Kreativ

ŠTÍTEK: telefonní číslo

Ilustrační fotografie.

Vydávají se za kamarády: na facebooku lstí připravují Jihomoravany o tisíce

Ovládají cizí profily na sociálních sítích, aby zneužili důvěry přátel právoplatných majitelů. Jihomoravané čelí podvodníkům, kteří je oslovují přes napadené facebookové účty. „Jedna z mých kamarádek po mě na Facebooku z ničeho nic požadovala telefonní číslo. Osobně se známe, tak jsem v jeho zaslání neviděla žádný problém. Vzápětí mi přišla sms zpráva s nějakým kódem,“ svěřila se například Věra Lantová z Brna.

Aplikace Threema patří mezi nejbezpečnější

Jaké komunikační aplikace využívat? NÚKIB nejvíce doporučuje Threema a Signal

Komunikační aplikace využíváme téměř všichni dnes a denně, málo kdy si ale uvědomuje bezpečnostní rizika, které jsou s jejich užíváním neoddělitelně spojená. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost proto podrobil analýze ty nejpoužívanější a nejlépe se osvědčili méně známé aplikace Threema a Signal. Naopak populární Messenger a iMessages vykazují minimum bezpečnostních prvků, přestože jsou uživatelsky více přijatelné. Pojďme si je proto jednotlivě popsat včetně jejich bezpečnostních výhod a rizik.

Ilustrační foto

Pozor na účty. Peníze z lidí lákají falešný bankéř i policista

„Dobrý den, jsem policista. Musím vám oznámit, že váš bankovní účet byl napaden. Je nutné peníze převést na jiný, bezpečný účet.“ Zhruba tak začínal telefonát, který se nedávno odehrál v Plzeňském kraji a jehož cílem bylo připravit volaného o peníze. Policisté z Plzeňského kraje upozorňují, že s podobnými případy se v poslední době setkávají čím dál častěji.

Třináctiletý Kája z Hrádku nad Nisou trpí jednou z poruch autistického spektra. Nějaký ten pátek mu dělá společnost čtyřnohý parťák Zoe, kterého rodina získala od neziskové organizace Pomocné tlapky.

Od štěňat k hrdinům. Pomocné tlapky cvičí asistenční psy, kteří pomáhají

/FOTO/ Třináctiletý Kája z Hrádku nad Nisou trpí jednou z poruch autistického spektra. Nějaký ten pátek mu dělá společnost čtyřnohý parťák Zoe, kterého rodina získala od neziskové organizace Pomocné tlapky. „Rok nám trvalo, než jsme si v hlavě srovnali, že asistenční pes není jen pro slepé,“ podotkla Kájova maminka Kateřina Wagner.

Třináctiletý Kája z Hrádku nad Nisou trpí jednou z poruch autistického spektra. Nějaký ten pátek mu dělá společnost čtyřnohý parťák Zoe, kterého rodina získala od neziskové organizace Pomocné tlapky.

Od štěňat k hrdinům. Pomocné tlapky cvičí asistenční psy, kteří pomáhají

/FOTO/ Třináctiletý Kája z Hrádku nad Nisou trpí jednou z poruch autistického spektra. Nějaký ten pátek mu dělá společnost čtyřnohý parťák Zoe, kterého rodina získala od neziskové organizace Pomocné tlapky. „Rok nám trvalo, než jsme si v hlavě srovnali, že asistenční pes není jen pro slepé,“ podotkla Kájova maminka Kateřina Wagner.

Testování na covid-19. Ilustrační foto.

Charita testuje na koronavir, v Uničově již začala

Charita ve Šternberku, Litovli a Uničově nově nabízí veřejnosti bezplatné antigenní testování na koronavir. V Uničově již vyšetřili zdravotníci první zájemce v sídle Charity ve Šternberské ulici. Ve Šternberku a v Litovli začnou testovat ze sliznice nosu počátkem příštího týdne.

V pátek 15. ledna 2021 v 8 hodin se mohli senioři začít registrovat na očkování proto koronaviru. Ilustrační foto

Města pomáhají seniorům s registrací na očkování. Tady jsou telefonní čísla

Města a obce nabízejí nejstarším seniorům, kteří mají zájem o očkování proti Covid-19, pomoc s registrací a rezervací očkovacího termínu. Od pátečního rána se mohou hlásit do centrálního rezervačního systému. K dispozici jsou jim telefonní linky. Sociální pracovníci jsou rovněž připraveni navštívit seniora doma a cestu k termínu mu usnadnit.

Ilustrační foto.

Bezplatné testovaní ve středu začíná. Pár rad, jak postupovat

Od středy 16. prosince se na v odběrovém centru Oblastní nemocnice Náchod (ONN) spustí bezplatné antigenní testování pro veřejnost. Tento rychlý diagnostický test pro kvalitativní detekci antigenu SARS-Co-2 je účinný zejména u osob v akutní fázi nákazy.  

Ředitel tachovské polikliniky Petr Tuháček představil v doprovodu místostarostů Josefa Horáčka a Zdeňka Hnáta nové zázemí pro zaměstnance.

Poliklinika má nová telefonní čísla

Od 1. května zrušila poliklinika v Tachově telefonní linku 111. Telefonní číslo 374 718 111, tedy funkce spojovatelky tak už na poliklinice nefunguje.

Ilustrační foto.

Na facebooku předstíral, že je kamarádka. Ženy mu poslaly PIN a přišly o tisíce

Na napadání účtů na sociální síti facebook upozorňují hodonínští policisté. Nejen uživatelé, ale i sami policisté zaznamenali několik případů, kdy domnělí „přátelé“ žádali o přeposílání požadovaných informací nebo různých kódů včetně PIN kódů. „Oběti jednání, které podvod včas neprokoukly, pak přišly o tisíce korun,“ upozornil mluvčí hodonínských policistů Petr Zámečník.  

Mobilní telefon. Ilustrační foto.

Města a obce na Mostecku pomáhají seniorům s nákupy

Například obec Bečov nabízí pomoc občanům starším 70 let, kteří si nejsou schopni v současné situaci zajistit sami nebo s pomocí rodiny nákupy potravin nebo léků. Volejte na číslo 476 110 183, 777 436 346 nebo 777 436 922 a 777 437 756.

Ilustrační foto

Příbram zřídila linku pomoci. Dobrovolníci fungují i v dalších obcích

Města a obce nečekají na pomoc od vlády a státu a v mnohých oblastech se snaží si pomoci sami. Začalo šitím roušek a nyní aktivity pokračují přes dobrovolníky nákupy pro důchodce či nemocné, venčením psů, obstaráním léků a podobně. Tyto činnosti města a obce více či méně koordinují tak, aby byly co nejúčinnější.

Lidé pomáhají lidem

Deník pomáhá, pomozte i vy!

Je doma, do školy nemůže, chce pomáhat. A tak se 17letá Jana rozhodla, že nabídne ostatním pomoc. Na svůj FCB profil napsala, že pomůže žákům ze základky s výukou angličtiny.  Jiná dívka nabízí, že může vyvenčit psa.  Jsme na tom všichni stejně, můžeme se ocitnout preventivně v karanténě, ale i nemocní na lůžku. Jedni tak nutně potřebuji pomoc, jiní jim chtějí pomáhat.

Ilustrační foto

Přechod k jinému mobilnímu operátorovi bude snazší

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se sníží a zkrátí se také lhůta pro převod telefonního čísla. Předpokládá to novela o elektronických komunikacích, kterou dnes hladce schválil Senát. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen. Předlohu ještě musí podepsat prezident.

Ilustrační fotografie.

Twitter se omluvil za neúmyslné používání e-mailů a telefonních čísel

Americká společnost Twitter provozující stejnojmennou sociální síť se omluvila za "neúmyslné" používání e-mailů a telefonních čísel, které uživatelé poskytli z bezpečnostních důvodů, k cílené reklamě. Společnost nedokáže s jistotou říct, kolik kontaktů bylo takto zneužito. Zpravodajský server dnes BBC napsal, že problém se patrně týká klientů po celém světě.

Fotbal-Fincentrum KP: SK ZČE Plzeň – B. Stříbro 1:0

Pravidla soutěže Tip liga

Níže jsou uvedena všeobecná pravidla soutěže Tip liga čtenářů regionálních vydání Deníku a pravidla pro vyplňování kupónu na internetu. V jednotlivých redakcích přímo v okresech získáte další informace o soutěži, o cenách a o počtu bodů za vaše hlasování. Sledujte tedy denně váš tištěný regionální deník.

Důvodů k registraci je celá řada. V neratovické porodnici se rodí více než tisícovka dětí za rok.

Neratovická nemocnice nově nabízí maminkám dodatečnou registraci k porodu

Neratovice - Maminky, které chtějí rodit v neratovické porodnici, se nově mohou dodatečně registrovat k porodu. Ještě navíc se mohou zúčastnit atraktivní soutěže. Podle ředitele nemocnice Davida Kosáka se rozhodla vyjít vstříc maminkám, které se nestihly zaregistrovat k porodu ve standardním termínu, tedy ve 28. týdnu těhotenství.

Ilustrační foto.

Zapomenuté peníze v bankomatu nyní střeží kutnohorská policie

Kutná Hora - Někdo si v pátek 8. února vybíral v obchodním domě v Kutné Hoře hotovost z bankomatu. Peníze si však zapomněl odebrat. "Celou událost oznámil poctivý nálezce, který zapomenuté peníze odevzdal do infocentra prodejny. Zaměstnanci finanční hotovost předali přivolaným policistům," sdělila k věci mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková.

Ilustrační foto

Neznámý čmáral poničil sprejem dva vagony

Střední Čechy - Třicetitisícovou škodu způsobil zatím neznámý pachatel, který někdy v době mezi 5. a 6. únorem posprejoval dva vagony vlakové soupravy odstavené na nádraží v Řevnicích. 

MAREČEK PONIKELSKÝ se narodil 6. února v 18.19 hodin rodičům Romaně a Radkovi. Vážil 2,98 kg a měřil 48 cm. Spolu s bráskou Radečkem bydlí ve Dvoře Králové.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Trutnov/Jilemnice - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměňujeme pouze jedno miminko.