Dobrý den, Vysočino
Už to není, co to bývalo, říkají často lidé na adresu kvality potravin.
Už to není, co to bývalo, říkají často lidé na adresu kvality potravin.
Vánoce dají každoročně lidskému organismu pěkně zabrat. Již dopředu všichni vědí, co je čeká, ale odolat bramborovému salátu a cukroví od maminky konzumovanému nejlépe v teple domova u pohádek jde opravdu jen stěží. Následuje tedy novoroční předsevzetí – začít držet dietu a zhubnout alespoň pár kilo. Je ovšem velice důležité si uvědomit, že základem správného hubnutí jsou především zdravé potraviny. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu a garant produktů řady Víte, co jíte, radí, které to jsou a jak s nimi správně zacházet.
Liberec - Voňavé těstoviny, pizza rozplývající se na jazyku, šťavnatá ryba, hustá zeleninová Minestrone… Jen vzpomínka na vyjmenovaná jídla postačí k tomu, aby se snad každý, kdo má jen trochu rád italskou kuchyni, vracel do nově otevřené liberecké restaurace Autentica trattotia. Ta otevřela na místě původního Ambiente a zájmem jejího provozovatele je vytvořit v centru Liberce rodinnou hospůdku ve stylu skutečné Itálie.
Huštěnovice – Na sušených plátcích jablíček – křížalách – si pochutnávali už naši dávní předkové. Jako pamlsek slouží křížaly lidem dodnes, protože si ponechávají vysoký obsah vitaminů a minerálů.
Dolní Třešňovec – Štědré Vánoce připravili opuštěným pejskům z útulku Canis centrum ti, kdo jim před Štědrým dnem nadělili obrovskou hromadu dárků. Šest set šedesát kilogramů granulí, desítky konzerv, více než osmdesát kilogramů těstovin a rýže, pamlsky, vodítka, obojky i další potřeby, tím i mnohým dalším čtvernožce obdarovali účastníci každoročního Štěkání na Ježíška, které v sobotu vyvrcholilo dnem otevřených dveří.
Rohozná - Příjemné odpoledne prožili minulou sobotu návštěvníci klubovny obecního domu v Rohozné.
Namalujte vánoční přání pro zvířátka nebo jim přineste nějakou mňamku. Tak právě k tomu nyní vyzývá děčínská zoologická zahrada.
Děčín – Namalujte vánoční přání pro zvířátka nebo jim přineste nějakou mňamku. Tak právě k tomu nyní vyzývá děčínská zoologická zahrada.
Děčín – Namalujte vánoční přání pro zvířátka nebo jim přineste nějakou mňamku. Tak právě k tomu nyní vyzývá děčínská zoologická zahrada.
Opava - Teploty už klesají pod bod mrazu a zima přináší ptákům krušné časy. Instinktivně se proto začínají stahovat k lidským obydlím.
D. Třešńovec - Lanškrounský útulek Caniscentrum, který sídlí v areálu Střední zemědělské a veterinární školy v Dolním Třešňovci, prosí veřejnost o pomoc při hledání majitelů těchto pejsků. Odchyceni byli Městskou policií v České Třebové. Pracovníci útulku informace uvítají na telefonním čísle 724813222. Více informací o útulku i jeho nabídku pejsků najdete na www.caniscentrum.com.
Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.
Hodonín – Oblastní charita Hodonín v těchto dnech finišuje i za pomoci lidí bez domova s opravami nově zakoupené budovy v Hodoníně, jež bude sloužit právě lidem, kteří z různých důvodů o domov přišli. Aby se tito obyvatelé mohli ještě do Vánoc nastěhovat do nového domova, obrací se charita na dárce s prosbou o pomoc.
Jičín – Ve vzdělávacím centru Sedmička se dnes od 17 hodin můžete dozvědět, jak prožít zdravě Vánoce. Přednášet zde bude Roman Uhrin.
Bystré, Hovězí - Jedlík rekordman Jaroslav Němec z Bystrého opět bodoval. Jeho letošní sezona totiž ještě neskončila. Tentokrát zazářil na jarmarku v Hovězím u Vsetína, kde vyhrál soutěž v pojídání jitrnic.
Bystré u Poličky, Hovězí – Objíždí soutěže po celé republice a nezřídka vítězí. Není to ovšem tím, že by byl nejrychlejší či nejsilnější. Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky na Vysočině je jedlík. Maxijedlík. Spořádá všechno a většinou rychleji než ostatní.
Třebíč - Nejen s knížkami se v těchto dnech vydávají lidé do knihovny v Třebíči. Stalo se již tradicí, že v adventním čase tam míří také milovníci zvířat a všichni, kteří chtějí pomoci třebíčskému útulku.
Hovězí – Hlavní silnici procházející obcí Hovězí lemovaly v sobotu od časného rána dlouhé kolony odstavených vozů.
Jeseník – V Jeseníku bude fungovat takzvaná potravinová banka. Jedná se o systém sběru potravin a jejich distribuce lidem, kteří nemají peníze ani na jídlo.
Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.
Jeseník – V Jeseníku bude fungovat takzvaná potravinová banka. Jedná se o systém sběru potravin a jejich distribuce lidem, kteří nemají peníze ani na jídlo.
Pelhřimov – Oplátkou za představení české kuchyně v partnerském Sankt Valentinu přijíždí na víkend do Pelhřimova tři rakouští šéfkuchaři.
Březová nad Svitavou – Dětem ve školní jídelně už zase chutná. Provozovatelem je od září základní škola. S novým kuchařem se vrátila také chutná jídla.
Ústí nad Labem - Takový recept jsme ve Sport Pubu Zlatopramen ještě nevařili. Musím uznat, že je dobrý a jídlo oblíbené mezi hosty. Přidáme si ho do naší kuchařky oblíbených jídel mezi hosty a budeme ho vařit častěji.
Strakonice - Pobočka Šmidingerovy knihovny Strakonice v Husově ulici připravila, stejně jako loni, sbírku na pomoc nalezeným a nemocným psům a kočkám. Letošní rok poputuje materiální pomoc do azylu Sirius v Záhoří u Písku.
Řím – Osm desítek věhlasných italských kuchařů a pekařů vytváří manifest, ve kterém stanoví zásady přípravy dokonalé pizzy. Sjeli se do severoitalského města Vighizzolo d'Este, aby tam do posledního detailu definovali, jak má skutečně vypadat italský národní pokrm. Aby se v globalizujícím se světě nadobro „neztratil".
Lhota pod Libčany – V málotřídní škole ve Lhotě pod Libčany se uskutečnil Chlebíčkový trh. Své kulinářské umění mohli předvést všichni, kdo měli zájem – maminky žáků základní školy, tak občané vesnice. Na trhu se sešlo téměř třicet fantastických a velmi chutných druhů chlebíčků.
Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.
Hodonín – Když začala před časem Miroslava Skácelová jezdit pomáhat do útulku pro opuštěná zvířata ve Skalici, napadlo ji pro tato zvířata uspořádat sbírku. Útulek totiž žije především z darů lidí. Proto se letos v lednu pustila do charitativní akce, kterou uspořádala v Hodoníně na parkovišti u místního soudu. Propagovala ji především na Facebooku.
Region - Už to nejsou jen knedlíky s UHO (v minulosti všeobecné vžitá zkratka pro univerzální hnědou omáčku ze školních jídelen – pozn. aut.), bramborová kaše bez chuti nebo znojemská pečeně s rýží. Ty doby jsou snad definitivně pryč.
Děčín - Poslední zářijová sobota bude v děčínské zoo patřit oslavám. Slavit se bude nejen Mezinárodní den zvířat a křtiny dvou mláďat lamy vikuně, ale také 30. narozeniny medvědů grizzly Sigfrieda a Helgy.
Dobrý den, po přečtení několika negativních článků o úrovni dětských táborů, vzhledem ke stravě, ubytování nebo připraveného programu, bych Vám ráda okrajově přiblížila, jak probíhá tábor pořádaný Českou hasičskou jednotou Hlinsko.
Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.
Přinášíme vám nejlepší recepty z letošního festivalu Děti v restauraci, který nabídne vždy tři varianty dětských pokrmů za jednotnou cenu 90 korun. Potrvá do 16. září.
Brno, Hodonín – Soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje má vítěze z Hodonína. V kategorii Masné výrobky tepelně opracované vyhrálo zavařené uzené maso z hodonínského MASPRO.
Mladá Boleslav - Nový školní rok se rozjel naplno. Do škol na Mladoboleslavsku zamířilo přes osm tisíc žáků a studentů.
Boršov nad Vltavou – Levý břeh řeky Vltavy obsadily v sobotu odpoledne na kraji Boršova velkoplošné stany a pódium.
Třebíč - Už první školní den budou kuchařky Hotelové školy v Třebíči připravovat oběd pro studenty v nové moderně zařízené kuchyni.
České Budějovice - V Českých Budějovicích se otevřela nová restaurace. Nachází se na Husově třídě, v bývalé Slovanské lípě
Boršov nad Vltavou - Největší výrobce těstovin v Česku společnost Europasta SE v prvním pololetí zprovoznila novou linku na výrobu špaget za více než 100 milionů korun. S výkonem 4,3 tuny za hodinu je největším výrobním zařízením svého druhu ve střední Evropě, řekl ředitel společnosti Pavel Hrdina.
Staré Město /SERIÁL/ – „Vy jste ale zhubl!" vítá mě s úsměvem na tváři tvůrce myšlenky Velkomoravského půlmaratonu a jeho hlavní organizátor Robert Hájek, když se scházíme na smluvené schůzce v kavárně. „Ano, sedm kilo," opáčím.
Praha - Je to pečivo čerstvé? Teď už se lidé v obchodech nemusejí ptát, protože rozmrazené výrobky musejí být jasně označené. Budou se ale asi muset ptát, jaká je náplň třeba v koblize. Stejná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje obchodníkům označovat čerstvost pečiva, totiž některá pravidla uvolňuje.
Boršov nad Vltavou - Prodej těstovin firmě stoupl o 14 procent na 62 377 tun.
Jablonec n. N. - Před jabloneckým hotelem přímo v centru Jablonce bylo v úterý po osmé hodině večer živo. Šest českých volejbalistek, které jsou tu se svým týmem při soustředění ubytovány, odvezli záchranáři sanitkami na liberecké infekční oddělení a jabloneckou internu.
Jihlava - Osm potravinářských výrobků z Kraje Vysočina s výjimečnou kvalitou a špičkovými chuťovými vlastnostmi se může chlubit prestižní značkou Regionální potravina Kraje Vysočina 2012.
Zlín - Na privátě nás bydlelo jednu dobu sedm čtyři holky a tři kluci. Každý večer jsme se sešli v nejmenší místnosti v domě, v kuchyni. Probrali jsme, co den dal.
Jičínsko - Opět přinášíme oblíbenou soutěž Hospůdka roku. Postupně představíme soutěžící hospůdky.
Jičínsko - Opět přinášíme oblíbenou soutěž Hospůdka roku. Postupně představíme soutěžící hospůdky.
Polička – „Přišli jsme si s malou trochu užít, podívat se na divadlo a poslechnout muziku," svěřila se Soňa Večeřová ze Stříteže. Nejen ona se svou dcerkou, ale také další stovky návštěvníků se o víkendu pobavili na poličském Colour Meetingu.
Orlickoústecko /HOSPŮDKA ROKU/ - Představujeme hospůdky soutěžící o titul Hospůdka roku.