Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové soudce.

Zeman jmenoval nové soudce. Novináře se snažte zaplácnout, poradil jim

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 40 nových soudců navržených exministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Řekl jim, že zatímco ministři přicházejí a odcházejí, soudní soustava zůstává. Zároveň je vyzval, aby před vynášením rozsudků zachovávali mediální ticho. Novináře označil za vosy, soudci se je prý mají snažit zaplácnout.

Zleva místopředsedkyně STAN Věra Kovářová, předseda poslaneckého klubu Jan Farský a první místopředseda Vít Rakušan.

Kněžínek ministrem místo Babiše? Opozice i ČSSD změnu vítá

Opoziční strany i koaliční ČSSD kvitují, že premiér Andrej Babiš ustoupil od myšlenky, že by po rezignaci ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) mohl úřad vést dočasně sám. Nominaci místopředsedy Legislativní rady vlády Jana Kněžínka na post ministra spravedlnosti z tohoto hlediska přijali, kritizovali ale personální rozhodování Babiše.

Dagmar Burešová s Václavem Havlem.

Zemřela Dagmar Burešová, první porevoluční ministryně spravedlnosti

O víkendu zemřela první ministryně spravedlnosti po listopadu 1989 a někdejší předsedkyně České národní rady (ČNR) z počátku 90. let Dagmar Burešová. Na svém twitterovém účtu to dnes oznámila Česká advokátní komora. Obhájkyni disidentů z doby totality, jež se po svém politickém angažmá vrátila k advokacii, bylo 88 let.

Taťána Malá

Opsaná diplomka? Ministryně Malá čelí obvinění z plagiátorství

Magisterská práce ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) nese podle expertů, které oslovil Český rozhlas - Radiožurnál prvky možného plagiátorství. V práci, kterou Malá sepsala v roce 2011 na soukromé vysoké škole v Bratislavě, našel systém na odhalování podvodů opakovanou shodu s příspěvky na internetu nebo s prací jiné autorky. Malá pochybnosti o originalitě své práce odmítá. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl novinářům, že ja na ministryni, aby věc vysvětlila.

Taťána Malá

Zeman se sešel s budoucími ministry. Neodcházím s pláčem, řekla Malá

Český prezident Miloš Zeman v pondělí přijal v Lánech některé kandidáty na ministry. Jako první se setkal s Taťanou Malou, jež byla navržena na ministerstvo spravedlnosti. Krátce po poledni dorazila na schůzku i Marta Nováková, ta však setkání odmítla komentovat. Následně se Zeman setkal také s nominantem na ministerstvo práce Petrem Krčálem a kultury Antonínem Staňkem.

Taťána Malá

Stíhání Babiše lze odložit, řekla Malá. Piráti či ODS ji za ministryni nechtějí

Piráti, ODS a TOP 09 kritizují nominaci poslankyně Taťány Malé (ANO) na ministryni spravedlnosti. Připomínají zejména její výrok o možném odkladu trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) do doby, než skončí volební období. Podle lidovců je zásadnějším problémem než výběr ministrů právě skutečnost, že je Babiš trestně stíhaný pro podezření z dotačního podvodu.

Andrej Babiš.

Malá na spravedlnost, Nováková průmysl. Babiš prozradil adepty na ministry

/INFOGRAFIKA/ Zatímco jména nominantů ČSSD na ministerské posty jsou známá už měsíc, svoje favority představil designovaný premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš teprve dnes. Ministryní spravedlnosti by se měla stát Taťána Malá, na průmysl je nominovaná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Na obraně skončí Karla Šlechtová, kterou vystřídá současný ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar.

Ilustrační foto

V Dolních Hbitech vyhrálo fair-play

Dolní Hbity – Ve sportu všichni počítají především branky a body, pro které jsou schopni udělat takřka cokoliv. Trochu se zapomíná, že hlavní smyslem sportu je zdravé soupeření v duchu fair-play. Po uplynulém víkendu a zápase okresního přeboru dorostu, mezi Dolními Hbity a Rožmitálem, ale můžeme s radostí konstatovat, že smysl pro čest a spravedlnost na Příbramsku nevymizel.

Místopředseda Nejvyššího soudu České republiky Roman Fiala

Místopředseda Nejvyššího soudu Fiala: Svoboda není chytat zloděje, ale nekrást

/ROZHOVOR, VIDEO/ Funguje u nás právo tak, aby měli lidé pocit, že žijí ve společnosti, která usiluje o spravedlnost? Nebo tu máme jen několik tisíc soudců, kteří se drží paragrafů a nehledí na to, zda jejich rozsudky nepřinášejí veřejnosti víc frustrace, než je zdrávo? O složitých cestách práva hovořil Deník s místopředsedou Nejvyššího soudu Romanem Fialou. 

Ilustrační foto

Řidič spravedlnosti neunikl

Svitavsko - Hned ze dvou přečinů si vyslechl obvinění pětačtyřicetiletý profesionální řidič. Těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku.

Ilustrační foto

Vrah čtyři roky po činu stále uniká spravedlnosti

Mělnicko – Policisté stále hledají přátele a známé čtyři roky zavražděného muže. Pachatel totiž stále uniká spravedlnosti. Tělo zabitého jedenačtyřicetiletého Poláka Marcina Jaroslawa Baly se našlo přesně 15. dubna roku 2014.

Odvolaný šéf FBI James Comey.

Rusové mají nejspíš kompro na Trumpa, tvrdí bývalý šéf FBI

Bývalý ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey naznačil v rozhovoru s televizí ABC, že Rusové mohou mít na amerického prezidenta Donalda Trumpa kompromitující informace. Podle Comeyho svědčí jednání amerického prezidenta o „jistých známkách maření spravedlnosti”.

Marie Benešová

Exministryně spravedlnosti Benešová: Státní zástupci jsou ustrašené myši

Někdejší nejvyšší státní zástupkyně a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová v rozhovoru pro ČTK uvedla, že ze státních zástupců se staly ustrašené myši. Právnička, bývalá poslankyně a milovnice koček v úterý oslaví sedmdesáté narozeniny, do důchodu se ale rozhodně nechystá. S mladšími kolegy vede advokátní kancelář, radí prezidentovi Miloši Zemanovi v oblasti justice a nadále sleduje politické dění.

Ilustrační foto.

Brod soupeři zatápěl a přivezl si alespoň bod

Zápas krajského přeboru se hrál za vytrvalého deště na perfektně připravené travnaté ploše hrádeckého klubu. Hned v úvodu se dostal k zakončení Hloušek, ale slabší pravou nohou domácího brankáře nezaskočil.

Snad každý to jméno zná  - Vinnetou. Komedie s tímto známým jménem ožije v Divadle A. Dvořáka Příbram už ve čtvrtek 5. dubna.

Vinnetou bude hledat spravedlnost v Příbrami

Příbram – Komedie s tímto známým jménem ožije v Divadle A. Dvořáka Příbram už ve čtvrtek 5. dubna. Režisérka Kateřina Baranowska si připravila po hrách Dvacet tisíc mil pod mořem či Tajemný hrad v Karpatech. Hned na úvod musela odpovědět na otázku, zda se nejedná o klasickou mayovku.

Ilustrační foto

Hříšníci unikají policii mnoho let

Orlickoústecko, Svitavsko – Skrývají se, nebo se pohybují mezi lidmi? Policie v kraji eviduje několik osob, po nichž pátrá mnoho let. Někteří unikají policii i šestnáct let. Jako Josef Ljubenko, který se může vydávat za Josefa Matoulka.

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

ČT: Platforma pro záchranu ČSSD navrhla nominovat do vlády pouze Hamáčka

Platforma pro záchranu ČSSD se v sobotu usnesla, že strana do vlády nemá nominovat žádné zákonodárce kromě předsedy strany Jana Hamáčka. Stejně tak by podle platformy měli mít sociální demokraté v nové vládě pět křesel. V sobotu to na setkání platformy v Třešti prohlásil první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Informaci přinesla Česká televize.

Josef Klíma a jeho beseda v zámku v Trmicích

Josef Klíma: Kandidovat na prezidenta nebudu. Držím se svého kopyta

/ROZHOVOR/ Jeho auto v neděli odpoledne tiše projelo Trmicemi a zastavilo u bílého zámečku pod betonovou dálnicí. Investigativní novinář, cestovatel, spisovatel, vypravěč, televizní reportér, scénárista, muzikant, držitel Ceny Ferdinanda Peroutky a majitel kouzelných zrcátek TÝTÝ Josef Klíma dvě hodiny bavil padesátku posluchačů v hudebním salonku. 

Josef Klíma a jeho beseda v zámku v Trmicích

Josef Klíma: Kandidovat na prezidenta nebudu. Držím se svého kopyta

Trmice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Jeho auto v neděli odpoledne tiše projelo Trmicemi a zastavilo u bílého zámečku pod betonovou dálnicí. Investigativní novinář, cestovatel, spisovatel, vypravěč, televizní reportér, scénárista, muzikant, držitel Ceny Ferdinanda Peroutky a majitel kouzelných zrcátek TÝTÝ Josef Klíma dvě hodiny bavil padesátku posluchačů v hudebním salonku. 

Na Višňovce staví stovky nových moderních bytů.

Na Višňovce staví stovky nových moderních bytů

Pardubice – Pardubická čtvrť Višňovka se znatelně rozroste. Vznikají zde stovky nových moderních bytů. U Polikliniky Vektor už pracovníci hloubí základy Residence Na Spravedlnosti, kterou staví developerská společnost Luxury Home.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin zavítal na Krym. Jeho anexi označil za ukázku skutečné demokracie

Ruský prezident Vladimir Putin dnes navštívil poloostrov Krym. Během své návštěvy označil jeho anexi za „znovunastolení historické spravedlnosti“ a „ukázku skutečné demokracie“. Podle prezidentské kanceláře se jedná o poslední Putinovu cestu mimo Moskvu před nedělními prezidentskými volbami.

Petr Kramný.

Kramný neuspěl u Ústavního soudu

Petr Kramný, pravomocně odsouzený za vraždu své manželky a dcery k osmadvaceti rokům vězení, neuspěl se svou stížností u Ústavního soudu.

Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto.

Kyselinový útočník si za mřížemi posedí déle

Odvolání kyselinový útočníka Jana L. u Krajského soudu v Ostravě vyneslo obžalovanému ještě vyšší trest. Opavský okresní soud ho letos v lednu poslal do vězení na čtyři roky nepodmíněně a k tomu ještě kvůli závislosti na pervitinu nařídil ambulantní ochrannou léčbu. Dotyčný ovšem s trestem nesouhlasil a jal se dožadovat spravedlnosti u vyšší soudní instance.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová

Slovenská novinářka o zastřeleném kolegovi: Nedal se koupit ani zastrašit

Již delší dobu jsme svědky toho, jak pozici novináře znevažují vrcholní politici, kteří si dělají srandu z nebezpečí vyplývající z práce investigativních reportérů a zpochybňují závěry jejich práce. Status novináře i jeho ochrana jsou v úpadku. Nikdy jsem si ale nemyslela, že až v takovém, abych jednoho dne musela oplakávat kolegu a kamaráda, který se stal obětí nájemné vraždy.

Ilustrační foto.

Utíkal před policisty, dopadli ho strážníci

České Budějovice - Před spravedlností utíkal třicetiletý muž z Českobudějovicka. Nezdržoval se v místě, kde má trvalé bydliště, a nereagoval na výzvy policie k předvolání. V pátek večer spadla klec.

Vysoký Ford na nízké BMW najel kolem a vmžiku se převrátil na bok.

VIDEO: Řidič chtěl vytrestat jiného šoféra. Dopadlo to jinak, než plánoval

Říká se tomu „karma“. Když někomu provedete něco špatného a tento skutek se vám nakonec vrátí, aby vytrestal i vás. Spravedlnost dostihla i jistého řidiče, který se dostal do menší potyčky v Kalifornii. Své rozčilení chtěl projevit nabouráním do dalšího účastníka provozu, ale karma byla hned za rohem.

Včelaři někdo v Přílepích pobořil na třicet úlů, viník zatím spravedlnosti uniká. Pokud si někdo v noci na minulý pátek 9. února u silnice vedoucí z Lukovečku do Přílep a dál na Holešov všiml něčeho podezřelého, může se obrátit na policii.

Vandal, který poničil včelaři v Přílepích úly, trestu uniká

„ Je to k pláči, jak se někteří lidé můžou zachovat.“ Lakonický komentář ze sociální sítě asi nejlépe vystihuje případ nesmyslného a především bezohledného vandalství, který v minulých dnech pobouřil obyvatele Přílep i okolních obcí. Tamnímu včelaři totiž někdo pobořil na třicet úlů, viník zatím spravedlnosti uniká, přestože případ od začátku řeší i policie.

Ryszard Czarnecki

Europoslanci odvolali svého místopředsedu. Kolegyni označil za udavačku Židů

Evropský parlament dnes zbavil funkce jednoho ze svých místopředsedů, polského poslance Ryszarda Czarneckého. Člen polské vládní strany Právo a spravedlnost na začátku ledna nepřímo označil svou kolegyni Rózu Thunovou za nacistickou kolaborantku. Pro jeho odvolání se vyslovilo 447 poslanců, zapotřebí bylo 376 hlasů.