Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Tvarůžkům fandí vědci i labužníci

Brno /FOTOGALERIE/ - Fyzikální parametry tvarůžků nebo syrečkové dortíky. To viděli účastníci pátečního workshopu Kulinární využití tvarůžků na Mendelově univerzitě v Brně.

Na strážnické technické služby si nyní posvítili

Strážnice – Na nesrovnalosti na odboru technických služeb upozornili strážnickou radnici sami Strážničané. Nyní jsou technické služby pod palbou trojí kontroly. Města, živnostenského a krajského úřadu.

Chcete živou rybu? Zajděte si na prostějovský trh

Prostějov – Čerstvý kozí sýr ani voňavé pečivo z domácí pece na tržnici v Prostějově nekoupíte. Její stálý sortiment ale zpestří čerstvé ryby. Každý pátek od osmi hodin ráno do půl dvanácté je bude nabízet Petr Dujsík ze Stavěšic na Hodonínsku, který zůstává tržnici věrný navzdory její nejisté budoucnosti.

Staré baterie moc nesbíráme

Praha - Směrnice Evropské unie vyžadují, aby každý občan členských zemí sebral do roku 2012 alespoň 25 procent své roční spotřeby baterií. V přepočtu jde pouze o dvě tužkové baterie.

Staré baterie moc nesbíráme

Nové Město /ROZHOVOR/ - Směrnice Evropské unie vyžadují, aby každý občan členských zemí sebral do roku 2012 alespoň 25 procent své roční spotřeby baterií. V přepočtu jde pouze o dvě tužkové baterie.

Na rychtě se sejdou masky

Kravaře – Víseckou rychtu v Kravařích oživí v sobotu 5. března od 10.00 hodin masopustní rej, staré zvyky a zapomenutá řemesla.

Farmářské trhy v Blansku chystají radní letos na jaře

Blansko – Čerstvý chléb, sýr, zdravou zeleninu i chutné klobásy budou moc lidé už od letošního jara nakoupit přímo od regionálních prodejců v Blansku. O zavedení pravidelných farmářských trhů právě jedná vedení města s agrární komorou.

Na Razule lidé okusí Jánošíkovu kuchyni

Velké Karlovice – Návštěvníci Ski areálu Razula si mohou o víkendu pošmáknout i zalyžovat. Už od čtvrtka na ně v Gril srubu Razula čeká nabídka dalšího z prodloužených gurmánských víkendů.

Houby rostou, i když je zima

Orlickoústecko /ROZHOVOR/ - Klasický český houbař si ještě dlouho počká, než vyrazí s košíkem do lesa. Zato pro mykology sezóna nikdy nekončí. Sníh není překážkou, zajímavé druhy hub se dají najít i v zimě. A rostou i jedlé druhy.Které houby se dají nasbírat v zimě nebo jak si vypěstovat doma populární hlívu ústřičnou jsme se zeptali zkušeného choceňského mykologa Libora Tmeje.

V mlékárně začnou opět vyrábět sýr

Vyškovsko - Mlékárna ve Švábenicích by měla být konečně nového majitele. Ten chce pokračovat ve výrobě sýrů. A nabídne několik pracovních míst. Ještě letos.

Ve Švábenicích začnou zase dělat sýr

Švábenice /AKTUALIZOVÁNO/ - Mlékárna ve Švábenicích by měla být konečně nového majitele. Ten chce pokračovat ve výrobě sýrů. A nabídne několik pracovních míst. Ještě letos.

OBRAZEM: Na trzích chybělo syrové mléko

Brno - Velký počet návštěvníků v pátek zaznamenali organizátoři brněnských Farmářských trhů. Ovoce, zeleninu, sýry nebo ryby si mohli zákazníci koupit na parkovišti v Kotlářské ulici nedaleko centra Brna.

Trhy se blíží, tentokrát i s mastmi s konopím

Přerov – O biomarmeládu, mastičky s konopím či holandské sýry se rozšíří sortiment výrobků na Hanáckých farmářských trzích, které se uskuteční příští neděli 20. února. V pavilonu G na přerovském výstavišti bude vystavovat na padesát výrobců.

HLASUJTE o nellepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Hrášek, kukuřice a fazole. To byl největší rozdíl Námořnického gulášku oproti klasickému guláši, tak jak ho známe. Právě s tímto receptem uspěla Jana Křikavová v posledním kole soutěže O nejlepší čtenářský recept Ústeckého deníku.

Nejstarší Češka Františka Kožnarová zemřela

Velká Bíteš - V domově důchodců ve Velké Bíteši na Žďársku v úterý zemřela nejstarší občanka Česka Františka Kožnarová. Bylo jí 107 let. Žena zemřela stářím, netrpěla žádnou akutní nemocí. V posledních letech už jenom ležela.

Na Parkánu na vás dýchnou časy pohostinství 30. let minulého století

Plzeň – Šenk Na Parkánu se nachází v domě s bohatou historií spojenou s vařením piva - právováreční měšťané zde měli svoji sladovnu. V roce 1966 tu byla otevřena proslulá pivnice, která byla později uzavřena a na počátku 21. století po rozsáhlé rekonstrukci znovu zahájila provoz.

Agrodružstvo Postoupky s chovem prasat skoncovalo

Kroměřížsko /FOTOGALERIE/ – Značně nevýdělečný je pro zemědělce už zhruba osm let chov prasat. Zatímco v Agrodružstvu Morkovice od něj upustili už asi před deseti lety, na řadě míst se jej snažili udržet ještě donedávna.

Na Zlaté vařečce voněl i super kotlík. PODÍVEJTE SE

Drahany – „Co říkáš té omáčce, je jedlá, ne?“ „Já chci ještě ochutnat ty noky!“ „To kávové zrno je výtečné.“ Podobné zkoumavé otázky a blažené výkřiky bylo slyšet v sobotu dopoledne v lese u Drahan. Letos tady totiž opět soutěžili malí kuchaři o Zlatou vařečku.

OBRAZEM: Lov na dírkách v Ostrově u Macochy

Ostrov u Macochy - Teploty pod bodem mrazu uvítali na Blanensku kromě provozovatelů sjezdovek a lyžařů také rybáři. Když mrzne až praští, můžou totiž vyzkoušet rybolov přímo na ledu, který je velmi populární v severských zemích a Rusku. Lov na dírkách.

HLASUJTE: Recept byl zřejmě experiment

Ústí nad Labem – Prodaných během obědů osmdesát pět porcí Zasněžených kotlet, to je výsledek posledního kola soutěže O nejlepší čtenářský recept.

Z vaší stránky U nás doma

Jablonecko – V každém čísle Jabloneckého Deníku dostávají prostor i sami čtenáři na stránce U nás doma. Zvláštní kategorii tvoří recepty a houby. Proto jsme do zvláštního čísla tato dvě odvětví spojili. Pomohl nám Petr Hampl, jednatel odbočky České mykologické společnosti ve Velkých Hamrech.