Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Kuchyňský robot

Jak vybrat kuchyňského robota (I.)

Kuchyňský robot je pomocníkem v kuchyni vpravdě nedoceněným. Přitom uspoří tolik namáhavé práce, jako málokterý jiný spotřebič. Vybrat ten správný je proto více než důležité.

Den otevřených dveří nově zrekonstruovaných prostor Potravinové banky Liberec proběhl 7. března 2017. Na snímku ředitel Potravinové banky Liberec Josef Vlček.

Liberecká potravní banka rozšířila své prostory

Liberec – Více mouky, rýže, těstovin a hlavně mražených potravin se od letošního roku vejde do Potravinové banky Liberec (PBL). Ta sice stále sídlí v budově bývalé pošty v Rochlici, ale díky rozsáhlé rekonstrukci rozšířila uskladňovací prostory.

Ilustrační foto

Kde jsou miliardy pro Řeky? Po sedmi letech pomoci padají hlouběji do chudoby

Řecká penzistka Dimitra říká, že si nikdy nepředstavovala, že se její život omezí na potravinové příděly - trocha rýže, dva sáčky těstovin, balíček cizrny, nějaké datle a plechovka mléka na měsíc. Třiasedmdesátiletá žena, která kdysi sama pomáhala lidem ve finanční tísni při rozdělování potravinové pomoci Červeného kříže, patří k rostoucí skupině Řeků, kteří sotva přežívají.

Tereza Vyoralová.

Tereza Vyoralová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Do Prahy a Hradce Králové budou na sklonku června namířeny zraky basketbalových fanoušků. Mistrovství Evropy vnímá jako obrovskou výzvu i dirigentka českého výběru Tereza Vyoralová. A touží po úspěchu. Pokud se dostaví, bude mít nespornou výhodu, vhodné prostory pro oslavy ve stověžaté matičce rozhodně zná, a nejen ty. „Ačkoliv jsem vyrůstala na okraji Prahy, centrum miluji. Památky i možnost kulturního využití, takový je můj život," usmívá se opora USK a přidá třeba i tip, kam zajít na nejlepší těstoviny či kávu.

Kuchařka školní jídelny v Rudné pod Pradědem Zoja Simonová (druhá zprava) s certifikátem, který přijely do školy předat zástupkyně Krajské hygienické stanice Ostrava.

Škola se pyšní certifikátem Zdravá školní jídelna

Bramborová polévka s hlívou ústřičnou, kuřecí závitek plněný hermelínem, kuskus a salát z čínského zelí. Celerový krém se slunečnicovým semínkem, rybí filé po orientálsku a těstoviny. Na svačinky třeba pomazánka z makrely a Lučiny s chlebem nebo zeleninový salát s jogurtovou zálivkou a banketka. To je ukázka z jídelního lístku Základní školy a Mateřské školy v Rudné pod Pradědem.

Pohled do ptačího krmítka

Zbytky z kuchyně nepatří do krmítek pro ptáky

Liberecký kraj - Pozorování ptáků u krmítek patří k zimním radovánkám. Je ale důležité se o opeřence starat správně a pokud jim chcete přidat něco "na zob", vybírat pouze takové suroviny, které jim neublíží.

Pohled do ptačího krmítka

Zbytky z kuchyně nepatří do krmítek pro ptáky

Liberecký kraj - Pozorování ptáků u krmítek patří k zimním radovánkám. Je ale důležité se o opeřence starat správně a pokud jim chcete přidat něco "na zob", vybírat pouze takové suroviny, které jim neublíží.

Pohled do ptačího krmítka

Zbytky z kuchyně nepatří do krmítek pro ptáky

Ústecký kraj - Pozorování ptáků u krmítek patří k zimním radovánkám. Je ale důležité se o opeřence starat správně a pokud jim chcete přidat něco "na zob", vybírat pouze takové suroviny, které jim neublíží.

Pohled do ptačího krmítka

Zbytky z kuchyně nepatří do krmítek pro ptáky

Ústecký kraj - Pozorování ptáků u krmítek patří k zimním radovánkám. Je ale důležité se o opeřence starat správně a pokud jim chcete přidat něco "na zob", vybírat pouze takové suroviny, které jim neublíží.

Pohled do ptačího krmítka

Zbytky z kuchyně nepatří do krmítek pro ptáky

Ústecký kraj - Pozorování ptáků u krmítek patří k zimním radovánkám. Je ale důležité se o opeřence starat správně a pokud jim chcete přidat něco "na zob", vybírat pouze takové suroviny, které jim neublíží.

Noclehárna v Táborských kasárnách.

Větší zájem o noclehárnu v Benešově přinesl mraz, rozšiřování se ale nechystá

Benešov - Větší zájem než možnosti byl během prosince a ledna o přečkání noci v teple benešovské zimní noclehárny. Její pracovníci za ty dva měsíce napočítali celkem 814 noclehů. Tohle zajímavé číslo vytvořilo 29 „obyvatel" noclehárny. „V období silných, dlouhotrvajících mrazů u nás noc přečkalo nouzově na židlích i deset dalších uživatelů," připomněla vedoucí Odboru sociálních věcí zdravotnictví MěÚ Benešov Iveta Turková.

NA VÝSTAVĚ si obrázek vybrala i autorka projektu Weronika Gray. Mile ji překvapilo množství konzerv, granulí, pelechů a dek, které lidé během posledních tří týdnů přinesli.

Dětské obrázky pomohou zvířátkům

Plzeň, Stříbro – „Měla jsem spoustu fotek psů a napadlo mě, že by podle některých mohly děti nakreslit obrázky. A že bychom je mohli prodat a výtěžek dát opuštěným psům," vzpomíná plzeňská umělkyně Weronika Gray, jak vznikl její projekt Vánoce opuštěným a týraným pejskům.

Indiánský styl. Na soutěži Mladý módní tvůrce byla k vidění řada zajímavých modelů.

Šaty z těstovin? I to bylo k vidění na módní přehlídce

Jihlava – V jihlavském domě kultury se včera uskutečnil 18. ročník soutěže s názvem Mladý módní tvůrce České republiky. Před zaplněným hledištěm soutěžilo třicet dva středních škol z celé České republiky a jedna škola přijela ze sousedního Polska.

Ptáci na krmítku ilustrační foto

Nastává čas ptačího přikrmování

Žďársko . S nadcházející zimou vyhledávají ptáci čím dál častěji pomoc u lidí. Potravní nabídka je stále menší, a když napadne sníh a zakryje celou krajinu sněhobílou peřinou, mohou opeřenci jen velmi těžko sehnat něco k jídlu. Právě tehdy nastává nejvhodnější doba na to, abychom ptákům připravili hostinu do krmítek.

Ostravská Noc venku - happening poukazující na problematiku bezdomovců.

Noc venku v Ostravě: Ustlali si na kartonech

Pusu ti nedám, nemám umyté zuby! To prohodila v pátek ráno Veronika Justová k příteli Petru Furmánkovi. Vstávali totiž ze země před ostravským hlavním nádražím, kde přečkali spolu s dalšími dvaačtyřiceti lidmi včetně dvou dětí Noc venku (tak se jmenoval i happening poukazující na problematiku bezdomovců).

Spoření. Ilustrační foto.

Hlavně být bez dluhů

Jak ušetřit z výplaty nějakou tu korunu, může být pro mnohé velkým oříškem.  Matky samoživitelky ví o tom své.

Rudolf Juriga, kuchař české fotbalové reprezentace.

Prochází fotbal žaludkem? Juriga: Mám jen jeden sen, vařit na MS

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když si sedá za stůl, po hodinách vaření má rudé tváře a po čele mu stékají kapky potu. Kuchař Rudolf Juriga přesto nepůsobí unaveným dojmem, statný chlapík v bílém rondonu s logem fotbalové asociace říká: „Vařit pro reprezentaci je čest, pokaždé se rád vracím."

DO NÁRODNÍ POTRAVINOVÉ SBÍRKY se zapojil i Albert v Srbicích. Kupující Jana Doležalová přispěla do sbírky potravinami za 500 korun.

Těstovin se vybralo přes sto kilo

Teplicko - Těstoviny, mouka, cukr, rýže, mléko ale i cukrovinky pro děti, tak vypadal nákupní košík Národní potravinové sbírky, který plnili lidé z Teplicka. Mezi dárci se našel i takový, jenž se nebál sáhnout do peněženky opravdu rázně konkrétně pro dva tisíce korun. „Těstovin se vybralo přes sto kilo. Lidé přispívali různě, každý dle svých možností. Potěšili nás všechny příspěvky," řekla Barbora Vernerová, sociální pracovnice neziskové organizace Květina, z.s..

Paní Pavla z Kladna, podobně jako desítky dobrovolníků, přispěla ochotně do potravinové sbírky.

Do potravinové sbírky přispěli také dobrovolníci na Kladensku

Kladensko - Národní potravinová sbírka  se o víkendu uskutečnila už počtvrté také v obchodních domech na Kladensku. Dárci a dobrovolní brigádníci v Kladně a Slaném sbírku podpořili a věnovali trvanlivé potraviny lidem, kteří jsou ohroženi chudobou či sociálním vyloučením.

Národní potravinová sbírka v Praze.

Češi při potravinové sbírce darovali více než 300 tun potravin

Praha - Češi při sobotní Národní potravinové sbírce darovali potřebným více než 300 tun potravin, a překonali tak cíl organizátorů. V neděli to řekl Ladislav Lojka z platformy Byznys pro společnost, která akci pořádala. Finální čísla organizátoři ještě upřesní. V loňském roce věnovali lidé při stejné akci 236 tun potravin.

V sobotu se konal 4. ročník Národní potravinové sbírky. Armáda spásy v Havířově se do této celorepublikové humanitární akce zapojuje od jejího vzniku. Místem, kde zájemci mohli přispět, bylo již tradičně obchodní centrum Globus.

OBRAZEM: Potravinová sbírka s rekordním výsledkem

V sobotu se konal 4. ročník Národní potravinové sbírky. Armáda spásy v Havířově se do této celorepublikové humanitární akce zapojuje od jejího vzniku. Místem, kde zájemci mohli přispět, bylo již tradičně obchodní centrum Globus.

Potravinová sbírka. Ilustrační foto.

Nakupující ve více než 650 prodejnách plní košíky pro potřebné

Praha - Nakupující ve více než 650 prodejnách po celém Česku plní od rána speciálně připravené nákupní košíky za pokladnami obchodů zbožím pro potřebné. V rámci čtvrtého ročníku Národní potravinové sbírky darují především trvanlivé potraviny. V loňském roce věnovali lidé celkem 236 tun potravin, letos by organizátoři rádi překonali hranici 300 tun.

Národní potravinová sbírka na Orlickoústecku.

"Nakup a pomoz" vyzývá sbírka

Orlickoústecko – Ti, kteří dnes zamíří nakoupit do některého z obchodních center, jistě neminou dobrovolníky označené logem „Potraviny pomáhají". Právě dnes se totiž koná čtvrtý ročník národní potravinové sbírky a na Orlickoústecku se budou potraviny vybírat na devíti místech.

Potravinová sbírka.

Potravinová sbírka: Hledají se dobrovolníci na pomoc

Český Krumlov - Také v Českém Krumlově, stejně jako na jiných místech republiky, vypukne zítra Národní potravinová sbírka. Spočívá v tom, že kdokoliv bude moci zajít do jednoho z 659 zapojených obchodů, nakoupit tam potraviny a věnovat je na charitu.

Ilustrační foto

Sbírka potravin začíná v sobotu

Chrudimsko – V sobotu 12. listopadu se na území celé České republiky uskuteční Národní potravinová sbírka, a to i v Chrudimi a Hlinsku. V tento den mají lidé možnost v obchodem zakoupit trvanlivé potraviny a rovnou je věnovat těm, kteří žijí na kraji hmotné nouze.

Projektový den na ZŠ Dr. Peška

Žáci připravili pomazánky bez chemie

Chrudim – Malí i velcí strávníci ve školní kuchyni na Základní škole Dr. Peška v Chrudimi dnes mohli ke svému objednanému jídlu také okusit pestrobarevné jednohubky, které vytvořili žáci této školy při projektovém dni nazvaném Pestrá strava bez zbytečné chemie.

Ilustrační foto.

Značku Regionální potravina letos získalo rekordních 110 výrobků

Praha - Značku Regionální potravina letos získalo rekordních 110 výrobků od 110 producentů. V sedmém ročníku udělování o ni usilovalo 1475 potravin, nyní je značka na 577 výrobcích. Dnes to řekla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Proti loňsku přihlásili potravináři do soutěže o zhruba 200 výrobků více.

V pátek 21. října 2016 se ve školní kuchyňce otrokovické Základní školy Trávníky konalo jedno ze školních kol soutěže MasterChef po vzoru stejnojmenného televizního kulinářského klání.

Otrokovičtí školáci vařili jako v MasterChef

Otrokovice – Domácí noky s přelivem z lesních plodů, sladký i slaný závin, bramboráčky s kuřecí směsí a losos se smetanovo-sýrovou omáčkou a těstovinami. Takové pochoutky v pátek připravovala čtveřice týmů žáků z otrokovické Základní školy Trávníky, a to v rámci školního kola soutěže MasterChef.