
Irové jedí jehněčí a brambory
Co musí mít na talíři Irové? Co nesmíte zapomenout ochutnat a co si dovézt? Čtěte následující řádky.
Co musí mít na talíři Irové? Co nesmíte zapomenout ochutnat a co si dovézt? Čtěte následující řádky.
Zátor, Nové Heřminovy - Jako jediný z rodiny chodí na houby s kamarády Ruda Doričák ze Zátoru. Odreaguje se při houbaření od těžké zednické práce, při níž jinak nezná odpočinku.
Šumperk /FOTOGALERIE/ - Ocenění Výrobek Olomouckého kraje, který potravinářským produktům uděluje agrární komora, získalo šest výrobků ze Šumperska a Jesenicka. Odborná komise u přihlášených produktů hodnotí vše, od obalu, přes jeho vzhled, chuť kvalitu i originalitu, podmínkou je, že všechny musejí být vyrobeny a distribuovány do maloobchodní sítě ve zdejším regionu.
Tachov – V září měly v Tachově premiéru poslední dobou stále oblíbenější a rozšířenější Farmářské trhy, při kterých dostávají příležitost prodat své zboží drobní pěstitelé, chovatelé a výrobci z daného regionu, v němž se trhy konají.
Všenice – Sympatická sestava zkušených dam dohlížela na průběh komunálních voleb ve Všenicích.
Uherské Hradiště – Besedou s cimbálovou muzikou Harafica se mohli v pátek večer bavit návštěvníci uherskohradišťské Vinotéky Hruška, která je ve Vodní ulici v provozu od zářijových Slavností vína.
Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 15. ŘÍJNA/ - Do Zlatého jablka v centru Zlína teď míří každým dnem školní výpravy. „Usmívejte se, sýr!“ fotí se už společně u vchodu s obřím stegosaurem, který připomíná se svým mohutným tělem a pláty na hřbetě obrněný tank.
Praha - Na Staroměstském náměstí začal Festival sýrů a koření sdoprovodným kulturním programem.
Na světě jsou spousty krásných destinací, kde se člověk cítí jako v ráji. Ale nesmíme zapomínat na pravdivé přísloví: všude dobře, doma nejlíp. Zajet si na Moravu na košt do sklípku, tomu se žádná exotika nevyrovná… Tož poďme po tém!
Tábor – Kuchařská show, kterou ve středu v Táboře rozjeli „kluci v akci“, bojuje proti obezitě.
Chrudim –„Návštěvnost a úspěch trhů v menších městech lze zatím jen těžko odhadnout,“ říká Vanda Rektorisová.
Krnov - Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, Tomio Okamura, se vyjádřil v naší rubrice Otázka pro.
Jičín - Do jednoho z obchodních domů na autobusovém nádraží se vydal v nedělidopoledne nepoctivý zákazník.
Otinoves /FOTOGALERIE/ – Většina z nás ještě spí, když zaměstnanci mlékárny v Otinovsi nastupují směnu, aby vytvořili lahůdku, plísňový sýr, který dostal na letošní olomoucké Floře ocenění Regionální potravina. „Je to nejen značka, díky které můžeme propagovat náš výrobek, ale hlavně ocenění práce všech, kdo na výrobě pracují,“ prohlásila ředitelka mlékárny Hana Zouharová.
Hradec Králové – /FOTO/ Desítky lidí tlačících se v sobotu dopoledne u stánků se sortimentem, který si sami vyrobili i prodávali zemědělci a farmáři na parkovišti u Adalbertina, svědčily o oblíbenosti nového počinu – Farmářských trhů.
Tábor - Byly první. A povedly se. Farmářské trhy ve sportovním areálu u rybníka Komory na Sídlišti nad Lužnicí se v neděli dopoledne staly vyhledávaným místem nejen lidí ze sídliště. Na tržiště zamířily také stovky návštěvníků z centra města i z nedalekých obcí.
Terezín - Velké terezínské bitvy, válečnou vřavu, při níž kdysi umírali lidé, v sobotu prožíval každý jinak.
Střekov - Novinka v Ústí zabodovala, pořadatelé slibují větší nabídku než poprvé před týdnem.
Ústí nad Labem – Vítězný recept čtenářky Petry Drobné na Florentský řízek měl ve čtvrtečním poledním menu restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu obrovský úspěch.
Hradec Králové – Kdo minulou sobotu zašel na premiérové farmářské trhy v Hradci Králové, ten ví: měly obrovský úspěch.
Fejeton - Miluji příjemný obřad rozhodování a dumání nad jídelním lístkem. Mohu si vybrat, ale mohu si také nevybrat a jít někam jinam. Stále si dobře pamatuji všechny ty socialistické lokály, kde si člověk nedovolil stěžovat na nedovařené brambory, studenou polívku ani na pomalou obsluhu, příště už by vás neobsloužili vůbec.
Hradec Králové – Kdo minulou sobotu zašel na premiérové farmářské trhy v Hradci Králové, ten ví: měly obrovský úspěch.
Jihlava – Letošní biojarmark nabídne v sobotu zákazníkům na náměstí Svobody pestrý sortiment od biozeleniny až po dřevěné hračky.
Opava - Studenti Masarykovy střední školy zemědělské a vyšší odborné školy mají nový projekt s názvem Poutavý život farmáře.
Slovácko - Dnes budeme vařit se zlínskou rozhlasovou redaktorkou Věrou Hotařovou, která do našeho seriálu přispěla recepty na netradiční úpravy ryb.
Brno /FOTOGALERIE/ – Ve třech galerijních prostorách hostí Brno výstavu komiksů Utrechtská oranžáda, která ve středu vyvrcholí přednáškou a ochutnávkou sýrů.
Hradec Králové - Farmářské trhy u Adalbertina se budou tuto sobotu 9. října opakovat.
Tábor - Na Školním statku v Měšicích se v sobotu konal Den zemědělce a venkova.
Odborníci z portálu pro rodiče Babyweb.cz zodpovídají dotazy čtenářů. Tentokrát se zaměřili na chutě nastávajících maminek.
Jindřichův Hradec – Jindřichohradecký závod společnosti Madeta letos zaznamenal patnáctiprocentní nárůst odbytu tradičního aromatického zrajícího sýra Romadur. Hned za ním je u dětí oblíbený Lipánek.
Čelechovice na Hané – Dvacítka draků se v sobotu odpoledne vznesla na kopci u kozí farmy Rozinka v Čelechovicích na Hané.
Okres Louny - Další kolo soutěže o nej čtenářskou fotografii skončilo.
Ostrava /FOTOGALERIE/ - Sobotní premiéra farmářských trhů na autoburze v Ostravě-Vítkovicích příliš nenadchla jejich návštěvníky ani organizátorku Svatavu Huťkovu. „Bude nějakou dobu trvat, než se takhle tradice zaběhne,“ řekla.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Mezi Šilingrovým náměstím a Dominikánskou ulicí nedávno otevřeli novou restauraci. Šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek už před vstupem do podniku, který čeká test restaurací Brněnského deníku, kroutí hlavou.
Hradec Králové – V sobotu 2. října se můžete vypravit do prostor parkoviště Adalbertina, kde budete mezi 8. a 14. hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z hradeckého regionu.
Nymburk /FOTOGALERIE/ - Po čase přinášíme další vaření se známou tváří regionu. Tentokrát jsme navštívili rehabilitační pracovnici a doma také kuchařku pro další dva hladové krky Petru Vernerovou z Nymburka, v blízkých kruzích přezdívanou Bublanina.
Knínice u Boskovic /FOTOGALERIE/ – Čerstvé ovoce i zeleninu, dokonce i v kvalitě bio, med, mléko, kozí a ovčí sýry, mošt, pečivo, klobásky i různé květiny, stromky, pletené a šité zboží či keramiku mohou lidé od začátku září koupit každou středu na takzvaných lidových trzích v Knínicích u Boskovic.
Teplice – Chcete zhubnout a cítit se dobře? Nevíte jak správně cvičit? Funguje dělená strava? Na tyto a mnohé další otázky vám rád odpoví trenér fitness a odborník na zdravou výživu Radek Čejka v naší Poradně o hubnutí! První téma, na které jste posílali otázky bylo: Vhodné fyzické aktivity pro snižování hmotnosti. Dnes se dostáváme k nejdiskutovanějšímu tématu a tím je jídelníček.
Ostrava/ANKETA, DISKUSE/ - To, co už je v jiných městech samozřejmostí a těší se oblibě občanů, v Ostravě teprve nabírá reálnější obrysy. Farmářské trhy. První budou od soboty součástí autoburzy, druhé – samostatné – se dál připravují.
Sezimovo Ústí - Ženy naruby.
Vsetín /FOTOGALERIE, ViDEO/ – Davy lidí proudí vsetínským Dolním náměstím. Lidé postávají ve frontách a netrpělivě natahují krky směrem dopředu.
Hradec Králové – /FOTO; ANKETA V ULICÍCH MĚSTA/ Třetímu ročníku slavností vína a burčáku nazvaných Hradecký koštýř nepřálo počasí, takže pořadatelé museli vyhlásit akci Kulový blesk. Vystavovatelů však přesto přijel téměř dvojnásobný počet než vloni.
Bércový vřed je chronickým a dlouhodobým onemocněním, které dokáže hodně potrápit. Často se vrací a jeho léčba vyžaduje obrovskou kázeň a trpělivost.
Příbram /FOTOGALERIE/– Farmářské trhy na Oboře sice nemají dlouhou minulost, přesto se v Příbrami staly pojmem.
Olomouc /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/– Jak se liší zelenina s označením bio od té, co je běžně dostání v obchodní síti? „Na pohled nijak, možná je občas hezčí, od té co je běžně k dostání.
Malá Morávka - Už sedmý ročník Festivalu řízků probíhá o víkendu v Malé Morávce.
Ústí nad Labem – Vítězný recept čtenářky Jany Pravdové na Císařovu pochoutku měl ve čtvrtečním poledním menu restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu obrovský úspěch.
Olomouc – Biopečivo, zelenina, uzeniny, ekokosmetika, fair trade, biobavlněné či rukodělné výrobky. To vše a mnohé další nabídne návštěvníkům druhý ročník olomouckého Biojarmarku na Horním náměstí.
Velhartice – Chcete vědět, co se jedlo a pilo ve středověku? Vydejte se o víkendu na hrad ve Velharticích, kde je opět připraveno velhartické vinobraní k poctě svatého Václava.
Placatá, přesto rozmanitá a pro turisty jako stvořená. Taková je země, pro niž jsou typické sýry, větrné mlýny, tulipány a všudypřítomná oranžová barva – Nizozemsko. Království, někdy nesprávně označované jako Holandsko, se zavděčí všem. Jak milovníkům přírody, procházek a cykloturistiky, tak těm, kteří baží po umění, památkách nebo třeba skvělém jídle či pulsujícím nočním životě.