Kreativ

ŠTÍTEK: Střední východ

z nabídky bistra Brixton Balls

Koulovačka na Vinohradech

Na sníh kvůli ní čekat nemusíte. V bistru Brixton Balls v Korunní ulici jde hlavně o koule masové, které vám naservírují v mnoha obměnách a se spoustou dalších dobrot.

Donald Trump

Trump zvažuje, že uzná Jeruzalém coby hlavní město Izraele

Americký prezident zvažuje uznat Jeruzalém za izraelské hlavní město, což by mohlo na Středním Východě vyvolat napětí. K naplnění jeho předvolebního slibu, že USA přestěhují do Jeruzaléma svou ambasádu, ale zřejmě nedojde, očekává se, že Trump stěhování odloží.

Šestice příslušníků RAF spojených s Holešovem se v sobotu 11. listopadu dočká pamětní desky na budově 1. základní školy: zleva: Jan Hein, Robert Ossendorf, Karel Bednařík, Karel Valášek, Jaroslav Chmelík a Josef Hrůza.

Holešov uctí památku šesti veteránů RAF, připomene je pamětní deska

Splatit pomyslný dluh zásluhám rodáků a dalších hrdinů spojených s Holešovem se rozhodla tamní radnice. Na letošní den veteránů, který připadá na sobotu 11. listopadu, , tak slavnostně odkryje pamětní desku šestici veteránů, kteří během druhé světové války sloužili v československých leteckých jednotkách Britského královského letectva.

Pietním aktem si v pátek dopoledne připomněli oběti válečných konfliktů na celém světě.

OBRAZEM: V Jincích vzpomínali na vojenské veterány

Jince – Pietním aktem si v pátek dopoledne zástupci městyse, 13. dělostřeleckého pluku a veřejnosti připomněli oběti válečných konfliktů. S malým předstihem tak oslavili Den válečných veteránů, který připadá na 11. listopadu.

Slavnostní ceremoniál obohatila exhibice s dronem, symbolem logistiky budoucnosti.

Dvě stovky lidí najdou práci u výrobce luxusní kosmetiky

Cheb – Až dvě stovky lidí najdou práci už na začátku příštího roku v novém distribučním centru v chebské průmyslové zóně. Centrum tady na ploše 300 000 metrů čtverečních buduje společnost DHL pro Estée Lauder Companiesse.

Z přípravy muzikálu Iago

Zloduch Iago vstupuje na scénu Hybernie

Čeští diváci si na něj museli oproti původnímu plánu počkat déle, než bývá zvykem, ale výsledek se dostavil. Muzikál Iago podle Shakespearova Othella má zítra premiéru v pražském Divadle Hybernia.

Zpracování cukrové řepy

EU ruší kvóty na cukr. České cukrovary mají příležitost

Evropská unie už nebude regulovat produkci cukru. K 30. září 2017 přestane platit systém produkčních kvót, minimální ceny cukrové řepy a výrobní dávky. Českým cukrovarům se tak otevírají nové příležitosti. V loňské sezóně vyrobily nejvíce cukru za posledních třicet let.

Ilustrační foto

Donald Trump ukončil program CIA v Sýrii. Kvůli Rusku

Americký prezident Donald Trump pozastavil kontroverzní program, jehož cílem mělo být vyzbrojit a vycvičit umírněnou syrskou opozici. Podle představitelů americké administrativy krok nepředstavuje velký ústupek, ale pouze signálem snahy o zlepšení vztahů s Ruskem.

Ilustrační foto.

Za špice ze Španělska zaplatila žena 60 tisíc, pes ale nedorazil

Litoměřice – To, že je internet plný podvodníků, kteří se z důvěřivých lidí snaží různými způsoby vylákat peníze, se před nedávnem přesvědčila i žena z Litoměřicka. Přes internetovou inzerci si chtěla pořídit štěně trpasličího špice ze Španělska.

Elektronikou napěchovaný kamion společnosti Hewlett-Packard

Trh s tiskárnami roste, zájem je o inkoust. HP hlásí výsledky

Čistý zisk společnosti HP Inc. (HP) za první čtvrtletí tohoto roku dosáhl hodnoty 12,7 miliard dolarů (asi 300 miliard korun), provozní zisk pak 0,6 miliardy dolarů (asi 14 miliard korun). Údaje jsou za region EMEA (Evropa, Střední Východ a Afrika). HP na světovém trhu s počítači v prvenství střídá Lenovo.

Ilustrační foto.

Britové: V Praze se cítíme bezpečně

Praha - Co si myslí obyvatelé Spojeného království o útoku v Manchesteru? Mají v české metropoli pocit bezpečí? Šest z nich se svěřilo Pražskému deníku.

Donald Trump potvrdil v Izraeli tradiční přátelství obou zemí.

Trump prý udělá všechno pro mír na Středním východě

Americký prezident Donald Trump při své návštěvě Blízkého východu řekl, že „udělá vše", aby pomohl Izraelcům a Palestincům dosáhnout míru. Během rozhovorů s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem mluvil o tom, že Abbás se zavázal přijmout nezbytné kroky k „boji proti terorismu".

Válečný veterán Pavel Vranský při fotografování pro Deník 4. května v Praze.

Pavel Vranský: Před každým letem jsme nechávali na lodním pytli závěť

Konec války znamenal mír, ale také nejistotu. V květnu 1945 se tehdy čtyřiadvacetiletý Pavel Wechsberg, příslušník Čs. pěšího praporu 11 – Východního a 311. čs. bombardovací perutě RAF, radoval z vítězství nad nacismem, zároveň ho trápily obavy, co se stalo s rodiči. Zatímco s otcem se po návratu do Prahy v srpnu šťastně shledal, o mamince se dozvěděl jen to, že musela jako Židovka do transportu a zahynula někde v minském ghettu.

Ministr obrany Martin Stropnický.

Stropnický: Zpravodajci odvrátili dva teroristické útoky

Praha - Vojenské zpravodajství odvrátilo v minulých měsících dva teroristické útoky cílené na východ od České republiky. V rozhovoru pro zpravodajský server Info.cz to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zemi, která se měla stát terčem útoku, nespecifikoval. Uvedl pouze, že jde o stát na východ od Slovenska.

Dubaj.

Poznejte půvaby pouštního státu

Ronov nad Doubravou – Návštěvníci dnešního cestovatelského večera v Ronově nad Doubravou se pomyslně přenesou z mrazivého ledna do prohřátých končin Středního východu.

DESIGNÉR A VÝTVARNÍK Jaroslav Bejvl s Vetřelcem – tak se jmenuje černý skleněný objekt na snímku.

Karlovarská Sun Gallery představuje špičkového skláře Jaroslava Bejvla

Karlovy Vary – Výstavní program prezentace předních českých uměleckých sklářů pokračuje v Sun Gallery karlovarského lázeňského hotelu Sanssouci i v novém roce, prvním letošním hostem zde je jeden z nejvýznamnějších českých sklářských designérů a výtvarníků současnosti Jaroslav Bejvl.

Ilustrační foto

Mezi podílovými fondy loni vydělávaly hlavně ty akciové

Praha - Mezi podílovými fondy loni vydělaly nejvíce ty akciové, které si v průměru připsaly výnos téměř sedm procent. Solidně si vedly také dluhopisové fondy s výnosem necelých čtyř procent. Naopak konzervativní fondy peněžního trhu byly letos v průměru na nule. Redakce to zjistila z databáze serveru Penízenavíc.cz k 27. prosinci 2016.

Tomáš Řenč, Nejúspěšnější sportovec Slaného 2015.

Magická hranice opět odolala

Slaný – Poslední závod letošní sezony v polovičním ironmanu absolvoval slánský triatlonista Tomáš Řenč v Bahrajnu. Do exotického prostředí Arabského poloostrova se po roce vrátil, poněvadž tamní podnik považuje za jeden z nejkvalitnějších. Tamní závod byl stejně jako loni mistrovstvím Středního východu a tak se opět sešla kvalitní světová konkurence.

Ilustrační foto.

Francouzští bezdomovci brojí proti migrantům

Paříž – Hlavní město a přilehlý region má asi 93 tisíc míst v útulcích a ubytovnách pro lidi bez domova. Tedy pro „domácí" francouzské bezdomovce i nově příchozí uprchlíky z válečných oblastí Středního východu a severní Afriky. Francouzští bezdomovci se ale obávají, že jim s přicházející zimou nově příchozí zaberou nejen místa v oficiálních ubytovacích zařízeních, ale i v místech, kam se už roky stahují v dobách mrazů a nepohody.

Ilustrační foto.

Vojáky od Tobruku připomíná před generálním štábem výstava

Praha - Příběh československých vojáků, kteří bránili za druhé světové války přístav v libyjském Tobruku, připomíná před generálním štábem v Praze nová výstava. Pod názvem Tobrucké krysy představuje cestu vojáků z okupovaného Československa na Střední východ, jejich boj v pouštních podmínkách i návrat do osvobozené země.

Václav Kuchynka, místopředseda Československé obce legionářské.

Armáda a veteráni si připomněli boje na Dukle či u Dunkerque

Praha - Zástupci armády a válečných veteránů si v pátek v Praze připomněli výročí druhoválečných bitev, kterých se zúčastnili českoslovenští vojáci. Před 72 lety v těchto dnech se první československé jednotky společně se sovětskými vojáky probojovaly v krvavé bitvě na Dukle na československé území. Ve stejné době se Československá samostatná brigáda zapojila do obléhání francouzského přístavu Dunkerque. Vzpomenuty byly i boje na Středním východě.

Václav Kuchynka, místopředseda Československé obce legionářské.

Armáda a veteráni si připomněli boje na Dukle či u Dunkerque

Praha - Zástupci armády a válečných veteránů si v pátek v Praze připomněli výročí druhoválečných bitev, kterých se zúčastnili českoslovenští vojáci. Před 72 lety v těchto dnech se první československé jednotky společně se sovětskými vojáky probojovaly v krvavé bitvě na Dukle na československé území. Ve stejné době se Československá samostatná brigáda zapojila do obléhání francouzského přístavu Dunkerque. Vzpomenuty byly i boje na Středním východě.

Miloš Zeman

Zeman by v amerických volbách podpořil Trumpa

Praha – Prezident Miloš Zeman by v amerických prezidentských volbách podpořil republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedl to v dnes zveřejněném rozhovoru pro iDNES.cz. Trumpova demokratická konkurentka Hillary Clintonová by podle Zemana pokračovala v politice současného prezidenta Baracka Obamy.

Jaroslava Jermanová.

Jermanová (ANO) se distancovala od údajného projektu pro migranty

Praha- Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podala trestní oznámení kvůli organizaci, která použila její jméno pro údajný projekt záchytného pracoviště na podporu migrantů v Čelákovicích u Prahy. Poslankyně se v úterý od tohoto záměru distancovala. Věc dala do souvislosti s krajskými volbami, v nichž kandiduje na středočeskou hejtmanku.

Lubomír Zaorálek

Zaorálek vyjednal 200 milionů na posílení diplomacie a bezpečnosti

Praha - Ministerstvo zahraničních věcí dostane 200 milionů korun navíc na posílení ekonomické diplomacie. O vyjednané částce novináře informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po schůzce s Babišem novinářům řekl, že posílení exportu je potřeba především na zastoupeních ČR v Izraeli, Švýcarsku či Spojených státech a dále v oblasti Středního východu. Ministerstvo potřebuje také peníze na to, aby na některých ambasádách zlepšilo zajištění bezpečnosti.

Ilustrační foto

Počet dolarových milionářů v Česku stoupl o osm procent na 23.200 lidí

Praha - V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než osm procent na rekordních 23.200 lidí. Celosvětový růst byl o 4,9 procenta na 15,4 milionu. K rychlému růstu v ČR přispívá růst HDP, státní úspory a růst cen nemovitostí. Vyplývá to ze zprávy ohledně světového bohatství, kterou dnes prezentovala na tiskové konferenci společnost Capgemini.

Aquaventure - akvapark, který vám vezme dech!

Aquaventure - akvapark, který vám vezme dech!

Adrenalin, napětí, zábava, relax to vše a mnohem více nabízí unikátní akvapark – Aquaventure v Dubaji. Je jako šitý na míru pro milovníky vodních radovánek, ale i pro ty, kteří touží po adrenalinu či volném pádu, který jim vezme dech. Na co se můžete těšit při návštěvě dubajského vodního ráje?

Brýle.

Český výrobce očních čoček míří do Íránu

Výrobce brýlových čoček Omega Optix z Brandýsa nad Labem loni zvýšil export meziročně o 20 % na 230 milionů Kč. Největšího růstu vývozu firma dosáhla na německém trhu. Společnost nyní hledá distribuční partnery v Íránu. Kvůli rostoucí poptávce musel podnik výrazně zvýšit výrobu.

Ilustrační foto

Temelín bude testovat nové jaderné palivo

Temelín - Společnost ČEZ bude v Jaderné elektrárně Temelín (JETE) testovat nové palivo společnosti Westinghouse Electric Company. Může tak zvýšit bezpečnost dodávek tím, že by jaderné palivo bylo z různých zdrojů. Dosud Temelín využívá palivo od ruské společnosti TVEL. Westinghouse Electric Company dodá ČEZ pro Temelín šest testovacích palivových souborů, sdělil ředitel komunikace Westinghouse pro Evropu, Střední východ a Afriku Hans Korteweg. Podle něj bude Westinghouse spolupracovat s ČEZ s cílem licencovat svůj produkt.

Ilustrační foto

Z Česka byl loni v 1. pololetí vyvezen vojenský materiál za 6 miliard korun

Praha - V první polovině loňského roku byl z ČR vyvezen vojenský materiál v hodnotě 6,5 miliardy korun. Za celý rok vývoz zbraní, obranného materiálu a služeb dosáhne rekordních více než 14 miliard korun, očekává Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. V roce 2014 to bylo 11,8 miliardy korun.