Kreativ

ŠTÍTEK: Střední východ

Ilustrační foto

Světová banka půjčí Iráku 1,2 miliardy dolarů

Bejrút - Světová banka poskytne Iráku úvěr 1,2 miliardy dolarů (30 miliard Kč) na podporu rozpočtu. Ten oslabují náklady bojů proti Islámskému státu spolu s nízkými cenami ropy, oznámil ve čtvrtek regionální zástupce Světové banky Ferid Belhaj.

Brigádní generál Miloslav Masopust s manželkou. Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/na-setkani-veteranu-dorazil-i-novomanzel-je-mu-91-let-20151217.html

Na setkání veteránů dorazil i novomanžel. Je mu 91 let

Praha – Československá obec legionářská pořádala v tomto týdnu tradiční vánoční setkání válečných veteránů v Tyršově domě v Praze.Byl mezi nimi i Viktor Wellemin, který v roce 1941 bojoval u Tobrúku a později se účastnil obléhání Němci obsazeného města Dunkerque, kde byl těžce zraněn.

PLOCHA dolního nádraží v Karlových Varech.

Vyčištění plochy dolního nádraží je u konce

Karlovy Vary - Společnost Lordship se zajímá už několik let o Karlovy Vary a hodlá tady investovat nemalé finanční prostředky. Její projekt souvisí prostřednictvím firmy GAMMA Property s lokalitou dolního nádraží, která v letošním roce procházela rozsáhlou úpravou. Ta souvisela s odstraňováním starých ekologických zátěží. Na další záměry jsme se zeptali ředitele společnosti Václava Matouška.

Ilustrační foto

Svět se změnil. Odteď bude Paříž před a po

Písek, Paříž – Teroristické útoky 
v Paříži se dotkly celého světa. Otřesena je také Irena Mašíková Konštantová z Písku, která do Paříže často jezdí 
a má zde přátele.

Salman Hasan s manželkou

Dřívě muslim, dnes křesťan Salman Hasan: Islám používá imigraci jako zbraň

Strakonice - Vyrůstal v Iráku a byl věrný islámské tradici. „Dnes žiji v Čechách a vyznávám naprosto odlišné hodnoty," říká Salman Hasan. Prošel si celou řadou zaměstnání v mnoha zemích. V současné době je ředitelem křesťanské humanitární organizace, pomáhá potřebným a přednáší o pravé tváři náboženství, ve kterém byl vychován.

Salman Hasan s manželkou

Dřívě muslim, dnes křesťan Salman Hasan: Uzdravil mě Bůh, ne Alláh

Strakonice - Vyrůstal v Iráku a byl věrný islámské tradici. „Dnes žiji v Čechách a vyznávám naprosto odlišné hodnoty," říká Salman Hasan. Prošel si celou řadou zaměstnání v mnoha zemích. V současné době je ředitelem křesťanské humanitární organizace, pomáhá potřebným a přednáší o pravé tváři náboženství, ve kterém byl vychován.

Antonín Tlusťák

Tlusťáka v nejlepším výsledku sezony nezbrzdil ani defekt

Zlín – Nejlepší výsledek sezony slavil na ostrově ve Středozemním moři zádveřický jezdec Antonín Tlusťák. Na Kyperské rallye obsadil v absolutním pořadí deváté místo. Soutěž se jela také jako mistrovství Středního východu, v rámci evropského šampionátu skončil 33letý pilot sedmý, čímž vyrovnal lednovou pozici v rakouské Jänner rally.

Starosta Hranic Jiří Kudláček

Pomoc imigrantům v nutných případech poskytneme, říká starosta Hranic

Hranice – Již řadu měsíců překračují hranice Schengenského prostoru desetitisíce lidí. Názory na důvody jejich útěku se liší. Situace rozdělila evropské státy na dva tábory. Jedni jsou pro bezvýhradnou pomoc, druzí jsou zásadně proti poskytování pomoci v tomto rozsahu. Starosta města Hranice Jiří Kudláček v rozhovoru pro Deník pověděl, jak vnímá on sám případnou hrozbu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v íránském Isfahánu zahájil podnikatelské fórum, kde se zástupci českých firem pokoušejí najít obchodní partnery na osmdesátimilionovém íránském trhu.

Zaorálek představil české firmy na podnikatelském fóru v Íránu

Isfahán – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v íránském Isfahánu zahájil podnikatelské fórum, kde se zástupci českých firem pokoušejí najít obchodní partnery na osmdesátimilionovém íránském trhu. Ten se zřejmě už v první polovině příštího roku otevře po zrušení mezinárodních hospodářských sankcí, které mají skončit díky červencové dohodě o omezení íránského jaderného programu.

Ilustrační foto.

Veterináři varují před brucelózou, která se objevila v Bulharsku

Praha - Čeští veterináři varují před brucelózou, která se vyskytuje v chovech ovcí a koz v Bulharsku. Choroba může u lidí způsobit těžké horečky, zimnici, svalovou slabost a nechutenství, ojediněle i zánět vnitřního povrchu srdce s následnou smrtí. Přenos může nastat kontaktem s nemocnými zvířaty, kontaminovaným materiálem či skrze vypití nepasterizovaného mléka či snězení výrobků z mléka. V ČR se nemoc nikdy nevyskytla, řekl dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal, podle kterého komerční vakcína proti chorobě neexistuje.

Ivan Hašek.

'Návrat do českého fotbalu? Zatím neplánuju'

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Angažmá ve Fujairah SC, týmu ze Spojených arabských emirátů, je pro Ivana Haška už šestým na Středním východě. V sobotu jeho tým remizoval 1:1 s Hradcem Králové.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V Teheránu by mohla vzniknout nová kancelář CzechTradu

Praha - Nová zahraniční kancelář agentury CzechTrade by mohla být otevřena v Teheránu. Záměr zvažuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Plánované otevření kanceláře je reakcí na podepsání mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Výměnou za omezení nukleárního programu odvolá Západ sankce a otevřou se dveře nové vzájemné spolupráci. O záměru bude MPO jednat s ministerstvem zahraničních věcí ve středu 22. července. MPO to oznámilo v tiskové zprávě.

Ecommerce forum nahlédne pod povrch eshopů, tahákem je host z Amazonu

Ecommerce forum nahlédne pod povrch eshopů, tahákem je host z Amazonu

PRAHA, 3. srpna 2015 - Přesně v době, kdy se světový gigant v online nakupování Amazon chystá otevřít své distribuční centrum ve středočeské Dobrovízi, vystoupí na konferenci Ecommerce forum jedna z jeho vůdčích postav pro region Evropy a Středního východu. Návštěvníci konference, jejímž hlavním tématem budou méně viditelné oblasti související s eshopy a online obchodováním, tak dostanou jedinečnou příležitost načerpat zkušenosti přímo od zástupce světového giganta v ecommerce.

Ilustrační foto

Politici z Opavska podporují suverenitu státu

Každý den slýcháme z médií informace o dalších přílivech muslimských imigrantů z Afriky a Středního Východu do Evropy. Její státy je nevítají s otevřenou náručí a zuby nehty se brání nařizování Evropské unie o tom, kolik jich který stát musí přijmout.

Ilustrační foto.

Až dojde ropa, dojde i na Evropu

Děčín - Žijeme ve světě ovládaném penězi, zatajování podstatných informací a propagandy masmédií, která zákeřně útočí na naše podvědomí. Již William Shakespeare vyjádřil svou deziluzi slovy: „Celý svět je velké divadlo a my všichni, muži, ženy, děti, jsme jen herci…".

Zemědělský odborník Pavel Vinohradník ve svém hospodářství v Dolní Moravici hovořil o rozvoji bruntálského okresu.

Úrodné půdy ubývá

Dolní Moravice – Soukromý zemědělec a místopředseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Pavel Vinohradník z Dolní Moravice vidí perspektivu nejen bruntálského okresu v rozvoji zemědělství.

Ilustrační foto

Jazz v Rýmařově

Rýmařov – Na pondělí 20. dubna připravil Jazzclub Střediska volného času Rýmařov koncert izraelsko-americké formace Hadar Noiberg Trio. Koncert proběhne v kinosále střediska v Okružní ulici a začátek je naplánován na 19.30 hodin.

Plukovník Milan Malý byl vděčný za vše, co prožil.

Plukovník Milan Malý odešel bojovat už v šestnácti letech

České Budějovice - Patnáctý březen 1939, kdy německá armáda obsadila okleštěnou republiku, se stal až do současnosti datem symbolizujícím porobení českého národa. Mnozí se ale tenkrát s porážkou bez boje nesmířili, zapojili se do domácího odboje nebo utekli, aby v zahraničních jednotkách bojovali za svobodu vlasti.

Ilustrační foto.

Ženě ze Štětí sliboval falešný generál svatbu. Připravil ji o milion

Štětí – Neuvěřitelné. Neznámá osoba vystupující pod přezdívkou generál David Morrison vylákala prostřednictvím elektronické komunikace od ženy ze Štětí v období od léta 2014 do ledna 2015 postupně více než milion korun. Peníze žena posílala na blíže nezjištěné bankovní účty do zahraničí.

Prezident Miloš Zeman v Hradci Králové.

Zastupitel Derner: 'Chtěl jsem od Zemana slyšet něco zajímavého'

Hradec Králové - Na dopoledním setkání prezidenta Miloše Zemana s politiky a novináři se nečekaně objevil i krajský zastupitel Vladimír Derner, který už před časem řekl, že právě prezidentovu návštěvu v kraji si rád nechá ujít. Co ho přimělo změnit názor?

Prezident Miloš Zeman v Hradci Králové.

Zastupitel Derner: 'Chtěl jsem od Zemana slyšet něco zajímavého'

Hradec Králové - Na dopoledním setkání prezidenta Miloše Zemana s politiky a novináři se nečekaně objevil i krajský zastupitel Vladimír Derner, který už před časem řekl, že právě prezidentovu návštěvu v kraji si rád nechá ujít. Co ho přimělo změnit názor?

Ilustrační foto.

Investoři loni za komerční nemovitosti v Česku utratili 55,4 miliardy korun

Praha - Investoři za komerční nemovitosti loni v Česku utratili 1,99 miliardy eur (55,4 miliardy korun), což je meziročně o 96 procent více. Vyplývá to z analýzy realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield. V celém regionu střední Evropy vzrostly investice do tohoto typu nemovitostí meziročně o 41 procent na 7,3 miliardy eur (203 miliard korun). To je zároveň nejvíce za posledních sedm let.

Ilustrační foto

Kopřivnická automobilka Tatra letos prodá více než 800 aut

Brno - Kopřivnická automobilka Tatra letos prodá více než 800 aut. Růst tvoří asi 15 procent, naopak klesl počet zaměstnanců zhruba o 22 procent. Na odborné konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě v Brně to dnes řekl generální ředitel TATRA TRUCKS Petr Karásek. Loni firma vyrobila 763 a prodala 722 aut.

Z Česka se cvičení účastní příslušníci 601. skupiny speciálních sil a letecký a pozemní personál ze základny vrtulníkového letectva z Náměště se čtveřicí vrtulníků Mi-171.

Češi se připravují na jednom z největších cvičení speciálních sil

Baumholder – Speciální jednotky z deseti zemí včetně Česka nacvičují od začátku minulého týdne na americké letecké základně v německém Baumholderu a na dalších čtyřech místech spolupráci při speciálních operacích. Dvoutýdenní manévry Jackal Stone 2014 patří k největším svého druhu v Evropě a celkem se do nich zapojilo na 1500 příslušníků pozemních, leteckých i námořních jednotek. Z Česka se účastní 120 vojáků a čtyři vrtulníky Mi-171 Š.

Poděbradské sklárny se stále rozvíjí.

Sklárnám v Poděbradech vzrostl vloni zisk na 42 milionů

Poděbrady - Společnosti Crystal Bohemia, nástupkyni někdejších poděbradských Skláren Bohemia, se po krachu uskupení Bohemia Crystalec Trading (BCT) stále daří. Firma měla loni čistý zisk 42 milionů korun, což je asi 
o šest milionů více než v roce 2012. Vyšší zisk byl způsoben mimo jiné změnou kurzu, řekl ČTK majitel skláren Pavel Louda. Firma přijala dalších patnáct lidí, nyní tam pracuje 353 zaměstnanců.

Prezident Miloš Zeman.

Zeman by ještě letos mohl navštívit Čínu a Kazachstán

Praha - Prezident Miloš Zeman by ještě letos mohl navštívit země Středního východu. V plánu je také zahraniční cesta na summit NATO ve Walesu, do Francie, Číny a zvažuje se i návštěva Ruska. Novinářům to dnes řekl prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Ilustrační foto.

Výrobu předmětů z hlíny zná lidstvo už dlouhých osm tisíc let

Východní Čechy, Hlinecko - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do historie: Mezi nejstarší dovednosti, jež si lidstvo osvojilo, patří zhotovování hliněných nádob a předmětů. Již 8 tisíc let dokáže lidstvo zpracovávat hlínu a vyrábět z ní užitné i okrasné předměty.

Ilustrační foto

Ročně se v Česku vyrobí 250 milionů růžových tablet Ibalginu

Praha – Ročně se v Česku vyrobí 250 milionů růžových tablet Ibalginu 400, léku na bolest, u jehož zrodu stáli i českoslovenští vědci. Do roku 1989 nebyl běžně k mání, lidé vozili léky s účinnou látkou ibuprofen z ciziny. Ibalgin 400 se vyrábí ve sterilních podmínkách, cyklus od navážení surovin přes výrobu po adjustaci trvá 16 dní, řekl Jaroslav Chylík, ředitel výroby Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech. Celá mezinárodní skupina Zentiva dodává léky na více než 50 trhů v Evropě, Africe a Středním východě, loňské tržby dosáhly 1,2 miliardy eur.