Kreativ

ŠTÍTEK: srdce

Letos je otisk razítka ve tvaru lidských dlaní svírajících srdce - uvnitř srdce najdete datum 14. února 2019, nad srdcem pak název obce – Milostín. Autorem návrhu je Eva Hašková.

V Milostíně orazítkují valentýnku speciálním razítkem

Milostín – Stejně jako v předchozích letech, tak i letos připravila Česká pošta ke svátku svatého Valentýna příležitostné razítko. Až do 14. února můžete v Milostíně získat na valentýnské přání unikátní otisk razítka pro zamilované. Denně jich tu orazítkují stovky.

Záchranáři z trosek zřícené budovy v Istanbulu vyprostili pětiletou dívku

Z trosek budovy v Istanbulu zachránili pětiletou dívku. Šest lidí zemřelo

Turečtí záchranáři vyprostili z trosek zřícené sedmipatrové budovy v hlavním městě Istanbulu pětiletou dívku. Při tragické události, ke které došlo ve středu odpoledne, zahynuli nejméně šest lidí. V sutinách se zatím podařilo nalézt třináct přeživších včetně nezletilého chlapce.

Příznivci bojových umění pomohli dvěma dětem s handicapem částkou více než čtvrt milionu korun.

Bojovníci podpořili 260 tisíci dvě děti s handicapem

Nymburk, Poděbrady - Celkem 260 tisíc korun se podařilo shromáždit díky sbírce organizované MMA Poděbrady, sdružení, které se věnuje bojovým sportům. Částka podpoří dvě děti – osmiletého Vojtu s dětskou mozkovou obrnou a o rok mladší Barborku, která má kombinované postižení. Sbírka byla slavnostně zakončena během galavečera bojových umění GCF 47 v Nymburce.

Akademický sochař Petr Fidrich propojil svoje umění s atomovou elektrárnou.

Do srdce elektrárny sochař umístil anděla

Temelín – Jako byste se ocitli v srdci elektrárny, budete mít pocit v informačním centru Jaderné elektrárny Temelín, kam akademický sochař Petr Fidrich umístil sochu Atomového anděla v rámci své nové výstavy Poutníci atomové paměti.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun

Seriál Most!? Konečně něco o životě, jaký skutečně je

Sledujete v pondělí večer na ČT 1 seriál Most!? Že ne? Děláte chybu! Já jsem si zatím nenechal utéct ani jeden díl a rozhodně nelituju. Naopak. Náramně se při tom bavím a z debat s kamarády a známými usuzuji, že ani z daleka nejsem sám.

Ilustrační foto.

Muzikál podle Boženy Němcové

Strakonice – Pohádkový muzikál Pyšná princezna na motivy Boženy Němcové uvede kulturní dům v neděli 10. února od 15 hodin.

Václav Milík v semifinále ZP

Mladí kluci se znovu začínají zajímat o motorky

Pardubice - Trojnásobná Hvězda Deníku Václav Milík zviditelňuje plochou dráhu  Popularita. Ještě to bude pár let takto pokračovat a on se stane starostou Pardubic… Tedy jestli bude kandidovat a naši čtenáři půjdou volit. 

Prasátka najdou azyl u paní Štěpánky Kučerové z Trhových Svinů.

Vyroste a poslouchat nebude

Trhové Sviny – Prase střídá psa nejen v čínském kalendáři, ale někdy i v srdcích těch, kteří si pořizují domácího mazlíčka. Mít prase za kamaráda není pro každého.

Ilustrační snímek.

Když řádí zabiják smog

Karvinsko – Smog. Jedenz důvodů, kvůli kterým se lidé stěhují z regionu pod hory či úplně mimo kraj. Zvýšené hodnoty smogu moravskoslezský region opět dusily také před několika dny. Jak říkají odborníci, smog se ale vyskytuje i na horách, i když v mnohem menších hodnotách. Důležitou prevencí a obranou je tak i celkově zdravý životní styl.

Hokejbalisté, kteří v druhé polovině 90. let hráli Rakovnickou hokejbalovou ligu, se opět sešli ve sportovní hale, aby pomohli potřebným.

Retro hokejbalisté pomohli rekordní částkou

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Že mají hokejbalisté dobré srdce, se přesvědčili rakovničtí fanoušci této jinak tvrdé hry již potřetí. Multi charitativní akce Retro hokejbal pomáhá, kterou pořádá předseda rakovnického hokejbalového klubu Miroslav Tlustý, opravdu pomohla. Dohromady se pro nemocnou Aničku, Domov Na Zátiší a Dětský domov Nové Strašecí vybrala skvělá částka 63 332 korun.

Petr Mašek u klatovského soudu.

Při rozepři bodl přítele své sestry nožem

Klatovy – Za napadení přítele své sestry nožem skončil u klatovského soudu Petr Mašek z Klatov, který tvrdí, že chtěl jen bránit sestru a ani netušil, že má nůž v ruce.

Vrchoslavičtí se bavili a pojídali vdolky.

Vrchoslavičtí se bavili a pojídali vdolky

/FOTOGALERIE/ Plány investic, kulturní program na celý rok, dotazy občanů, ale taky taneční vystoupení souboru Vrchoslaváček, vdolečky s kávou a beseda s tvůrkyní hanáckých pantléků. Tak ve Vrchoslavicích strávili poslední lednový podvečer.

Oblastní ředitel ZZS KHK vyjádřil poděkování strážníkům Jaroslavu Matouškovi, Davidu Špičkovi a Davidu Bydžovskému za poskytnutí první pomoci a zdůraznil, že jejich postup na místě byl zásadní pro záchranu života.

Strážníci zachránili muži život elektrickým výbojem

Hradec Králové - Strážníci hradecké městské policie přijali ve čtvrtek krátce před půl desátou výzvu Kiss Sharp pro First Respodery. Okamžitě proto nasedli do služebního vozidla, v jehož vybavení je i automatický externí defibrilátor (AED).

Rozhledna na Rýdově kopci u Děbolína.

O zkažených nátěrech rozhledny jednají dál

Jindřichův Hradec - Zastupitelé se rozhodli nepřijmout nabídku firmy, která údajně může za špatné nátěry rozhledny. Oprava by totiž radnici stála pětkrát víc než firmou nabízená satisfakce.

V neděli se rozjede play-off Krajské ligy Pardubicka, v prvním kole na sebe narazí okresní rivalové -. Světlá nad Sázavou a Chotěboř.

Ve Světlé a v Chotěboři se chystají na hokejovou bitvu o postup

Světlá nad Sázavou, Chotěboř – V neděli se naplno rozjede play-off Krajské hokejové ligy. Hned první kolo svede dohromady zajímavou dvojici – okresní derby mezi Světlou nad Sázavou a Chotěboří. První zápas je na programu už tuto neděli od 17 hodin na ledě Sklářů.

Český fotograf Kamil Herák nafotil zápasy ligy amerického fotbalu NFL

Český fotograf na zápasech amerického fotbalu. Jsou to šachy s lidmi, vypráví

/FOTOGALERIE/ O svém snu má jasno. „Rád bych jednou fotil Super Bowl,“ vypálí bez přípravy Kamil Herák. Utopie? Nenechte se mýlit, 46letý inženýr ekonomie s dlouhodobou praxí v bankovnictví má s nejprestižnější ligou amerického fotbalu (NFL) své zkušenosti. Naposledy se pohyboval po hřišti při semifinále mezi Los Angeles Rams a New Orleans Saints. Jediná vada na kráse? „Postoupili Rams,“ ušklíbne se. Jeho srdce bije pro Saints.      

Ilustrační foto

Diabetiky ohrožuje onemocnění srdce. Polovina z nich mu podlehne

Příčinou úmrtí poloviny diabetiků je onemocnění srdce. Cukrovka zvyšuje pětkrát riziko srdečního selhání, častěji jim hrozí i cévní mozková příhoda, lidově mrtvice. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci k srdečnímu selhání u diabetiků. Cukrovkou v Česku trpí téměř milion lidí, každoročně jich přibývá kolem 3000. Většina pacientů má diabetes druhého typu, který se rozvine vlivem nezdravého životního stylu.

Ilustrační foto

Blažek se v Podlesí znovu ujal kormidla. Cílem je první šestka

Podlesí – Fotbalisté týmu Kovohutě Podlesí, kteří se po podzimní části nachází na šestém místě I. A třídy, včera zahájili přípravu na jarní část soutěže. Jejich první trénink vedl staronový trenér Josef Blažek, který se k mužstvu vrátil po půlroční přestávce, když nahradil Ivana Pihávka, jenž odešel do divizní Hostouně.

Takhle vypadá transplantace srdce. První provedli v pražském IKEM poprvé na konci ledna 1984.

Pacient žije 35 let s novým srdcem. IKEM slaví výročí světovým unikátem

Na den přesně před 35 lety - tedy 31. ledna 1984 - lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) jako první v Československu úspěšně transplantovali srdce. Třetím pacientem v pořadí byl dnes 83letý Rudolf Sekava, který je stále ve výborné kondici a zúčastnil se středečního setkání s novináři.

Velká hokejová oslava v Kladně vypukne v sobotu už v 15:45 hodin.

Velká hokejová oslava vypukne v sobotu dříve

Kladno - Hokejové Kladno se chystá na velkou oslavu. V rámci sobotního magnetu Chance ligy s Českými Budějovice si klub připomene velké výročí - 60 let od historicky prvního českého mistrovského titulu pro Kladno.

Výběr středočeských hokejistů získal na MČR krajů bronz

Hokejové naděje kraje mají bronz

Střední Čechy - Krajské výběry hokejistů do patnácti let v uplynulém týdnu zápolily na západě Čech o titul v mládežnickém mistrovství republiky. Středočeská reprezentace našla během čtyřdenního programu v karlovarské KV Areně jediného přemožitele v sedmi zápasech a obsadila konečné třetí místo. Porážka s později stříbrným Libercem (3:7) poslala hráče ze srdce Čech na druhé místo skupiny a tedy do závěrečného boje o bronz.

Talk show takzvaně naostro na prknech Divadla Na Kovárně v Poděbradech.

OBRAZEM: Formánek přivítal v Poděbradech vzácné hosty

Poděbrady - V poděbradském Divadle na Kovárně se uskutečnil zajímavý pokus. Všichni protagonisté se totiž sešli poprvé teprve na pódiu. Známý spisovatel Josef Formánek obýval křeslo a vítal hosty, kteří u jeho domu (bytu) zazvonili. Přivítal tak oblíbeného herce Jana Budaře, Sáru Ptáčkovou, která představení Srdce jako klíč iniciovala, či zpěvačku Kláru Modrou (dříve Létající koberec).

Operace srdce - Ilustrační foto

Život jako dar. V Česku se uskuteční desítky transplantací srdce ročně

Čeští lékaři transplantovali za 35 let přes 1770 srdcí. Více než 1100 z nich má na kontě pražský Institut klinické a experimentální medicína (IKEM) a kolem 600 brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. V IKEM se navíc 31. ledna 1984 odehrála vůbec první operace srdce v tehdejší východní Evropě. Asi 40 procent pacientů se v současné dočká nového orgánu díky mechanické srdeční podpoře, dříve jich téměř třetina na čekací listině zemřela.

Luboš Palata

Glosa Luboše Palaty: Demokratická Ukrajina je spojenec

Kdyby se prezident Miloš Zeman vzmužil k cestě do Kyjeva, vzal bych ho sem, do srdce města. Na zdi u chrámu svaté Sofie je pamětní deska, která připomíná Českou družinu, první jednotku našich legií, která tu v roce 1914 složila přísahu a šla bojovat za vznik Československa. A pak bych ho přivedl k Chrámu svatého Michala na protější straně náměstí.