Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Do Národní potravinové sbírky se zapojí 750 obchodů. Začne už 11. listopadu

V sobotu 11. listopadu se uskuteční další ročník Národní potravinové sbírky. Letos se do ní zapojí rekordních 750 v regionech ČR, z toho 124 z Prahy. Potraviny i drogistické zboží, s jejichž nákupem může pomoci každý z nás, pomohou např. matkám samoživitelkám, lidem v azylových domech, seniorům. Neméně důležitá je i práce dobrovolníků.

Boltcovitka podporuje imunitu

Boltcovitka ucho Jidášovo, jinak též ucho Jidášovo či boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae) je velmi hojná jedlá houba, rostoucí převážně na bezu. Roste po celý rok a je dobrá pro naše zdraví.

Na zimu se už chystají i ve psím útulku

Žďársko – Na zimu se již chystají ve psím útulku ve Žďáře nad Sázavou. Tam v současné době přebývá celkem sedm psů. „Ochladilo se, takže musíme všechny kotce řádně zazimovat, opravit oplocení, vytvořit zástěny jako ochranu proti větru,“ vyjmenovala za provozovatele Hana Janáčková.

Fialovou krásku v lese bez obav seberte do košíku

Nad čirůvkou fialovou možná budete v lese váhat, zda ji sebrat. Ale vězte, že jde o jedlou houbu, kterou si jen tak s žádnou jinou nespletete. Zkuste si ji připravit třeba na maďarský způsob…

Jáhly místo brambor. Na zdravější stravu přechází v kraji devět škol

Jižní Morava – Odbíjí desátá hodina dopoledne. Kuchařky na Základní škole v Čejkovicích na Hodonínsku vaří pro žáky oběd. Kromě klasických potravin, jako jsou brambory a těstoviny, však využívají i méně obvyklé suroviny. Škola se zapojila do programu Skutečně zdravá škola. „Vaříme z pohanky, jáhel, bulguru a z různých rýžových směsí. Snažíme se dát dětem zdravou stravu a vést je tím ke zdravému životu,“ sdělila vedoucí kuchyně Vladimíra Otáhalová.

Eman potřetí zasahuje v sadech

Karlovy Vary - Gastro událost léta se blíží. Emanův piknik už potřetí zavítá do Smetanových sadů. Stejně jako v předchozích letech bude akce zaměřená hlavně na děti, to ale neznamená, že si na své nepřijdou i jejich rodiče.

Ve víně je pravda, která nezruinuje

Svěží bílá vína, bublinky, či sklenka oroseného rosé? Jak víno servírovat a kombinovat s jídlem, aby se z letního posezení stal opravdový zážitek? Head Sommelier Vláďa Vaněk každý rok ochutná více než 1500 vín. I mezi cenově přístupnými se dají nalézt skvosty, upozorňuje.

Do červena. Břeclav čekají rajčatové hody

Břeclav – Rajčata na grilu, v těstovinách, s masem i ve slavném drinku s vodkou a řapíkatým celerem – do ulice u břeclavské synagogy opět dorazí dav milovníků této plodiny. Oblíbená kulinářská akce Slavnosti rajčat je na programu v sobotu.

Houbař Petr Knápek: Nejlepší konzervace hub je jejich sušení

Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ -  Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.  

Houbař Petr Knápek: Nejlepší konzervace hub je jejich sušení

Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ -  Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.  

Houbař Petr Knápek: Nejlepší konzervace hub je jejich sušení

Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ -  Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.  

Polovina Čechů jí prošlé potraviny. Plýtvání je problém, ukázal výzkum

Více než polovina Čechů někdy spotřebovává potraviny po skončení doby minimální trvanlivosti. Asi 48 procent lidí jí tyto potraviny i po skončení doby použitelnosti, tedy datu uvedeném v označení "spotřebujte do", u potravin, které se rychle kazí, jako jsou mléčné výrobky nebo maso. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Sedm praktických tipů pro sušení ovoce a zeleniny

Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.

Jednou za rok zběhnu jako zatoulaný pes

Nová Paka – Rakouský ultracyklistický maraton v délce 1000 kilometrů s převýšením 17 000 metrů je limitován časem 56 hodin. O něm Dal Polman z Nové Paky přemýšlel jako o velké výzvě.

Voráčová z Hvozdné zazářila na Wimbledonu

ROZHOVOR/ - Už možná ani nedoufala, že by mohla po předchozích zdravotních problémech vystoupat na tenisový olymp. Ve 33 letech a při pětačtyřicátém grandslamovém startu si zlínská tenistka Renata Voráčová přepisuje osobní maximum a po dvou účastech mezi šestnáctkou nejlepších (2012 French Open a 2014 Wimbledon) si poprvé zahrála semifinále této prestižní soutěže.

OBRAZEM: Při stáži v Itálii jsme poznali biokvalitu

Tábor - Slunná Itálie, těstoviny, pizza a kvalitní olivový olej. To jsou hlavní turistická a gastronomická lákadla, která se rozhodla naše škola využít ve své výuce. Studenti vyrazili na stáž na biofarmu manželů Niclasových.

Bezdomovci v Prostějově dostanou potravinové a hygienické baličky

Potraviny a hygienické potřeby nově rozdává lidem bez domova prostějovské Azylové centrum. To se totiž zapojilo jako partnerská organizace do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí - Potravinová a materiální pomoc. Znamená to, že každý, kdo aktuálně využívá služeb centra, bude dle své potřeby dostávat jednou týdně potraviny.

Banka, která chrání před hladem

Pardubice – Jitka z Pardubicka má muže ve výkonu trestu a sama se stará o sedm dětí. Stačí nečekané vydání navíc, třeba nezbytné léky nebo škola v přírodě pro jednoho z potomků, a na konci měsíce se rodině nedostává na jídlo.