Kreativ

ŠTÍTEK: televize

Scénárista Petr Kolečko

Petr Kolečko slaví 40. Takto zavzpomínal na Most! a další své seriály a filmy

Seriály Okresní přebor, Čtvrtá hvězda, Vinaři, Most! nebo Osada, filmy Padesátka, Přes prsty či Zbožňovaný. Pod všemi je jako scenárista podepsán Petr Kolečko, který se u posledních dvou titulů chopil i režie. Úspěšný tvůrce, který 28. března oslaví čtyřicátiny, se s Deníkem podělil o vzpomínky, které má spojené s jednotlivými projekty.

Rubešovi. V seriálu Rodinná pouta si manželskou dvojici zahráli Jan Kačer a Lenka Termerová.

Rodinná pouta spustila před 20 lety lavinu. Dnes už je nekonečných seriálů řada

V roce 2004 se na televizní obrazovky dostal první český nekonečný seriál Rodinná pouta, který si získal srdce milionů diváků. Tento fenomén otevřel dveře dalším podobným projektům. V současnosti nabízí stále nové díly třeba Ulice, Ordinace v růžové zahradě 2 nebo ZOO. S Deníkem si čtenáři mohou připomenout i ostatní úspěšné tituly.

Dívčí střední škola Prospect Heights High School, kterou Kitty Genoveseová studovala během dospívání. Ve škole na ni vzpomínali jako na dívku, která byla na svůj věk sebevědomá a měla slunečnou povahu

Vražda Kitty Genoveseové: Vedla k nové teorii psychologie. Vše ale bylo jinak

Před 60 lety v časných ranních hodinách byla ve čtvrti Kew Gardens v Queensu v New Yorku znásilněna a ubodána 28letá barmanka Kitty Genoveseová. Noviny napsaly, že surovou vraždu sledovalo až 38 náhodných svědků, aniž by kdokoli zasáhl, což vedlo psychology ke zpracování teorie nazvané efekt přihlížejícího. Později se ale ukázalo, že to celé bylo jinak. Údajní svědci byli jen městskou legendou.

Tom Hanks uprostřed vysoké politické hry v Mostu špionů

Oscary mu vyfoukl sok, pořád je ale dobrý. Víkendové televizi vládne Most špionů

Není nad to mít z čeho vybírat. Víkendová televizní obrazovka mnoho premiér ani skrytých archivních perliček nenabízí, takže to už léta vypadá tak, že kamkoli píchnete poslepu, vypadne na vás repríza. Je na vás, dáte-li si francouzského Belmonda či americké rychlé a zběsilé bouráky podruhé, potřetí nebo počtvrté. Naštěstí jsou mezi nimi i skvosty, které se dají vidět znovu a není to ztracený čas. Třeba špionážní drama Stevena Spielberga Most špionů, jehož řemeslná kvalita se vskutku neomrzí a jehož mrazivým kulisám železné opony dává současnost nový kontext. Na doplnění pro ty, kteří špionážním filmům v mlze neholdují, je tu i další žánrový výběr. 

Slaný (v modrém) přežilo doma dvě penalty a nakonec porazilo Ostrov vysoko 4:0. Bohumil Nádeníček a Lukáš Pospíšil

Na startu divize: Nádeníček má pořád instinkt gólového zabijáka. Co řekl Spartě?

Je mu šestatřicet, přesto pořád patří mezi lídry divizních střelců. Kdysi možná ex-sparťanský kanonýr Bohumil Nádeníček nečekal, že po mnoha štacích zakotví právě ve Slaném, ale přesně tohle se stalo. "Jsem tu s brankářem Sedlákem už nejdéle ze všech a jsem spokojen. Vždycky se vytvoří dobrá parta, je tu fajn vedení. A domů do Suchdola to mám autem chvilku," říká spokojeně chlapík, který zve na jaro v podání SK Slaný, ale zároveň komentuje střelbu svojí Sparty proti slavnému Liverpoolu.

Pavlína Wolfová s dcerou Matildou.Ta se jedenáct let se věnovala softballu.

Pavlína Wolfová s dcerou Matildou o konfliktech: Náš vztah byl hodně kostrbatý

Odchod svých dětí z domova nenesla Pavlína Wolfová lehce. „Brzy to budou tři roky, co truchlím a stále to není za mnou,“ prozradila pro časopis Story moderátorka. S dcerou si prošly během dospívání nelehkým obdobím. Dvacetiletá Matilda Bubeníková jejich vztah označila za místy „kostrbatý“. Řekla, co jí na mámě vadí a zároveň matce vysekla poklonu s tím, že ji obdivuje za to, jak zvládala její i bratrovu výchovu v období po náročném rozvodu.

Alexander Hemala.

ČT slaví 70 let vysílání: Připomeňte si ikonické hlasatele v čele se Saskií

K vysílání Československé a později České televize neodmyslitelně patřili hlasatelky a hlasatelé uvádějící jednotlivé pořady. Jako první se této funkce ujala Jarmila Šusterová, posledním, kdo se s diváky za programové hlasatele v roce 2005 rozloučil, byl Alexander Hemala. Při příležitosti 70. výročí zahájení pravidelného vysílání veřejnoprávní televize si s Deníkem můžete připomenout nejvýraznější tváře, které k nám dlouhá léta promlouvaly z obrazovek.

Seriálový hit České televize Taková normální rodinka (zleva Jana Štěpánková, Marie Rosůlková, Daniela Kolářová a Dana Medřická)

Od Večerníčku po Devadesátky. Podívejte se, jak ČT za 70 let změnila pořady

Když se 1. května 1953 v československých domácnostech poprvé rozzářily televizní obrazovky, byla to vpravdě památná událost. Vysílalo se živě z pražského studia v Měšťanské besedě a první, kdo na záběru promluvil, byl herec Jaroslav Marvan. Při pozdravu se ze samého rozčilení roztomile přeřekl a místo prvních diváků vítal „první posluchače“, hned se ale opravil. Součástí vysílání byla též kantáta Václava Dobiáše Buduj vlast, posílíš mír v podání České filharmonie… Pravidelné vysílání pak začalo 25. února 1954, tedy před 70 lety. Připomeňte si s Deníkem alespoň některé památné pořady a seriály, které zrodily jednotlivé dekády a které přinesly nové formáty a témata.

Z natáčení minisérie Božena.

Na televizní obrazovky se vrátila Božena. Natáčela se na východě Čech

/KVÍZ/ Na televizní obrazovky se vrátila minisérie o životě Boženy Němcové, proslulé české spisovatelky. Jedním z míst na východě Čech, kam filmaři s kamerami zamířili, bylo Opočno. Poznali jste i další místa natáčení? Co víte o Boženě Němcové a vzpomenete si, které herce jste mohli v minisérii vidět? Správné odpovědi nejen na tyto otázky zkuste najít v našem kvízu.

Vladimír Železný a jeho typické gesto.

Vladimír Železný byl ikonou Novy. Teď je z něj vinař a fotí ortodoxní židy

Vladimír Železný, ikona české mediální scény, prošel pestrým životem od novináře až po politika. Jeho kariéra zahrnuje řadu kontroverzí, soudních sporů, ale i úspěchů v oblasti televizního vysílání a vinařství. Je také vášnivým sběratelem umění a angažuje se v židovské komunitě. Kým byl a co v současné době dělá muž, který stál za raketovým startem v těchto dnech třicetileté televize Nova?

Bronislav Poloczek a Jiří Menzel v seriálu Hospoda

Televize Nova slaví třicetiny. Upozornila na sebe Hospodou i Nováky

Už tuto neděli oslaví TV Nova třicet let od svého prvního vysílání, které odstartovalo z Národního muzea 4. února 1994 v 19 hodin a poté se přeneslo do studia v Měšťanské besedě v pražské Vladislavově ulici. Připomeňte si legendární pořady a seriály této televizní stanice.

Čas u obrazovek mění strukturu a vývoj mozku už u tříletých dětí.

Jak technologie ovlivňují dětský mozek? Digitální amnézie a její dopady

Má vaše dítě často mobil v ruce? Potom byste měli zbystřit. V budoucnu byste mohli řešit nejen jak zbavit dítě závislosti na telefonu, ale také akademické a výchovné problémy. Studie vědců z univerzity v Cincinnati popsala změny na mozku způsobené častým používáním obrazovek už u tříletých dětí. Zdravotnické organizace po celém světě proto doporučují omezovat dětem čas na mobilu, tabletu či televizi.

Zasněžený zámek Žleby, prosinec 2023

Procházely se tu princezny i hvězdy. Jak dobře znáte pohádky točené ve Žlebech?

/KVÍZ, FOTO, VIDEO, PŘEHLED VYSÍLACÍCH ČASŮ/ Doslova pohádkové místo. Tak se dá shrnout třemi slovy státní zámek Žleby. Jeho honosný vzhled už na první pohled evokuje krále, královny, princezny i kouzla. Nikoho tedy nepřekvapuje, že pro filmové štáby je oblíbenou lokací a každé Vánoce jej mohou diváci nejednou zahlédnout v televizi.

Věci létaly z bytu ve 2. patře. Rozrušeného muže si převzala záchranka.

Vyhazoval z okna bytu ve Zlivi televizi, varnou konvici a nadával. Pak plakal

Hlubočtí strážníci přijali 29. listopadu před 18. h oznámení na nebezpečné chování muže v bytovém domě ve Zlivi. Z druhého patra vyhazoval různé předměty, třeba televizi nebo varnou konvici s vařící vodou. Muž ohrožoval chodce a hlasitě u toho nadával, jak uvedli strážníci na sociální síti.

V červenci zemřel německý teleshoppingový král Horst Fuchs.

Zemřel král teleshoppingu Horst Fuchs. Rodina to tajila půl roku

Letos v červenci zemřel německý televizní moderátor Horst Fuchs. Teleshoppingovému králi, kterého si díky jeho ikonickým prodejním pořadům v televizi oblíbili i čeští diváci, bylo 77 let. O jeho úmrtí informovala rodina média teprve tento týden. Okolnosti smrti nejsou známy.

David Nesnídal

Pěna dní: O netelevizi

Kulturní tipy se v našich hovorech odbývají jen v kratších či delších anotacích, protože ani kulturní lidé nemají času nazbyt.

Povinnost platit koncesionářské poplatky ustanovuje zákon o České televizi a Českém rozhlasu a zákon o rozhlasových a televizních poplatcích. Ilustrační foto

Koncesionářské poplatky: Kdo a kolik bude platit, od kdy se částka zvýší a proč

Od 1. ledna 2025 se rozšíří okruh plátců koncesionářských poplatků za televizní a rozhlasové vysílání. Proč? Kromě domácností s klasickými přijímači budou mít nově povinnost platit i majitelé chytrých mobilních telefonů a počítačů. Dojde zároveň také ke zvýšení poplatků. Deník přináší velký přehled odpovědí na nejdůležitější otázky týkající se změn u koncesionářských poplatků.

Izrael odpověděl na útoky Hamásu ostřelováním Pásma Gazy. Ilustrační snímek

Pásmo Gazy zasáhlo silné ostřelování. Izrael zahajuje pozemní invazi, píší média

Palestinské Pásmo Gazy čelilo v pátek večer největšímu izraelskému ostřelování od 7. října, informovala agentura AFP. V Pásmu Gazy bylo zároveň přerušeno internetové i telefonické spojení. Silné ostřelování směřovalo i z Pásma na Izrael. Rozšíření vojenských operací v Gaze je zřejmě postupným začátkem pozemní invaze, sdělili televizi CBS News dva američtí činitelé. Izrael to nepotvrdil, listu The New York Times (NYT) ale řekl, že izraelští vojáci a tanky jsou v Gaze.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás

Hamás tvrdí, že propustil dvě starší zajatkyně. Údajně ze zdravotních důvodů

Palestinské islamistické hnutí Hamás propustilo ze zajetí dvě ženy, které zadržovalo jako rukojmí od útoku ze 7. října. Na internetu to podle agentur uvedl mluvčí ozbrojeného křídla skupiny Abú Ubajdá. Důvody k propuštění rukojmí byly podle něj humanitární a zdravotní. Zdroj agentury Reuters uvedl, že dvě propuštěné ženy jsou izraelské seniorky. Izraelská média informují, že Izrael popuštění rukojmích potvrdil a zároveň oznámil, že do vyjednávání nebyl zapojen.

Utkání FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi FC Vysočina Jihlava (ve žlutém) a MFK Vyškov.

OBRAZEM: Soupeř udeřil z jediné příležitosti, kterou měl, štve porážka Oulehlu

Znovu v televizi, znovu s nulou. Stejně jako po utkání s Brnem museli jihlavští fotbalisté překousnout také po souboji s dalším favoritem, MFK Vyškov, nejtěsnější porážku 0:1. Co tyto zápasy spojuje? Oba vysílala přímým přenosem televize a FC Vysočina v nich nebyl horším celkem. Ke střetnutí se vracíme naší fotogalerií a videoreportážemi.

Jiří Babica

Jiří Babica: Pracovat už bych nemusel, vaření dělám jen pro zábavu mladých

Kamarádky Linda Finková, Aneta Christovová a Vlaďka Pirichová vytvořily pokračování své kontroverzní knihy Stará, tlustá a blbá a pokřtít ji nemohl nikdo jiný než jejich společný kamarád, který je nalazen na stejnou notu, kuchař Jiří Babica. I když už se ve společnosti příliš často neobjevuje, rozhodně nezahálí. Má svoji televizi a cílí především na mladší publikum. 

Předseda klubu Kamil Maršálek s cenou pro vítěze prvního kola ankety Deníku.

Historická sezona Svatobořic. Anketa i televize nás zviditelnily, říká předseda

Úspěšný milník. Fotbalový klub Spartak Svatobořice-Mistřín zapsal mimořádně povedený rok, když oslavil devadesáté výročí exhibicí se Sigi teamem, hostil televizní utkání se Strážnicí a zabodoval i v anketě Deníku o nejlepší fotbalovou adresu. „Je to vizitka, že se u nás něco děje,“ řekl předseda klubu Kamil Maršálek.

Basketbalové mistrovství světa mělo českou stopu. O show pro fanoušky se starali Češi ze společností Livebros a Go4Gold. Na snímku Adam Soukup.

Pracoval pro Jágra a Rytíře, teď se Soukup staral o show na MS v basketbalu

Česká reprezentace se mezi 32 účastníků letošního mistrovství světa v basketbalu neprobojovala, přesto mělo Česko svoje zástupce jak na Filipínách, tak v Japonsku a Indonésii. O zábavu pro fanoušky se totiž ve všech arénách starali právě Češi ze společností Livebros a Go4Gold. „Byl to obrovský zážitek. Rozhodně největší akce, kterou jsme zatím dělali,“ popisuje zážitky ze světového šampionátu Adam Soukup, který zastával pozici režiséra na Filipínách, kde se odehrál i finálový zápas turnaje včetně závěrečného ceremoniálu.

Češi se musí připravit, že si za televizi a rozhlas připlatí. A to i ti, kteří mají chytré mobilní telefony. Ilustrační foto

Poplatky za televizi a rozhlas: Co se změní, kdo a kolik bude platit, co mobily

Okruh plátců koncesionářských poplatků za televizní a rozhlasové vysílání se od 1. ledna 2025 rozšíří. Kromě domácností s přijímači budou mít nově povinnost platit i majitelé chytrých mobilních telefonů a počítačů. Dojde i ke zvýšení poplatků. Velký přehled Deníku přináší odpovědi na nejdůležitější otázky týkající se změn.

Česká televize, koncesionářské poplatky. Ilustrační foto

ANKETA: Zvýšení poplatků za televizi? Toto si o tom myslí naši čtenáři. A co vy?

Vláda chce od roku 2025 zvýšit koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas. Za Českou televizi by tak lidé měsíčně zaplatili o 25 korun více, tedy 160 korun, a o 10 korun více za Český rozhlas, za který se v současné době platí 45 korun. Platit by nově měli i majitelé všech zařízení, která umožňují sledování veřejnoprávních médií, tedy i ti, kteří místo televize a rádia vlastní chytré telefony, tablety, nebo počítače. Deník se zeptal pěti lidí z našeho regionu, co na to říkají. Do ankety se můžete zapojit také, a to formou hlasování na konci článku.

O2 TV Sport bude dominantním hráčem i v hokeji

PŘEHLEDNĚ: Hokej bude v televizi jinak. Experti i vzpomínka na Holzmanna

Co zápas, to přímý přenos v televizi. Hokejová extraliga se po vzoru fotbalu stěhuje za fanoušky až k nim domů. Od nové sezony, která začíná už ve čtvrtek, bude hlavním vysílatelem stanice O2 TV Sport. Pozadu však nechce zůstat ani dosavadní hegemon, veřejnoprávní Česká televize.

Ilustrační foto.

Zdražit, či nezdražit? Co si myslí o zvýšení televizních poplatků lidé v Hradci?

/ANKETA/ Vláda chystá od roku 2025 zdražení koncesionářských poplatků. Podle návrhu by měly měsíčně u České televize vzrůst o 25 na 160 korun a u Českého rozhlasu o 10 na 55 korun měsíčně. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice. Rozšířit se má i skupina plátců. Nově mají platit i majitelé zařízení, která umožňují sledování veřejnoprávních médií. Tedy nejen pro majitele televizních a radiových přijímačů, ale také pro ty, kteří mají chytré telefony, tablety, nebo počítače. Poplatky se pro ČT zvedaly naposledy před 15 lety, pro ČRo pak před 18 roky.

Jakub Jamný se v létě vrátil do Strážnice z Rakousku.

Jamný řídil první výhru Strážnice: Role lídra se mi líbí. Na televizi se těšíme

V letní přestávce se stal největší posilou fotbalistů Strážnice. Záložník Jakub Jamný se zkušenostmi z divizního Bzence se podepsal i pod první výhru Jiskry v novém ročníku, když k vysokému vítězství 5:1 nad Uhřicemi přispěl hattrickem. Spolu se svými spoluhráči už vyhlíží televizní utkání ve Svatobořicích-Mistříně. „Strašně se těšíme, bude to pro nás něco nového," řekl Jamný.