Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Šéfkuchaři ve školní jídelně ZŠ Nové Strašecí

Jídlo vařil dokonce i ředitel. Chutnalo všem

Nové Strašecí - Trochu jiný obrázek čekal na žáky novostrašecké základní školy a další strávníky ve školní jídelně základní školy. Obědy jim tu vydávali hned tři kuchaři z týmu Bidvest spolu s ředitelem základní školy Petrem Chocholou a kuchařky školní jídelny.

Noc s Andersenem ve Velimi

Děti ve velimské knihovně soutěžily v rámci Noci s Andersenem

Velim – V půl třetí se ve velimské knihovně objevilo několik malých dětí, kteří mají zájem o knihy a pohádkový svět. Jana Bartošová jim přečetla jednu z Andersenových pohádek, děti si vyrobily Večerníčkovu čepici, vymalovaly si pohádkový obrázek a odpovídaly na dotazy paní knihovnice.

Ilustrační foto

Vysoký přísun proteinů přispívá k obezitě

Je chyba příliš omezovat přísun sacharidů, zejména těch, které pocházejí z celozrnných cereálií a pro mladé lidi jsou zdrojem energie. Rovněž zvýšená konzumace proteinů totiž přispívá k obezitě, píše italský deník Corriere della Sera.

Ilustrační foto

V Opavě a Hlučíně startuje sezona farmářských trhů

Čerstvou zeleninu a produkty drobných výrobců si lidé budou moci pod širým nebem dopřát i letos. V obnovené tradici farmářských trhů se rozhodli pokračovat v Opavě i Hlučíně. Zatímco opavské trhovce čeká letošní premiéra první dubnový den, v Hlučíně už stánkaři obsloužili první zákazníky.

Nádoby na bioodpad.

Nádobu na bioodpad má už 900 domácností

Jihlava – Jihlavská veřejnost se zodpovědně zapojila do třídění další složky odpadu. Jihlava se tímto krokem snaží snižovat náklady na svoz odpadů a zvyšovat podíl vytříděného odpadu.Od začátku března se v Jihlavě celoplošně třídí a sváží bioodpad.

Štěkání a mňoukání na zajíčka v psím útulku v Lanškrouně.

Útulek bude štěkat a mňoukat na zajíčka

Lanškroun – V sobotu se ve zdejším psím útulku uskuteční velikonoční den otevřených dveří spojený se sbírkou Štěkání a mňoukání na zajíčka. Pro všechny, kteří chtějí obdarovat svěřence zdejšího útulku a zpříjemnit jim svátky, bude otevřeno od 9 do 15 hodin.

Jiří Homoláč.

Problém s chybějícím jídlem v Keni řeší Homoláč avokádem

Iten /POZDRAVY Z KENI/ - Jeden z nejlepších českých vytrvalostních běžců Jiří Homoláč tráví na soustředění v Keni dva a půl měsíce. V Africe se připravuje na atakování maratonského limitu na olympijské hry v Riu de Janeiro. O své přípravě a také zážitcích v daleké zemi každé úterý seznamuje čtenáře Deníku Rovnost v pravidelném zápisníku.

Ondřej Veselý

Jak se ševci se připravují na čtvrtfinálovou odvetu

Praha – V dobré, ale pracovní náladě se dnes dopoledne připravovali hokejisté PSG Zlín v útrobách O2 arény na dnešní druhý zápas čtvrtfinálové série proti pražské Spartě. Po včerejší porážce 3:4 myslí na odvetu.

Natáčení televizního pořadu Šikulové v královéhradecké ZŠ Sion J. A. Komenského.

Televizní pořad Šikulové se natáčel v Hradci

Hradec Králové - Minulý víkend odvysílal dětský kanál ČT Déčko premiéru dílu výtvarného pořadu Šikulové, který se již v lednu natáčel v hradecké Základní škole Sion J. A. Komenského.

Potravinová banka. Ilustrační foto.

Potravinová banka potřebuje jídlo i peníze

Liberec - Těstoviny, rýže, konzervy… Po zásobách liberecké potravinové banky, která ve městě funguje od roku 2013, je stále poptávka. Liberecký kraj proto na její činnost přispěje opět částkou 120 tisíc korun.

Den naruby v restauraci Potrefená husa se povedl

V Potrefené huse si užili den naruby

Mladá Boleslav - Čísníci vaří? Kuchaři nosí jídlo? Den naruby! Ano, přesně tak vypadalo pondělí v mladoboleslavské restauraci Potrefená husa.

Stovky návštěvníků již přitáhl na Tchaj-wanu dům, který byl postaven vzhůru nohama.

Dům vzhůru nohama přitahuje na Tchaj-wanu davy turistů

Stovky návštěvníků již přitáhl na Tchaj-wanu dům, který byl postaven vzhůru nohama. Barevná stavba má tři patra i garáž a veškeré vybavení, od automobilu přes domácí spotřebiče až po hračky, je připevněno nad hlavami hostů.

Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících - Účastnice kurzu hubnutí zleva: Marcela Texlová, Alexandra Strbáčková, Lenka Prokopová, Jaroslava Kuklová, Dana Slavotínková

Pět statečných dam míří do boje s kilogramy navíc

Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.

Ilustrační foto.

Přejímání nových slov do češtiny je dané vývojem společnosti

Praha – Přejímání nových slov do češtiny je dáno vývojem společnosti, lidé potřebují pojmenovávat nové skutečnosti, řekl to při příležitosti dnešního Mezinárodního dne mateřského jazyka ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd Karel Oliva. Ve světě technologií dominují výrazy z angličtiny, ale v jiných sférách přicházejí slova i z jiných jazyků.

Hana Marková se nadchla pro výrobu kvalitních olejů z českých surovin. Dnes dodává své produkty na farmářské trhy, do obchodů se zdravou výživou i do lékáren.

Kvalita potravin začíná být čím dál důležitější než množství a nízká cena

Praha /ROZHOVOR/ - Třídit papíry osm hodin denně ji už nebavilo, proto se jednoho dne rozhodla splnit si dávný sen: vyrábět kvalitní olej z českých surovin. Nyní má Hana Marková vlastní vybavenou lisovnu v Praze a pod značnou HANYS dodává své produkty na farmářské trhy i do kamenných obchodů nejen v Praze, ale také do dalších měst.

Darované potraviny poputují do Domova pro matky s dětmi ČCE Diakonie v Litoměřicích

Lednice nakrmí lidi v nouzi

Litoměřice – Švestkový džem, který by sama neupotřebila, vakuované kukuřice a pesto s blížícím se datem spotřeby přinesla do takzvané Lednice potřebným nově umístěné v prodejně zdravé výživy Vitálka ve Velké Dominikánské ulici v Litoměřicích ředitelka Potravinové banky v Ústeckém kraji Radka Brychtová.

Ilustrační foto.

Vzpomínky z dětství ovlivňují volbu pokrmů

Řím - Říká se, že jsme to, co jíme. Ve skutečnosti jsme to, co jsme jedli a na co se pamatujeme. Vzpomínky vztahující se k jídlu nemálo ovlivňují to, co si denně klademe na talíř. Uvádí se to v nové studii švýcarských vědců.

Ilustrační foto.

Zvířecí útulek si přišel na více než půl tuny krmiva

Třebíč - Asi polovina krmiva se ve srovnání s minulými roky vybrala při nedávné vánoční sbírce pro třebíčský útulek pro opuštěné psy a kočky. Organizátoři si však na výsledek nestěžují. Typ darů je totiž mile překvapil. „Dostali jsme to, co jsme chtěli, hlavně kvalitní granule, konzervy, pamlsky," vyjmenovala Lada Nejčevová ze Spolku na pomoc zvířatům v Třebíči.

Veřejná kavárna funguje v centru Plzně krátce, ale neobvyklý nápad má zatím úspěch. Zbylé potraviny ukazuje servírka z kavárny Perfect World Michaela Trmotová

Do veřejné ledničky nosili lidé také cukroví

Plzeň – Veřejné ledničce, která v Plzni funguje od 18. prosince, se podle iniciátorky projektu Lucie Hornové daří. Lidé do ní prý vkládají hlavně ovoce a zeleninu, ale také třeba ovesné vločky, polévky nebo těstoviny.

Americká zpěvačka Taylor Swiftová.

Čínské jídlo chutná lépe s hudbou Taylor Swiftové. Bieber vás od jídla odradí

Londýn – Až si příště půjdete koupit do stánku čínské jídlo, možná vám k němu prodavač přibalí i cédéčko Taylor Swiftové jako přílohu. A k indickému tandoori dostanete přídavek v podobě Arctic Monkeys. Proč? Protože podle nové studie v oboru „gastrofyziky", kterou vypracoval oxfordský profesor Charles Spence, existuje spojení mezi druhem hudby a tím, jak si vychutnáme různé druhy jídla. A zaměřil se na to, co s čím funguje nejlépe, napsal list The Times.

Ilustrační foto

Obchodní řetězce útočí na chuťové buňky zákazníků novými značkami

Vánoční svátky a Silvestr jsou pro obchodníky nejpřínosnějším obdobím v roce. Zákazníci utrácí nejen za různé dekorativní ozdoby a dárky pro své blízké, ale ve velké míře také za potraviny, ze kterých připraví pokrmy na slavnostní tabuli. Na tento aspekt se letos zaměřily různé obchodní řetězce, pro své zákazníky připravili prémiové značky, pod nimiž nabízí nejrůznější delikatesy.

Michaele Fojtové z Jiříkova se 30. března v 11.54 v rumburské porodnici narodil syn Milan Fojta. Měřil 54 cm a vážil 3,73 kg.

Hlasování končí na Silvestra: Vyberte Miminko roku 2015!

Děčínsko – Mimořádnou anketu připravila na letošní prosinec redakce Děčínského deníku. Vybrali jsme deset miminek, která v našich pravidelných týdenních anketách získala od ledna do listopadu 2015 nejvíce hlasů ze všech.

S Petrem Havlíčkem se díky projektu Změňte svůj život v IGY setkala i Adina Dvořáková (vlevo) a Kateřina Vokálová.

Známého výživového poradce otázky z davu nepřekvapily

České Budějovice – Co říkáte na palmový olej? Jaký je váš názor na veganství a jak se díváte na různé diety a detoxikační kůry? Pod palbou takových otázek se v úterý ocitl 
v Českých Budějovicích známý výživový poradce Petr Havlíček.

Šéfkuchař Tomáš Kalina.

S těstovinami kolem světa s šéfkuchařem Tomášem Kalinou

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, VIDEO, SOUTĚŽ/ - Na představení podzimní kolekce receptů s názvem „Adriana Pasta Style: Podzimní pábení" jsme se setkali s hlavním „mozkem" těstovinových inspirací Tomášem Kalinou, který se na přípravu pokrmů z těstovin a nudlí specializuje.

Potravinová sbírka v Prachaticích.

Potraviny dostanou matky a děti

Prachatice – Podruhé se prachatická Farní charita zapojila do národní potravinové sbírky. „Letošní ročník ukázal, že lidé a firmy nejsou lhostejní k problémům společnosti a chtějí je pomoci řešit. Všem děkujeme," řekla Jana Schwarzová, ředitelka Farní charity v Prachaticích.