Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Itálii postihlo silné zemětřesení

Zemětřesení v Itálii před měsícem způsobilo škody až za čtyři miliardy eur

Řím - Ničivé zemětřesení, které přesně před měsícem zasáhlo střední Itálii, způsobilo škody za tři až čtyři miliardy eur (81 až 108 miliard korun). Informoval o tom v pátek na tiskové konferenci šéf italské civilní obrany Fabrizio Curcio. Při zemětřesení zemřelo 297 lidí a na 388 dalších osob bylo zraněno.

Ilustrační foto

Biopotraviny: sráží je vysoká cena, nabídka však roste

Jíst zdravě a dávat do nákupního vozíku jen ekologicky vypěstovanou produkci? Pro někoho lákavá představa, která však u většiny lidí naráží na realitu. Ceny biopotravin jsou totiž až na výjimky stále výrazně vyšší než potraviny v běžné kvalitě.

Ilustrační foto

Italské město chce stíhat Charlie Hebdo za karikatury zemětřesení

Řím - Italské městečko Amatrice, v němž minulý měsíc zemřelo při zemětřesení na 230 lidí, chce trestně stíhat francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo. Informovala o tom dnes italská tisková agentura ANSA. Důvodem jsou dvě nedávné karikatury, které časopis otiskl: na jedné jsou oběti italského zemětřesení srovnávány s těstovinami, na druhé je poznámka o mafii.

Ilustrační foto.

Žáci v Kloboukách ochutnávají světová jídla

Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.

Ilustrační foto

Nehladoví. Školní oběd zaplatí dárci

Česká Třebová – Hovězí gulášek, kuřecí stehno, nebo těstoviny? Ze středeční nabídky jídelny při ZŠ Habrmanova si může vybrat i třináct dětí, jejichž rodiny by si mohly jen těžko dovolit zaplatit školní obědy. Po celý školní rok jim je bude hradit společnost Women for Women díky dárcovskému projektu Obědy pro děti.

Itálii postihlo silné zemětřesení

Časopis Charlie Hebdo pobouřil satirou na italské zemětřesení

Řím - Francouzské velvyslanectví v Římě se distancovalo od satirického obrázku francouzského časopisu Charlie Hebdo, který ve svém posledním vydání karikoval nedávné zemětřesení v Itálii. Informovala o tom agentura ANSA. Obrázek, na němž jsou oběti katastrofy srovnávány s italskými těstovinami, vyvolal četné kritické reakce na sociálních sítích, kde ho mnozí označili za neúctu k téměř třem stovkám obětí.

Pipes and Pints

Lukáš Vincour: Potřebujeme dát Pipes a Pints chvilku vyspat

Plaňany -  Na Plaňanské posvícení letos zavítá také punk rocková kapela Pipes and Pints, která je zajímavá v mnoha směrech. V jejich hudbě slyšíte například krásný zvuk dud a jejich zpěvák je Američan. Jak vlastně kapela začínala a co je kluky čeká v brzké době?

Ilustrační foto.

Pomoci obětem zemětřesení v Itálii je možné i koupí špaget

Řím - Severoitalský Turín uspořádá v neděli festival se špagetami all'Amatriciana, jehož výtěžek půjde na pomoc oblastem postiženým zemětřesením. Informovala o tom agentura DPA. Část z prodeje těstovin s rajčatovou omáčkou původem z poničeného městečka Amatrice přislíbila věnovat na pomoc postižených řada italských restaurací po celém světě, do dobročinné akce se zapojil i známý britský šéfkuchař Jamie Oliver.

Bělolanýž nalezený u Znojma.

OBRAZEM: Na vzácné lanýže lze narazit i v okolí Znojma

Znojmo – Kulinářská pochoutka lanýže nejsou jen doménou Francie či Itálie. Jak ukazují nálezy z poslední doby, i na Znojemsku jsou zřejmě rozšířenější, než vědci v minulých letech předpokládali. Jednoho z představitelů této vzácné houby, takzvaného bělolanýže, našel v minulých dnech znojemský botanik Radomír Němec.

Hana Marková.

Hana Marková: Kvalita potravin začíná být pro lidi čím dál důležitější

Praha /ROZHOVOR/ - Třídit papíry osm hodin denně ji už nebavilo, proto se jednoho dne rozhodla splnit si svůj dávný sen. Vyrábí kvalitní olej z českých surovin. Nyní má Hana Marková vlastní vybavenou lisovnu v Praze a pod značnou HANYS dodává své produkty na farmářské trhy i do kamenných obchodů nejen v metropoli, ale také do dalších měst.

Ilustrační foto

Obávaná éčka. Ohlídejte si je přes mobil

Praha – Éčka dodávající výrobkům lákavější barvu, upravující jejich chuť a prodlužující trvanlivost už dávno nejsou „in". Přestože všechna prošla zdravotními testy, mají mnohé z nich na zdraví negativní vliv. Nyní je možné se v jejich záplavě rychle orientovat.

Potomek italské královské dynastie Savojských Emanuele Filibert.

Italský princ prodává v Americe těstoviny

Řím – Někteří členové královských rodin se promenádují na honosných bálech evropských síní nebo se věnují královským sportům, jako je třeba pólo. Potomek italské královské dynastie Savojských Emanuele Filibert má jinou představu produktivně stráveného času. Prodává kvalitní italské těstoviny v pojízdné dodávce v americké Kalifornii.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak rychle zhubnout

Východní Čechy – Léto už je za rohem a pomalu nás láká na koupání a dovádění venku. Každoročně u většiny žen přichází období hubnutí do plavek. Letní šaty, pod kterými se rýsuje bříško, nebo plavky, ze kterých čouhají faldíky, mohou být minulostí. Je už sice pět minut po dvanácté, ale stále se dá stihnout postavu alespoň trochu vylepšit.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak rychle zhubnout

Východní Čechy - Léto už je za rohem a pomalu nás láká na koupání a dovádění venku. Každoročně u většiny žen přichází období hubnutí do plavek. Letní šaty, pod kterými se rýsuje bříško, nebo plavky, ze kterých čouhají faldíky, mohou být minulostí. Je už sice pět minut po dvanácté, ale stále se dá stihnout postavu alespoň trochu vylepšit.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Jak rychle zhubnout

Východní Čechy - Léto už je za rohem a pomalu nás láká na koupání a dovádění venku. Každoročně u většiny žen přichází období hubnutí do plavek. Letní šaty, pod kterými se rýsuje bříško, nebo plavky, ze kterých čouhají faldíky, mohou být minulostí. Je už sice pět minut po dvanácté, ale stále se dá stihnout postavu alespoň trochu vylepšit.

Obchůdek vlašimské charity.

Charitní obchůdek ve Vlašimi spojuje dárce i příjemce pomoci

Vlašim - Kalhoty nebo sukně za třicet, oblek za šedesát, knížka za deset, mikina za dvacku. Takové jsou ceny v Charitním obchůdku Vlašim, který funguje už půl druhého roku. Najdeme tu také potřeby do domácnosti, povlečení, hračky nebo sportovní potřeby. Obchůdek provozuje Farní charita Vlašim jako místo vzájemné materiální pomoci. V dubnu přijaly pracovnice obchůdku dary v celkové hodnotě převyšující čtyřiadvacet tisíc korun. To je dosud nejvíc v historii trvání obchodu.

Ilustrační foto

Děti na znojemské Základní škole náměstí Republiky jí zdravě. Občas jim ale chybí „klasika"

Znojmo – Omezení používání dochucovadel, vaření převážně z čerstvých surovin, každodenní nabídka neslazených nápojů, ale i vhodné, příjemné a podnětné prostředí jídelny. To je jen malý výčet kritérií, které školní jídelna na Základní škole náměstí Republiky musela splnit, aby se mohla pochlubit titulem, kterým veřejnosti oznamuje, že vaří zdravě. Znojemský deník Rovnost provedl ve středu na škole mezi padesáti žáky anketu, aby zjistil, jak jsou právě oni s novým způsobem vaření spokojeni. A výsledek? Dětem chybí pizza, palačinky, hranolky, smažený sýr nebo hamburgery. Chválí si buchtičky s krémem, kuřecí řízek, boloňské špagety nebo kuře na paprice. „Nechutnají mi játra, jídla z hub, celozrnné těstoviny, koprová omáčka či polévka nebo kapusta," napsali školáci v anonymní anketě.

Ilustrační foto

Na trzích se začínají prosazovat pěstitelé

Karlovy Vary - S tím, jak sezona pokročila, mají na farmářských trzích čím dál větší zastoupení pěstitelé. I díky tomu se mohou dnes lidé těšit na karlovarských farmářských trzích na nepřeberné množství sazenic zeleniny, ať už jsou to kedlubny, saláty, rajčata, brokolice, či bylinek.

Ilustrační foto z tiskové konference. Na snímku zleva Michael Mathieu, LJ van Zyl, Tony McQuay.

Bolt, Eaton, Lavillenie... Jaké zázemí hvězdy Tretry čeká letos?

/JÍDELNÍČEK SPORTOVCŮ/ Do Ostravy se na 55. ročník atletického mítinku Zlatá tretra, který začíná v pátek, sjedou nejlepší sportovci z celého světa. Zázemí jim díky své výhodné poloze v blízkosti Městského stadionu zajišťuje již tradičně Clarion Congress Hotel Ostrava.

Josef Dvořák chová ve Zlatníkách u Prahy kolem pěti tisíc slepic, které denně snášejí přes čtyři tisíce vajec.

Vše se točí kolem slepic. Možná se objeví kočovný kurník i bouda na balkon

Zlatníky /FOTOGALERIE/ - O slepicích se mu i zdá. Přiznává, že občas ve snu leží v tunelu, kde to pořádně kvoká. Před pár lety se rozhodl, že snahu předků bude rozvíjet dále. Ve snášce, tedy v produktivním slepičím věku, má v halách pět tisíc slepic. Znamená to, že denně jeho slepice v jeho statku snesou 4,5 tisíce vajec.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí na všech svých odděleních nadstandardní stravu.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí nadstandardní stravu

Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.

Ilustrační foto

Hranolky jednou měsíčně nevadí, míní maminka

Chrudim – Mladá maminka dvou dětí Veronika se vždycky při výletu do Pardubic těší, až si pochutná na pořádném „hambáči" s hranolky. Coca-cola v půllitru jí chuťový zážitek ještě umocní.

Francouzský server Le Démotivateur zveřejnil recept na těstoviny carbonara v jedné pánvi.

Francouzský server zveřejnil chybný recept těstovin carbonara, Italové zuří

Řím/Paříž - Reklamní video s přípravou těstovin carbonara v jednom hrnci popudilo pravověrné Italy natolik, že někteří z nich žádají na sociálních sítích intervenci na vládní úrovni. Nic prý na něm není správně, ani suroviny, ani postup. Zrodila se tak kauza "carbonaragate", napsal francouzský list Le Parisien.

Italský šéfkuchař Sergio Ferrarini.

Do pizzerií Coloseum míří italská lahůdka, přijíždí šéfkuchař Sergio Ferrarini

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Z italské oblasti Emilia-Romagna přijede už za pár dnů do Česka jeden z králů italské gastronomické klasiky - Sergio Ferrarini. Ve třech dnech představí své čtyřchodové menu - v úterý 5. dubna v Praze na Chodově, ve středu 6. dubna v Ostravě a ve čtvrtek 7. dubna opět v Praze - v paláci Koruny. Vždy bude vařit v restauracích Pizza Coloseum.