Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Kraj ocenil potraviny, třeba chleba ze Zábřehu

Šumperk /FOTOGALERIE/ - Ocenění Výrobek Olomouckého kraje, který potravinářským produktům uděluje agrární komora, získalo šest výrobků ze Šumperska a Jesenicka. Odborná komise u přihlášených produktů hodnotí vše, od obalu, přes jeho vzhled, chuť kvalitu i originalitu, podmínkou je, že všechny musejí být vyrobeny a distribuovány do maloobchodní sítě ve zdejším regionu.

Na sobotní trhy máme přislíbenu účast osmnácti prodejců

Tachov – V září měly v Tachově premiéru poslední dobou stále oblíbenější a rozšířenější Farmářské trhy, při kterých dostávají příležitost prodat své zboží drobní pěstitelé, chovatelé a výrobci z daného regionu, v němž se trhy konají.

Vinotéka nabízí živou hudbu i originální sýry

Uherské Hradiště – Besedou s cimbálovou muzikou Harafica se mohli v pátek večer bavit návštěvníci uherskohradišťské Vinotéky Hruška, která je ve Vodní ulici v provozu od zářijových Slavností vína.

Jupí, přijeli dinosauři

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 15. ŘÍJNA/ - Do Zlatého jablka v centru Zlína teď míří každým dnem školní výpravy. „Usmívejte se, sýr!“ fotí se už společně u vchodu s obřím stegosaurem, který připomíná se svým mohutným tělem a pláty na hřbetě obrněný tank.

Na Moravě ve sklípku - Tož poďme po tém!

Na světě jsou spousty krásných destinací, kde se člověk cítí jako v ráji. Ale nesmíme zapomínat na pravdivé přísloví: všude dobře, doma nejlíp. Zajet si na Moravu na košt do sklípku, tomu se žádná exotika nevyrovná… Tož poďme po tém!

Selské trhy? Jeďte k sousedům

Chrudim –„Návštěvnost a úspěch trhů v menších městech lze zatím jen těžko odhadnout,“ říká Vanda Rektorisová.

Otázka pro Tomio Okamuru

Krnov - Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, Tomio Okamura, se vyjádřil v naší rubrice Otázka pro.

VIDEO: Regionální potravinou se stala i Niva

Otinoves /FOTOGALERIE/ – Většina z nás ještě spí, když zaměstnanci mlékárny v Otinovsi nastupují směnu, aby vytvořili lahůdku, plísňový sýr, který dostal na letošní olomoucké Floře ocenění Regionální potravina. „Je to nejen značka, díky které můžeme propagovat náš výrobek, ale hlavně ocenění práce všech, kdo na výrobě pracují,“ prohlásila ředitelka mlékárny Hana Zouharová.

Vůně medoviny a uzenin lákala na trhy

Hradec Králové – /FOTO/ Desítky lidí tlačících se v sobotu dopoledne u stánků se sortimentem, který si sami vyrobili i prodávali zemědělci a farmáři na parkovišti u Adalbertina, svědčily o oblíbenosti nového počinu – Farmářských trhů.

Lidé si přáli jediné, aby se trhy opakovaly

Tábor - Byly první. A povedly se. Farmářské trhy ve sportovním areálu u rybníka Komory na Sídlišti nad Lužnicí se v neděli dopoledne staly vyhledávaným místem nejen lidí ze sídliště. Na tržiště zamířily také stovky návštěvníků z centra města i z nedalekých obcí.

Lákavá tajemství jídelního lístku

Fejeton - Miluji příjemný obřad rozhodování a dumání nad jídelním lístkem. Mohu si vybrat, ale mohu si také nevybrat a jít někam jinam. Stále si dobře pamatuji všechny ty socialistické lokály, kde si člověk nedovolil stěžovat na nedovařené brambory, studenou polívku ani na pomalou obsluhu, příště už by vás neobsloužili vůbec.

Romadur je jednička

Jindřichův Hradec – Jindřichohradecký závod společnosti Madeta letos zaznamenal patnáctiprocentní nárůst odbytu tradičního aromatického zrajícího sýra Romadur. Hned za ním je u dětí oblíbený Lipánek.

Farmářské trhy na autoburze: zatím žádná sláva

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Sobotní premiéra farmářských trhů na autoburze v Ostravě-Vítkovicích příliš nenadchla jejich návštěvníky ani organizátorku Svatavu Huťkovu. „Bude nějakou dobu trvat, než se takhle tradice zaběhne,“ řekla.

Mazaný Anděl překvapil velkou porcí masa

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Mezi Šilingrovým náměstím a Dominikánskou ulicí nedávno otevřeli novou restauraci. Šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek už před vstupem do podniku, který čeká test restaurací Brněnského deníku, kroutí hlavou.

Farmářské trhy: start nové tradice

Hradec Králové – V sobotu 2. října se můžete vypravit do prostor parkoviště Adalbertina, kde budete mezi 8. a 14. hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z hradeckého regionu.

Vernerová: Rösti je švýcarské lidové jídlo se sýrem

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Po čase přinášíme další vaření se známou tváří regionu. Tentokrát jsme navštívili rehabilitační pracovnici a doma také kuchařku pro další dva hladové krky Petru Vernerovou z Nymburka, v blízkých kruzích přezdívanou Bublanina.

Na lidových trzích v Knínicích jsou k mání regionální potraviny

Knínice u Boskovic /FOTOGALERIE/ – Čerstvé ovoce i zeleninu, dokonce i v kvalitě bio, med, mléko, kozí a ovčí sýry, mošt, pečivo, klobásky i různé květiny, stromky, pletené a šité zboží či keramiku mohou lidé od začátku září koupit každou středu na takzvaných lidových trzích v Knínicích u Boskovic.

PORADNA HUBNUTÍ: Neexistují zázračné diety! říká odborník Čejka

Teplice – Chcete zhubnout a cítit se dobře? Nevíte jak správně cvičit? Funguje dělená strava? Na tyto a mnohé další otázky vám rád odpoví trenér fitness a odborník na zdravou výživu Radek Čejka v naší Poradně o hubnutí! První téma, na které jste posílali otázky bylo: Vhodné fyzické aktivity pro snižování hmotnosti. Dnes se dostáváme k nejdiskutovanějšímu tématu a tím je jídelníček.

Farmářské trhy v Ostravě: budou dokonce dvoje?

Ostrava/ANKETA, DISKUSE/ - To, co už je v jiných městech samozřejmostí a těší se oblibě občanů, v Ostravě teprve nabírá reálnější obrysy. Farmářské trhy. První budou od soboty součástí autoburzy, druhé – samostatné – se dál připravují.

VIDEO: Na farmářském trhu bylo plno

Vsetín /FOTOGALERIE, ViDEO/ – Davy lidí proudí vsetínským Dolním náměstím. Lidé postávají ve frontách a netrpělivě natahují krky směrem dopředu.

Nečas vyhnal vinaře z nádvoří hudební síně do Adalu

Hradec Králové – /FOTO; ANKETA V ULICÍCH MĚSTA/ Třetímu ročníku slavností vína a burčáku nazvaných Hradecký koštýř nepřálo počasí, takže pořadatelé museli vyhlásit akci Kulový blesk. Vystavovatelů však přesto přijel téměř dvojnásobný počet než vloni.

Bércové vředy trápí hlavně ženy

Bércový vřed je chronickým a dlouhodobým onemocněním, které dokáže hodně potrápit. Často se vrací a jeho léčba vyžaduje obrovskou kázeň a trpělivost.

Jarmark lidem nabízel biokvalitu

Olomouc /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/– Jak se liší zelenina s označením bio od té, co je běžně dostání v obchodní síti? „Na pohled nijak, možná je občas hezčí, od té co je běžně k dostání.

Číslo týdne: 7

Malá Morávka - Už sedmý ročník Festivalu řízků probíhá o víkendu v Malé Morávce.

Biojarmark u orloje: spousta zdravého jídla i cimbál

Olomouc – Biopečivo, zelenina, uzeniny, ekokosmetika, fair trade, biobavlněné či rukodělné výrobky. To vše a mnohé další nabídne návštěvníkům druhý ročník olomouckého Biojarmarku na Horním náměstí.

Velhartice budou plné jídla

Velhartice – Chcete vědět, co se jedlo a pilo ve středověku? Vydejte se o víkendu na hrad ve Velharticích, kde je opět připraveno velhartické vinobraní k poctě svatého Václava.

Ochutnejte sýry, přivoňte k tulipánům a zamilujte si Nizozemsko

Placatá, přesto rozmanitá a pro turisty jako stvořená. Taková je země, pro niž jsou typické sýry, větrné mlýny, tulipány a všudypřítomná oranžová barva – Nizozemsko. Království, někdy nesprávně označované jako Holandsko, se zavděčí všem. Jak milovníkům přírody, procházek a cykloturistiky, tak těm, kteří baží po umění, památkách nebo třeba skvělém jídle či pulsujícím nočním životě.