Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

HLASUJTE: Jogurt dal řízkům křehkost

Ústí nad Labem – Řízky pořádně naklepat, osolit, opepřit, vložit do jogurtové marinády a nechat uležet. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo, jako každý čtvrtek, podle čtenářů Ústeckého deníku.

Hranice oživí farmářský trh, nabídne i ryby a extra ležák

Hranice – Podpora místních výrobců kvalitních potravin a dalších výrobků, oživení centra města a také nabídnutí místním obyvatelům jiné možnosti nákupů než neustále v supermarketech. To jsou hlavní cíle Farmářského trhu regionu Hranicko, který proběhne na Masarykově náměstí příští pátek 15. dubna od osmi do osmnácti hodin.

Maso, mléko i med nakoupíte přímo od farmářů

Třebíčsko – Poctivá chuť a především jasný původ. To jsou hlavní důvody, které v poslední době lákají lidi nejen ke stánkům farmářských trhů, ale i přímo na farmy českých sedláků.

Kozí sýr: zdravá a výtečná delikatesa

Jako výtečná delikatesa a zdraví prospěšný přírodní produkt se stále víc prosazuje v české gastronomii kozí sýr. Vedle labužníky uznávaných vyzrálých typů se zájmu těší čerstvý domácí výrobek, který se vyznačuje jemnou nasládlou chutí. Kombinuje se s oříšky, bazalkou, pažitkou, petrželí, ovocem, medem nebo s konopným semínkem. Znalci gastronomie oceňují jeho lahodnou chuť. Pro farmáře je prý požitkem samotný chov.

Záleská: Trhy na Dolním nabídnou i kádě se pstruhy

Olomouc /ROZHOVOR/– Velké nasazení a pracovitost stály za obnovením tradice trhů na Dolním náměstí v Olomouci. S nápadem na uspořádání Hanáckého farmářského trhu přišla a s pomocí dalších nadšenců jej uskutečnila Markéta Záleská.

Zájem o bioprodukty roste: Ve dvoře koupí mléko i jehně

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.

Plzeňanku překvapilo svítící maso

Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.

Plzeňanku překvapilo svítící maso

Plzeň – Velké překvapení zažila Plzeňanka Alena Koudelková, když šla v pondělí ráno před pátou nakrmit kočku. Kousky hovězího masa, které na přilepšenou svému domácímu mazlíčkovi nasypala do misky, totiž ve tmě světélkovaly.

Farmářské trhy v Berouně

Beroun - Stánky s domácí zeleninou, ovocem, ale isýry nebo pečivem budou mít svou premiéru během velikonočních trhů.

Na jarmark pro první letošní dobroty nebo na kus řeči

Dobříš - Jarmarky regionálních produktů v Dobříši odstartují druhou dubnovou sobotu.Kdo si chce užít co největší výběr, bude si muset přivstat. Trh sice trvá od 8 do 11.30 hodin, ale někteří prodejci bývají připraveni už před osmou.

Hitem farmářských trhů v Šumperku bude český česnek

Šumperk – Nečekaně velký zájem mají prodejci o místa na farmářských trzích, které v Šumperku vypuknou 1. dubna. Přihlášeno je zatím čtyřiadvacet živnostníků a firem z celé republiky, které budou nabízet převážně potraviny a zemědělské produkty.

Ochutnávky a ukázky vaření nabídne Biojarmark

Příbram - Kdo už se nemůže dočkat, až se v Příbrami rozjedou farmářské trhy, může se těšit alespoň na školní biojarmark. Koná se za měsíc, to znamená 21. dubna od 13 do 17 hodin, ve školní jídelně K Zátiší vedle Základní školy Jiráskovy sady v Příbrami.

Den zdraví: brokolicová polévka i špaldové pečivo

Želechovice nad Dřevnicí /FOTOGALERIE/ – Nejen ve všední dny, ale také o víkendu, může být ve školní budově pořádně živo. Přesvědčit se o tom na vlastní oči mohl každý, kdo v sobotu zavítal do Želechovic nad Dřevnicí na Zlínsku.

Olešničtí okoštovali sto sedmdesát vzorků vín

Olešnice /REPORTÁŽ/ – Mléko, jogurty, sýry, muzeum strašidel, modrotisk a také sjezdovka. To vše se mi vybaví při zmínce o Olešnici. Ale tradiční košt vína? To bude asi nějaký omyl. No uvidíme. Snad se mi podaří reportáž zvládnout. Víno mám totiž moc rád.

Teplické farmářské trhy začnou 30. dubna

Teplice – Přípravy na Teplické farmářské trhy jsou v plném proudu. Organizátoři z Ekocentra Šťovík domlouvají poslední stánkaře a zařizují doprovodný kulturní program. Prostor před trnovanskou Sokolovnou začíná ožívat.

HLASUJTE: Po závitcích se mohli hosté utlouct

Ústí nad Labem – Sýr, vepřové maso, anglická slanina, to je to, co návštěvníkům českých restaurací chutná. Vítězné menu Ústeckého deníku mělo v restauraci Sport Pub Zlatopramen u návštěvníků velký ohlas.

Tradice kvalitního masa v Pacově slaví dvacet let

Pacov /ROZHOVOR/ - Uznávané a velmi vyhledávané je řeznictví Václava Klátila v Pacově na Pelhřimovsku. Šestapadesátiletý Václav Klátil za své kvalitní a především poctivé české výrobky získal nespočet ocenění na Mezinárodním mistrovství řezníků a uzenářů v rakouském Welsu.

Farmářské trhy zahájí už v dubnu

Blansko, Boskovice - Trhy s výrobky regionálních farmářů zavedou od 21. dubna v Blansku. Loňskou tradici obnoví o den dřív také v Boskovicích.

Farmáři zvou na sýry, medík, patchwork i kraslice

Drahotuše– První farmářský jarmark v hranickém regionu se rozhodli uspořádat v Drahotuších v sobotu 9. dubna od 8 do 12 hodin. Klub rodičů a přátel místní školy ve spolupráci s touto školou chtějí přiblížit výrobce potravinářských produktů i vybraná řemesla z regionu nejen dětem ve škole.

Víte, jak získat peníze z nákupu zpět?

Č. Třebová /ROZHOVOR/ – Kosmetička a vizážistka Táňa Hejlová si ve své kariéře vysloužila ocenění podnikatelka Pardubického kraje. Co radí svým kolegům v nelehké době?

Malé obchody zavírají, nejsou lidi

Hradec Králové – Přesto, že supermarkety lákají na velké slevy, lidé si jdou raději koupit maso do pojízdné prodejny. Ve frontě na některých zastávkách pak stojí i dvě hodiny. Malé obchody jsou čím dál více prodělečné.

Řezník předvede na masopustu své umění

Královské Poříčí – Dopřát si zabijačkových pochoutek, co hrdlo ráčí, budou mít v sobotu možnost návštěvníci tradičního masopustu v Královském Poříčí.

Do rožnovského pivovaru opět zamíří farmáři

Rožnov pod Radhoštěm – Více než tři desítky především regionálních farmářů a výrobců se nadcházející sobotu sjedou do areálu pivovaru v Rožnově pod Radhoštěm. Uskuteční se tady další farmářský trh.

Řada hotelů má na svátky obsazeno

Zlínský kraj – Hotely ve vyhlášených turistických oblastech Zlínského kraje a ubytovací kapacity nabízející více možností vyžití jsou na velikonoční svátky již takřka obsazené.

Na Štamprli chutnala i banánovice a feferonkovice

Prostějovsko /FOTOGALERIE/ – Katastrofa! Tak nejčastěji hodnotí poslední sezónu milovníci a výrobci ovocných destilátů. Poté co předloni vyrostla úroda enormní, loni zničily deště květy takřka u všeho jádrového i peckového ovoce.

Kuchař restaurace Amur vaří jako v 80. letech

Brno – Světle zelené stěny a na nich hokejové relikvie, svazky česneku nebo třeba obraz Gustáva Husáka. Takový pohled se naskytne hostům, kteří zamíří na jídlo či pití do restaurace Amur v ulici U Hřiště v brněnském Starém Lískovci.