Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Ilustrační foto.

Koupí jídla pomůžou lidé sociálně vyloučeným i ve Vyškově

Vyškov – Matky samoživitelky, klienti azylových domů, postižení lidé. V České republice je chudobou nebo sociálním vyloučením ohrožených víc než patnáct procent obyvatel. Právě těm má pomoci sobotní Národní potravinová sbírka. Podpořit ty, kteří se ocitli v nouzi, můžou i lidé ve Vyškově. A to v hypermarketu Albert v ulici U Jandovky a v DM drogerii markt na Masarykově náměstí.

Sbírka potravin. Ilustrační foto.

Pomoc hladovým. Do potravinové sbírky se zapojí 380 obchodů

Praha /INFOGRAFIKA/ – Pohled do spíže není pro paní V. zrovna veselý. Letmým pohledem zjistí, že jí zbývá jen trochu mouky a čočky, se kterými musí vydržet příští dva týdny. Po splacení nutných výdajů a dluhů totiž musí jako pomocná síla ve školní jídelně vystačit s 500 korunami na jídlo na měsíc. Její situace je složitá a nezáviděníhodná.

KAPELA PESTALLOZI, zleva Petr Gardner, Jiří Kučera, Ivan Habernal, Tonda Mareček a Luboš Grossmann

Pestalozzi zvou na Nekonečnou jízdu

Plzeň - Rocková kapela, která nese jméno po švýcarském učiteli, pokřtí v pátek 21. listopadu v plzeňském House of Blues své páté album

Potraviny. Ilustrační foto.

Koupí jídla podpoří Charitu

Pelhřimov, Kamenice nad Lipou – Sbírku zásob pro Potravinovou banku organizuje českobudějovická diecézní Charita v sobotu od 8 do 20 hodin ve vybraných prodejnách.

Ilustrační foto.

Malí pěvci v ohrožení

Mnohé ptačí druhy, které neodlétají do teplých krajů, se v zimním období dostávají do situace, kdy potřebují lidskou pomoc. Právě nyní nastává doba, kdy můžete začít s přikrmováním.

Trhy na náplavce v Českých Budějovicích.

Náplavka znovu ožije pravidelnými trhy

České Budějovice – Maso, oříšky, zelenina, ale i domácí těstoviny nebo pletené čepice budou 
k mání na obnovených trzích na budějovické náplavce. „Nebudou to ale jen trhy, kde se kupují výpěstky místních farmářů, součástí bude 
i burza. Chtěl bych, aby tam lidé sehnali nejen potraviny, ale třeba i náhradní díly k automobilům nebo ekologické čistící prostředky," říká organizátor Jan Liszner.

Drakiáda v Hradišťku I spojená se sportovními soutěžemi a dílničkami

FOTO, VIDEO: Drakiáda v Hradišťku I

Hradišťko I – Kolem 80 účastníků se i přes sychravé počasí sešlo na drakiádě na hřišti v Hradišťku I. Akci organizovala Kateřina Kosová z volnočasového centra Piccolino v Kolíně a sama se také velmi pěkně ujala role moderátorky.

Ilustrační foto

Šetřete, ale neošiďte se

I levná jídla bez masa mohou být chutná. Přesvědčte se sami a připravte si některý z následujících pokrmů.

Babičky doličné...

Není míru mezi babičkami

České Budějovice – Jak jsme uvedli v srpnu na webu Deníku, společnost E. neuspěla s návrhem přihlášky kombinované ochranné známky ve znění „Babiččiny".  Společnost Babiččiny nudle, s. r. o. (BN), nyní Č. Budějovice, která vyrábí stejnojmenné těstoviny, namítla, že přihlašovaná známka je podobná s jejich starší ochrannou známkou a schopná vyvolat záměnu u veřejnosti.

Krásné zákoutí Michalské ulice v Praze přímo láká k návštěvě Zlaté Lyry.

Mýtus: Oběd u Staroměstského náměstí je pouze pro turisty

Praha - Doslova pár kroků od Staroměstského náměstí leží Michalská ulice, jedna z malebných staroměstských uliček, o které se kdysi říkalo, že je provrtána sedmi děrami - tolik zde totiž bývalo průchodů. Přibližně uprostřed ní se nachází restaurace Zlatá Lyra.

Farmářské trhy v Gayerových kasárnách v Hradci Králové.

Největší zájem na farmářských trzích měli lidé o čerstvou zeleninu

Hradec Králové /FOTO/ - Stánky na oblíbených farmářských trzích trhy opět v sobotu přivítaly stovky návštěvníků. Prodávaly se zde například zvěřinové speciality, ryby, domácí těstoviny, víny, domácí koláče, sýry, houby, koření. Největší zájem však byl o čerstvou zeleninu.

Ikea. Ilustrační foto

Ikea stahuje z prodeje těstoviny, které mohou obsahovat sóju

Praha – Ikea stahuje z prodeje celozrnné těstoviny Pastaälgar fullkorn a těstoviny Pastaälgar ve tvaru losa, které mohou obsahovat stopové množství sóji. Tato informace není uvedena na obalu výrobku. Řetězec to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

České humanitární organizace válčící východ Ukrajiny neopouštějí

Praha – České humanitární organizace dál pomáhají na východě Ukrajiny zasaženém boji mezi ukrajinskou armádou a proruskýmmi separatisty. Lidem, které konflikt donutil opustit jejich domovy, rozdávají potraviny, oblečení, přikrývky, hygienu a před blížící se zimou se uprchlíkům snaží zajistit ubytování. Pokračují také dobročinné sbírky na podporu postižených.

Ilustrační foto.

Ceny neklesnou, tvrdí mlynáři. Kvůli kvalitě

Praha – Když je horší úroda, mluví se o vyšších cenách, když se naopak urodí, otázky padají na pokles cen. Pokud jde o letošní sklizeň obilí, pekaři se lepších cen mouky patrně nedočkají. Tvrdí to aspoň mlynáři, respektive Svaz průmyslových mlýnů ČR.

Ilustrační foto.

Mouka navzdory vysoké sklizni nezlevní, tvrdí mlynáři

Praha – Cena mouky navzdory očekávané vysoké letošní sklizni obilí neklesne. Kvůli problémům s jeho kvalitou může naopak spíše stoupat. Sdělil to  předseda Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Podle ministerstva zemědělství by celková letošní produkce obilí v ČR mohla dosáhnout okolo 8,6 milionu tun. V takovém případě by šlo o třetí nejvyšší sklizeň v historii. Dobrou úrodu očekávají také světové obilnářské velmoci. Obchodníci proto tlačí dodavatele ke zlevnění mouky a pečiva.

Českobudějovické Terno pokračuje v inovacích

Českobudějovické Terno pokračuje v inovacích

Supermarket Terno pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu inovací. Po rozšíření nabídky v úseku čerstvého pečiva, kde si mohou nyní zákazníci vybírat z výrobků 14 jihočeských pekařů, bylo zmodernizováno oddělení prodeje koloniálního zboží (mouky, oleje, cukry). Dílčí přesuny zboží byly spojeny s omezením prodeje z palet, místo nichž je nyní zboží přehledně a komfortně vyskládáno v regálech.

Boje na Ukrajině. Ilustrační foto.

Člověk v tísni rozdává uprchlíkům na Ukrajině jídlo, vodu i deky

Kyjev, Praha - Tým české nevládní organizace Člověk v tísni (ČvT) pomohl na východě Ukrajiny již stovkám uprchlíků. Nejohroženějším lidem rozdává dětskou výživu, těstoviny, rybí a masové konzervy, vodu, ale i matrace, deky či školní potřeby, uvedla organizace ve svém dnešním prohlášení. V nejbližší době chystá rovněž dodávku léků do obléhaného Doněcku. V oblastech přímo zasažených konfliktem mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty žijí téměř čtyři miliony lidí.

Kavárna Evropa

Hospůdka roku 2014: 21. Kavárna Evropa

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Gril pizzerie Il Toro.

Hospůdka roku 2014: Gril Pizzerie Il Toro

Královéhradecko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

U F.L. Věka

Restaurace U F.L. Věka č.20

Rychnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2014 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Ilustrační foto

Gril či vodka. Břeclav patří na den rajčatům

Břeclav - Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou coby slavným míchaným drinkem Bloody Mary.

Ilustrační foto

Gril či vodka. Břeclav patří na den rajčatům

Břeclav - Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou coby slavným míchaným drinkem Bloody Mary.

Babička na nudlích chrudimské firmy.

Spor o „nudle" až u Nejvyššího soudu ČR

České Budějovice – Společnost Babiččiny nudle, s. r. o., (BN),  naposledy se sídlem v Č. Budějovicích, vyrábí stejnojmenné těstoviny, a tak se jí nelíbilo, když E. s. r. o. podala v březnu 2009 Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) přihlášku kombinované ochranné známky ve znění „Babiččiny".

Selský trh v Uherském Hradišti přilákal o první srpnové sobotě stovky lidí.

Selský trh v Uherském Hradišti na vlastní oči

Uherské Hradiště – První a třetí sobota v měsíci je na části hradišťského Mariánského náměstí vyhrazena selskému trhu, který tu byl obnoven po víc než šedesáti letech loni v květnu.

V základním táboře dostal Radek Jaroš za odměnu Korunu Himálaje z plechovek od piva.

Jarošův stylový návrat: bramboračka, panák a pivní koruna Himaláje

Nové Město na Moravě - Dokončil svoje mistrovské dílo. Novoměstský horolezec Radek Jaroš má za sebou úspěšný výstup i sestup. Druhou největší horu K2 pokořil na pátý pokus. Padesátiletý Jaroš se vrátil do základního tábora jako první z trojice Čechů. Od svého podpůrného týmu dostal za odměnu korunu Himaláje z plechovek od piva. "Vyrobili jsme ji ze tří plechovek od piva. Nic jiného jsme tu neměli. Taky jsme sháněli šampaňské po celém ledovci a v rámci směnného obchodu byli ochotni licitovat vysoko… Ale nic," napsala členka expedice Lucie Výborná pro web radekjarosnak2.cz.

POMOC LIDEM V NOUZI. V Litoměřicích je společnost Naděje v kontaktu se zhruba 75 aktivními klienty.

FOTO: Pro pomoc si přišli čistí a vymydlení

Litoměřice – Zhruba dvacet žen a mužů, kteří se ocitli v nouzi a většinou nemají ani střechu nad hlavou, si ve čtvrtek přišlo poblíž Lodního náměstí pro pravidelnou dávku potravin. Tu pro ně zajistila v rámci terénního programu společnost Naděje.

Brňané se naučili připravovat těstoviny.

OBRAZEM: Brňané se naučili připravovat těstoviny

Brno – Brňané se v pátek naučili vyrábět domácí těstoviny. Workshop byl součástí festivalu Jídlo zblízka a kulinářské fígly zájemce naučil Martin Payer. „Po skončení dílny si lidé určitě zvládnou vyrobit těstoviny i doma. Je to velmi rychlé, za pět minut je hotovo," popsala z Kristýna Tesařová z Borgo shopu, kde se lidé sešli.

Ristorante Pizzeria Lanza

Hospůdka roku 2014: 11. Ristorante Pizzerie Lanza

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Uživatelé aplikace nahrávají podobné fotky a doplňují je pozitivním či negativním hodnocením.

Lidé hodnotí nejznámější místa na Foursquaru

Opava - Foursquare [čtěte fórskvér] je geolokační hra dostupná majitelům chytrých telefonů, jejíž obliba ve světě stále roste. V Opavě tomu není jinak a díky této aplikaci mohou její obyvatelé i návštěvníci hodnotit různá místa, například kavárny, restaurace nebo obchody a využívat tipů či doporučení těch, kteří vybrané podniky navštívili před nimi.

Během obědů se v rakovnických restauracích nesmí kouřit

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

Ilustrační foto

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.