Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Pavlína Lubojatzky po úspěšném zhubnutí a před ním

Pavlína Lubojatzky zhubla 25 kilo. Dieta rozhodně nebyla to hlavní, co pomohlo

Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.

Zdražení krmiv pro psy jejich majitelé málokdy řeší šetřením na svých svěřencích. Ilustrační snímek.

Místo kabelky nový pelech. Pejskaři z Brněnska často šetří raději na sobě

/TÉMA DENÍKU/ Až o třetinu za rok zdražilo podle Kateřiny Krupíkové krmivo pro její fenku maďarského ohaře. Tu začala před dvěma lety namísto granulí krmit masem. Důvody byly zdravotní. Měsíční várka masa ji vycházela zhruba jako granule, které do té doby kupovala, a to okolo dvanácti set korun měsíčně. Když však stejnou objednávku platila po roce, zjistila, že měsíční útrata ji vyjde zhruba o tři stovky dráž.

Marta žije s rodinou v Itálii, kde si zakládají na dobrém jídle. Přesto dokázala zhubnout 16 kilo a je odhodlaná pokračovat dál.

Češka v Itálii zhubla mezi těstovinami a pizzou. Pomohl on-line kurz

Marta dnes váží o 16 kilo méně, než měla před necelými dvěma lety. Je to docela zázrak, protože miluje jídlo a žije s rodinou v Itálii, pověstné svou skvělou zmrzlinou, těstovinami a především pizzou. Zabavit se kil navíc dokázala díky tomu, že do jejího života alespoň virtuálně vstoupila rodná země. Hubla tedy hezky po česku.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Gabriela Cyrnerová.

Má alergii na těstoviny. Přesto žena s matkou řídí jejich výrobu v Pasta Fidli

Deset let existence slaví letos společnost Pasta Fidli. Od začátku ji řídí maminka Helena Cyrnerová se svou dcerou Gabrielou. Těstovinové království sídlí v Mníšku pod Brdy na sídlišti ve dvou místnostech v přízemních prostorách panelového domu nedaleko školy. Pracuje tu, kromě maminky a dcery, i sedm zdravotně hendikepovaných zaměstnanců. Ti všichni vyrábějí těstoviny.

Do sbírky se zapojilo okolo sedmdesáti prodejen v Královéhradeckém kraji.

Potravinová sbírka plní nákupní vozíky a krabice. Lidé jsou štědří i v covidu

Mouka, mléko, balíček těstovin a tři masové konzervy. Renata z košíku se svým nákupem vytahuje to, co nakoupila na sobotní Potravinovou sbírku. Stejně jako tisíce dalších lidí po celém Česku se rozhodla i letos podpořit ty, pro které sobotní nákup potravin na celý týden není žádná samozřejmost. Nakoupené suroviny podává dobrovolnici u vchodu hradeckého supermarketu a ta je pečlivě třídí k darům ostatních zákazníků.

Zdeněk Pohlreich při fotografování pro Deník v Líšnici.

Zdeněk Pohlreich vaří Super jednoduše!

Stačí pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a vykouzlíte super jídlo. Alespoň to tvrdí Zdeněk Pohlreich, autor nové kuchařky Super jednoduše. Kdo by si ji měl koupit? „Je pro každého, kdo nechce jen sedět doma a jíst z plastových krabiček, které mu přivezl nějaký dodavatel hotovek na motorce.

Hledáte rychlý oběd? Těstoviny nikdy nezklamou

Jsou těstoviny zdravé, nebo nejsou? Rozhoduje kvalita, množství i příprava

Máme je rádi asi všichni. Jsou vždy při ruce, jejich příprava je rychlá a snadná, stačí k nim přidat pár ingrediencí a vlastně se k nim hodí cokoli, co doma najdeme. Pokaždé může být výsledný pokrm jiný, a tak se jimi nemůžeme nikdy přejíst. Vkrádá se ale otázka: jsou těstoviny zdravé?

Těstoviny. Ilustrační foto.

Kopřivové těstoviny

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Dáma sama s těstovinami v ruce - Helena Cyrnerová.

Pasta Fidli? Prostě těstoviny, za nimiž stojí máma s dcerou

Vyřknete ten název a musíte se pousmát. No řekněte, co vás napadne, když se řekne Pasta Fidli? A nezaměňujte počáteční „P“ za „B“, je tam opravdu „P“. Vždyť jde o těstoviny. O výrobnu těstovin a pest v malých přízemních prostorách paneláku ve středočeském Mníšku pod Brdy. Helena Cyrnerová s dcerou Gabrielou tu zaměstnávají lidi se zdravotním handicapem.

Už se vám také sbíhají sliny?

RECEPT: Krevety s kopřivovými těstovinami

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!

Už se vám také sbíhají sliny?

RECEPT: Krevety s kopřivovými těstovinami

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!

Už se vám také sbíhají sliny?

RECEPT: Krevety s kopřivovými těstovinami

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!

Už se vám také sbíhají sliny?

RECEPT: Krevety s kopřivovými těstovinami

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!

Už se vám také sbíhají sliny?

RECEPT: Krevety s kopřivovými těstovinami

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!

Už se vám také sbíhají sliny?

RECEPT: Krevety s kopřivovými těstovinami

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy a zaručujeme, že už jen po přečtení se vám budou sbíhat sliny. Protože, ruku na srdce, koho by nelákaly krevety s kopřivovými těstovinami? Dobrou chuť!

Výroba těstovin Pasta Fidli v Mníšku pod Brdy

Těstovinové království žije i přes covid dál. Stačí mu sto metrů čtverečních

Malé středočeské městečko Mníšek pod Brdy opouštělo každý měsíc pět až šest tisíc kilogramů těstovin. To bylo v době, kdy byl svět „normální“, rozumějme v době předcovidové. Nyní tu produkce těstovin výrazně poklesla. I přesto tu zůstávají pozitivně naladěni. Kvalitě svých čerstvých těstovin totiž bezmezně věří.

Ilustrační foto

Děti z tábora u Chříče se zřejmě otrávily z těstovin

Padesát dětí a pět dospělých, kteří museli být minulý čtvrtek převezeni do nemocnic z dětského tábora u Chříče kvůli zažívacím potížím, se pravděpodobně přiotrávilo z těstovin. Intoxikaci vyvolala bakterie bacillus cereus, kterou hygienici objevili v žaludečním obsahu u jednoho dítěte.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Žluté těstoviny se špenátem. Na snímku je varianta bez slunečnicových semínek, které tentokrát ve spíži chyběly.

Redaktoři vaří: Žluté těstoviny se špenátem

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.