Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Žitná vláknina je nejen na hubnutí

Východní Čechy – Další rostlina, které se v naší pravidelné rubrice budeme věnovat, je žito seté. Je to obilovina, ze které se mele mouka pro výrobu chleba, perníků či těstovin. Žito oproti pšenici obsahuje mnohem více vlákniny a někteří vědci tvrdí, že dokonce obsahuje látky s protinádorovými účinky a chrání organizmus proti srdečním a cévním chorobám. Vhodnější než mouka je potom žitná vláknina, která je vyrobena mletím zrn společně s jejich obaly a slupkami.

Farmářské trhy v Gayerových kasárnách v Hradci Králové.

Farmářské trhy opět nabídnou čerstvé produkty

Hradec Králové - Máte rádi poctivé klobásy, sýry, jogurty, zeleninu, ovoce a další produkty? Pak zamiřte v sobotu od osmi do dvanácti hodin do Gayerových kasáren v Hradci Králové. Uskuteční se zde tradiční farmářské trhy.

Ilustrační foto.

Projekty bojují o přízeň

Svitavsko - V internetovém hlasování se neziskovky snaží získat peníze na nové přístroje i lepší služby.

Ilustrační foto.

DENÍK HOKEJBALOVÉHO MS 1: Řekové odešli smutní

Zug (Svýcarsko) - Deník ve spolupráci s vedoucím týmu ČR na MS v hokejbalu Adamem Karnetem a asistentem trenéra Milanem Maršnerem připravil pro své čtenáře Deníku celého šampionátu. Dnes přinášíme první díl. 

Závěrečné zkoušky oboru kuchař - číšník na ISŠ Jirkov

Závěrečné zkoušky zvládli na výbornou

Rakovník - Připravit polévku a hlavní jídlo, prostřít slavnostně tabuli a nakonec všechny hosty u stolu obsloužit k jejich spokojenosti museli žáci oboru kuchař – číšník Integrované střední školy Na Jirkově při závěrečných praktických zkouškách.

Ilustrační foto

Regionální potravina z Blanenska? Nově kravské mléko, koláč, mošt a pstruh

Blanensko – Hned čtyři výrobky z Blanenska uspěly v soutěži o značku Regionální potravina. Letos se o ni ucházelo sto dvacet devět produktů v devíti kategoriích. Mezi ty úspěšné z blanenského regionu patří syrové kravské mléko společnosti Zepo Bořitov, koláč velký sloupského Zemspolu, jablečný mošt výrobce Zeas Lysice a pstruh duhový z Rybářství Skalní mlýn.

Ilustrační foto.

Logo Regionální potravina nově ponesou karamelový větrník nebo meruňkový kompot

Brno – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 129 produktů od osmatřiceti výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo pětatřicet výrobků v kategorii Pekařských výrobků, včetně těstovin.

Stará Živohošt – tip na letní dovolenou

Už dávno není Stará Živohošť jen cílem školních výletů a rychlým řešením, když nezbyde na pobyt u moře. Bez rezervace seženete volnou chatku jen stěží. A proč zažívá středisko takový boom? Nové služby, bezvadný servis a krásná příroda.

Restaurace je pro hokejisty otevřena 24 hodin denně. (Ilustrační foto)

Kanaďani jsou nároční na ledě i v hotelu

Praha - V sobotu se rozhodne, o medaili z jakého kovu budou v neděli bojovat čeští hokejisté na mistrovství světa. V cestě národního týmu stojí silná Kanada, která šampionátem prochází bez sebevětšího škobrtnutí. Podle fanoušků i odborníků jsou hráči ze země s javorovým listem náročným soupeřem. A jak se ukazuje, jsou i náročnými hosty hotelu, kde během mistrovství pobývala většina týmů.

Na začátku reality show Fit s Deníkem se všechny finalistky sešly v Aquapalace Praha v Čestlicích, kde se spolu seznámily a poslechly si rady při hubnutí.

Hubnutí pod drobnohledem: hlavní je nepolevit a vydržet

Střední Čechy, Praha - Ženy ze čtrnácti krajů republiky se už třetí měsíc zaměřují na cvičení, zdravý životní styl a pozměňují jídelníček tak, aby v květnu dosáhly co nejvýraznější proměny. Centimetry ubývají, hlavní je nepolevit a hlavně nečekat na konec. To je pro hubnutí zhouba. Poslední týdny je totiž měly naučit, jak zlepšit svoji životosprávu a stále se jí držet.

Ilustrační foto

Kuchyni gymnázia týden před otravou kontrolovala hygiena

Uherské Hradiště - Silné zažívací potíže a hromadné zvracení, které v úterý 24. března postihlo 132 studentů a pedagogů hradišťského gymnázia, přišlo jen několik dnů po důkladné prohlídce kuchyňských prostor ze strany hygieniků.

Štěkání a mňoukání na zajíčka v psím útulku v Lanškrouně.

Koleda v psím útulku: žádná vejce, ale granule a konzervy

Lanškroun - Chelsea, Lily nebo Bono, to jsou někteří z opuštěných a leckdy i týraných pejsků, kteří v psím útulku v Dolním Třešňovci čekají na novou, milující rodinu. Pomoci jim má i akce Štěkání a mňoukání na zajíčka, která spojuje den otevřených dveří s materiální sbírkou.

KAPELA PESTALLOZI, zleva Petr Gardner, Jiří Kučera, Ivan Habernal, Tonda Mareček a Luboš Grossmann

Pestalozzi představují nový klip Kolotoč

Karlovarský kraj - Na přelomu osmdesátých a devadesátých let plnila hudební sály v České republice a její hit Nebudu už na tebe nikdy zlej pouštěla do éteru snad každá hudební stanice v zemi. Řeč je o kapele Pestalozzi, která se dala před časem znovu dohromady a nyní na sebe opět upozornila další silnou písní. Jmenuje se Kolotoč a v poslední době se dere do playlistů českých rádií. Kapela ji nyní podporuje aktuálním videoklipem. Hlavní roli svěřila české miss Báře Mottlové.

Extrémní závod týmů Outdoor Trophy v Ostravě.

Outdoor Trophy: závod s pneumatikou a těstovinami

V ostravském Trojhalí se v sobotu konala soutěž inspirovaná závody terénních vozů 4×4 – Camel Trophy, které se do roku 2000 konaly po celém světě, takzvaná Outdoor Trophy. Místo velkého terénního vozidla si ale soutěžící museli poradit s traktorovou pneumatikou.

Papež František.

Papež ztloustl, podle lékařů má jíst méně těstovin a pizzy

Vatikán - Papež František v posledních měsících hodně přibral na váze, a lékaři mu proto doporučili omezit konzumaci oblíbených těstovin a pizzy. Také má podle nich věnovat víc času pohybu, aby se zbavil stresu, který mu přináší jeho funkce, napsala dnes agentura ANSA.

Gabriel Feliciani

Hvězdný kuchař bude tři dny v restauraci U Soudu

Opava /POZVÁNKA/ - Restaurace U Soudu nabídne od středy 8. do pátku 10. dubna strávníkům unikátní kulinářský svátek. Špičkový gastronomický zážitek jim zajistí šéfkuchař Gabriel Feliciani, který se může pochlubit třemi michelinskými hvězdami.

Ilustrační foto

Závadné jídlo na gymnáziu způsobilo potíže 132 lidem

Uherské Hradiště - Skončilo jim dopolední vyučování a zašli si do stále ještě novotou vonící jídelny. V družném hovoru poobědvali a vrátili se do svých tříd. Ovšem po třech hodinách od oběda se najednou projevily silné zažívací potíže a hromadné zvracení. Takové martyrium si v úterý 24. března prožilo celkem 132 studentů a pedagogů z gymnázia v Uherském Hradišti.

Trhy na náplavce v Českých Budějovicích.

Náplavku po zimě znovu oživí trhy i burza

České Budějovice – Maso, oříšky, zelenina, ale i domácí těstoviny nebo pletené čepice budou k mání na trzích na budějovické náplavce. „Nepůjde ale o trhy, kde se kupují jen výpěstky místních farmářů, součástí bude i burza. Chtěl bych, aby tam lidé sehnali nejen potraviny, ale třeba i náhradní díly k automobilům nebo ekologické čisticí prostředky," řekl organizátor Jan Liszner.

Ilustrační foto

Potrava zítřka? Medúzy, hmyz a mikrořasy

Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.

Ilustrační foto.

Do krmítka patří hlavně semena

Jižní Čechy - Také připravujete před zimou krmítka a sypete ptáčkům? Je třeba si uvědomit, že standardní zimu volně žijící zvířata přežijí i bez naší pomoci – uhynou pouze nejslabší jedinci nebo se stanou přirozeným zdrojem potravy těm silnějším. Možná se nám to zdá kruté, ale příroda si tak nechá pro další reprodukci jen ty nejzdatnější.