Plumlov /FOTOGALERIE/ - Na Havaji mají zvyk pořídit si na vánoce domů akvárium s ostencem běloskvrnným. Domorodé jméno této ryby je humu-humu-nuku-nuku-a-pua-a. V Dětském domově v Plumlově sice akvárium s „humou“ nemají, ale za to si tam o vánocích podle dětí užívají tu pravou „Havaj“.
Hradec Králové – Masarykovo náměstí v centru krajské metropole bude připomínat velké tržiště dnes naposledy. Vánoční trhy, které se tady konají od soboty, končí.
Česká Lípa - Devadesát druhů sýrů a k nim odborný výklad. To je nová prodejna v Jiráskově ulici v České Lípě, jaká široko daleko není. Lidé tu najdou sýry z Holandska, Francie, Itálie, Švýcarska, Řecka, Anglie, Španělska, Slovenska i České republiky.
Kunčice nad Labem – Rodinná farma, zaměřující se na produkci mléka a mléčných výrobků, získala koncem týdne celorepublikově nejvyšší titul v soutěži. Stala se Farmou roku 2010 z celkového počtu 41 uchazečů.
Přerov /FOTOGALERIE/ – Pokud to tak půjde dál, stane se z Hanáckých farmářských trhů na přerovském výstavišti nová tradice. V pořadí druhá prodejní výstava přilákala v neděli do pavilonu G na dva tisíce návštěvníků, kteří měli opravdu z čeho vybírat.
Ostrava- Ohniště, kolem něj tři židle, malá unimobuňka opodál. Tak žijí bezdomovci pod mostem u Nové Karoliny. Jak tráví mrazivé zimní dny a co plánují do budoucna?
Ostrava -Ohniště, kolem něj tři židle, malá unimobuňka opodál. Tak žijí bezdomovci pod mostem u Nové Karoliny v Ostravě. Jak tráví mrazivé zimní dny a co plánují do budoucna?
Rožnov pod Radhoštěm /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Na nádvoří Rožnovských pivních lázní voní pečené pochoutky i horké nápoje. Po prostranství se prochází desítky lidí a zastavují se tu u cinkajících zvonečků, onde zase u stánku se jmelím.
Rožnov pod Radhoštěm – Vůně domácích klobás, křupavé pečivo právě vytažené z pece a spousta domácích výrobků. Tak budou vypadat první farmářské trhy, které se uskuteční tuto sobotu na nádvoří Rožnovských pivních lázní.
Vyškovsko – Zemědělci na Vyškovsku téměř zrušili živočišnou výrobu. Nedokáží obstát v konkurenci s dotovaným masem z dovozu. Udržely se tak jen okrajové chovy.
Rychnov nad Kněžnou – Pátý ročník rychnovských zámeckých adventních trhů je minulostí. Konaly se o uplynulé sobotě právě na nádvoří Kolowratského zámku v Rychnově, které tak alespoň na den ožilo tou pravou předvánoční atmosférou.
Olomouc – Dodávku čerstvé zeleniny i ovoce z polí a zahrad regionálních zemědělců nabídne Olomoučanům občanské sdružení Olomoučtí bedýnkáři. Zájemci přitom nemusejí vůbec překročit práh domova, mohou si nechat dovézt bedýnku zeleniny a ovoce rovnou do kuchyně.
Kuchař Ivan Vodochodský: „V málokteré hospodě vás nakrmí dobře. Uvařte si sami!“ Vláčet se večer mrazem přes půl města s vidinou, že budete šest hodin stát u sporáku a vařit, je nejspíš to nejhorší, co si po návratu z práce dovedete představit. Udělejte to. Nebudete litovat.
Moravské Budějovice – Sotva přešly mlékárny v Jaroměřicích a Moravských Budějovicích pod nové majitele, už propouští. Odešlo z nich sedmdesát pět zaměstnanců.
Pelhřimovsko – Trhy farmářů a domácích výrobců, jejichž rozvoj nadšeně vítají občané i média ve velkých městech, se Pelhřimovsku dlouho vyhýbat nemusí.
Přerov – Nejdřív zkusíme farmářské trhy, potom do Přerova vrátíme tradici zemědělských výstav, řekli si pořadatelé nedělní akce na přerovském výstavišti. První Hanácké farmářské trhy si nenechalo ujít dva tisíce návštěvníků. Další se budou konat za čtrnáct dní.
Veselí, dobré jídlo a pití – tak si představujeme skvělou silvestrovskou oslavu. Aby hosté byli spokojeni a hostitel nemusel stát celý večer v kuchyni, přinášíme vám několik zajímavých receptů.
Děčín - Mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu vyhrálo netradiční pochoutkou mezi dospělými družstvo učitelů z děčínské Střední školy řemesel a služeb. Jejich žáci skončili ve své kategorii třetí.
Smažený kapr s bramborovým salátem a rybí polévka patří k tradičním pokrmům servírovaným na českých štědrovečerních tabulích. V očích řady stolovníků ho může nahradit leda tak krůtí, kuřecí nebo vepřový řízek.
Ústí nad Labem – Vítězný recept čtenářky Jiřiny Pekárkové na Rybí filé pod voňavou peřinkou měl ve čtvrtečním poledním menu u návštěvníků restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu obrovský úspěch.
Mělník /REPORTÁŽ/ -Sněží, sněží a sněží. Teploměr ukazuje něco málo nad nulou a mráz pěkně zalézá za nehty. Radši bych si lebedila ve vyhřáté postýlce, ale dnešní den strávím v terénu s pracovnicemi mělnické pečovatelské služby.
Praha - Pokračování Kozího příběhu se z gotické Prahy přesune do světa českých pohádek. Ale to zdaleka není jediná změna. Kozí příběh se sýrem bude kompletně ve 3-D stereoskopické verzi. AAA studio k tomu využije i vlastní renderovací systém, který je tak unikátní, že ho už využívají už některá hollywoodská studia.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hned tři podniky usilují v horní části brněnské Smetanovy ulice poblíž Veveří o přízeň hostů. Pivnice, restaurace a pizzerie tam představují zcela rozdílné jídelní lístky.
Kostelec nad Orlicí – Město Kostelec nad Orlicí, Základní umělecká škola F. I. Tůmy, Sdružený klub Rabštejn, SK Klackaři a Farní úřad - děkanství Kostelec nad Orlicí zvou na adventní jarmark - Vánoční uličku, která bude probíhat první adventní neděli 28. listopadu od 10.30 hodin na Jiráskově náměstí.
Příbram -Lidé, kteří si oblíbili letošní příbramskou novinku v podobě farmářských trhů, se mohou těšit na sobotu. Letos to bude totiž poslední farmářský trh v Příbrami. Tentokrát z nabídky logicky vypadne ovoce a zelenina, ale náhradou by měly být stánky se zbožím, které se váže k adventu.
Slovácko - Na talíři působí efektně a výborně chutnají. Sýrové roládkové jednohubky nechybějí na skvělých rautech, které připravují žáci hotelové školy v Uherském Hradišti (celý název jsem zkrátila, zabral by na půl článku).
Jaroměřice nad Rokytnou – O Jaroměřickou mlékárnu a moravskobudějovickou mlékárnu J + R projevovala letos zájem řada podnikatelů zvučných jmen. Francouzský vlastník Bel Sýry Česko ale kývl až na nabídku svých dvou manažerů.