FOTO: Další kvíčovický Gurmánský večer patřil drůbeži
Kvíčovice – Ohnivé kuře paní Šimkové chutnalo nejvíce porotě dalšího Gurmánského večera, který uspořádal Obecní úřad v Kvíčovicích.
Kvíčovice – Ohnivé kuře paní Šimkové chutnalo nejvíce porotě dalšího Gurmánského večera, který uspořádal Obecní úřad v Kvíčovicích.
Brno /VIDEO/ - Stovky akcí v kavárnách po Brně, víkendové workshopy přípravy kávy a trdelníků a samozřejmě degustace. Brněnský Týden kávy v neděli zakončily Trhy kávy v tržnici na Zelném trhu.
Boltcovitka ucho Jidášovo, jinak též ucho Jidášovo či boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae) je velmi hojná jedlá houba, rostoucí převážně na bezu. Roste po celý rok a je dobrá pro naše zdraví.
Karlovarský kraj – Centrální sklad v Sokolově rozšířila Potravinová banka Karlovarského kraje.
Žďársko – Na zimu se již chystají ve psím útulku ve Žďáře nad Sázavou. Tam v současné době přebývá celkem sedm psů. „Ochladilo se, takže musíme všechny kotce řádně zazimovat, opravit oplocení, vytvořit zástěny jako ochranu proti větru,“ vyjmenovala za provozovatele Hana Janáčková.
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo nic nevidět? Nic neslyšet? Nechodit? A co takhle vyřadit postupně na dvě hodiny nohy, pak oči a nakonec uši?
Klatovy – Slunečné počasí přilákalo minulou sobotu do Mercandinových sadů v Klatovech, kde se konal 2. ročník Běhu klatovskou kolonádou, 177 běžců.
Nad čirůvkou fialovou možná budete v lese váhat, zda ji sebrat. Ale vězte, že jde o jedlou houbu, kterou si jen tak s žádnou jinou nespletete. Zkuste si ji připravit třeba na maďarský způsob…
FOTOGALERIE / Úmyslně založil požár v marketu v Denisově ulici v Přerově osmnáctiletý mladík, kterému teď hrozí za poškození cizí věci až rok vězení.
Litvínov /FOTO/ – Šesté klání Chudeřínský kotlík provonělo park. Um poměřilo sedm týmů.
Jižní Morava – Odbíjí desátá hodina dopoledne. Kuchařky na Základní škole v Čejkovicích na Hodonínsku vaří pro žáky oběd. Kromě klasických potravin, jako jsou brambory a těstoviny, však využívají i méně obvyklé suroviny. Škola se zapojila do programu Skutečně zdravá škola. „Vaříme z pohanky, jáhel, bulguru a z různých rýžových směsí. Snažíme se dát dětem zdravou stravu a vést je tím ke zdravému životu,“ sdělila vedoucí kuchyně Vladimíra Otáhalová.
Litoměřice - Proč nosit domů s každým nákupem hromady obalů? Nakupovat lze i bez nich. Například v Litoměřicích, kde začala fungovat první bezobalová prodejna v kraji.
Litoměřice - Proč nosit domů s každým nákupem hromady obalů? Nakupovat lze i bez nich. Například v Litoměřicích, kde začala fungovat první bezobalová prodejna v kraji.
Litoměřice - Proč nosit domů s každým nákupem hromady obalů? Nakupovat lze i bez nich. Například v Litoměřicích, kde začala fungovat první bezobalová prodejna v kraji.
Bystré - Je něco, co nesní? To je otázka, na kterou u maxijedlíka Jaroslava Němce není lehké odpovědět. Neustále totiž jezdí po republice a vítězí v pojídání.
Boršov nad Vltavou – Spousta dobrot, koncerty nebo plavba po řece patřily k sobotním Slavnostem těstovin v Boršově nad Vltavou. Dějištěm akce v obci s dlouholetou tradicí výroby špaget, nudlí či vřeten se stal tradičně kemp Poslední štace.
České Budějovice - Kam se můžete vypravit za zábavou i poučením na Českobudějovicku.
Karlovy Vary - Gastro událost léta se blíží. Emanův piknik už potřetí zavítá do Smetanových sadů. Stejně jako v předchozích letech bude akce zaměřená hlavně na děti, to ale neznamená, že si na své nepřijdou i jejich rodiče.
Svěží bílá vína, bublinky, či sklenka oroseného rosé? Jak víno servírovat a kombinovat s jídlem, aby se z letního posezení stal opravdový zážitek? Head Sommelier Vláďa Vaněk každý rok ochutná více než 1500 vín. I mezi cenově přístupnými se dají nalézt skvosty, upozorňuje.
Arogantní a značně pod vlivem. Taková je podle všeho žena, která odmítá v restauracích platit
Břeclav – Rajčata na grilu, v těstovinách, s masem i ve slavném drinku s vodkou a řapíkatým celerem – do ulice u břeclavské synagogy opět dorazí dav milovníků této plodiny. Oblíbená kulinářská akce Slavnosti rajčat je na programu v sobotu.
Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.
Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.
Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.
Více než polovina Čechů někdy spotřebovává potraviny po skončení doby minimální trvanlivosti. Asi 48 procent lidí jí tyto potraviny i po skončení doby použitelnosti, tedy datu uvedeném v označení "spotřebujte do", u potravin, které se rychle kazí, jako jsou mléčné výrobky nebo maso. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.
Brno - Místo bufetu si zajdou na latté do kavárny a z vrátnice budou mít recepci. Studenty Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity čekají od nového semestru změny.
V tomhle obchodě pestrobarevné plastové obaly nehledejte. Ani etikety známých značek. V prodejně manželů Nadymáčkových z Prostějova fungují věci trochu jinak. A jak název obchodu, Bez obalu, napovídá, lidé si sem budou muset chodit s pikslami a krabicemi.
Čekání je u konce. Lidé, kteří rádi jí zdravě a zároveň chtějí i šetřit životní prostředí se v Prostějově dočkali. V úterý v deset hodin totiž otevřel v Kravařově ulici obchod Bez obalu v srdci Hané.
Chomutov /ROZHOVOR/ - První vegetariánský podnik v širokém okolí se stal vášní. Snem je rozšíření do dalších měst.
Karlovarský kraj - Regionální potravina zná své vítěze. V osmém ročníku se umístilo devět výrobků.
Praha - Aby se snad rozkrájel. Což by byl pro Martina Buška symbolický skon. Zkuste si ale šéfovat čtyřem špičkovým kuchyním v centru Prahy.
Nová Paka – Rakouský ultracyklistický maraton v délce 1000 kilometrů s převýšením 17 000 metrů je limitován časem 56 hodin. O něm Dal Polman z Nové Paky přemýšlel jako o velké výzvě.
Nebovidy – Na tvrzi v Nebovidech připravili na sobotu zajímavou vzdělávací a prodejní akci. Od 11 hodin se tam koná Konopný den na tvrzi.
ROZHOVOR/ - Už možná ani nedoufala, že by mohla po předchozích zdravotních problémech vystoupat na tenisový olymp. Ve 33 letech a při pětačtyřicátém grandslamovém startu si zlínská tenistka Renata Voráčová přepisuje osobní maximum a po dvou účastech mezi šestnáctkou nejlepších (2012 French Open a 2014 Wimbledon) si poprvé zahrála semifinále této prestižní soutěže.
Maximálně šťastní a připraveni k odjezdu do centra letošního ročníku Wimbledonu jsou rodiče zlínské tenistky Renaty Voráčové.
Westendorf, Plzeň – Po šesti hodinách cesty autobusem dorazili v sobotu fotbalisté Viktorie Plzeň do rakouského Westendorfu, kde budou ladit formu na novou sezonu.
Zástupci obchodního řetězce Albert navázali na Královéhradecku spolupráci s lokálními dodavateli. Výsledkem dohody bude prodej výrobků značky Česká chuť. Produkty splňují všechna zákonem daná kritéria pro to, aby mohly být označeny jako česká potravina.
Areál Korunní pevnůstky v Olomouci se v neděli proměnil v Itálii. Zábavu tu našly děti i dospělí.
Všechny cesty vedou do Říma. A když už tam po nich dorazíte, nezapomeňte ochutnat místní jídla a vína.
Italská vláda se rozhodla podpořit národní potraviny vytvořením oficiálního loga "Made in Italy", které je mělo propagovat po celém světě. Plán se ale zvrtnul: potravinové fimy se začaly hádat, jaké potraviny mají na toto označení nárok.
Písek - Ve středu 31. května pořádala písecká NADĚJE ve spolupráci s Centrem kultury Den dětí s NADĚJÍ v Palackého sadech.
Tábor - Slunná Itálie, těstoviny, pizza a kvalitní olivový olej. To jsou hlavní turistická a gastronomická lákadla, která se rozhodla naše škola využít ve své výuce. Studenti vyrazili na stáž na biofarmu manželů Niclasových.
Také vás nudí hledat hrnce, které svým dnem přesně padnou na velikost plotýnky? Nebo už jste od tohoto hledání osvobozeni, vaříte podle libosti v čemkoliv, a přesto neplýtváte energií?
Pestrou směsici chutí a vůní nabídl návštěvníkům druhý ročník festivalu Jídlo na ulici, který se konal v sobotu 20. května v Zábřehu.
Potraviny a hygienické potřeby nově rozdává lidem bez domova prostějovské Azylové centrum. To se totiž zapojilo jako partnerská organizace do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí - Potravinová a materiální pomoc. Znamená to, že každý, kdo aktuálně využívá služeb centra, bude dle své potřeby dostávat jednou týdně potraviny.
Pardubice - Padesátka chudých rodin dostává pravidelně těstoviny, rýži, mouku a další potraviny.
Pardubice – Jitka z Pardubicka má muže ve výkonu trestu a sama se stará o sedm dětí. Stačí nečekané vydání navíc, třeba nezbytné léky nebo škola v přírodě pro jednoho z potomků, a na konci měsíce se rodině nedostává na jídlo.
Tábor - František Novotný z Tábora se z letos první výpravy do lesa kolem Vrchotových Janovic rozhodně nevrátil s prázdnou.
Minule jsme vybírali kuchyňského robota z hlediska jeho konstrukce. Nyní se zaměříme na jeho bezpečnost a výbavu.