Kreativ

ŠTÍTEK: televize

Česká televize, koncesionářské poplatky. Ilustrační foto

ANKETA: Zvýšení poplatků za televizi? Toto si o tom myslí naši čtenáři. A co vy?

Vláda chce od roku 2025 zvýšit koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas. Za Českou televizi by tak lidé měsíčně zaplatili o 25 korun více, tedy 160 korun, a o 10 korun více za Český rozhlas, za který se v současné době platí 45 korun. Platit by nově měli i majitelé všech zařízení, která umožňují sledování veřejnoprávních médií, tedy i ti, kteří místo televize a rádia vlastní chytré telefony, tablety, nebo počítače. Deník se zeptal pěti lidí z našeho regionu, co na to říkají. Do ankety se můžete zapojit také, a to formou hlasování na konci článku.

O2 TV Sport bude dominantním hráčem i v hokeji

PŘEHLEDNĚ: Hokej bude v televizi jinak. Experti i vzpomínka na Holzmanna

Co zápas, to přímý přenos v televizi. Hokejová extraliga se po vzoru fotbalu stěhuje za fanoušky až k nim domů. Od nové sezony, která začíná už ve čtvrtek, bude hlavním vysílatelem stanice O2 TV Sport. Pozadu však nechce zůstat ani dosavadní hegemon, veřejnoprávní Česká televize.

Ilustrační foto.

Zdražit, či nezdražit? Co si myslí o zvýšení televizních poplatků lidé v Hradci?

/ANKETA/ Vláda chystá od roku 2025 zdražení koncesionářských poplatků. Podle návrhu by měly měsíčně u České televize vzrůst o 25 na 160 korun a u Českého rozhlasu o 10 na 55 korun měsíčně. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice. Rozšířit se má i skupina plátců. Nově mají platit i majitelé zařízení, která umožňují sledování veřejnoprávních médií. Tedy nejen pro majitele televizních a radiových přijímačů, ale také pro ty, kteří mají chytré telefony, tablety, nebo počítače. Poplatky se pro ČT zvedaly naposledy před 15 lety, pro ČRo pak před 18 roky.

Jakub Jamný se v létě vrátil do Strážnice z Rakousku.

Jamný řídil první výhru Strážnice: Role lídra se mi líbí. Na televizi se těšíme

V letní přestávce se stal největší posilou fotbalistů Strážnice. Záložník Jakub Jamný se zkušenostmi z divizního Bzence se podepsal i pod první výhru Jiskry v novém ročníku, když k vysokému vítězství 5:1 nad Uhřicemi přispěl hattrickem. Spolu se svými spoluhráči už vyhlíží televizní utkání ve Svatobořicích-Mistříně. „Strašně se těšíme, bude to pro nás něco nového," řekl Jamný.

Marek Hlavatý nastupuje nově za Zaječov

Osobnost Deníku: Hrál divizi, teď Marek Hlavatý nastupuje za Zaječov

Pro Zaječov je Marek Hlavatý nesmírně důležitým hráčem. V prvním zápase okresního přeboru nasázel hattrick, poté gólem a proměněnou penaltou pomohl k postupu do druhého kola poháru OFS Beroun. V předehrávce ve středu 6. září byl u obou gólů a pomohl zdolat berounskou rezervu 2:1. Proto ho vyhlašujeme Osobností Deníku pro tento týden.

Tereza Pergnerová a Mirek Vaňura

Tereza Pergnerová o Ztracené rodině: Jsou to šílené emoce, ale lidé je potřebují

Jste-li příznivci pořadů, které umějí chytnout za srdce, pak si určitě zamilujete nový dokumentární projekt televize Nova Ztracená rodina, který moderují Tereza Pergnerová a Mirek Vaňura. Na první pohled se může zdát, že jde o podobný formát, jakým byla Pošta pro tebe, ale není to tak. „Tam, kde Pošta pro tebe končí, pointa Ztracené rodiny začíná,“ vysvětluje Tereza a dodává, že ani tady nebude nouze o emoce. Oba moderátoři jsou na ně ale připraveni.

Pavel Večeřa z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity v Brně. Snímek z roku 2018

Historik médií: Zprávy je třeba analyzovat. Noviny přetrvaly, protože to svedly

Tištěné deníky provází společnost už několik století a podílely se i na jejích proměnách. S odstupem času historikům pomáhají se získáváním představy, jak v dané chvíli vypadala. „V novinách se zrcadlí čas,“ říká v rozhovoru pro Deník historik médií Pavel Večeřa z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Radek Toman, 60 let, referent katastrálního úřadu

ANKETA: Zvýšení poplatků za televizi a rozhlas? Takto odpovídali lidé v Brně

Až na sto šedesát korun měsíčně má vzrůst od roku 2025 televizní koncesionářský poplatek. Jeho zvýšení plánuje vláda. V současné době poplatek činí sto pětatřicet korun měsíčně. Navýšení se bude týkat i rozhlasového koncesionářského poplatku. Místo nynějších pětačtyřiceti korun měsíčně lidé zaplatí pětapadesát korun.

Od 1. ledna 2025 se má rozšířit okruh plátců televizních a rozhlasových poplatků

Máte mobil či notebook? Zaplatíte i vy poplatek za televizi, plánuje vláda

Od 1. ledna 2025 se má rozšířit okruh plátců televizních a rozhlasových poplatků. Povinnost platit poplatky za Českou televizi a Český rozhlas se rozšíří z domácností s televizí a rádii také na majitele chytrých mobilních telefonů a notebooků. Výběr se tak má dotknout o téměř čtvrt milionů osob více, než je tomu nyní.

Požár autobusu. Ilustrační snímek

Autobus s Čechy zachvátil v Polsku požár. Nikomu se nic nestalo, uvedla média

Na dálnici u krakovského letiště Balice na jihu Polska v sobotu ráno vzplál a téměř úplně shořel autobus převážející 35 lidí z Česka. Nikomu se nic nestalo, uvedla televize Polsat na svém webu. Autobus podle televize TVN 24 převážel turisty z Česka. České ministerstvo zahraničí (MZV) na dotaz ČTK událost potvrdilo. Doplnilo, že nikdo nepřišel o zavazadla a že cestující počkali na příjezd náhradního autobusu.

Zahraniční turista si v den výročí vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy prohlíží plakát za výlohou KIC.

Tomáš Podhola: Otec mi řekl, že se s okupanty nebavíme a odvlekl mě domů

/FOTOGALERIE/ Bylo mu osm let, užíval si prázdniny a pomalu začal myslet na to, jaké to asi bude ve druhé třídě. Už tehdy, ve středu 21. srpna 1968, ale stejně jako miliony Čechů a Slováků dost dobře pochopil, že Sovětský svaz, není zdaleka náš přítel nejvěrnější, jak o něm dosud slýchal v televizi, rádiu nebo ve škole.

David Pastrňák na litvínovském zimním stadionu. Za ním je Martin Nečas.

Pastrňák v Litvínově: Mají tady skvělou klobásu, dcera mě sledovala v televizi

Kdejaká rocková hvězda by Davidu Pastrňákovi takový zájem záviděla. Česká hokejová superstar způsobila v sobotu v Litvínově doslova šílenství. Fronta na Pastrňákův podpis se táhla kolem obvodu fotbalového hřiště (viz. video) , které sousedí s místním zimním stadionem. Fanoušci přišli oblečení v bostonských dresech s Pastovo číslem 88. Ti nejšťastnější v parné sobotě získali podpis.

Alexander Hemala

Alexander Hemala o kolegyni Tomsové: Hned jsem věděl, že ji do televize přijmou

Dnes už je sedmdesátiletý Alexander Hemala ostřílený moderátor, kterého jen tak něco nezaskočí. Dobře si ale pamatuje na své hlasatelské začátky, v kterých zažil nejednu pernou chvilku. Na vernisáži výtvarníka Romana Řeháka, kam dorazil i s manželkou Vlastou, zavzpomínal na své kolegyně i na to, jak si všichni museli poradit bez čtecího zařízení. 

Sokol Hostouň - FK DUKLA Praha 0:3 (0:1), 1. kolo 24. 8. 2022

Pohár Hostouň - Dukla: televize, Vaclík, děti i legenda Jiras

"Rejžo, kam mám postavit tu kameru? I tohle budete moci slyšet během středy 9. srpna na stadionu Vojtěcha Zeithamela v Hostouni. Právě sem Česká televize vyšle svoje přenosové vozy, televizáky, komentátory i spolukomentátory, aby odsud do všech koutů republiky nasměrovala přímý přenos fotbalového utkání Moc Cupu. Pro Hostouň to bude obrovský svátek, a přestože hodně pršelo, hrát se bude.

Předkolo MOL Cupu: Hořovice (v modrobílém) - Hostouň 1:2 gólem v poslední minutě.

V televizi Hořovice nebudou, jejich sok prožíval chvíle, kdy šel fotbal stranou

Fanoušci Hořovic se už trochu oklepali z hořké porážky v poháru s Hostouní gólem v poslední minutě a už koukají dál s malou lítostí, protože Hostouň si s Duklou zahraje I. kolo před kamerami České televize. A mužstvo Hořovic však už myslí na úvod divize A nováčka FK Tachov, jenž se do čtvrté nejvyšší soutěže vrací po čtyřech letech. Zajímavé duely postupně čekají také hořovický dorost a žáky.

Momentka je z derby krajského přeboru mezi Frýdlantem a Višňovou.

Z jabloňového sadu do televize. Diváci mohou vybrat i derby o výběžek ve Višňové

Krátce po válce a příchodu nových osadníků se z nevyužívaného jabloňového sadu uprostřed obce vybudovalo hřiště a klub s tehdejším názvem SK Hraničář Višňová, který se v roce 1946 zapojil do okresních soutěží, začal psát bohatou historii. Další velký moment v dějinách klubu může nastat po 77 letech, kdy je současná TJ Jiskra zařazena do hlasování fanoušků o přímý televizní přenos z 11. kola krajského fotbalového přeboru - 15. října proti Slovanu Frýdlant.

Luka Bulić

Mama ŠČ!, Johnny Däpp i Sladké mámení. Deset písní, které uslyšíte v Chorvatsku

Chorvati milují elektronickou hudbu a nejlépe pop. Hity těchto žánrů nejspíš zaslechnete v místních restauracích a na plážových diskotékách. Colonia, Let 3, Massimo, Detour nebo Maja Šuput, to jsou jen některá jména populárních chorvatských kapel a interpretů. A třeba skupinu Karma překvapivě zaujalo Sladké mámení Heleny Vondráčkové.

Nový generální ředitel České televize Jan Souček

Nový šéf ČT Souček: Moderátoři si své názory a preference musí nechat pro sebe

Po dvanácti letech v říjnu vystřídá Petra Dvořáka na místě generálního ředitele České televize Jan Souček, dosavadní šéf brněnského studia ČT. Co se změní v nejsledovanějším veřejnoprávním médiu? Budou padat hlavy? A kolik budeme za sledování České televize platit? V den svých 49. narozenin odpovídal na mé otázky Jan Souček.

Žijí už 15 let pod mostem v Ostrově. Muž a dvě ženy se cítí vlastně spokojeně

Pod mostem žijí už 15 let. Muž a dvě ženy se ale vlastně cítí spokojeně

Jen pár metrů od zahrádkářské kolonie, která se nachází za historickou částí Ostrova nedaleko Ottova rybníku, stojí pod mostovkou, jež nese rychlostní silnici, neobvyklé stavení. Jde o přístřešek ztlučený z prken, fošen, jehož stěny tvoří deky a koberce. Před nestandardním obydlím se venku nachází posezení, stůl s klecemi, v jedné je korela, ve druhé andulky, kolem pochodují kočky. O pilíř, který nese most rychlostní silnice, se opírají různé hrnce.

Herečka Michaela Maurerová.

Michaela Maurerová: Touhu předvádět se mám, v televizi na sebe ale nekoukám

Aktuálně je herečka Michaela Maurerová vidět hlavně na televizních obrazovkách v seriálu Zlatá labuť. Ten je, podobně jako První republika či Vyprávěj, kde také hrála, dobový. Co se však Michaele Maurerové zatím vyhýbá, jsou role filmové. A přitom maminka by byla bezesporu skvělá. V civilu vychovává tři děti a zkušeností má víc než dost. Po čem touží?

Jaroslava Panýrková je legendární televizní hlasatelkou

Televizní legenda: Na nostalgii já netrpím, říká hlasatelka Jaroslava Panýrková

Česká televize oslavila letos v květnu 70 let vysílání. Vysílat začala v pátek 1. května 1953 ze Studia Praha v Měšťanské besedě. A s kým jiným si o televizním zákulisí povídat, než s jednou z tváří televize, mezi které bezesporu patří Jaroslava Panýrková, herečka a televizní hlasatelka, a zároveň statečná a neskonale vtipná žena.

Spokojený dědeček Ritchieho dostal na pokoj novou televizi, aby mu čas lépe utíkal. Po jeho propuštění ze zařízení poslouží dalším pacientům.

Adrenalin mění na pomoc druhým. Pacientům hradecké nemocnice daroval televizi

Urbexer, který si říká Ritchie, je známý svou chutí do adrenalinových zážitků. Ve svém volném čase navštěvuje a fotí opuštěná místa (tzv. urbex). Kromě toho se také snaží pomáhat druhým. Jeho posledním počinem bylo darování televize pacientům nemocnice v Jindřichově Hradci, aby jim čas ve zdravotnickém zařízení lépe utíkal. Šlo ale pouze o první vlaštovku a urbexer plánuje obdarovat i další nemocnice nebo podobná zařízení po celé republice.

Markéta Fialová.

Moderátorka zpráv Markéta Fialová: Umím se vytočit, ale nestává se mi to často

Původně chtěla být píšící novinářkou. Osud tomu ale chtěl jinak, a tak Markétu Fialovou můžeme vídat už tři desítky let v televizi. Aktuálně na CNN Prima NEWS, kde moderuje každý den Zprávy z regionů. Stýská se Markétě Fialové po bývalém parťákovi Karlu Voříškovi? Jaké má moderátorka koníčky? A co rodina? Přečtěte si působivý rozhovor s Markétou Fialovou, ve kterém odkrývá řadu rolí ve svém životě.

Pavel Černý táhne svoje Pardubice celé jaro za záchranou. Přidal hned několik důležitých tref.

Oba dva týmy musí! Příbram nechce hrát zase druhou ligu,“ říká pardubický Černý

/ROZHOVOR/ Stará kolena. Fotbalistovi, kterému je osmatřicet let a stále hraje ligu, nemůže toto slovní spojení snad ani vadit… Pardubický kapitán Pavel Černý, který pomohl svému týmu šesti góly k odvrácení přímého sestupu, pocítí právě na ta stará kolena, jak (ne)chutná baráž. Přitom s kopačkami na nohou už něco odehrál. Zažil sestup z české ligy i nejvyšší soutěže v Kazachstánu. Pamatuje i postupy do první ligy. V letošní sezoně už ale nemůže jeho samotného ani celý FK Pardubice nic rozhodit. Vždyť prakticky každý zápas byl a je pro ně životně důležitý. Takže ani do dvojutkání s Příbramí nejde s obavami.

Válka na Ukrajině. Ilustrační snímek

Nálet dronů na Moskvu? Ani psa to neprobudilo, tvrdila ruská TV

Ruská média - po vzoru klidné reakce prezidenta Vladimira Putina - úterní nálet bezpilotních letounů na Moskvu nijak nedramatizovala. Dosud největší útok dronů na hlavní město ale ruské noviny nepominuly a hlavní státní televize mu věnovaly nezvykle mnoho vysílacího času, uvedla ruská redakce BBC na svém webu.

Snooker klub Přerov uspořádal amatérský turnaj.

Mrkněte na luxusní snookerový klub v Přerově. Jezdí sem hrát i česká jednička

/FOTO + VIDEO/ Hra gentlemanů všem sportovním fanouškům dobře známá z televize, ale také obrovsky náročné „kulečníkové šachy“, které si na vlastní kůži vyzkoušela hrstka vyvolených – nejen kvůli své obtížnosti, za skoro jeden a půl tunový stůl klidně dáte i milion. Řeč je o snookeru, který má jednu z mála základen v Česku také v Přerově.

Den otevřených dveří v České televizi na Kavčích horách.

Česká televize oslavila sedmdesát let vysílání dnem otevřených dveří

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Česká televize v sobotu 29. dubna po čtyřech letech opět otevřela veřejnosti svá studia v Praze, Brně a Ostravě. S diváky tak oslavila 70 let televizního vysílání. To začalo 1. května 1953. Zájemci si mohli  prohlédnout televizní zákulisí, setkali se s osobnostmi televize, zúčastnili se her a soutěží nebo zhlédli vystoupení účastníků taneční soutěže StarDance. Televize o tom informovala na svém webu.

Jaroslav Dušek.

Je tu nová televize A11. Uvede Jaroslava Duška i avatary v roli moderátorů

Už ve čtvrtek od 18:30 si televizní diváci mohou naladit novou stanici A11, která navazuje na dlouholetou tradici Regionální televize. Kromě regionálního zpravodajství z celé České republiky slibuje televize A11 i filmy, seriály, pořady z vlastní tvorby a zábavu pro všechny generace. Na jejím vysílání by se měla podílet i umělá inteligence.

Barbora Pivná z Trutnova se objevila ve 4. díle televizního seriálu Volha.

Kočka ze seriálu Volha je trutnovská strážnice. Pekárek ji svedl Na Vlachovce

/ROZHOVOR/ Řidič Československé televize Standa Pekárek v podání Kryštofa Hádka se v seriálu Volha s ničím nepáře. Prořízlá pusa, kšeftování, holky. Jeho milostné avantýry pokračovaly i ve čtvrtém díle, který vysílala Česká televize v neděli večer. Objevila se v něm i Barbora Pivná z Trutnova, kterou nenapravitelný seriálový sukničkář svedl během natáčení dechovky Na Vlachovce.

Scenáristka Lucie Konášová je druhá zprava, Anděla Páně připravila s Ondřejem G. Brzobohatým

Z Korna jako muzikálového Pána Boha jsem nadšená, říká autorka Anděla Páně

Jedna z našich nejpopulárnějších filmových pohádek Anděl Páně z roku 2005 dostane muzikálovou podobu. Na námět a libreto Lucie Konášové a hudbu a texty Ondřeje Gregora Brzobohatého ji v Hudebním divadle Karlín připravuje režisér Martin Čičvák. Premiéra se odehraje koncem října, ale zájem o vstupenky je už teď.

Alena Veliká pracovala pro prezidentskou kancelář nebo moderovala pořad Sama doma. Nyní učí v jihlavské ZŠ Jungmannova 6.

Kam zmizela Alena Veliká? Hrad a televizi vyměnila za jihlavskou základní školu

Alena Veliká má za sebou působivou kariéru. Pracovala v prezidentské kanceláři, moderovala televizní pořad Splněný sen. Především je ale známá z pořadu Sama doma, kde byla jednou z moderátorek. „Podle mého životopisu to vypadá, že jsem se honila za nějakou kariérou. Já jen měla v životě hroznou kliku,“ říká v rozhovoru pro Jihlavský deník sympatická rodačka z Jihlavy.

Bývalý americký prezident Donald Trump u soudu v New Yorku, 4. dubna 2023

Trump před soudem: Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového mohlo stát

Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového v Americe mohlo stát, uvedl v noci na středu bývalý prezident USA Donald Trump ve svém prvním projevu poté, co byl v úterý jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován. Spojené státy jsou podle něj na cestě do pekla a celý svět se jim směje. Tvrdí, že se ničeho nedopustil. Jediným zločinem podle něj je to, že neohroženě bránil USA před lidmi, kteří se je snaží zničit.

„Mám pocit, že točím pořád stejně. Některé roky jsou nabitější, jiné volnější. Loňský rok jsem měla šíleně nabitý. Může se zdát, že je ticho, ale pro mě se stále něco děje,“ řekla Aňa Geislerová.

Aňa Geislerová: Když na něco pomyslím, vesmír mi nachystá zkratku

Nikdy o to neprosila, přesto se její přání stát herečkou splnilo. „Nic nechtít je asi výhodnější,“ říká Aňa Geislerová v rozhovoru pro časopis Story. Ten se nesl v duchu vzpomínek na předrevoluční dobu, ve které se odehrává příběh minisérie Volha, jež nyní vstupuje na televizní obrazovky. Aňa Geislerová zároveň prozradila, co jí v herecké branži po letech nemile překvapilo a proč by nešla na koncert Michala Davida. 

Zdeněk Pohlreich

Nemám rád restaurace, kde je špína vidět na první pohled, říká Zdeněk Pohlreich

Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím, aby ukázal, kde se dá dobře najíst. Doba katastrofální úrovně pohostinství v Česku je naštěstí pryč a republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá výborně najíst. Které jsou nejlepší? Pohlreich to vyřeší během souboje restaurací, devítidílného pořadu, který právě vstupuje na obrazovky televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.