Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Ve Slavkově se střílelo o sto šest

Slavkov /FOTOGALERIE/ - Přes tisícovku návštěvníků přivítalo vsobotu odpoledne slavkovské náměstí a zámecký park při bitevních ukázkách, které jsou lákadlem a chloubou tradičních Napoleonských dnů.

Italská kuchyně: čerstvá rajčata, bazalka a tradice

Na co její mladší a noblesnější francouzská kolegyně potřebuje celý den, jí stačí jen pár hodin, někdy i minut. Je sofistikovaně jednoduchá. Nejvíc jí to sluší v červeno-zeleno-bílých barvách. Řeč je o italské kuchyni.

Kde se dá v poledne v Blansku dobře najíst?

Blansko /FOTOGALERIE, DISKUTUJTE, ANKETA/ - V okresní městě Blansku je restaurací, které nabízejí polední menu, poměrně hodně. Přesto si pracující stěžují, že není kam na oběd. Co vadí na blanenských restauracích?

Nedělní slavnost chleba v Modrém domě

Kostelecké Horky - Zájemci jsou 15. a 16. srpna zváni na příjemný letní víkend, na kterém si budou moci vyzkoušet celý proces zadělávání a pečení chleba, jakož i výrobu domácího kozího sýra.

NA VLASTNÍ KŮŽI: Nový trend Parkour - pouličním skokanem

Most - Jako ještěrky lezou dolů po betonových schodech. Pak se šestnáctiletý Pavel Popkov ladně přenese přes zábradlí. Dopadne snožmo na kraj zdi. Dva metry pod ním je opuštěné parkoviště u bývalé Billy. Hop! Na zemi přistál i o dva roky mladší Patrik Fričl. Takzvaný parkour si vyzkoušel i redaktor Deníku.

Tvarůžky: Obrat v gastronomii jim prý roste

Loštice -Pravé olomoucké tvarůžky jsou původním českým sýrem s nezaměnitelnou chutí i vůní. Jediným. Loštická společnost A.W. je zase jeho jediným výrobcem. Umíme tuto výjimečnost v rámci turistického ruchu v gastronomii dostatečně prodat?

Pulčín hostí jarmek lidových řemesel

Pulčín - Nově zrekonstruovaný areál bývalé školy v Pulčíně zaplní v sobotu několik desítek stánků lidových výrobců a řemeslníků. Uskuteční se zde už čtvrtý ročník Jarmeku lidových řemesel.

Soutěží o známku kvality

Orlickoústecko - Výrobci potravinářských produktů z kraje se mohou přihlásit do třetího ročníku soutěže MLS Pardubického kraje.

Chata na Filipce slouží už několik let

Nýdek - Turistům a návštěvníkům, kteří se vypraví na vrch Filipka, kde se scházejí hranice obcí Návsí, Hrádku a Nýdku, slouží už několik let turistická chata.

Kryštofovo Údolí o víkendu zaplní Údolská pouť

Kryštofovo Údolí - Údolská pouť a tradiční řemeslný jarmark přijedou o víkendu 25. a 26. července do Kryštofova Údolí. Pouť se koná pravidelně poslední červencovou sobotu a neděli na svátek svatého Kryštofa, kterému je zasvěcen místní kostel.

OBRAZEM: Straňané vyrazili tancovat a hrát do Normandie

Strání, Bray Dunes / FOTOGALERIE/ - Brazilci, Kolumbijci, Thajci, Turci, Bulhaři, Rumuni, Rusové, Srbové, Poláci a Javorina ze Strání. Takové bylo obsazení jubilejního 20. ročníku festivalu Folklores du Monde ve francouzském Bray-Dunes.

Těstoviny přivezl do Evropy Marco Polo z Číny

Těstoviny se obecně považují za jídlo dietní, které příliš nezatěžuje organismus. Ovšem když je bohatě proložíte opečenou slaninou, zalijete smetanou nebo posypete tučným sýrem, nemůže už být o dietním jídle řeč. Samy o sobě jsou však levným, rychlým a chutným letním pokrmem.

FOTO: Turci rozdávali chléb a sýr

Klatovy - Ve stylové historické uniformě klatovských dragounů předstoupil vsobotu dopoledne moderátor Radek Nakládal před publikum na klatovském náměstí, aby otevřel okénko zahraničních hostů vrámci mezinárodního folklorního festivalu vKlatovech.

Gorolské dny v Mostech přiblíží lidovou tvorbu

Mosty u Jablunkova -Gorolské turistické informační centrum v Mostech u Jablunkova zahájilo spolupráci s Gminnym Ośrodkem Kultury z Istebne a společně získali dotaci na projekt Propagace gorolské lidové tvorby na česko-polsko-slovenském trojmezí.

Poznávejte země i prostřednictvím jejich kuchyně

I když se dovolená v zahraničí kvůli oslabení české koruny vůči euru oproti loňsku trochu prodraží, určitě si najděte čas a prostředky ochutnat místní kulinářské speciality. A až se vám po nich po návratu zasteskne, uvařite si je podle našich receptů.

Kováři obsadí Buchlov

Buchlovice - Zvuky kovadlin a kladiv se o víkendu 11.-12. července rozezní nádvořím hradu Buchlova. Svůj um tam totiž bude předvádět čtyřicítka kovářů z České republiky, Slovenska a Belgie.

Když nám něco moc nevoní

Fejeton - Jak si tak pořádáme ty naše ženské sedánky a probíráme kde co, jednou jsme se i dostaly na téma, co vše nám děsně smrdí. No ano, vím, žádná romantika. Ale debata nás tam nějak plynule zavedla a kolik my jsme toho o nevábných vůních jenom dokázaly navykládat! Až se sama zpětně hodně divím.

Zemědělce táhne bio, šetří přírodu

Břeclavsko - V kraji se rozmáhá biozemědělství, hospodaření, které je šetrnější k přírodě, láká stále více pěstitelů. Označení bio může mít celá řada zemědělských produktů. Vína, sýry, pečivo, zelenina nebo maso. O tom, co je v ekologickém zemědělství nového, a jaké má kdo zajímavé poznatky z této oblasti, debatovaly ve čtvrtek a v pátek v Lednici desítky odborníků z celého světa.