Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Vilémovičtí si upravili náves

Vilémovice - Lidem z Vilémovic se podařilo proměnit obyčejnou obecní náves na místo příjemného setkávání lidí a zábavy pro malé i velké.

Rudolfův fejeton: Česká žena u švédského stolu

Nevím, jak vám, milí čtenáři, ale mně začíná letní dovolená už v prosinci předcházejícího roku. To si postupně přináším domů katalogy různých cestovních kanceláří, listuji v nich a hledám to nejkrásnější místo na světě, kde bychom se ženou strávili příští letní dovolenou.

Oráč sídlí v historické budově

Dobrá -Restaurace U oráče se nachází v centru Dobré v historické budově z přelomu 17. a 18. století. Tomu odpovídá i stylový interiér. Na toaletách bylo během naší návštěvy čisto.

Svíčková, řízek nebo lasagne? Prohlédněte si menu

Třebíč - Co si dát dnes kobědu? Odpověď na tuto labužnickou otázku bude teď jednodušší. Na webových stránkách Třebíčského deníku začala redakce pravidelně vyvěšovat týdenní polední menu třebíčských restaurací. Lidé tak budou moci každý den rychle a přehledně zjistit, co se kde vaří a kde si nejlépe pochutnat.

Poláci a Slováci do Chrudimě přivezli kulturu

Chrudim - /NOVÉ SNÍMKY/ V sobotu se na Resselově náměstí konal další tradiční jarmark, tentokráte přikořeněný polštinou a slovenštinou. Uspořádalo ho město Chrudim ve spolupráci s Chrudimskou besedou a partnerskými městy Svidník na Slovensku a Olešnice v Polsku.

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

Mezi nej dobroty kraje patří i Niva a Jubilejní režná

Olomouc/Prostějov - Tradiční soutěž o nejlepší potravinářský výrobek Olomouckého kraje za rok 2009 zná své vítěze. Z celkem devětasedmdesáti dobrot vybrali porotci patnáct nejlepších. Mezi nimi i tři výrobky z Prostějovska - Nivu z Otinovse, Jebulejní režnou ze Starorežné a Jablka Jonagold z Určic.

Studenti měli možnost oznámkovat svou školní jídelnu

Havlíčkobrodsko - Studenti havlíčkobrodské Obchodní akademie a Hotelové školy dostali před nedávnem v hodině ekonomiky neobvyklý úkol. Jeho cílem bylo zjistit, jak jsou jejich spolužáci spokojeni se školní kuchyní.

Niva nejoblíbenější potravinou na Olomoucku

Olomouc - Tradiční soutěž o nejlepší potravinářský výrobek Olomouckého kraje za rok 2009 zná své vítěze. Z celkem devětasedmdesáti dobrot vybrali porotci patnáct nejlepších.

Mezi nejchutnější dary kraje se dostal i kapří tatar

České Budějovice - Otavská klobása, plátkový sýr Primátor, podmáslový chléb, Black vodka Alexander Pushkin a stoprocentní lhenická jablečná šťáva se pro letošek staly nejlepšími potravinami jihočeského regionu.

Pushkin Chutná hezky , Jihočesky

Agrární komora Jihočeského kraje v sobotu vyhodnotila na českobudějovickém výstavišti třetí ročník soutěže CHUTNÁ HEZKY. Jihočesky, ve které se vybíraly nejlepší potravinářské výrobky z regionu.

Sever: Zájemci si vyrobí sýry a jogurty

Horní Maršov - Vlastnoručně podojit kozy a zmléka pak vyrábět některé produkty se během sobotního dopoledne chystají zájemci, které oslovila nabídka Střediska ekologické výchovy Sever.

Halušky v Čechách zdomácněly

Slovenská kuchyně měla vliv na tu českou celých 75 let trvání společného státu. Jejím typickým pokrmem jsou halušky v nejrůznějších obměnách.

Zloděj dostal chuť na sýr

Hranice/Přerov - Zloděj se ve středu po půlnoci vloupal do prodejny sýrů v obci na Přerovsku. Pachatel přestřihl mříže a rozbil skleněnou výplň okna, které si otevřel a vkradl se do prodejny.

Zloděj dostal chuť na sýr

Přerovsko - Zloděj se ve středu po půlnoci vloupal do prodejny sýrů v obci na Přerovsku. Pachatel přestřihl mříže a rozbil skleněnou výplň okna, které si otevřel a vkradl se do prodejny.

Sklepy radnice opět hostí vinaře a gurmány

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Šumavské Prachatice se stávají skutečným pojmem nejen pro turisty, kteří milují historii a historické památky, ale také pro milovníky dobrého jídla a dobrého vína.

S bio značkou vyrábějí šetrněji

Pěnčín - Na šetrnější přístup ke zvířatům, k rostlinám i k půdě přešla po dvouletém přechodném období kozí farma v Pěnčíně. Od února používají značku BIO, se kterou obohatili výběr sýrů. Ty vznikají v nové sýrárně s novými technologiemi.

OBRAZEM: Výlet do kozí farmy v Pěnčíně

Pěnčín - Vyhlášená farma v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou se těší stále větší oblibě. Kromě rodin s dětmi sem míří žáci ze základních škol na výlety. Podívejte se, jak to na takové kozí farmě chodí!

Kouleli koule na Černou Studnici

Penčín /FOTOGALERIE/ - Loni vznikl v Základní škole v Pěnčíně nápad, jak pomoci při třídění odpadů. Žáci z domovů, od babiček či sousedů přinášeli vytříděné staniolové obaly z čokolád, jogurtů, sýrů, tvarohů a postupně je nabalovali do tvaru koule. Tak se koulelo i letos.

OBRAZEM: Nizozemí není jen domovinou tulipánů

Chrudim - Jak se pořadatelé mnoha víkendových akcí v okrese obávali, počasí bylo velmi ošklivé a spousta plánů se kvůli tomu musela zrušit. Navzdory silnému dešti se na Resslově náměstí Holandský jarmark konal a kupodivu si lidé do chrudimského centra cestu našli.

FOTO: Za nejlepší tablo bedna sektu a raut

Hranice - Studenti třídy 4. B hranické Střední lesnické školy získali nejvíc hlasů v internetové soutěži Hranického deníku o nejhezčí tablo. Soutěž probíhala na našich stránkách v průběhu května a vítězné třídě připadlo celkem 1793 hlasů.

Spotřebitelé zvolili nejlepší bionovinkou biomáslo z Polabských mlékáren

Praha - Spotřebitelé v hlasování o „České bio 2009“ jako nejoblíbenější bionovinku roku 2008 zvolili biomáslo z Polabských mlékáren, na druhém místě se v hodnocení spotřebitelů umístil sýr Amálka bio gouda 48% z kravského mléka mlékárny Lacrum, třetí místo získaly těstoviny Ježek od firmy Country Life.

Ondráš má přijatelné ceny i příjemnou obsluhu

Raškovice - Hotel Ondráš se nachází v Raškovicích u hranice se sousední obcí Pražmo. V jeho přízemí zaujímá restaurace. Interiér je rozdělen několika cihlovými zídkami. Pomerančové stěny zkrášluje fotografie alpského Matterhornu a několik obrázků. V rohu se nachází televize a kulečník.

Chřestové slavnosti nalákaly stovky lidí

Ivančice /FOTOGALERIE/ - Tento víkend patří Ivančice na Brněnsku celé chřestu. Již patnáctý ročník akce naplánovali organizátoři na tři dny, od pátku do soboty, a jako hlavní místo slavností určili ivančické Palackého náměstí.

FOTO: Budoucí hoteliéři zvládli maturitu se ctí

Kladno - Kromě písemných a ústních zkoušek čekala na letošní absolventy soukromé hotelové školy v Kladně také zkouška praktická. Budoucí kuchaři a číšníci se pod dozorem učitele praxe Jiřího Zímy a vyučující gastronomických předmětů Pavlíny Landové podrobili zkoušce dospělosti načisto tento týden.

Odhalte tajemství grilování

Grilování je nejenom módní zpříjemnění sobotního odpoledne, ale když se umí, tak je výsledkem i kulinářský zážitek.