Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

V sobotu 24. ledna v 11 hodin odstartoval z Ostravice eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“.

Lysá hora: nasazení závodníků i lidí v zákulisí

Ostravice – Beskydy se o víkendu opět staly dějištěm jednoho z nejnáročnějších zimních závodů v České republice a střední Evropě. V sobotu v 11 hodin odstartoval z Ostravice eXtrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře. Přihlášeno bylo téměř tisíc závodníků.

V sobotu 24. ledna v 11 hodin odstartoval z Ostravice eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“.

EXtrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře odstartoval

Ostravice – Beskydy se o víkendu opět staly dějištěm jednoho z nejnáročnějších zimních závodů v České republice a střední Evropě. V sobotu v 11 hodin odstartoval z Ostravice eXtrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře. Přihlášeno bylo téměř tisíc závodníků.

Polárník se zahřívá špaldovým kafem ze Starého Města.

Čeští vědci jedí na Antarktidě potraviny ze Starého Města

Staré Město – Expedice českých vědců zkoumá v těchto týdnech prostředí a život na daleké Antarktidě. Když členové týmu usednou k obědu či večeři, jedí potraviny vyrobené ve Starém Městě. Polární výpravě staroměstský producent dodal více než jednu tunu biopotravin.

Oblíbené cereální sušenky hledejte v novém obalu

Zvykli jste si kupovat sušenky, ze kterých na Vás koukal známý výživový poradce ing. Petr Havlíček? Pokud ano, musíte je hledat ve zcela novém moderním obalu. Společnost REJ z Plané nad Lužnicí se značkou Víte, co jíte chce nadále bořit mýtus „co je zdravé není dobré".

Kolik toho umíš, tolikrát jsi člověkem. Deváťáci si ověřili, jak by zvládali barmanskou i kuchařskou práci.

Uvaří sto padesát jídel denně a přitom se pořád učí

Svitavy – Hrášek, salám, těstoviny, okurky, brambory a čím dochutit? Co že to vlastně do správného salátu patří a co ne, řešili včera deváťáci při dni otevřených dveří v restauraci ve svitavské Fabrice, kterou provozuje Integrovaná střední škola Moravská Třebová.

Ilustrační foto

Zapomeňte na víno, vychutnejte si raději vodu!

Los Angeles - Gastronomičtí odborníci, kteří se zaměřují na nápoje, začínají stále častěji zaměstnávat svůj jazyk spíše než vínem prostou skleničkou vody. Podle nich ne všechny vody jsou stejné a voda je něco více než jen to, co teče doma z kohoutku a prodává se v plastových lahvích na masovém trhu.

Psí vánoce v krumlovském útulku byly letos obzvlášť štědré.

Malí i velcí nadělovali v útulku

Český Krumlov – Čtyři psi a jedna kočka dostali k Psím vánocům, které se v pátek konaly v českokrumlovském útulku pro opuštěná zvířata, ten nejhezčí možný dárek, nový domov. Tři psi a kočka už jsou u nových majitelů, jeden pejsek si ještě musí počkat do Štědrého dne. Připojí se tak ke zhruba 130 psům a kočkám, které se podařilo umístit v letošním roce .

Ilustrační foto.

Ve Vyškově se ve sbírce vybralo 370 kilogramů potravin

Vyškov – Národní sbírka potravin, do které je zapojená také Oblastní charita Vyškov, měla i letos úspěch. Jen ve Vyškově, kde se sbírka konala v jednom obchodním domě, se vybralo 370 kilogramů trvanlivých potravin. Už putují potřebným. „Lidé nejvíc darovali konzervy, paštiky, dětské sušené kaše, rýži, těstoviny, piškoty nebo džusy," vyjmenovala sociální pracovnice Eliška Popelová.

Vánoce se zvířátky v Záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Pasíčkách v Boru u Skutče.

Zavítejte do Pasíček na Vánoce se zvířátky

Bor u Skutče - Každým rokem se v tento čas schází v areálu „Pasíčka" příznivci a podporovatelé činnosti Záchranné stanice. K nadcházejícímu Štědrému dni nosí dárky v podobě krmiva a věcí, které jsou při péči o zdravotně hendikepovaná zvířata potřebné. Tradiční Vánoce se zvířátky se konají dnes od 10 do 16 hodin.

Sbírka pro Psí domov Lukavice

Pomoc opuštěným psům a kočkám

Opočno – Ještě tři dny mají možnost lidé z Opočna a okolí pomoci opuštěným zvířatům, která našla svůj domov v Lukavici. Sbírka pro Psí domov Lukavice, kde se starají o opuštěné psy a kočky, zde byla zahájena už před 10 dny, ukončena bude v pátek 19. prosince.

Ilustrační foto

Restaurace v Tokiu nebude na Štědrý den obsluhovat partnerské dvojice

Tokio – Jedna z restaurací v japonské metropoli Tokiu nebude na Štědrý večer obsluhovat manželské ani partnerské dvojice. Jejich štěstí by prý totiž mohlo nezadaným zaměstnancům podniku připomínat jejich samotu. Majitel restaurace PiaPia, která se specializuje na těstoviny, proto vyvěsil ve výloze oznámení „Všem párům budeme 24. prosince odmítat vstup, a to bez výjimky!"

Ilustrační foto

Restaurace v Tokiu nebude na Štědrý den obsluhovat partnerské dvojice

Tokio – Jedna z restaurací v japonské metropoli Tokiu nebude na Štědrý večer obsluhovat manželské ani partnerské dvojice. Jejich štěstí by prý totiž mohlo nezadaným zaměstnancům podniku připomínat jejich samotu. Majitel restaurace PiaPia, která se specializuje na těstoviny, proto vyvěsil ve výloze oznámení „Všem párům budeme 24. prosince odmítat vstup, a to bez výjimky!"

Sbírka pro Psí domov Lukavice

Lidé pomohli opuštěným psům

Kostelec nad Orlicí - Vánoce jsou obdobím, kdy často více než jindy chtějí lidé pomáhat druhým. Myslet by však neměli jen na své bližní, ale také na zvířata. Kostelecká vánoční sbírka pro útulek v Lukavici ukázala, že lidem není osud opuštěných zvířat lhostejný.

Sbírka pro Psí domov Lukavice

Lidé pomohli opuštěným psům

Kostelec nad Orlicí – Vánoce jsou obdobím, kdy často více než jindy chtějí lidé pomáhat druhým. Myslet by však neměli jen na své bližní, ale také na zvířata. Kostelecká vánoční sbírka pro útulek v Lukavici ukázala, že lidem není osud opuštěných zvířat lhostejný.

I zcela běžné potraviny mohou alergikovi způsobit dokonce až život ohrožující zdravotní problémy.

Teď už víte, co v jídelně obědváte?

Tachovsko – Tento týden vstoupila v platnost vyhláška, která nařizuje školním jídelnám, restauracím, bufetům a dalším, aby své strávníky informovali o seznamu alergenů, které jejich jídelní lístek obsahuje – takovou velkou změnu v celé České republice naše pohostinství nepamatuje.

Ilustrační foto.

Ochránci: Krmení kačen a labutí může ptáky i zabít

Praha - Přestože teploty zatím atakují bod mrazu jen místy, vlašimští ochranáři upozorňují na nebezpečí, které v tomto období hrozí vodním ptákům. Radí lidem nekrmit v zimě ptáky na stojatých vodních plochách, které zamrzají.

Ilustrační foto

Spotřeba pečiva a masa loni klesla. Ovoce a zeleniny snědli Češi více

Praha - Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně klesla o desetinu. Lidé jedli méně také chleba, maso a ryby. Zvýšila se naopak konzumace mléka, ovoce, zeleniny a tuků. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Češi loni pili méně alkoholu a méně kouřili, než v roce 2012.

Do potravinové sbírky přispěli i Budějovičtí.

Budějčáci nakoupili i pro úplně cizí lidi v nouzi

České Budějovice – Pro většinu zákazníků to byl o pár desítek korun dražší nákup, pro klienty Diecézní charity České Budějovice to bude jedinečná šance se slušně najíst. Právě díky darům těch, kdo se v sobotu zapojili do Národní potravinové sbírky, se trvanlivé potraviny dostanou v zimě k hladovějícím lidem v nouzi.

Josef Ducháček.

Josef Ducháček: Vietnamští majitelé pracují až 12 hodin. A mají vizi

Telnice /ROZHOVOR/ – Kdo si objednává restované nudle ve vietnamském bistru, očekává zákonitě exotický pokrm. Ve skutečnosti se ale čínské těstoviny (pod značkou Vimixa) hojně vyrábí v továrně v Česku – 
v Telnici na Brněnsku. Firma LCT se za čtrnáct let propracovala z malé manufaktury 
k nejmodernějšímu vybavení v nové hale. Podle výrobního ředitele Josefa Ducháčka mají vietnamští majitelé telnické továrny plány až na zdvojnásobení výroby.

Potraviny v borovinském supermarketu vybírali pracovníci i dobrovolníci třebíčské charity.

V Třebíči se podařilo vybrat přes 400 kilo potravin

Třebíč - Druhý ročník Národní potravinové sbírky se v sobotu konal ve více než 380 obchodech po celé České republice. Darovat potraviny potřebným mohli lidé také v Třebíči. Sběrným místem byl Penny Market na Pražské ulici v Borovině, kde 241 dárců za celý den darovalo přes čtyři sta kilogramů potravin.

Potravinová sbírka v Litoměřicích

FOTOGALERIE: Lidé darovali potraviny. Sebrali jich víc než tunu

Litoměřicko – Letos podruhé mohli lidé v rámci Národní potravinové sbírky přispět jídlem na charitu. Možnost nakoupit a darovat potraviny měli zákazníci ve více než 380 obchodech po celém Česku. V okresu se do sbírky zapojily prodejny dm drogerie, Penny a Tesco.

Potravinová sbírka v Pelhřimově.

Lidé nejčastěji darovali těstoviny

Pelhřimov - Obyvatelé Pelhřimova mohli v sobotu poprvé přispět v rámci Národní potravinové sbírky jídlem na charitu. V Penny marketu u autobusového nádraží v Pelhřimově darovali potřebným 464 kilogramů trvanlivých potravin.

Národní potravinová sbírka v Písku.

O potravinovou sbírku potravin na charitu je velký zájem, čeká se sto tun

Praha /INFOGRAFIKA/ - Lidé mají o celostátní sbírku potravin opravdu zájem, řekli ČTK dobrovolníci, kteří informují nakupující o Národní potravinové sbírce a vybírají potraviny. Ve více než 380 obchodech v celé zemi je jich asi 2000. Lidé podle nich dávají hlavně těstoviny, rýži nebo polévky. Většinou odevzdají jen pár kusů, někdy ale i potraviny za stovky korun nebo dokonce plný nákupní koš. Vloni se vybralo 66 tun potravin, letos pořadatelé očekávají i 100 tun, protože se zapojilo víc obchodů.

Ilustrační foto.

Mapa úspěchu: čínské nudle vyráběné v Telnici

Telnice – Vietnamští obchodníci v České republice nepodnikají jen na tržnicích a ve večerkách. V Telnici na Brněnsku začala před čtrnácti lety výroba čínských nudlí. Vietnamští majitelé společnosti LCT v továrně zaměstnávají sedmdesát lidí z okolí, převážně žen, kterým jde práce s lehkými balíčky těstovin dobře od ruky.