Kreativ

ŠTÍTEK: Střední východ

Cizrnu označili vědci Mendelovy univerzity v Brně za potravinu budoucnosti.

Potravina budoucnosti: vědci chtějí z jihu Moravy udělat baštu cizrny

Kdo si dá na večeři moc fazolí, odfoukne v noci peřinu, zní stará lidová moudrost. Právě cizrnu, která je rovněž nadýmavou luštěninou, označili vědci Mendelovy univerzity v Brně za potravinu budoucnosti. A hledají způsob, jak ji adaptovat pro pěstování v tuzemských podmínkách.

Staré město v Baku, které patří na seznam památek UNESCO. Historie těchto obydlí sahá do 12. století.

To je Baku, město bídy i luxusu: Fotbal bez fanoušků a výlet k bahenní sopce

Čeští fotbalisté už jsou v Baku, kde v sobotu rozehrají souboj o postup do semifinále evropského šampionátu. Fanoušci mají smůlu. Na tribuny Olympijského stadionu se dostane pár nadšenců a zástupců z řad sponzorů, víc nikdo. Není třeba tolik litovat. Podívejte se na reportáž Deníku, jak to v dalekém Ázerbájdžánu chodí.

Zpěvák Martin Chodúr při fotografování pro Deník 27. srpna v Raškovicích.

Tisíc a jedna noc. Martin Chodúr vydává nové album

/ROZHOVOR/ Martin Chodúr, zpěvák, skladatel, textař a hudebník. Před dvanácti lety vyhrál soutěž Česko-Slovenská SuperStar, a poté vstoupil jako sólista na hudební scénu šoubyznysu. Zpívá pop, swing, beat i šanson, má na svém kontě už i vydaná cédéčka. Zanedlouho vydává Supraphon další album pod názvem Tisíc a jedna noc.

BALL plánuje postavit na Plzeňsku nový výrobní závod. Vytvoří na 200 pracovních míst.

V Plzni vyroste nový výrobní závod, vytvoří 200 pracovních míst

Americká korporace Ball, výrobce recyklovatelných hliníkových obalů, chce letos na jaře zahájit výstavbu nového výrobního závodu. Vznikne v nové průmyslové zóně v Plzni a vytvoří zhruba 200 pracovních míst. Závod za 170 milionů eur (přes 4,4 miliardy Kč) plánuje zahájit svůj provoz na podzim příštího roku.

Obří díra, zaznamenaná v září roku 2017 spektroradiometrem Moris umístěným na satelitu NASA

Na Antarktidě se zjevuje a zase mizí záhadná obří díra. Vědci přišli s teorií

Poprvé se vynořila v roce 1973. Zdánlivě odnikud. Prostě najednou zela v mořském ledu obepínajícím bílým pásem pobřeží Antarktidy. Díra, ale ne jenom tak ledajaká. Byla tak obrovská, že by se v ní mohla ztratit celá Kalifornie. Tajemný otvor zůstal na svém místě během následujících tří zim, a pak se znovu z velké části zacelil. Jenže ne navždy. V roce 2017 se objevil znovu. A vědce zajímá, jak to s ním je.

Uctění památky rodáka Josefa Kholla.

Uctění památky rodáka Josefa Kholla

V neděli 20. září se již počtrnácté sešli občané Plavska, členové Československé obce legionářské - Jednoty br. Stanislava Berana, jindřichohradeckého Klubu výsadkových veteránů, Klubu historie letectví a členové Klubu vojenské historie 29. pěšího pluku „plk. J. J. Švece“ v dobových uniformách u památníku generálmajora in memoriam Josefa Kholla, aby si připomněli 76. výročí jeho tragické smrti.

Lidská stopa nalezená v Alatharu a jí odpovídající digitální model

Saúdská Arábie vydala tajemství, 120 tisíc let staré lidské stopy "promluvily"

Asi před 120 tisíci lety se v dnešní severní Saúdské Arábii zastavili členové malé skupiny Homo sapiens, aby se napili v mělkém jezeře, k němuž chodili pít také velbloudi, buvoli a sloni, větší než jakýkoli druh, který můžeme vidět dnes. Lidé se tu ale dlouho nezdrželi - jen si odpočinuli a pokračovali v další cestě. Stopa po nich však zůstala.

Hybridní ryba vzniklá z kontaktu ruského jesetera s americkým veslonosem

Jako v Jurském parku. Vědcům se podařilo odchovat hybrid dvou ohrožených ryb

"Život si najde cestu," říká ve filmu Jurský park postava paleontologa Granta, když zjistí, že oživení dinosauři se navzdory předpokladům sami rozmnožují. Něco podobného si nyní mohou říci maďarští vědci, jimž se podařilo vytvořit "hybridy" dvou ohrožených ryb. Ačkoli by se zdálo, že 184 tisíc let trvající vývoj na zcela oddělených kontinentech postačí k tomu, aby byly "sexuálně nekompatibilní", nestalo se tak.

Radim Fedorovič.

Radim Fedorovič: Zamiloval jsem si cestování po Středním východě

Je vášnivý cestovatel. Nedávno se vrátil z Íránu. Mezi turisty oblíbené západní destinace ho totiž moc nezajímají. Radima Fedoroviče lidé v Kutné Hoře znají i jako bývalého radního. „Jednalo se již o mou třetí cestu do této země. Peršani jsou velmi přátelští lidé a během svých cest jsem se seznámil s několika, s nimiž jsem v kontaktu a za kterými se rád vracím. Írán je obrovská země velká jak celá střední Evropa a Francie k tomu. Zažít tam proto lze mnoho dobrodružství snad v každém dopravním prostředku. Ve vlaku mi přišel zazpívat průvodčí, pašerák telefonů mě vzal stopem, na člunu jsem se dostal do pro turisty zakázané oblasti, v autobuse se seznámil s mnoha mladými zvídavými lidmi a v letadle potkal vládní delegaci.

Marian Chytka.

Českého fotografa Chytku v Saúdské Arábii okradli. Na trati mu umřel kamarád

Ve třiceti letech to byl už jeho devátý Dakar. Fotograf Marian Chytka ale na premiéru legendární rallye v Saúdské Arábii nebude rád vzpomínat. Hned první den soutěže se mu porouchalo auto, což výrazně zkomplikovalo plány pro celý jeho tým. Následně mu ukradli jeden z fotoaparátů i s objektivem. Jenže pak přišla ta nejkrutější rána. Následkům pádu podlehl portugalský motocyklista Paulo Goncalves, pro kterého léta pracoval. „Hodně mě to zasáhlo. Ve finále ty všechny věci, které se mi staly, neznamenaly vůbec nic,“ řekl Marian Chytka po návratu do Česka.

Zdeněk Tůma.

Tahle země má velký potenciál, říká o Saúdské Arábii čtyřkolkář Tůma

Rallye Dakar se po jedenácti letech přesunula z Jižní Ameriky do Saúdské Arábie. Jak premiérový ročník na Středním východě dopadl? Pro čtyřkolkáře Zdeňka Tůmu skvěle, vždyť dokončil legendární soutěž na 9. místě, v desáté etapě dokonce dojel druhý. „Místní tratě byly velmi zajímavé. Dobře jsem se tady orientoval a prakticky ani jednou nezabloudil. Ve srovnání s Jižní Amerikou je v Saúdské Arábii nekonečně prostoru pro závodění. Tahle země má pro Dakar do budoucna velký potenciál,“ řekl Tůma.

Prorektor pro zahraniční vztahy vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar.

Bývalý velvyslanec v Izraeli Pojar: USA zabrání Íránu vyrobit atomovku. I silou

Tomáš Pojar, v letech 2005 až 2010 náměstek ministra zahraničí, později velvyslanec ČR v Izraeli a v současné době prorektor VŠ Cevro institutu pro zahraniční vztahy, patří mezi největší odborníky na oblast Blízkého a Středního východu. „Evropa by se měla připojit v tlaku na Írán k USA,“ říká pro Deník.

Ilustrační foto

Počet dolarových milionářů v Česku loni klesl

Počet dolarových milionářů v ČR loni přes pokračující růst ekonomiky klesl o 1,3 procenta na 27.700. Jejich počet se tak snížil více než v případě evropského (-0,5 procenta) i celosvětového průměru (-0,3 procenta), vyplývá ze Zprávy o světovém bohatství, kterou zveřejnila společnost Capgemini.

Gumotex vede od prvního května letošního roku František Řezáč

Změna ve vedení břeclavského Gumotexu: nově firmu vede František Řezáč

Břeclav – Břeclavská společnost Gumotex hlásí změnu ve vedení. „Představenstvo významného výrobce produktů z nánosovaných textilií a výrobků pro automobilový průmysl rozšířil František Řezáč. Od prvního května letošního roku tak nahradil na pozici předsedy představenstva Vladislava Veselého,“ řekl tajemník společnosti Gumotex Pavel Kašuba.

Dvojice vědců narazila na zlatý důl archeologických nálezů. Díky snímkům z amerických špionážních letadel

Zlatý důl archeologie. Fascinujícím objevům napomohly fotky z výzvědných letadel

Jak rozluštit tajemství Středního východu? Dvojice pracovníků amerických univerzit použila nečekaný zdroj informací. Tím se totiž staly fotografie, které v padesátých a šedesátých letech minulého století zachytila americká výzvědná letadla Lockheed U-2. Během následujících desetiletí ležely snímky nepovšimnuty v archivech, nyní však poskytly svědectví o netušeném archeologickém bohatství daného regionu. Informoval o tom server Newsweek.

Ilustrační foto.

Británie přidala Hizballáh na černou listinu. Izrael žádá EU, aby ji následovala

Britská vláda se rozhodla zařadit všechna křídla libanonského islamistického hnutí Hizballáh na černou listinu. Označila ho za teroristickou organizaci a považuje ho za jednu z příčin destabilizace na Blízkém východě. Izrael krok Londýna ocenil. Nyní je podle něj čas, aby Evropská unie udělala totéž. Informovala o tom agentura Reuters.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Napětí mezi Íránem a Izraelem stoupá. Riziko války je velké, říká Zaríf

Íránský ministr zahraničí Mohamad Džavád Zaríf obvinili Izrael, že se snaží vyprovokovat válku a varoval, že pokud bude situace pokračovat, riziko válečného konfliktu je vysoké. Íránský prezident Hasan Rúhání doplnil, že je Teherán připraven jednat se všemi státy Středního východu o zlepšení vzájemných vztahů.

Sebastian Kurz

V Rakousku stoupá počet vražd žen. Kurzova vláda zavede tvrdší tresty

Rakouská vláda v čele s kancléřem Sebastianem Kurzem ve středu oznámila, že hodlá zpřísnit trestní sazby u násilných trestných činů, zejména pokud budou spáchány na ženách. Zákonodárci poukazují především na nedávný nárůst počtu případů, v nichž jsou cizinci podezříváni ze zavraždění žen.

Ilustrační foto.

Na berounský led vyjedou podruhé padesátníci

Beroun - V sobotu 29. prosince vyjedou na led k druhému ročníku hokejového turnaje "staří" páni starší padesáti let. Turnaj se uskuteční po názvem II. Vánoční Forte Beroun Retro Cup 2018 50+.

Video: Nissan Patrol má další světový rekord

Ačkoliv se tento zápis může zdát jako naprostá zbytečnost, Nissan dobře ví, co dělá. Není to první podobný světový rekord, díky čemuž prodeje na Středním východě stouply o 30 %.

Americký prezident Donald Trump na Valném shromáždění OSN

Íránští vůdci rozsévají chaos, smrt a destrukci, řekl prezident Trump v OSN

Íránští lídři plundrují svou zem a šíří zmatek po celém Středním východě. Na Valném shromáždění OSN to prohlásil prezident Spojených států Donald Trump. Ten také zdůraznil, že by se ostatní země měly podílet na izolaci Íránu. Spojené státy také podle něj zavedou proti Teheránu další sankce. 

Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto.

Vyplatí se atom? Jaderná energie se vrací. Skrývá rizika i potenciál.

Odvětví jaderné energetiky utrpělo významný šok po tragické události ve Fukušimě v roce 2011. V měsících následujících po havárii byly jaderné programy v některých zemích pozastaveny nebo zcela zrušeny. Nyní, o sedm let později, je zřejmé, že celosvětově se odvětví jaderné energetiky z tohoto šoku zotavilo a nabírá zpět na rychlosti, i když s pomalejším tempem.

NXT 360.

Humvee stále žije. Ale na scénu se vrací už jako NXT 360

Společnost AM General, která původně stála za vznikem armádního Humvee, se rozhodla vojenskou legendu ještě pro jednou aktualizovat a nyní přichází s jeho nejnovější generací. Novinka je prý odolnější, schopnější a dokonce i úspornější a pohodlnější.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo při návštěvě Blízkého východu

Izrael má právo bránit své hranice, řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Nový ministr zahraničí USA Mike Pompeo v pondělí prohlásil, že Izrael má právo se bránit. Reagoval tak na otázky týkající se nedělní střelby do palestinských demonstrantů poblíž hranice mezi Izraelem a Pásmem Gazy, jíž padli za oběť tři lidé. Pompeo nyní dokončuje svou cestu po Blízkém a Středním východě, což je jeho první zahraniční cesta ve funkci.