Kreativ

ŠTÍTEK: spravedlnost

Hlavy granátníků ve Valdštejnsku se brzy vrátí na své místo

Hlavy granátníků z Valdštejnska nalezeny. Policie dopadla zloděje

Bělá pod Bezdězem - Když v únoru z Valdštejnska u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku zmizely hlavy 300 let starých soch granátníků, jen málokdo doufal, že se ještě objeví. Nyní ale policie slaví úspěch, krádež je vyřešena a hlavy se opět vrátí na svá místa. Vandalové, kteří sochám hlavy uřezali, dostali zřejmě strach z rozruchu, který jejich čin vyvoval.

Obyvatelé sídliště Pod Nemocnicí malují před obchod, kde německý ovčák zakousl malého Maxíka, obrázky a zapalují svíčky. Rovněž žádají o odebrání psa majitelce.

Horor na sídlišti v Rakovníku: agresivní pes tam nezaútočil poprvé

Rakovník - Třináctileté přátelství psíka Maxíka a Jaroslava Hendrycha skončilo tragicky. Když zhruba hodinu před půlnocí vyrazil do místního obchodu zakoupit cigarety a vzal svého věrného kamaráda s sebou, nečekaně na něj zaútočil německý ovčák. Maxíkovi už v tu chvíli nebylo pomoci.

Ivan Hoffman

Pokroková mládež

Když před padesáti lety začínala v Číně kulturní revoluce, připadalo to i radikálně levicové mládeži na Západě jako dobrý nápad. Boj čínských mládežníků organizovaných v rudých gardách proti „starému myšlení", ovšem nakonec znamenal vedle obrovských kulturních a ekonomických škod i nezměrnou lidskou tragédii, když milióny Číňanů doplatili na „kulturní revoluci" životem.

Obyvatelé sídliště Pod Nemocnicí malují před obchod, kde německý ovčák zakousl malého Maxíka, obrázky a zapalují svíčky. Rovněž žádají o odebrání psa majitelce.

Horor na sídlišti: agresivní pes tu nezaútočil poprvé

Rakovník – Třináctileté přátelství psíka Maxíka a Jaroslava Hendrycha skončilo tragicky. Když zhruba hodinu před půlnocí vyrazil do místního obchodu zakoupit cigarety a vzal svého věrného kamaráda s sebou, nečekaně na něj zaútočil německý ovčák. Maxíkovi už v tu chvíli nebylo pomoci.

Hlavy granátníků ve Valdštejnsku se brzy vrátí na své místo

Hlavy granátníků z Bělé nalezeny! Policie dopadla zloděje

Bělá pod Bezdězem - Když v únoru letošního roku zmizely z Valdštejnska hlavy 300 let starých soch granátníků, jen málokdo doufal, že se ještě objeví. Nyní ale policie slaví úspěch, krádež je vyřešena a hlavy se opět vrátí na svá místa

Lesní mše u Lužan za vodu s farářem Josefem Kordíkem.

Uprostřed lesů prosili Lužanští za vodu

Lužany – Prašnou cestou mezi žlutě rozkvetlými řepkovými poli spěchají lidé a jeden po druhém mizí v lese. Vědí, kam jdou, a vědí proč. Společně s železnickým farářem Josefem Kordíkem totiž chtějí u vyschlé lesní studánky prosit za vodu.

Pes - ilustrační foto

V Rakovníku jsou jen dvě lokality určené pro volné pobíhání psů

Rakovník - Některým majitelům psů v Rakovníku se nelíbí vyhláška omezující volné pobíhání psů po Rakovníku vyjma dvou lokalit k tomu určených. Pejskaři mohou beztrestně nechat proběhnout své čtyřnohé miláčky pouze v lesoparku Na Paraplíčku a také podél pravého břehu Rakovnického potoka od plynárny k železničnímu mostu před koupalištěm. Dále pak až mimo zastavěné území města. Vyhláška sice platí v Rakovníku delší dobu, mluvit se ale o ní mezi majiteli psů začalo díky nutné „aktualizaci" zastupiteli.

Identikit možného vraha z videopůjčovny ve Šternberku

Vražda ve videopůjčovně: policie má po 11 letech podobiznu podezřelého

Šternberk – Už jedenáct let možná chodí mezi lidmi ze Šternberka vrah. Šance, že policie dopadne muže, který brutálně zavraždil pracovnici místní videopůjčovny, vzrostla. Policisté totiž mají jeho identikit. Díky svědkům, kteří se po letech přihlásili, může vrah skončit v rukou spravedlnosti, případ totiž bude promlčen až za devět roků.

Ivan Hoffman

Leicester

Nikdo to nechtěl a všichni jsou z toho u vytržení. Vítězství outsidera v nejtěžší fotbalové lize světa je příběhem, který není pouze o fotbalu, anebo o sportu. Příběh Leicestru City je o naději. Loni v srpnu byl v Anglii kurz na vítězství lišek 5000 : 1. Parta kolem trenéra Ranieriho, která se bavila fotbalem a neměla respekt z daleko slavnějších a bohatších soupeřů ale sbírala jedno nepředpokládané vítězství za druhým až je z toho nakonec mistrovský titul.

Perem studenta 2. kolo: Veronika Bachoříková, SŠ Havířov-Prostřední Suchá

Regionální Deník společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství a mládeže, sportu a tělovýchovy Věrou Palkovou a náměstkem ústředního školního inspektora Ondřejem Andrysem organizuje první ročník soutěže pro středoškoláky s názvem Perem studenta.

Igor je náš bratr, oznamovala cedulka. Objevila se na soše Spravedlnosti.

Igor je náš bratr, oznamovala cedulka. Objevila se na soše Spravedlnosti

Brno – Nápis neznámého pachatele se ve čtvrtek odpoledne objevil na brněnské soše Spravedlnosti na Moravském náměstí. Na cedulce stálo bílým písmem na černém podkladu: Igor je náš bratr. Policie zatím případ neprošetřuje. „Od nikoho jsme oznámení v této souvislosti neobdrželi," komentovala mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Ilustrační foto.

Nekvalitní a nebezpečné výrobky míří do Evropy nejčastěji z Číny

Brusel - Evropský systém varování před nebezpečnými výrobky na trhu loni zaznamenal 2072 upozornění. Na tiskové konferenci to dnes uvedla komisařka Evropské unie pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen Věra Jourová. Podobné výrobky nejčastěji - v 62 procentech případů - pocházejí z Číny. Podle Evropské komise je zásadním problémem zvyšující se podíl nekvalitního zboží koupeného přes internet od prodejců mimo unijní území.

Ilustrační foto.

Země EU se shodly na společné pobřežní stráži

Lucemburk – Ministři vnitra zemí Evropské unie dnes potvrdili shodu členských států osmadvacítky na podobě legislativy umožňující vznik a fungování budoucí společné evropské pobřežní a pohraniční stráže. Novinářům to po schůzce v Lucemburku řekl nizozemský státní tajemník pro spravedlnost a migraci Klaas Dijkhoff.

Fotbalisté Slavoje Stará Boleslav (na snímku jejich kapitán Václav Šmejkal) reagovali na výrok rozhodčího Ivo Poláka po svém. Od soupeřů z Ovčár si úmyslně nechali vstřelit gól.

Fair play v praxi. Fotbalisté Staré Boleslavi si úmyslně nechali vstřelit gól

Stará Boleslav – Zápas fotbalistů Slavoje Stará Boleslav a Sokola Ovčáry, dvou předních týmů skupiny B středočeské I. B třídy, v praxi ukázal, co je to fair play. Parta domácích fotbalistů v čele s Josefem Matějovským (starší bratr sparťana Marka) potvrdila, že opravdu uznává fotbalovou spravedlnost.

S BÁSNÍKY PŘIJELI DO TEPLIC I TVŮRCI FILMU

KULTURNÍ SERVIS: KINA, DIVADLA, VÝSTAVY

Teplicko - Štěpán, Kendy a Karas zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní.

Syrský prezident Bašár Asad

Pro stíhání syrského prezidenta Asada prý existují pádné důkazy

New York - Mezinárodní vyšetřovatelé a právníci získali z dokumentů, které ze Sýrie vyvezl bývalý spolupracovník tamního režimu Abdalmadžíd Barakát, důkazy o tom, že syrský prezident Bašár Asad spáchal válečné zločiny. O obsahu rozsáhlého materiálu, o němž se první informace objevily v roce 2012, informoval server Middle East Eye (MEE).

Pracovnice Slezské diakonie Krnov Hana Gebauerová (Dobrovolnické centrum) a Nikola Benediková (středisko BENJAMÍN Krnov).

Cena pro Dobrovolnické centrum Slezské diakonie

Pracovníci krnovského Dobrovolnického centra Slezské diakonie převzali minulý týden z rukou hejtmana Moravskoslezského kraje Čestné uznání za společenskou zodpovědnost. Do soutěže, jejímž cílem je ocenit organizace, ale i obce, které jsou aktivní na poli společenské odpovědnosti, se letos přihlásilo rekordních 70 uchazečů.

Přijetí rakouského prezidenta na nádraží ve Stochově

Fischer se Zemanem se neshodli v otázce migrace

Praha - Český i rakouský prezident pochybují o dohodě o navracení uprchlíků mezi Evropskou unií s Tureckem, v názorech na migraci se ale liší. Řekli to dnes na tiskové konferenci po jednání na zámku v Lánech. Prezident Miloš Zeman zopakoval svůj odmítavý názor na přerozdělování migrantů podle kvót. Rakušan Heinz Fischer uvedl, že evropské země by měly problém řešit společně, a Vídeň proto volá po spravedlnosti v přerozdělování. Dodal, že je otázkou, jakým způsobem tuto spravedlnost zajistit.

Ilustrační foto

Lidé v ČR vnímají české soudnictví lépe než dříve, ukázal přehled

Brusel - Soudnictví v Česku vnímají občané nyní o něco lépe než v minulých letech, vyplývá z dnes uveřejněného letošního srovnávacího přehledu soudnictví v Evropské unii. Podle eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové je to pro Česko a jeho vnímání ve světě pozitivní posun. Právě Jourová dnes přehled vypracovaný Evropskou komisí novinářům představila.

Z filmu Teorie tygra.

Teorie tygra vystřídala v čele návštěvnosti kin Batmana a Supermana

Praha - Česká komedie Teorie tygra vystřídala v čele víkendové návštěvnosti tuzemských kin souboj superhrdinů ve filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. Rodinný film scenáristy a režiséra Radka Bajgara s Jiřím Bartoškou a Eliškou Balzerovou o premiérovém víkendu přilákal téměř 30.000 lidí, kteří v pokladnách nechali přes čtyři miliony korun. Oznámila to dnes Unie filmových distributorů.

Bývalý velitel izraelské tajné služby Mossad Efraim Halevy řekl, že byl při své práci nucen porušovat zákon.

Bývalý šéf izraelské rozvědky Mossad přiznal, že porušoval zákon

Londýn/Jeruzalém - Bývalý velitel izraelské tajné služby Mossad Efraim Halevy řekl, že byl při své práci nucen porušovat zákon. V rozhovoru s židovskými vysokoškolskými studenty v Londýně také poznamenal, že nevěří v absolutní spravedlnost. Halevy přitom studoval práva, údajně s vyznamenáním.

Jiří Bartoška.

KULTURNÍ SERVIS: KINA, DIVADLA, VÝSTAVY

Teplicko - Teorie Tygra je road movie o muži, který si v šedesáti vzpomene, že míval sny i vlastní vůli a že chce zpátky vládu nad svým životem. Vydá se na riskantní cestu navzdory tomu, že tím přichází o vše.

Na nejméně 70 mrtvých a přes 340 zraněných vzrostla bilance nedělního útoku sebevražedného atentátníka v pákistánském Láhauru.

Ki-mun odsoudil atentát v Láhauru, podle nové bilance zahynulo 70 lidí

Láhaur – Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v noci na dnešek odsoudil nedělní atentát v pákistánském Láhauru jako „akt děsivého terorismu". Pachatelé podle něj musí být urychleně hnáni před spravedlnost. Šéf OSN rovněž vyzval pákistánskou vládu, aby učinila vše pro ochranu náboženských menšin a všech ostatních lidí v zemi.

Policie dopadla muže, který žil čtyři roky pod identitou svého příbuzného

Muž vyhýbající se vězení žil pod jménem příbuzného

Praha /VIDEO/ - Za svého příbuzného, který dlouhodobě žije v zahraničí, se podle poznatků pražské policie vydával muž snažící se schovávat před spravedlností. Rovněž dlouhodobě; po celé roky, zjistili kriminalisté z II. pražského obvodu. Ti již od roku 2014 pátrali po muži, který nenastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za loupež a majetkové trestné činy - a vypadalo to, že se po něm slehla zem.

Ilustrační foto

Ministři zemí EU se sejdou mimořádně ve čtvrtek

Brusel – Po teroristických útocích v Bruselu se ve čtvrtek mimořádně sejdou ministři zemí Evropské unie zodpovědní za spravedlnost a bezpečnost. Oznámilo to dnes nizozemské předsednictví EU. Evropská komise dnes dala najevo, že by kvůli terorismu měly členské země a europarlament zrychlit přijímání těch protiteroristických návrhů, které unijní exekutiva už navrhla.

V posledním domácím utkání východní skupiny II. ligy futsalistů remizoval Amor Vyškov (v bílém) s Baníkem Ostrava 6:6.

Futsalisté Amoru ztratili s Ostravou čtyřgólové vedení, přesto berou bod

Vyškov – Na bronz už nedosáhnou, ale může je těšit, že patří k silnému středu tabulky. A také způsob, jakým se v posledním domácím utkání rozloučili se svými fanoušky. V něm druholigoví futsalisté Amoru Vyškov remizovali s Baníkem Ostrava, když zápas nabídl téměř vše, co futsal nabídnout může. Amor měl soupeře na kolenou, ale v závěru i prohrával.

Ilustrační foto.

O vítězi v Litoměřicích musel rozhodnout penaltový rozstřel

Litoměřice – Střetnutí 17. kola divize B mezi ještě vloni třetiligovým pražským Meteorem (vydatně omlazeným) a domácím FK přineslo fotbal v kvapíkovém tempu, v němž do přestávky bylo mnohem rušněji před brankou hostitele, než na druhé straně před svatyní někdejšího exligového brankáře Václava Wintra.

Ilustrační foto

S fungováním demokracie v Česku je spokojeno přes polovinu lidí

Praha – Spokojenost lidí s fungováním demokracie v Česku zůstává na nejvyšší úrovni od roku 2004. Nyní je s ním spokojeno 56 procent občanů, což je o procentní bod více než před rokem. Proti roku 2013, kdy byla spokojenost na nejnižší úrovni, je výsledek lepší o 23 procentních bodů. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Tomáš Novosad u soudu.

Žaluje Nejvyšší soud. Odbyli mě, stěžuje si propuštěný vedoucí správy budov

Brno – Představuje záruku spravedlnosti. Kvůli ní se k Nejvyššímu soudu dovolávají lidé nespokojení s rozhodnutími nižších soudů. Bývalý zaměstnanec Nejvyššího soudu Tomáš Novosad má však opačný názor. Domnívá se, že výpověď, kterou dostal v květnu 2014 od tehdejší předsedkyně Ivy Brožové, je neplatná. Na svého bývalého zaměstnavatele podal žalobu. Brněnský městský soud ji ve středu zamítl. Novosad se chce soudit dál.

Polednice. Aňa Geislerová

KULTURNÍ SERVIS: KINA, DIVADLA, VÝSTAVY

Patrně nejznámější český cestovatel současnosti Dan Přibáň podnikl svou dosud nejnáročnější expedici - půlroční dobrodružnou výpravu po Tichomoří. Devítičlenný tým vyrazil z australského Perthu a pokračoval přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko. Kromě unikátního cestovatelského zážitku nový Přibáňův dokument ukazuje, že svět se dá projet netradičně v posádce dvou trabantů, polského Fiatu neboli malucha, Jawy a dokonce dvou invalidních vozíků, jejichž majitelé byli členy týmu.

Bývalá kasárna Jana Žižky z Trocnova v pražském Karlíně.

Ministr Pelikán chce z karlínských kasáren vybudovat justiční palác

Praha - Z bývalých kasáren v pražském Karlíně, které se neúspěšně snažilo prodat ministerstvo obrany, by v budoucnu mohl vzniknout justiční palác. Oznámil to ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministerstvo obrany uvedlo, že spravedlnost již požádala o převod práva hospodařit s objektem. O budovu kasáren, kterou v roce 2002 poškodily povodně, původně usilovala podnikatelka Ivana Tykačová.