidí jeho krok schvaluje. Voliči, kteří v listopadových volbách Trumpa podpořili, jsou podle agentury AP spokojeni s tím, že plní své sliby.

Donald Trump.

Trump vyhodil ministryni spravedlnosti. Nesouhlasila s migračním dekretem

Americký prezident Donald Trump uvolnil z funkce úřadující ministryni spravedlnosti Sally Yatesovou, která nesouhlasila s jeho dekretem dočasně zakazujícím vstup do USA obyvatelům sedmi muslimských zemí a pozastavujícím přijímání uprchlíků. Proti výnosu protestovala velká skupina amerických diplomatů a demokratičtí senátoři se jej neúspěšně pokusili zvrátit v Kongresu. Trump, jehož lidé proti silné kritice nařízení vytrvale hájí, podle agentury AP připravuje další opatření, které má postihnout i přistěhovalce pobývající v USA legálně.

Ivo Jahelka.

Ivo Jahelka: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Zhudebňování soudních případů a životních příběhů je netradiční koníček, díky kterému se do povědomí lidí dostal advokát Ivo Jahelka. Folkový formát jeho písní se setkává s pozitivními ohlasy, stejně jako netradiční tematika textů. Zpívající právník se objevil v pořadu Neznalost neomlouvá, ve kterém komentoval perličky ze soudních síní a dával právnické rady. V Praze si během studií práv našel oblíbená místa, ke kterým tíhne i dnes. Kde by vás vyzval v tenise a kam by vás pozval „na jedno"?

Beseda v Králíkách o záměru zřízení ženské věznice.

Od státu chtějí pouze objekt

Králíky – Úterní návštěva místopředsedy vlády Andreje Babiše a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána v Králíkách přinesla místním jistou naději.

Petra Kvitová poprvé veřejně promluvila o napadení.

Odměna nepomohla! Pachatel, který pořezal Kvitovou, stále uniká

Prostějov - Žádná změna. Přesně měsíc již uniká spravedlnosti neznámý pachatel, který 20. prosince napadl tenistku Petru Kvitovou v jejím bytě v Prostějově. Útočníka se dosud nepodařilo policii vypátrat ani přes stotisícovou odměnu, kterou slíbil za jeho dopadení prostějovský tenisový klub.