Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

Pension a restaurace Beseda č.2

Rychnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2014 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Obědové menu? V průměru stojí sto korun. Nejdražší je v Praze

Praha – Obědové menu stojí v Česku v průměru 100 korun. Nejdražší jsou obědy v Praze, nejlevnější v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z průzkumu roznáškové společnosti DameJidlo.cz mezi tisícovkou partnerských restaurací v 80 městech České republiky.

Zdravá i drsná příprava. Italové kvůli MS v tropech trénovali v sauně

Manaus - Kokosové mléko a rotopedy v sauně. Italští fotbalisté přípravu na zápasy mistrovství světa uprostřed dusné a horké amazonské džungle nepodceňují. Odpovídá tomu i jejich jídelníček, který pro ně poprvé na světovém nebo evropském šampionátu nesestavuje týmový kuchař, ale lékaři a odborníci na výživu.

Mezi dary pro sociálně slabé překvapilo zelí

Břeclavsko – Stovky kusů potravin a drogerie věnovali lidé sociálně slabým. Stalo se tak díky speciálnímu koši, který v dubnu do vybraných prodejen v regionu umístili zaměstnanci břeclavské charity.

Zvolte potravinu roku, výběr je bohatý

Jičín - Čtyřicet firem se v letošním roce hlásí o titul Potravina a Potravinář roku 2014 Královéhradeckého kraje. Své nejlepší zboží přijeli soutěžící představit v pátek na Valdštejnovo náměstí do Jičína.

Trend ve Vyškově? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Trend? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Slovácko vydá novou kuchařku s místními specialitami

Uherské Hradiště - Sdružení cestovního ruchu Region Slovácko připravuje vydání druhého dílu Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. V kuchařce budou zachyceny recepty, které jsou sesbírány od pamětníků z celého Slovácka, řekla dnes ČTK projektová manažerka Regionu Slovácko Lenka Durďáková.

Za pět dní prošla trojice přátel Bílé Karpaty

Když před časem brouzdal Jakub Buček z Hodonína internetem, zaujal ho článek o přechodu Bílých Karpat. Čím víc informací získával, tím víc mu bylo jasné, že si sto třicet kilometrů dlouhou trasu nemůže nechat ujít. Než vyrazil se dvěma přáteli na pět dní dlouhou výpravu, nachodil asi pětatřicet kilometrů. Chtěli rozchodit nejen své nohy, ale i nové boty.

Za pět dní prošla trojice přátel Bílé Karpaty

Hodonín – Když před časem brouzdal Jakub Buček z Hodonína internetem, zaujal ho článek o přechodu Bílých Karpat. Čím víc informací získával, tím víc mu bylo jasné, že si sto třicet kilometrů dlouhou trasu nemůže nechat ujít. Než vyrazil se dvěma přáteli na pět dní dlouhou výpravu, nachodil asi pětatřicet kilometrů. Chtěli rozchodit nejen své nohy, ale i nové boty.

Potravinové bance se tenčí zásoby jídla

Litoměřice – Desítky palet plných jídla jsou minulostí. Nyní zejí sklady potravinových bank prázdnotou. Neziskové organizace, které od nich jídlo odebírají, se tak musejí poohlížet po darech i jinde. Nejinak je tomu i v Litoměřicích.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Charita shání školní potřeby a potraviny

České Budějovice – Sbírku pro národnostní menšiny Čechů a Slováků v rumunském Tileagdu zahájila tento týden Diecézní charita České Budějovice. Shání trvanlivé potraviny a dětské hygienické 
a školní potřeby.

Test restaurací: Ve Friend’s připravují osm druhů tataráků

Brno /INFOGRAFIKA/ - Na dlouhé vaření v kotli neměli tatarští kočovníci čas. Místo toho si ráno pod sedlo položili kus masa. To bylo po celém dni pořádně naklepané a také trochu nasálo sůl, kterou vypotil kůň. Večer už jezdci jen sáhli pod sedlo a hned se mohli pustit do večeře. Tak podle legendy vznikla pochoutka známá jako tatarský biftek. Právě na tataráky se zaměřuje brněnský podnik Friend's, který pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař Ivo Ševčík.

Místo vajec si 'vyštěkali' granule

Lanškroun – Psí útulek v Lanškrouně má hodně příznivců. Jednoznačně to prokázal velikonoční den otevřených dveří s názvem Štěkání na zajíčka. Letos sice přišlo o trochu méně lidí než při loňském prvním ročníku, ale i tak se mohli svěřenci útulku radovat z krásných dárků.

Místo vajec si v Lanškrouně 'vyštěkali' granule

Lanškroun - Psí útulek v Lanškrouně má hodně příznivců. Jednoznačně to prokázal velikonoční den otevřených dveří s názvem Štěkání na zajíčka. Letos sice přišlo o trochu méně lidí než při loňském prvním ročníku, ale i tak se mohli svěřenci útulku radovat z krásných dárků.

Seniorky napekly pro Naději taky koláče

Jablonec n.N - „Letošní druhý ročník velikonoční sbírky potravin, kterou uspořádaly naše seniorky, byl opět úspěšný," řekla o akci předsedkyně Rady starších klubů jabloneckých seniorů Blanka Svobodová.

Ze severní Itálie k nám přijíždí na skok špičkový kuchař

Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Jmenuje se Alessandro Bellingeri a patří ke špičkovým italským kuchařům. Vlastní rodinnou restauraci Osteria de l'Acquarol v trentinském údolí Val di Fiemme. V roce 2013 získal titul Nejlepší mladý kuchař severní Itálie.

Farmářských trhů na Teplicku přibylo

Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.

Italům vadí potraviny s mafiánskými názvy, chtějí je zakázat

Řím - Italským úřadům vadí, že zahraniční společnosti vyrábějí potraviny, které nesou „mafiánské názvy". Jména jako těstoviny Al Capone či likér Don Corleone podle italského sdružení zemědělců Coldiretti oslavují nebo bagatelizují činnost v Itálii stále obávané zločinecké skupiny. Sdružení proto již vyzvalo Evropskou unii i zahraniční vlády, aby podobné praktiky vymýtily.

Italská restaurace, kde se zrodilo tiramisu, končí

Treviso (Itálie) - Podobný druh zpráv je těžké překousnout: historická restaurace Beccherie v italském Trevisu, kde se před desítkami let zrodilo tiramisu, 30. března ukončí provoz. Zmizí tak originální verze legendárního dezertu, který se stal celosvětovým symbolem italské kuchyně. Důvodem je ekonomická krize, která tvrdě dopadla na rodinu Campeolových, jež restauraci vedla od září 1939.

V Česku za poslední rok a půl přibývá výrobců čerstvých těstovin

Praha - Čerstvé těstoviny od malých výrobců získávají u českých zákazníků na popularitě. Zejména kvůli rostoucí oblibě farmářských trhů, kde se tato potravina stále častěji nabízí a televizním kuchařským show se tato mnohem dražší obdoba průmyslově vyráběných sušených těstovin začíná těšit stále větší oblibě, řekl Jan Blažek, zakladatel obchodu Cerstvapasta.cz.

Náš grunt? Zajímavá alternativa pro zdravé "papání". Nabízí i prostějovské pivo

Prostějov – „Od té doby, co jsem zjistila, že mám alergii na lepek, se snažíme s přítelem nakupovat zdravě. Když jsem se dozvěděla, že zde otevřeli Náš Grunt, potěšilo mě to. Potraviny jsou tady sice dražší, ale za to kvalitní a zdravé," nechala se slyšet Aneta Brablecová z Prostějově a dodala, že si v tomto obchodě ráda kupuje třeba těstoviny nebo sýry.

Zábavné italské vaření pobavilo a chutnalo

Česká Třebová – První letošní akce sdružení Lingvia Group se vydařila. V neděli 23. února odpoledne se konalo v Národním domě „Zábavné italské vaření". Prostory malého sálu byly vyzdobeny v italském duchu – po stěnách visely recepty na italské speciality, nechyběla ani italská vlajka.

Je potřeba pravidelně chutnat a vyhodnocovat, myslí si vinař Šalša

Kyjov /VINAŘI POD LUPOU/ – Práce s vínem ho léta přitahovala natolik, že se jí nakonec rozhodl zcela oddat. Václav Šalša z Kyjova ke skladbě původních vinohradů z odrůd Sauvignon, Veltlínské zelené, Chardonnay a André postupně přidával další. Ve viničních tratích obce Čeložnice vysadil několik interspecifických odrůd Hibernal, Malverina a Laurot.

Je libo kotlet na čokoládě s pivem?

Plzeň – Kotlety nebo těstoviny na čokoládě? Hořká čokoláda sypaná pravým zlatem anebo je snad libo čokoládovou polévku s opraženými ovesnými vločkami?