Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Chata na Filipce slouží už několik let

Nýdek - Turistům a návštěvníkům, kteří se vypraví na vrch Filipka, kde se scházejí hranice obcí Návsí, Hrádku a Nýdku, slouží už několik let turistická chata.

Kryštofovo Údolí o víkendu zaplní Údolská pouť

Kryštofovo Údolí - Údolská pouť a tradiční řemeslný jarmark přijedou o víkendu 25. a 26. července do Kryštofova Údolí. Pouť se koná pravidelně poslední červencovou sobotu a neděli na svátek svatého Kryštofa, kterému je zasvěcen místní kostel.

OBRAZEM: Straňané vyrazili tancovat a hrát do Normandie

Strání, Bray Dunes / FOTOGALERIE/ - Brazilci, Kolumbijci, Thajci, Turci, Bulhaři, Rumuni, Rusové, Srbové, Poláci a Javorina ze Strání. Takové bylo obsazení jubilejního 20. ročníku festivalu Folklores du Monde ve francouzském Bray-Dunes.

Těstoviny přivezl do Evropy Marco Polo z Číny

Těstoviny se obecně považují za jídlo dietní, které příliš nezatěžuje organismus. Ovšem když je bohatě proložíte opečenou slaninou, zalijete smetanou nebo posypete tučným sýrem, nemůže už být o dietním jídle řeč. Samy o sobě jsou však levným, rychlým a chutným letním pokrmem.

FOTO: Turci rozdávali chléb a sýr

Klatovy - Ve stylové historické uniformě klatovských dragounů předstoupil vsobotu dopoledne moderátor Radek Nakládal před publikum na klatovském náměstí, aby otevřel okénko zahraničních hostů vrámci mezinárodního folklorního festivalu vKlatovech.

Gorolské dny v Mostech přiblíží lidovou tvorbu

Mosty u Jablunkova -Gorolské turistické informační centrum v Mostech u Jablunkova zahájilo spolupráci s Gminnym Ośrodkem Kultury z Istebne a společně získali dotaci na projekt Propagace gorolské lidové tvorby na česko-polsko-slovenském trojmezí.

Poznávejte země i prostřednictvím jejich kuchyně

I když se dovolená v zahraničí kvůli oslabení české koruny vůči euru oproti loňsku trochu prodraží, určitě si najděte čas a prostředky ochutnat místní kulinářské speciality. A až se vám po nich po návratu zasteskne, uvařite si je podle našich receptů.

Kováři obsadí Buchlov

Buchlovice - Zvuky kovadlin a kladiv se o víkendu 11.-12. července rozezní nádvořím hradu Buchlova. Svůj um tam totiž bude předvádět čtyřicítka kovářů z České republiky, Slovenska a Belgie.

Když nám něco moc nevoní

Fejeton - Jak si tak pořádáme ty naše ženské sedánky a probíráme kde co, jednou jsme se i dostaly na téma, co vše nám děsně smrdí. No ano, vím, žádná romantika. Ale debata nás tam nějak plynule zavedla a kolik my jsme toho o nevábných vůních jenom dokázaly navykládat! Až se sama zpětně hodně divím.

Zemědělce táhne bio, šetří přírodu

Břeclavsko - V kraji se rozmáhá biozemědělství, hospodaření, které je šetrnější k přírodě, láká stále více pěstitelů. Označení bio může mít celá řada zemědělských produktů. Vína, sýry, pečivo, zelenina nebo maso. O tom, co je v ekologickém zemědělství nového, a jaké má kdo zajímavé poznatky z této oblasti, debatovaly ve čtvrtek a v pátek v Lednici desítky odborníků z celého světa.

Vilémovičtí si upravili náves

Vilémovice - Lidem z Vilémovic se podařilo proměnit obyčejnou obecní náves na místo příjemného setkávání lidí a zábavy pro malé i velké.

Rudolfův fejeton: Česká žena u švédského stolu

Nevím, jak vám, milí čtenáři, ale mně začíná letní dovolená už v prosinci předcházejícího roku. To si postupně přináším domů katalogy různých cestovních kanceláří, listuji v nich a hledám to nejkrásnější místo na světě, kde bychom se ženou strávili příští letní dovolenou.

Oráč sídlí v historické budově

Dobrá -Restaurace U oráče se nachází v centru Dobré v historické budově z přelomu 17. a 18. století. Tomu odpovídá i stylový interiér. Na toaletách bylo během naší návštěvy čisto.

Svíčková, řízek nebo lasagne? Prohlédněte si menu

Třebíč - Co si dát dnes kobědu? Odpověď na tuto labužnickou otázku bude teď jednodušší. Na webových stránkách Třebíčského deníku začala redakce pravidelně vyvěšovat týdenní polední menu třebíčských restaurací. Lidé tak budou moci každý den rychle a přehledně zjistit, co se kde vaří a kde si nejlépe pochutnat.

Poláci a Slováci do Chrudimě přivezli kulturu

Chrudim - /NOVÉ SNÍMKY/ V sobotu se na Resselově náměstí konal další tradiční jarmark, tentokráte přikořeněný polštinou a slovenštinou. Uspořádalo ho město Chrudim ve spolupráci s Chrudimskou besedou a partnerskými městy Svidník na Slovensku a Olešnice v Polsku.

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

Mezi nej dobroty kraje patří i Niva a Jubilejní režná

Olomouc/Prostějov - Tradiční soutěž o nejlepší potravinářský výrobek Olomouckého kraje za rok 2009 zná své vítěze. Z celkem devětasedmdesáti dobrot vybrali porotci patnáct nejlepších. Mezi nimi i tři výrobky z Prostějovska - Nivu z Otinovse, Jebulejní režnou ze Starorežné a Jablka Jonagold z Určic.

Studenti měli možnost oznámkovat svou školní jídelnu

Havlíčkobrodsko - Studenti havlíčkobrodské Obchodní akademie a Hotelové školy dostali před nedávnem v hodině ekonomiky neobvyklý úkol. Jeho cílem bylo zjistit, jak jsou jejich spolužáci spokojeni se školní kuchyní.

Niva nejoblíbenější potravinou na Olomoucku

Olomouc - Tradiční soutěž o nejlepší potravinářský výrobek Olomouckého kraje za rok 2009 zná své vítěze. Z celkem devětasedmdesáti dobrot vybrali porotci patnáct nejlepších.

Mezi nejchutnější dary kraje se dostal i kapří tatar

České Budějovice - Otavská klobása, plátkový sýr Primátor, podmáslový chléb, Black vodka Alexander Pushkin a stoprocentní lhenická jablečná šťáva se pro letošek staly nejlepšími potravinami jihočeského regionu.

Pushkin Chutná hezky , Jihočesky

Agrární komora Jihočeského kraje v sobotu vyhodnotila na českobudějovickém výstavišti třetí ročník soutěže CHUTNÁ HEZKY. Jihočesky, ve které se vybíraly nejlepší potravinářské výrobky z regionu.

Sever: Zájemci si vyrobí sýry a jogurty

Horní Maršov - Vlastnoručně podojit kozy a zmléka pak vyrábět některé produkty se během sobotního dopoledne chystají zájemci, které oslovila nabídka Střediska ekologické výchovy Sever.

Halušky v Čechách zdomácněly

Slovenská kuchyně měla vliv na tu českou celých 75 let trvání společného státu. Jejím typickým pokrmem jsou halušky v nejrůznějších obměnách.