HLASUJTE: Řízečky Deníku byly žádané
Ústí nad Labem – Nalisovat česnek, vymačkat přebytečnou šťávu ze zelí, naklepat vepřové a nakonec posypat grilovacím kořením.
Ústí nad Labem – Nalisovat česnek, vymačkat přebytečnou šťávu ze zelí, naklepat vepřové a nakonec posypat grilovacím kořením.
Přerov – Proudukty z biofarem ekozemědělců jako čerstvé sýry nebo vejce, uzenářské výrobky, ale i stánky s lidovými řemesly nabídnou Hanácké farmářské trhy v Přerově. Areál přerovského výstaviště se návštvníkům otevře v neděli 15. května, a to v době od 8 do 14 hodin.
Litomyšl – Ve městě se uskuteční Švýcarský víkend.
Černíkov – Sezona na koupališti v Úžlebci bude v sobotu 14. května na zahájena ve velkém stylu.
Klatovy – Ve Střední zemědělské a potravinářské škole Klatovy se ve středu opět hodnotily nejlepší regionální potraviny z celého Plzeňského kraje v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2011 konané pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR.
Černíkov – Sezona na koupališti v Úžlebci bude v sobotu 14. května na zahájena ve velkém stylu.
Uherské Hradiště – Pastviny v parku Rochus v Uherském Hradišti začne od soboty spásat stádo ovcí. Město, které tam vlastní většinu pozemků, zvolilo tuto údržbu rozsáhlé plochy zeleně budoucí kulturně-rekreační zóny jako nejvhodnější.
Litoměřice – Posnídejte fair trade produkty s desítkami tisíc lidí na celém světě!
Olomouc - Jak podpořit vinařství na Moravě? Třeba tak jednoduše, jak se to rozhodli udělat v olomouckém NH hotelu. Prostě sezvat na jedno místo moravské vinaře a dát jejich produkty k dispozici veřejnosti. Prezentační a degustační výstava vín se v nejluxusnějším středomoravském hotelu bude konat ve čtvrtek 12. května.
Znojemsko - Z Brna na vesnici, od exotických zvířat k ovcím a kozám. Z ošetřovatele zvířat v brněnské zoologické zahradě Petra Kosmáka se za posledních deset let stal ekofarmář, pastevec ovcí a majitel Jáňova dvora, nabízejícího agroturistiku.
Znojemsko /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Z Brna na vesnici, od exotických zvířat k ovcím a kozám. Z ošetřovatele zvířat v brněnské zoologické zahradě Petra Kosmáka se za posledních deset let stal ekofarmář, pastevec ovcí a majitel Jáňova dvora, nabízejícího agroturistiku.
Zlín /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Vůně domácích salámů a klobásek prolnutá vůni guláše či zrajícího sýru. Taková směsice nejenom vůní, ale i chutí se prolínala Divadelní ulicí ve Zlíně.
Rýmařov - Recept na oblíbené jídlo nám prozradilaLenka Baborovská,ředitelka rýmařovského městského muzea.
Šumperk /FOTOGALERIE/ - Farmářské trhy se v pátek 6. května konaly na šumperské Hlavní třídě již podruhé, také tentokrát byly stánky v obležení zákazníků. Po rozpačité dubnové premiéře se nyní skutečně jednalo o trhy, většina zákazníků odcházela i v odpoledních hodinách spokojena.
Svitavy – Zeleninu, ovoce nebo mléčné výrobky lidé nakoupí na farmářských trzích. V sobotu startují v Litomyšli. V červnu se přidají i Svitavy
Ústí nad Labem – S rýží nebo bramborem, jako polévka se podává Staročeská prdelačka nebo dezert: Babiččino překvapení. Tak jako každý čtvrtek, i tento týden se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Eva Drobná s receptem na Kuřecí nudličky.
Loket/Karlovy Vary -Město Loket se dokonce domluvilo s karlovarským magistrátem na posílení MHD mezi Loktem a Karlovými Vary
Slovácko – Nakupovat jako za starých časů, kdy si člověk u trhovkyně vybral čerstvou zeleninu, voňavý domácí sýr nebo čerstvé maso. To je cílem připravovaných farmářských trhů, které se budou nyní pravidelně konat v Kyjově.
Jihlava – Levný med, chutné sýry a domácí brambory si včera na prvním jihlavském farmářském trhu nakoupila důchodkyně Jiřina Staňková.
Mikulov /FOTOGALERIE/ - Eat Art Gallery zahájila letošní sezonu výstavou Barokní zátiší II – snídaně, sýry, pečivo. Představuje se na ní slovenský fotograf Bohuslav „BoNo“ Novosad.
Brno - střed – Nová tržnice, na které lidé pravidelně seženou zboží přímo od výrobců, zahájí provoz v sobotu u obchodního domu Bauhaus v brněnských Štýřicích. Farmářská tržnice bude otevřená každý víkend až do podzimu.
Nová Paka – Včera jsme vás informovali o prvních maturitách frekventantů nového oboru hotelnictví při Střední škole gastronomie a služeb.
Šumperk - Potraviny přímo od farmářů a pěstitelů si obyvatelé Šumperka a okolí mohou opět nakoupit první pátek v měsíci, který tentokrát připadá na 6. května 2011.
Olomoucký kraj – Oživení trhu s jídlem a surovinami do kuchyně přinesly farmářské trhy na řadě míst Olomouckého kraje. Podle veterinární správy, která zkontrolovala šest farmářských trhů, musejí prodejci potravin živočišného původu vychytat nedostatky s chlazením nabízeného zboží a správné označení, aby odpovídalo legislativě.
Benešov – Masarykovo náměstí, Malé náměstí, ulice Nová pražská, Vnoučkova, Tyršova a parkoviště Pod Brankou se 1. května proměnily na jedno velké tržiště.
Plzeň – Jednou z kuchařských hvězd Apetit Festivalu bude vítěz soutěže Na nože! a zástupce šéfkuchaře v italské restauraci Ambiente v Praze Robert Zatloukal.
Pokud se rozhodnete navštívit Nepál, což vřele doporučuji, budete to mít mnohem snažší v případě, že milujete rýži a zeleninu. Jestliže podobným jídlům zrovna neholdujete, můžete mít sem tam trochu problém s tím, co jíst.
Českokrumlovsko – Nebývalé rušno vládlo v sobotu v Českém Krumlově na nevelkém dvorku pekárny za Budějovickou branou. Lidé se tam rojili jako mravenci.
Havířov – Kotulova dřevěnka se po zimní přestávce opět otevřela veřejnosti. Pro návštěvníky byl připraven bohatý program z lidové rukodělné výroby, dobrá muzika podtržená nevšedním prostředím nejstarší stavby na území Havířova.
Havířov – První květnový den zahajuje tradičně provoz havířovská Kotulova dřevěnka. Sezonu odstartuje populární Den řemesel, o který se postarají řemeslníci z Občanského sdružení Koliba.
Strážnice – S novou návštěvnickou sezonou nabízí strážnický skanzen novinky: černou kuchyni, starý obchod či stavení s kadibudkou.
Liblice /FOTOGALERIE/ – Maturanti ze Střední odborné školy Český Brod – Liblice v pátek uspořádali poslední zvonění. Období maturit se totiž už rychle blíží.
Nový šaldorf - Sedlešovice – Nedělní Májové otevření Modrých sklepů odstartuje nový trend vinařů na Znojemsku. Zatímco v Rakousku už tamní vinaři rozlévají víno takzvaně „pod víchou“ po desetiletí, na jihu Moravy se k tomu odhodlali až letos novošaldorfští vinaři.
Vratislavice - Sobota 30. dubna: Kulturní dům Vratislavice: od 8.00 Farmářské trhy.
Ostrava – Český česnek, domácí máslo a vajíčka, tradiční pečivo, brambory z Vysočiny, zelenina, ryby a další potraviny od tuzemských producentů budou už tuto sobotu opět k mání na parkovišti u obchodního centra Futurum v Ostravě.
Humpolec – Od května bude v Humpolci vždy jeden pátek v měsíci vyhrazen farmářským trhům. Prodejci si budou moci rozložit své stánky na Horním náměstí vždy od jedenácti do osmnácti hodin. Poprvé se akce uskuteční dvacátého května.
Už jsme si tak nějak zvykli nakupovat v supermarketech a hypermarketech, další supermarket se nám otevřel. A to v Praze 14 v Jahodnici.
Račice - Malou obec s necelou stovkou domů si téměř každý díky její poloze na břehu Berounky spojuje s odpočinkem a rekreací. Ale vždy tomu tak nebylo.
Mířkov - Návštěvníci mířkovského útulku vyčesávali ovčí vlnu na kramplích, tloukli máslo v máselnicia obdivovali housata
Klášterská Lhota – Rodinnou farmu z Kunčic nad Labem, která se loni stala Farmou roku, navštívilo o velikonoční sobotě kolem šesti tisíc návštěvníků, hlavně rodin.
Čelechovice na Hané /FOTOGALERIE/ – Už poosmé pozvala letos návštěvníky do kozí farmy Rozinka Jarmila Zelenská na tradiční jarní Počítání kůzlátek. Kdo o víkednu přišel, dozvěděl se nejen mnoho zajímavostí o chovu koz, ale také mohl ochutnat kozí mléko.
Choceň - Soutěž O nejchutnější choceňský salát pořádá ve středu místní Klub zdraví ve sborovém domě CASD.
Klatovsko – Lidé brali před víkendem a o prodlouženém víkendu obchody doslova útokem. Zásobili se totiž na velikonoční svátky.
Dobříš/NAŠE ŘEMESLO/– Naše řemeslo. Tak se jmenuje pravidelný seriál Příbramského deníku. Minulou sobotu jsme přinesli rozhovor se zvukařem z příbramského divadla Vladimírem Motykou. Tentokrát ale opět z úplně jiného soudku. V Dobříši rozjely oblíbené Jarmarky regionálních produktů. A ty jsou plné prodejců, kteří musí o nabízeném zboží vědět úplně všechno.
Kroměříž /FOTOGALERIE/ – Desítky nadšenců postávaly v neděli dopoledne před Květnou zahradou v Kroměříži. Tentokrát je dovnitř nelákaly jen květinové záhony. V přední části zahrady se konaly první farmářské trhy v Kroměříži.
Východní Čechy - Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.
Teplicko – Premiéru měly farmářské trhy na Teplicku už před dvěma týdny v Oseku. I když bylo chladno, přilákaly velké množství lidí. Největší zájem byl o stromky a keře, čerstvé pečivo, sazenice paprik, salát a bylinky, ale také o medovinu na zahřátí.
Ratibořice – Kdyžv sobotu 23. dubnazavítáte do Národní přírodní památky a Národní kulturní památky Babiččino údolí, čeká vás příjemný a zajímavý den v krásném prostředí.„Nasajete tu správnou jarní a velikonoční atmosféru a můžete si třeba pohladit opravdové živé jehňátko,“ zve na Ratibořické ovčácké slavnosti Helena Hamanová z Centra rozvoje Česká Skalice.
Karlovarský kraj - Krajský úřad je pořádal poprvé. Zájem prodejců i nakupující předčil očekávání
Frýdek-Místek – V rámci rubriky „den s“ jsem strávila den s gymnaziálním středoškolákem Lukášem Komárkem z Frýdku-Místku.