Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Útulný interiér, oprýskaná zahrádka, ochotný číšník se špatnou českou výslovností a podivně zkombinovaný jídelníček. Se smíšenými pocity odcházel šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka z restaurace Adria Rovinj v Masarykově ulici. Navštívil ji v pravidelném seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.
Moravská Třebová – Farmářské trhy zaznamenávají v poslední době boom. Od minulého roku se konají v Litomyšli a v pátek se poprvé uskutečnily v Moravské Třebové.
Hranice – Další krok ke zviditelnění turistické lokality Moravská brána a současně podpora místních výrobců kvalitních potravin a řemeslných výrobků. To jsou dva hlavní cíle chystaného vzniku značky Moravská brána – regionální produkt.
Střekov – Uzeniny z Německa, holandské sýry. To jsou špičkové produkty, jež si budete moci brzy koupit na tradičních Střekovských farmářských trzích. Sdružení Zdravý sever se totiž podařilo navázat spolupráci s farmáři a prvopěstiteli z příhraničních oblastí, nebo výrobci sýrů z Nizozemí, kteří trvale žijí v Litoměřicích.
Lipník nad Bečvou – Tradici trhů, které v minulosti neodmyslitelně patřily ke každému městu, se rozhodli obnovit už i v Lipníku nad Bečvou. Na náměstí T.G. Masaryka se uskutečnily vůbec první novodobé májové trhy. Akci tu uspořádalo Středisko volného času Lipník nad Bečvou.
Kroměříž – Holandské, italské, ale také domácí, tedy české sýry, nabízel na druhých farmářských trzích konaných v neděli v kroměřížské Květné zahradě Boris Zajíček. Ve Zlíně vlastní Sýrový obchod. Oblíbené pochoutky z mléka sice sám nevyrábí, o jejich ušlechtilosti ale hovoří, až se sliny sbíhají.
Sobotín /FOTOGALERIE/ - Už druhé setkání canisterapeutů z celé republiky uspořádalo o víkendu v Sobotíně občanské sdružení Kamarádi otevřených srdcí. Přesněji řečeno šlo o setkání zooterapeutů, protože se nejednalo jen o léčbu s pomocí psů, ale i králíků, morčat, velkých papoušků, a dokonce i hada.
Liberec – O takovém návalu zákazníků, jaký v pátek zažili obchodníci před libereckým centrem Plaza, si některé nadnárodní řetězce mohou jen nechat zdát. Místní výrobci potravin tu totiž na druhém ročníku Dne potravinářů Libereckého kraje představovali své produkty.
Olomouc – Zhruba sto ovcí v sobotu zaplnilo SKI areál Hlubočky. Konal se tu Ovčácký den a vidět tu byli typičtí zástupci plemene Romney Marsh, ale také ukázky pasení, manipulace se stádem pomocí psů nebo stříhání ovcí.
Česká Lípa /ANKETA/ – Čerstvé sezónní ovoce a zelenina, mléčné výrobky, kozí sýry, pečivo, uzeniny či víno z Moravy si budou moci lidé nakoupit na nových farmářských trzích na Škroupově náměstí v České Lípě.
Příbram – V sobotu se hospodyňky a milovníci domácích a jiných specialit mohou vydat na první oblíbený farmářský trh na nábřeží u Hořejší Obory. Trhy by měly pokračovat každou třetí sobotu v měsíci až do konce sezony v obyklém čase od 8 do 12 hodin.
Karlovy Vary - Farmářské trhy v Karlových Varech se budou konat až v červnu. Z jakého důvodu se změnil jejich původní termín? Na co se mohou návštěvníci trhů těšit?
Třebíč - Enviromentální hra Ekopolis, do které se už zapojily desítky škol v České republice, se v sobotu uskuteční v areálu Katolického gymnázia v Třebíči.
Břeclav – Farmářské trhy se po letech vracejí do Břeclavi. První novodobý trh s převážně zemědělským zbožím zaplní prostranství před břeclavským kulturním domem nakupujícími už tento pátek.
Svržno – Zdeněk Smolík ze Kdyně opouštěl koňskou farmu ve Svržně, kde se konal již druhý Regionální den, zcela obtěžkán taškami s nejrůznějšími výrobky a dobrotami, navíc se dvěma chodskými koláči a lahví medoviny.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Trávu na Rochusu, poutním kopci nad Hradištěm, už spásají ovce. V sobotu odpoledne se tam totiž uskutečnila akce Otevírání pastvin, která přilákala více než tisíc lidí.
Černíkov – Sova pálená jménem Albička puštík bělavý Čenda, raroh jižní Zaki a samice orla mořského Mařenka se v sobotu proháněli po koupališti Úžlebec u Černíkova.
Havlíčkův Brod – Více než dvě desítky trhovců se v sobotu dopoledne představily na Havlíčkově náměstí v Brodě v rámci prvních novodobých farmářských trhů, nazvaných Koudelův talíř.
Bystřice pod Hostýnem /FOTOGALERIE/ – Sýry, regály, tradiční domácí pečivo, koření, speciality z pštrosího masa, ale i medovina. To vše bylo ke koupi na farmářském trhu v Bystřici pod Hostýnem, který se tu v sobotu konal úplně poprvé.
První farmářské trhy se konaly v sobotu v areálu mosteckého hipodromu. Líbily se vám? Nelíbily? Napište svůj názor do diskuze. Vybrané příspěvky otiskneme v pondělním tištěném Mosteckém deníku.
Přerov – Proudukty z biofarem ekozemědělců jako čerstvé sýry nebo vejce, uzenářské výrobky, ale i stánky s lidovými řemesly nabídnou Hanácké farmářské trhy v Přerově. Areál přerovského výstaviště se návštvníkům otevře v neděli 15. května, a to v době od 8 do 14 hodin.
Klatovy – Ve Střední zemědělské a potravinářské škole Klatovy se ve středu opět hodnotily nejlepší regionální potraviny z celého Plzeňského kraje v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2011 konané pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR.
Uherské Hradiště – Pastviny v parku Rochus v Uherském Hradišti začne od soboty spásat stádo ovcí. Město, které tam vlastní většinu pozemků, zvolilo tuto údržbu rozsáhlé plochy zeleně budoucí kulturně-rekreační zóny jako nejvhodnější.
Olomouc - Jak podpořit vinařství na Moravě? Třeba tak jednoduše, jak se to rozhodli udělat v olomouckém NH hotelu. Prostě sezvat na jedno místo moravské vinaře a dát jejich produkty k dispozici veřejnosti. Prezentační a degustační výstava vín se v nejluxusnějším středomoravském hotelu bude konat ve čtvrtek 12. května.
Znojemsko - Z Brna na vesnici, od exotických zvířat k ovcím a kozám. Z ošetřovatele zvířat v brněnské zoologické zahradě Petra Kosmáka se za posledních deset let stal ekofarmář, pastevec ovcí a majitel Jáňova dvora, nabízejícího agroturistiku.
Znojemsko /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Z Brna na vesnici, od exotických zvířat k ovcím a kozám. Z ošetřovatele zvířat v brněnské zoologické zahradě Petra Kosmáka se za posledních deset let stal ekofarmář, pastevec ovcí a majitel Jáňova dvora, nabízejícího agroturistiku.
Zlín /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Vůně domácích salámů a klobásek prolnutá vůni guláše či zrajícího sýru. Taková směsice nejenom vůní, ale i chutí se prolínala Divadelní ulicí ve Zlíně.
Šumperk /FOTOGALERIE/ - Farmářské trhy se v pátek 6. května konaly na šumperské Hlavní třídě již podruhé, také tentokrát byly stánky v obležení zákazníků. Po rozpačité dubnové premiéře se nyní skutečně jednalo o trhy, většina zákazníků odcházela i v odpoledních hodinách spokojena.
Ústí nad Labem – S rýží nebo bramborem, jako polévka se podává Staročeská prdelačka nebo dezert: Babiččino překvapení. Tak jako každý čtvrtek, i tento týden se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Eva Drobná s receptem na Kuřecí nudličky.
Slovácko – Nakupovat jako za starých časů, kdy si člověk u trhovkyně vybral čerstvou zeleninu, voňavý domácí sýr nebo čerstvé maso. To je cílem připravovaných farmářských trhů, které se budou nyní pravidelně konat v Kyjově.