Kreativ

ŠTÍTEK: Střední východ

Jedna z balistických raket, které Írán odpálil na Izrael

Konflikt na Blízkém východě: Co vše předcházelo otevřenému útoku Íránu na Izrael

Napětí mezi Íránem a Izraelem v noci na neděli vyústilo v otevřený útok. Írán vyslal na židovský stát zhruba 300 raket a dronů. Je to poprvé, co takto zaútočil ze svého vlastního území, nešlo však o překvapivý úder. Útoku islámské země se lidé obávali už od chvíle, kdy Izrael začal bombardovat Gazu. Předcházely mu roky napětí a nepřímých úderů a atentátů.

Talentovaná závodnice roudnické stáje Buggyra Aliyyah Koloc. Foto: Buggyra media

Dakar byl jen předkrm, Aliyyah Koloc čeká 11 000 ostrých závodních kilometrů

/FOTO, VIDEO/ První vrchol sezony má za sebou, další před ní však stojí. Poté, co talentovaná závodnice roudnické stáje Buggyra Aliyyah Koloc na lednové Rally Dakar absolvovala úspěšnou premiéru v automobilu nejvyšší kategorie Ultimate, čeká ji po krátké pauze další soutěž. A po ní pokračování náročné sezony, v níž ujede ještě neuvěřitelných 11 tisíc kilometrů rychlostních zkoušek v terénu a okruhových vytrvalostních závodů.

Tomáš Ouředníček a David Křípal (navigátor) na Dakaru 2021. Ilustrační snímek

Nepříjemná omezení, ohrožený Dakar? Ta oblast je poměrně neklidná, ví Ouředníček

Krátce po přelomu roků vyrazila z pražského letiště většina českých účastníků letošní Rallye Dakar. Kromě spokojenosti, že vánoční svátky a alespoň část silvestrovského dne mohli strávit se svými nejbližšími, jim v podvědomí sídlilo jisté znepokojení. Poslední zprávy z dějiště populární soutěže trošku nabourávaly předstartovní pohodu.

Závodníci na letošním Dakaru nesmějí mít vozy označené národní vlaječkou, zrušen byl i slavnostní start.

Nepříjemná omezení, ohrožený Dakar? Ta oblast je poměrně neklidná, ví Ouředníček

Krátce po přelomu roků vyrazila z pražského letiště většina českých účastníků letošní Rallye Dakar. Kromě spokojenosti, že vánoční svátky a alespoň část silvestrovského dne mohli strávit se svými nejbližšími, jim v podvědomí sídlilo jisté znepokojení. Poslední zprávy z dějiště populární soutěže trošku nabourávaly předstartovní pohodu.

Klášter Mega Spileo, údajně nejstarší mužský klášter v Řecku, na vyobrazení z počátku 19. století

Hrůza v klášteře Mega Spileo: Nacisti tam vyslali lovce, mnichy házeli ze skály

Osmý prosinec roku 1943 připadal na středu. Pro řecký mužský klášter Mega Spileo (Velká jeskyně) to měla být nejčernější středa v celé jeho historii. V jeho zdech se začalo odvíjet drama brutální nacistické odvety, která o pět dní později vyvrcholila vyvražděním a totálním zničením obce Kalavryta. Tyto masakry spáchala 117. německá pěší divize, nazvaná příznačně Jäger (Lovec), která se za vojenskou akci mstila na nevinných.

Toyota Land Cruiser First Edition

Toyota představila nový Land Cruiser. Pořád má rám a pořádný diesel

Jedno z „prapůvodních“ SUV, stojících na žebřinovém rámu a kombinujících komfort, praktičnost i terénní schopnosti, se dočkalo úplně nové podoby. Řeč je o Toyotě Land Cruiser, tedy o modelu, nabízeném přes 70 let v několika různých variantách po celém světě. Nová generace s označením J250 se podívá do Evropy i do USA, a nabídne populární retro vzhled, inspirovaný předchůdci.

Zahájení lázeňské sezony v Litomyšli. Vystoupila i taneční skupina Amapola Dance Company tančící ve stylu FCBD.

FOTOGALERIE: Termální prameny nehledejte. Toto jsou pravé Lázně ducha

Kdo Litomyšl jednou navštívil, ví, že pouhý pobyt v historickém městečku s obrovskou tradicí kultury a vzdělanosti, s úžasnou architekturou, kouzelnými uličkami, parky a zákoutími, s bohatým spolkovým životem a množstvím kulturních akcí přináší úlevu a odpočinek duši. Podívejte se na fotografie pana Jaromíra Pýchy ze zahájení letošní lázeňské sezony. Děkujeme. 

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince pro Dubaj

VIDEO: Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince pro Dubaj, podívejte se

V pondělí 20. března přivítala Česká mincovna v Jablonci nad Nisou výkonného prezidenta a CEO dubajského komoditního centra DMCC – Ahmeda Sultana bin Sulayema, který si prohlédl zdejší výrobní provoz, kde se razí nejen české oběživo, ale také celá řada sběratelských a investičních mincí z drahých kovů.

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince pro Dubaj

FOTO, VIDEO: Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince pro Dubaj

V pondělí 20. března přivítala Česká mincovna v Jablonci nad Nisou výkonného prezidenta a CEO dubajského komoditního centra DMCC – Ahmeda Sultana bin Sulayema, který si prohlédl zdejší výrobní provoz, kde se razí nejen české oběživo, ale také celá řada sběratelských a investičních mincí z drahých kovů.

Aliyyah Koloc se dočkala svého prvního velkého titulu. Talentovaná závodnice ovládla v Poháru FIA Středního východu v cross-country bajas celkovou klasifikaci i svoji třídu T3.

Aliyyah Koloc završila přípravu na Dakar titulem šampionky Středního východu

Dokázala to. A to v v pouhých osmnácti letech. Pilotka roudnického týmu Bugygra ZM Racing Aliyyah Koloc se dočkala svého prvního velkého titulu. Talentovaná závodnice ovládla v Poháru FIA Středního východu v cross-country bajas celkovou klasifikaci i svoji třídu T3. O svém úspěchu rozhodla za volantem speciálu Can-Am DV21 v posledním podniku sezony, soutěži Dubai International Baja.

Aliyyah Koloc bude v Dubaji bojovat o titul. Foto: Buggyra media

Ostrá příprava na Dakar: Aliyyah Koloc bude v Dubaji bojovat o titul

Opravdu drsná příprava na dakarský debut může přinést pilotce roudnického týmu Buggyra ZM Racing Aliyyah Koloc velký úspěch. Teprve 18letá závodnice bude na soutěži Dubai International Baja bojovat o titul šampionky Poháru FIA Středního východu v cross-country bajas.

Dana Habayeb

Kritika MS? Štvaní médií, říká fanynka z Kataru. Západ je nevzdělaný, nezná svět

Na její zemi se valí v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím světa kritika ze všech stran, Katařanka Dana Habayeb to však vnímá jako křivdu, za kterou může především neinformovanost Západu. „Katar je extrémně čistá a bezpečná země,“ tvrdí v rozhovoru pro Deník s tím, že letošní šampionát se určitě zařadí mezi nejlepší v historii.

Aliyyah Koloc z roudnického týmu Bugygra ZM Racing obsadila na saúdskoarabské soutěží Saudi Baja – Hail celkově páté místo. Foto: Buggyra media

Další úspěch na cestě do Dakaru. Aliyyah Koloc uspěla v klání Saudi Baja - Hail

Teprve 18letá Aliyyah Koloc z roudnického týmu Bugygra ZM Racing vybojovala během přípravy na debut na Rallye Dakar 2023 další výborný výsledek. Na saúdskoarabské soutěží Saudi Baja – Hail obsadila za volantem speciálu Can – AM DV21 celkově páté místo. Vyhrála hodnocení Poháru FIA Středního východu v cross-country bajas, čímž si pojistila průběžné vedení. Navíc ve své kategorii prototypů T3 skončila druhá, když dokázala porazit většinu účastníků Světového poháru.

Den válečných veteránů ve Strakonicích.

OBRAZEM: Vojáci oslavili Den válečných veteránů společně s potomky hrdinů

Nejen kladení věnců a kytic, ale i setkání s potomky patronů, zapálení svíčky, krátká modlitba a přednáška o nasazení československých vojáků na Středním východě za druhé světové války – to vše bylo součástí programu, kterým strakoničtí vojáci v pátek 11. listopadu oslavili Den válečných veteránů.

Aliyyah Koloc začíná finální přípravu na Dakar

Aliyyah Koloc vyhlíží dakarský debut. Pilotku bude nahánět legendární Al-Attíja

Pohár FIA Středního východu v cross-country bajas vstupuje do své druhé poloviny, v níž bude pilotka týmu Buggyra ZM Racing Aliyyah Koloc bojovat o celkové vítězství. Osmnáctiletá závodnice, který se chystá na svou premiérovou Rallye Dakar, bude hájit těsný náskok před čtyřnásobným vítězem legendárního závodu Násirem al-Attíjou.

Dar pro prezidenta Joea Bidena a první dámu k Vánocům.

Z Boru až do Ameriky. Prezident USA a jeho choť dostanou k Vánocům českou vázu

České sklo opět dobývá svět. Tentokrát přistane na stole amerického prezidenta Joe Bidena a jeho manželky. Postará se o to Zouhair Jalloul, který v minulosti navrhoval vázy pro pět amerických prezidentů. Uměleckou vázu pro současného prezidenta USA vytvořil ve spolupráci se Zlatou Zvěřinovou, vyrobila ji novoborská firma na umělecké sklo AZ-Design.

Na zkušební trať polygonu BMW u Sokolova vyrazila první auta.

Na zkušební trať polygonu BMW u Sokolova vyrazila první auta

Skupina BMW Group zahájila první testovací programy nových asistenčních systémů pro autonomní jízdu. Je to díky předčasnému zprovoznění dvou traťových úseků. Autonomní vozidlo je motorové vozidlo, které ke svému provozu nepotřebuje řidiče.

Muammar Kaddáfí na mezinárodním summitu v roce 2009

Muammar Kaddáfí: Diktátor proslul politikou, oblečením i sexuální náruživostí

Říkalo se mu Picasso politiky Středního východu. Na rozdíl od slavného malíře, který ve své tvorbě prošel modrým, růžovým a kubistickým obdobím, libyjský diktátor Muammar Kadáffí vystřídal ve své politice období panarabské, islamistické, panafrické a další. Významně se vepsal i do české historie – způsobem, který Čechy dodnes rozděluje.

Peníze. Ilustrační foto.

Žena z Litoměřicka přišla o tři čtvrtě milionu. Peníze z ní vylákal podvodník

Neznámý pachatel vystupující na sociální síti pod přezdívkou Richard oslovil dvaašedesátiletou ženu z Litoměřic. Nejprve si s ním začal prostřednictvím sociálních sítí dopisovat a vydával za lékaře působící pracovně v USA. Postupně získal její náklonnost a přislíbil jí společný život. Pod smyšlenou legendou doručení a převzetí důležitého cenného balíčku požadoval opakovaně na jeho zajištění velké množství poplatků včetně cla.

Ilustrační foto

Antibiotika mají i odvrácenou tvář. Někde je jedí jako lentilky

Nesprávné a nadbytečné užívání antibiotik vede ke vzniku mnoha problémů. Lékaři na celém světě nyní čelí obtížným situacím, kdy pacienty s infekcí nelze adekvátně léčit, protože konkrétní bakterie je zcela rezistentní vůči dostupným antibiotikům.

Ilustrační foto.

Uvěřila v nečekané dědictví. Podvodník ženu z Táborska připravil o dva miliony

Podvodná jednání na internetu a sociálních sítích nejsou v současné době ničím výjimečným. S tímto druhem podvodu se setkala i devětapadesátiletá žena z Táborska. Uvěřila sdělení, že je dědičkou po zemřelém příbuzném kdesi v Belgii, a že jí bude po zaplacení nutných poplatků převedeno dědictví na její bankovní účet v České republice.

Na Aliyyah a Yasmeen Kolocovy čeká další pouštní výzva. Foto: Buggyra media

Je to tady. Na Aliyyah a Yasmeen Kolocovy čeká další velká pouštní výzva

Lednový slavný Dakar je minulostí, nyní je únorovým pro roudnickou stáj Buggyra šlágrem závod Jordan Baja 2022. Na talentované závodnice Aliyyah a Yasmeen Kolocovy čeká další pouštní výzva. „Jedná se o pokračování přípravy na Rally Dakar 2023, z čehož vychází i volba šampionátu v oblasti Středního východu,“ vysvětlil šéf komunikace týmu Buggyra ZM Racing Jan Kalivoda.

V Kladrubech pojmenovali po bojovníkovi proti nacismu ulici a chystají památník.

Kladruby vzdají hold odvážnému rodákovi

Uctít památku svého rodáka, bojovníka proti nacismu Rudolfa Kohna, se rozhodlo vedení města Kladruby. Již na jaře uplynulého roku vyslyšelo výzvy některých kladrubských občanů a předložilo zastupitelstvu schválení názvu nové ulice.

Orientální tanec není ke svádění mužů, je to radost, uvolnění a krása, říká Dana Voláková. Na snímcích se svojí kamarádkou Irenou (ve fialových šatech). Foto: Bohuslava Mayová

Orientální tanec není ke svádění mužů, je to radost, uvolnění a krása

/FOTO, VIDEO/ Malá náhoda a veliká touha po něčem novém přiměly Danu Volákovou z Tachova zkusit orientální tanec. Z několika nesmělých pokusů se ale vyklubala veliká záliba a dodnes se tanci věnuje pravidelně. Zdokonaluje secvičené tance a učí se novým. Většinou spolu se svojí dlouholetou kamarádkou Irenou.

Zpěvák, skladatel, textař a multiinstrumentalista Martin Chodúr

Martin Chodúr: Pasoval jsem se do role vypravěče příběhů

Legendární knihou národních příběhů ze Středního východu Tisíc a jedna noc se při tvorbě své nové desky nechal inspirovat zpěvák, skladatel, textař a multiinstrumentalista Martin Chodúr. Zařadil na ni čtrnáct písní, které jsou – stejně jako zmiňovaná kniha – směsicí nejrůznějších stylů od popu až téměř po art rock.

Vylákat z lidí peníze, to je to, oč podvodníkům běží.

Důvěřiví lidé na Karvinsku dál přicházejí o peníze

Policisté neustále prověřují případy, které mají jedno společné – získání libovolné finanční částky na úkor důvěřivých lidí. Nepoctivci pod různými záminkami a připravenou manipulací chtějí jedno jediné - cizí peníze.

Ze zahájení venkovní výstavy 'Tobruk - příběh pěšího praporu' před budovou Generálního štábu Armády ČR na Vítězném náměstí v Praze 6.

OBRAZEM: Veteráni, aktivní vojáci i veřejnost. Před štábem je výstava o Tobruku

Výstava o působení československých vojáků pěšího praporu na Středním východě a boje o pevnost Tobruk v období druhé světové války začala na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích. Výstava je instalována před budovou Generálního štábu a jde o sedmdesátou výstavu, kterou vojenští historici před štábem připravili.

Počítání na prstech má blahodárný vývoj na rozvoj motoriky i abstraktního myšlení

Počítat na prstech? Jen do toho, má to blahodárný vývoj na mysl

Počítání s pomocí prstů na rukou, případně i na nohou, provází lidstvo už od paleolitu. Nejnovější poznatky z vývojové psychologie nyní dokázaly, že tento zdánlivě primitivní způsob výpočtu má blahodárný vývoj na rozvoj motoriky i abstraktního myšlení.

Zničená vesnice po povodni v Německu.

Mnohem více povodní i vln veder. Další generace zažijí katastrofy častěji

Pokud si dospělý člověk v současnosti povzdechne, že se mu zdá, že přibývá přírodních katastrof, nebude se mýlit. Belgičtí vědci publikovali v odborném časopisu Science studii, ve které vypočítali, že děti narozené v roce 2020 za život zažijí mnohonásobně více extrémů počasí, než mohli prožít a prožijí lidé narození v roce 1960. Jde o důsledek globálního oteplování.

Sovětští tankisté v Íránském Tabrízu

Zapomenutá válka. V roce 1941 vpadli Sověti do Íránu, číhala zde skrytá hrozba

Dne 17. září 1941 vstoupila do hlavního íránského města Teherán britská a sovětská vojska. Vyvrcholila jedna pozapomenutá epizoda druhé světové války: sovětsko-britsko-íránská válka. Zajímavá byla zvláště účastí Sovětů, kteří v téže době sváděli těžké boje s německými vojsky postupujícími k Moskvě.  

Cizrnu označili vědci Mendelovy univerzity v Brně za potravinu budoucnosti.

Potravina budoucnosti: Vědci chtějí z jihu Moravy udělat baštu cizrny

Kdo si dá na večeři moc fazolí, odfoukne v noci peřinu, zní stará lidová moudrost. Právě cizrnu, která je rovněž nadýmavou luštěninou, označili vědci Mendelovy univerzity v Brně za potravinu budoucnosti. A hledají způsob, jak ji adaptovat pro pěstování v tuzemských podmínkách.