Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

S těstovinami kolem světa s šéfkuchařem Tomášem Kalinou

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.

Potraviny dostanou matky a děti

Prachatice – Podruhé se prachatická Farní charita zapojila do národní potravinové sbírky. „Letošní ročník ukázal, že lidé a firmy nejsou lhostejní k problémům společnosti a chtějí je pomoci řešit. Všem děkujeme," řekla Jana Schwarzová, ředitelka Farní charity v Prachaticích.

Potraviny 
se dostanou 
k potřebným

Prachatice /FOTOGALERIE/ – Národní potravinová sbírka, kterou v sobotu uspořádala v místním Penny Marketu Farní charita Prachatice, se setkala s velkým ohlasem.

Lidé z Holešova přinášeli trvanlivé potraviny pro potřebné

Holešov – Vůbec poprvé se o uplynulém víkendu v Holešově uskutečnila Národní potravinová sbírka. Do akce, která se v celorepublikovém měřítku konala letos už potřetí, se zapojila i Charita Holešov, která sbírku ve městě zorganizovala, a tamní pobočka supermarketu Tesco, která poskytlo zázemí pro sběrný bod.

OBRAZEM: Lidé darovali potraviny

Havířov – V sobotu se konal 3. ročník Národní potravinové sbírky ve více než 470 super a hyper marketech po celé republice.

Lidé koupí jídlo potřebným. Probíhá potravinová sbírka

Třebíč - Lidé v sobotu mají možnost udělat nákup pro lidi, kteří ho potřebují. Respektive si ho nemohou dovolit. Oblastní charita v Třebíči se tak zapojí do třetího ročníku Národní potravinové sbírky, která si v Česku za relativně krátkou dobu vybudovala silnou tradici.

Pět odvážlivců spalo v centru Břeclavi v noci venku. Jako bezdomovci

Břeclav – Pět odvážlivců se 
v Břeclavi zapojilo do projektu Noc venku a přespalo v noci na pátek na pěší zóně před gymnáziem. Jako bezdomovci. „Původně nás chtělo spát venku šest, ale jedna žena to o půlnoci nakonec vzdala," uvedla koordinátorka projektu Veronika Heklová.

Psů je náhle v třebíčském útulku polovina

Třebíč - Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. A aby se něco mohlo zlepšit, musí se to nejdřív pokazit. V případě třebíčského útulku pro opuštěná zvířata obojí platí bezezbytku.

Bühler chce přijmout několik set zaměstnanců

Žamberk – Společnost Bühler CZ chce vybudovat nové výrobní haly a přijmout několik set zaměstnanců. Firma během dvou a půl roku proměnila výrobní program a z textilních strojů se specializovala na potravinářské linky, které pak v provozech vyrábějí čokoládu či těstoviny.

Basketbalistka Vlková o italské stravě: Občas jsme si připadaly jako na dietě

Neapol (od zvláštního zpravodaje) – Zatímco italské pokrmy pohladily chuťové pohárky basketbalistek brněnského Valosunu, výsledek eurocupového utkání proti domácí Neapoli v nich zanechal trpkou příchuť. „Den po zápase je to asi ještě horší, když se vše v hlavě rozleží. Mrzí mě to docela dost, protože k výhře jsme zase neměly daleko," vracela se k porážce 60:68 brněnská křídelnice Veronika Vlková.

Charita hledá dobrovolníky pro Národní potravinovou sbírku

Znojmo – Hned několik skupin dobrovolníků, kteří budou pomáhat při potravinové sbírce, hledá v těchto dnech znojemská Charita. Konzervy, těstoviny, dětské výživy nebo čaj a kávu mohou nakupující v obchodních domech odložit do připravených košů, a to v sobotu jedenadvacátého listopadu.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy – V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Žáci ze Záhoří poznávají jiný svět. Díky studentům ze zahraničí

Záhoří - Nevšední týden prožívají žáci Základní školy Záhoří. Navštívilo je osm studentů z různých koutů světa, z Ázerbájdžánu, Řecka, Ukrajiny či Bulharska. Cílů má projekt Edison hned několik. Děti se zdokonalí v angličtině, poznají tamější země i jejich kulturu.

Potraviny je možno donést do školy

Sbírku potravinové pomoci pořádá v těchto dnech Potravinová banka v Ostravě ve spolupráci s úřadem Moravskoslezského kraje a Charitou Frenštát pod Radhoštěm.

Devatenáct receptů a mlsné jazýčky

Nová Paka – Sladké nebo slané? Polévku nebo salát, bramborák, těstovinový salát se zelím, škubanec, tenké placky s povidly nebo brambory zapékané se žampiony?

Štrúdlové zápolení vyhrála kuchařka

Dobrá Voda - Sama sladkému neholduje. Přesto Helena Valentová upekla moučník, který v konkurenci dalších čtrnácti vzorků vyhodnotili porotci při sobotním klání Dobrovodský štrúdl jako nejlepší.

Vypěstujte si bazalku doma i v zimě

Bazalka se za krátkou dobu vyšplhala mezi nejvyhledávanější bylinky. Někdo ji pěstuje, jiný zase kupuje. Málokdo ovšem tuší, kolik různých podob tato bylinka má. Konečně se také objevily odrůdy, které lze pěstovat i v zimě. Do pořadu Gondíci s. r. o. je přišel představit odborník Jan Prášil. Dozvěděli jsme se od něj například, že bazalce sušení krade aroma, proto je vhodnější naložit ji do oleje.

Chovatel nosnic: Sice nekvokám, ale někdy je toho dost

Zlatníky u Prahy /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - S kuřaty a slepicemi se setkává odmalička. Zpočátku to bylo, když okukoval dvounohé tvory u babičky. Časem to však dospělo do situace, kdy se stal vyhlášeným chovatelem nosnic a producentem konzumních vajec. V jeho rodinném statku ve Zlatníkách u Prahy chová kolem pěti tisíc nosnic. Dalo by se říci, že o vejcích se mu snad musí i zdát.

Hospůdkou roku je Pub&Cafe ze Žďáru

Žďár nad Sázavou - Nejoblíbenější hospůdkou Žďárska se stal podnik Pub&Cafe ze Žďáru nad Sázavou, který s převahou zvítězil mezi dalšími jedenácti navrženými restauračními zařízeními. Lidé, kteří jej podpořili svým hlasem ve čtenářské soutěži Deníku, chválili zejména tamní kuchyni.

Dýně: jak ji chutně zpracovat

Na pěstování nenáročná rostlina nabízí široké využití v kuchyni. Lze ji podávat jako přílohu, hlavní jídlo či dezert.

Dětský svět zve na bleší trh, smlouvání dovoleno

Lanškroun – S mottem „Smlouvat je legrace a nejde jen o peníze" pořádá rodinné centrum Dětský svět Bleší trh. Ten se uskuteční v sobotu na náměstí Aloise Jiráska v Lanškrouně, a to v čase od 9 do 12 hodin. „Prodala jsem hrnec, tvořítko na těstoviny, jakousi olejničku, u níž jsem ani netušila, jak použít. Prodávat se může vcelku vše, krom výjimek dle pravidel prodeje. A to smlouvání je úžasné!" píše jedna z účastnic minulého trhu na facebooku.

Triatlonisté z Kroměříže zvou na 4. ročník Kromplmena

Kroměříž – Klub RH Kroměříž v sobotu pořádá 4. ročník triatlonového závodu Kromplmen 2015. Ten startuje ve 13 hodin v oblasti Hrubého rybníka na Bagráku. Pořadatelé pro triatlety připravili následující trať: plavání 400 metrů, cyklistika 30 kilometrů a běh 6 kilometrů.

Ořechy a semínka se musí přivést k životu

Plzeň – Když se řekne raw food neboli živá strava, mnoho lidí si představí syrové a neupravené potraviny. Vitariáni, jak se konzumenti živé strany nazývají, však často dokážou vykouzlit zajímavé pokrmy.

Svitávka: v prodejně byl hmyz a myši

Svitávka - V regálech mezi balenými potravinami masivní výskyt mrtvých těl zavíječů a hmyzích škůdců. A také pavučiny. U mouky, rýže, krupice, krup a těstovin. Uvnitř balíčků i živé larvy. V regálu s cukrovinkami myší trus a mrtvá myš. Takový obrázek se toto pondělí naskytl pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole supermarketu s pekárnou na ulici Hybešova ve Svitávce. Okamžitě ji uzavřeli.

V den závodu bez chilli, tvrdí Karel Abraham

Brno - Před závodem nejedí téměř nic, v břiše jim ale kručí spíš z nervozity. Přes rok se pět českých motocyklistů, kte-ří se postaví na zítřejší start letošního ročníku Grand Prix v Brně, raději vyhýbá i alkoholu. „Oba dva dědové mají rozsáhlé vinice, přesto mi víno moc neříká," usmívá se jezdec kubatury Moto3 Jakub Kornfeil.

Maccabi si do Plzně přivezlo kuchaře i maso

Plzeň – Již ve středu večer se plzeňští fotbalisté mohou přiblížit vytoužené účasti v Lize mistrů. Na programu je odvetný zápas 3. předkola soutěže, v němž budou domácí hájit nadějný náskok 2:1 ze zápasu v Izraeli.

Česká kuchyně zažívá renesanci. Tuzemských surovin je ale nedostatek

Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.