Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
/FOTO/ Trojice výrobků z Hodonínska se může pyšnit titulem Zlatá chuť jižní Moravy 2024. Porotci rozhodli o tom, že zlato zamíří za pivem do Dolních Bojanovic, za hroznovým moštem do horňáckého Lipova a za těstovinami do Mutěnic.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
Nepříjemně překvapení mohli být zákazníci, kteří si koupili strouhaný eidam v Lidlu ve Veselí nad Moravou. Inspekce na něm totiž našla plíseň. Informovali o tom pracovní Státní zemědělské a potravinářské inspekce na svém webu Potraviny na pranýři i na sociálních sítích.
Grasshopper's Dream Cafe. Unikátní kavárna vedle vlakové stanice Gujeol-ri poblíž Jeongseonu v Jižní Koreji budí údiv už na první pohled. Notně totiž připomíná dva luční koníky. Už je pak na zvážení každého návštěvníka, jak si jejich vzájemnou polohu vysvětlí.
/FOTO/ Na seznam nebezpečných potravin Státní zemědělské a potravinářské inspekce se dostaly těstoviny, které prodával Kaufland v Konečné ulici v Hodoníně. Obsahovaly látku, jež může způsobit až otravu.
Kristína Nemčková vyhrála oblíbenou kuchařskou show MasterChef, když jí bylo teprve sedmnáct let. Pro časopis Gurmet se podělila o recept Vepřové na houbách s tarhoňou. Tarhoňa je těstovina, která se u nás těší čím dál větší oblibě.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.
/TÉMA DENÍKU/ Až o třetinu za rok zdražilo podle Kateřiny Krupíkové krmivo pro její fenku maďarského ohaře. Tu začala před dvěma lety namísto granulí krmit masem. Důvody byly zdravotní. Měsíční várka masa ji vycházela zhruba jako granule, které do té doby kupovala, a to okolo dvanácti set korun měsíčně. Když však stejnou objednávku platila po roce, zjistila, že měsíční útrata ji vyjde zhruba o tři stovky dráž.
Já toto jídlo podávám s rýží, ale lze použít i těstoviny, případně brambory. Celková doba vaření i s rýží, se kterou začněte, je do 20 minut. Je to naprosto jednoduchý recept, ale věřím, že vám bude chutnat.
Marta dnes váží o 16 kilo méně, než měla před necelými dvěma lety. Je to docela zázrak, protože miluje jídlo a žije s rodinou v Itálii, pověstné svou skvělou zmrzlinou, těstovinami a především pizzou. Zabavit se kil navíc dokázala díky tomu, že do jejího života alespoň virtuálně vstoupila rodná země. Hubla tedy hezky po česku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
/FOTOGALERIE/ Stračena City Restaurant má za sebou dva týdny provozu, během nichž se provozovatelům ukázala správnost volby. Ojediněle museli otevřít už s předstihem, aby lidé nečekali venku, nejednou se také stalo, že večer už si hosté neměli kam sednout.
Společnosti Mondi, celosvětový lídr ve výrobě papíru a obalů, a Fiorini International, přední světový zpracovatel a výrobce obalů, navrhly a vyrobily nový plně recyklovatelný papírový obal pro prémiové těstoviny italského výrobce Antico Pastificio Umbro.
Deset let existence slaví letos společnost Pasta Fidli. Od začátku ji řídí maminka Helena Cyrnerová se svou dcerou Gabrielou. Těstovinové království sídlí v Mníšku pod Brdy na sídlišti ve dvou místnostech v přízemních prostorách panelového domu nedaleko školy. Pracuje tu, kromě maminky a dcery, i sedm zdravotně hendikepovaných zaměstnanců. Ti všichni vyrábějí těstoviny.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Mouka, mléko, balíček těstovin a tři masové konzervy. Renata z košíku se svým nákupem vytahuje to, co nakoupila na sobotní Potravinovou sbírku. Stejně jako tisíce dalších lidí po celém Česku se rozhodla i letos podpořit ty, pro které sobotní nákup potravin na celý týden není žádná samozřejmost. Nakoupené suroviny podává dobrovolnici u vchodu hradeckého supermarketu a ta je pečlivě třídí k darům ostatních zákazníků.
Stačí pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a vykouzlíte super jídlo. Alespoň to tvrdí Zdeněk Pohlreich, autor nové kuchařky Super jednoduše. Kdo by si ji měl koupit? „Je pro každého, kdo nechce jen sedět doma a jíst z plastových krabiček, které mu přivezl nějaký dodavatel hotovek na motorce.
Máme je rádi asi všichni. Jsou vždy při ruce, jejich příprava je rychlá a snadná, stačí k nim přidat pár ingrediencí a vlastně se k nim hodí cokoli, co doma najdeme. Pokaždé může být výsledný pokrm jiný, a tak se jimi nemůžeme nikdy přejíst. Vkrádá se ale otázka: jsou těstoviny zdravé?
O těžké dřině, zraněních i její skvělé olympijské jízdě bylo napsáno dost. Jedna věc se ale o Markétě Vondroušové neví: miluje těstoviny. A co vás překvapí: jsou to čtyři roky, co poprvé zazářila v televizi před milionem diváků. A vůbec nešlo o turnaj, zápas nebo talk show.
Čerstvé těstoviny a hrášek. Ideální varianta pro lehký a výborný oběd. Pokud si tento recpet od foodblogerky markéty Chovancové budete chtít vylepšit, přidejte česnek, bazalkové listy, oříšku a citronovou šťávu. Pokud by někomu chybělo maso, lze použít orestovanou slaninu.
Letošní jarní kolo Sbírky potravin se uskutečnilo v sobotu 24. dubna. Lidé mohli v tento den od 8 do 18 hodin věnovat trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, rýže, těstoviny nebo třeba i mléko, ve více než osmi stech obchodech po celé České republice.
Špagety carbonara, zná je skoro každý: italská slanina, vajíčka a parmezán. Když však použijete čerstvé těstoviny, bude výsledný pokrm „úplně jiná liga“.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Vyřknete ten název a musíte se pousmát. No řekněte, co vás napadne, když se řekne Pasta Fidli? A nezaměňujte počáteční „P“ za „B“, je tam opravdu „P“. Vždyť jde o těstoviny. O výrobnu těstovin a pest v malých přízemních prostorách paneláku ve středočeském Mníšku pod Brdy. Helena Cyrnerová s dcerou Gabrielou tu zaměstnávají lidi se zdravotním handicapem.
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!
Malé středočeské městečko Mníšek pod Brdy opouštělo každý měsíc pět až šest tisíc kilogramů těstovin. To bylo v době, kdy byl svět „normální“, rozumějme v době předcovidové. Nyní tu produkce těstovin výrazně poklesla. I přesto tu zůstávají pozitivně naladěni. Kvalitě svých čerstvých těstovin totiž bezmezně věří.
Padesát dětí a pět dospělých, kteří museli být minulý čtvrtek převezeni do nemocnic z dětského tábora u Chříče kvůli zažívacím potížím, se pravděpodobně přiotrávilo z těstovin. Intoxikaci vyvolala bakterie bacillus cereus, kterou hygienici objevili v žaludečním obsahu u jednoho dítěte.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.