Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Základem správného hubnutí jsou zdravé potraviny

Vánoce dají každoročně lidskému organismu pěkně zabrat. Již dopředu všichni vědí, co je čeká, ale odolat bramborovému salátu a cukroví od maminky konzumovanému nejlépe v teple domova u pohádek jde opravdu jen stěží. Následuje tedy novoroční předsevzetí – začít držet dietu a zhubnout alespoň pár kilo. Je ovšem velice důležité si uvědomit, že základem správného hubnutí jsou především zdravé potraviny. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu a garant produktů řady Víte, co jíte, radí, které to jsou a jak s nimi správně zacházet.

Autentica: Itálie v srdci Liberce

Liberec - Voňavé těstoviny, pizza rozplývající se na jazyku, šťavnatá ryba, hustá zeleninová Minestrone… Jen vzpomínka na vyjmenovaná jídla postačí k tomu, aby se snad každý, kdo má jen trochu rád italskou kuchyni, vracel do nově otevřené liberecké restaurace Autentica trattotia. Ta otevřela na místě původního Ambiente a zájmem jejího provozovatele je vytvořit v centru Liberce rodinnou hospůdku ve stylu skutečné Itálie.

Krása z ovocných křížal tvořená

Huštěnovice – Na sušených plátcích jablíček – křížalách – si pochutnávali už naši dávní předkové. Jako pamlsek slouží křížaly lidem dodnes, protože si ponechávají vysoký obsah vitaminů a minerálů.

Pejskové si letos 'vyštěkali' stovky kilogramů krmiva

Dolní Třešňovec – Štědré Vánoce připravili opuštěným pejskům z útulku Canis centrum ti, kdo jim před Štědrým dnem nadělili obrovskou hromadu dárků. Šest set šedesát kilogramů granulí, desítky konzerv, více než osmdesát kilogramů těstovin a rýže, pamlsky, vodítka, obojky i další potřeby, tím i mnohým dalším čtvernožce obdarovali účastníci každoročního Štěkání na Ježíška, které v sobotu vyvrcholilo dnem otevřených dveří.

Děčín: Přineste do zoo mňamku!

Děčín – Namalujte vánoční přání pro zvířátka nebo jim přineste nějakou mňamku. Tak právě k tomu nyní vyzývá děčínská zoologická zahrada.

Pomozte najít majitele pejsků nalezených v České Třebové

D. Třešńovec - Lanškrounský útulek Caniscentrum, který sídlí v areálu Střední zemědělské a veterinární školy v Dolním Třešňovci, prosí veřejnost o pomoc při hledání majitelů těchto pejsků. Odchyceni byli Městskou policií v České Třebové. Pracovníci útulku informace uvítají na telefonním čísle 724813222. Více informací o útulku i jeho nabídku pejsků najdete na www.caniscentrum.com.

RECEPT DENÍKU: K masu by se hodily těstoviny i rýže

Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.

Charita prosí dárce, aby pomohli vybavit ubytovnu pro lidi bez domova

Hodonín – Oblastní charita Hodonín v těchto dnech finišuje i za pomoci lidí bez domova s opravami nově zakoupené budovy v Hodoníně, jež bude sloužit právě lidem, kteří z různých důvodů o domov přišli. Aby se tito obyvatelé mohli ještě do Vánoc nastěhovat do nového domova, obrací se charita na dárce s prosbou o pomoc.

Jitrnice v jedlíkovi zmizely za deset minut

Bystré, Hovězí - Jedlík rekordman Jaroslav Němec z Bystrého opět bodoval. Jeho letošní sezona totiž ještě neskončila. Tentokrát zazářil na jarmarku v Hovězím u Vsetína, kde vyhrál soutěž v pojídání jitrnic.

Jedlík Jaroslav Neměc: Živé brouky bych do úst nevzal

Bystré u Poličky, Hovězí – Objíždí soutěže po celé republice a nezřídka vítězí. Není to ovšem tím, že by byl nejrychlejší či nejsilnější. Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky na Vysočině je jedlík. Maxijedlík. Spořádá všechno a většinou rychleji než ostatní.

V Jeseníku zakládají potravinou banku

Jeseník – V Jeseníku bude fungovat takzvaná potravinová banka. Jedná se o systém sběru potravin a jejich distribuce lidem, kteří nemají peníze ani na jídlo.

RECEPT DENÍKU: Krůtí bylo dost slané

Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.

V Jeseníku zakládají potravinou banku

Jeseník – V Jeseníku bude fungovat takzvaná potravinová banka. Jedná se o systém sběru potravin a jejich distribuce lidem, kteří nemají peníze ani na jídlo.

Rakušané navaří své speciality

Pelhřimov – Oplátkou za představení české kuchyně v partnerském Sankt Valentinu přijíždí na víkend do Pelhřimova tři rakouští šéfkuchaři.

RECEPT DENÍKU: Těstoviny moc chutnaly

Ústí nad Labem - Takový recept jsme ve Sport Pubu Zlatopramen ještě nevařili. Musím uznat, že je dobrý a jídlo oblíbené mezi hosty. Přidáme si ho do naší kuchařky oblíbených jídel mezi hosty a budeme ho vařit častěji.

Vánoční sbírka pro opuštěnce v Záhoří

Strakonice - Pobočka Šmidingerovy knihovny Strakonice v Husově ulici připravila, stejně jako loni, sbírku na pomoc nalezeným a nemocným psům a kočkám. Letošní rok poputuje materiální pomoc do azylu Sirius v Záhoří u Písku.

V Itálii vzniká manifest dokonalé pizzy

Řím – Osm desítek věhlasných italských kuchařů a pekařů vytváří manifest, ve kterém stanoví zásady přípravy dokonalé pizzy. Sjeli se do severoitalského města Vighizzolo d'Este, aby tam do posledního detailu definovali, jak má skutečně vypadat italský národní pokrm. Aby se v globalizujícím se světě nadobro „neztratil".

Chlebíčkový trh ve lhotecké škole je již minulostí

Lhota pod Libčany – V málotřídní škole ve Lhotě pod Libčany se uskutečnil Chlebíčkový trh. Své kulinářské umění mohli předvést všichni, kdo měli zájem – maminky žáků základní školy, tak občané vesnice. Na trhu se sešlo téměř třicet fantastických a velmi chutných druhů chlebíčků.

RECEPT DENÍKU: Hovězí maso se rozplývalo na jazyku

Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.

Do útulku vezla jeden a půl tuny granulí. Ze sbírky

Hodonín – Když začala před časem Miroslava Skácelová jezdit pomáhat do útulku pro opuštěná zvířata ve Skalici, napadlo ji pro tato zvířata uspořádat sbírku. Útulek totiž žije především z darů lidí. Proto se letos v lednu pustila do charitativní akce, kterou uspořádala v Hodoníně na parkovišti u místního soudu. Propagovala ji především na Facebooku.

Pizza nebo kuskus? Obědy ve školních jídelnách se změnily

Region - Už to nejsou jen knedlíky s UHO (v minulosti všeobecné vžitá zkratka pro univerzální hnědou omáčku ze školních jídelen – pozn. aut.), bramborová kaše bez chuti nebo znojemská pečeně s rýží. Ty doby jsou snad definitivně pryč.

Z REDAKČNÍ POŠTY: Není tábor jako tábor

Dobrý den, po přečtení několika negativních článků o úrovni dětských táborů, vzhledem ke stravě, ubytování nebo připraveného programu, bych Vám ráda okrajově přiblížila, jak probíhá tábor pořádaný Českou hasičskou jednotou Hlinsko.

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

MASPRO má nejlepší uzené

Brno, Hodonín – Soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje má vítěze z Hodonína. V kategorii Masné výrobky tepelně opracované vyhrálo zavařené uzené maso z hodonínského MASPRO.

V Europastě vyrábí špagety nová linka

Boršov nad Vltavou  - Největší výrobce těstovin v Česku společnost Europasta SE v prvním pololetí zprovoznila novou linku na výrobu špaget za více než 100 milionů korun. S výkonem 4,3 tuny za hodinu je největším výrobním zařízením svého druhu ve střední Evropě, řekl  ředitel společnosti Pavel Hrdina.

Nová vyhláška o pečivu: Místo džemů se smějí používat náhražky!

Praha - Je to pečivo čerstvé? Teď už se lidé v obchodech nemusejí ptát, protože rozmrazené výrobky musejí být jasně označené. Budou se ale asi muset ptát, jaká je náplň třeba v koblize. Stejná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje obchodníkům označovat čerstvost pečiva, totiž některá pravidla uvolňuje.

Volejbalistky skončily v nemocnici

Jablonec n. N. - Před jabloneckým hotelem přímo v centru Jablonce bylo v úterý po osmé hodině večer živo. Šest českých volejbalistek, které jsou tu se svým týmem při soustředění ubytovány, odvezli záchranáři sanitkami na liberecké infekční oddělení a jabloneckou internu.

Prestižní značku dostane osm výrobků

Jihlava - Osm potravinářských výrobků z Kraje Vysočina s výjimečnou kvalitou a špičkovými chuťovými vlastnostmi se může chlubit prestižní značkou Regionální potravina Kraje Vysočina 2012.

Dobrý den, Zlínsko

Zlín - Na privátě nás bydlelo jednu dobu sedm čtyři holky a tři kluci. Každý večer jsme se sešli v nejmenší místnosti v domě, v kuchyni. Probrali jsme, co den dal.

Colour Meeting: pestrá zábava, hudba, kuchyně

Polička – „Přišli jsme si s malou trochu užít, podívat se na divadlo a poslechnout muziku," svěřila se Soňa Večeřová ze Stříteže. Nejen ona se svou dcerkou, ale také další stovky návštěvníků se o víkendu pobavili na poličském Colour Meetingu.