Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Ilustrační foto.

Senioři: Pět tisíc vítáme, ale peníze potřebují i další lidé

Senioři v Karlovarském kraji mimořádné vládní přilepšení v podobě pěti tisíc k důchodu přivítali. Někteří ale míní, že jsou potřebnější skupiny lidí, kteří by si pomoc zasloužili. Částku využijí například k nákupu vánočních dárků, na opravu auta, nákup zimních věcí nebo si ji dají do úspor.

Ilustrační foto.

Penzisté se dočkají slíbených pěti tisíc

Minulý týden nabyl platnosti zákon o mimořádném příspěvku pro seniory ve výši pěti tisíc korun. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) má tyto peníze k dobru rozeslat do úterý 8. prosince. V Jihočeském kraji pobírá podle Českého statistického úřadu nějaký druh důchodu více než 180 tisíc osob. 

Ilustrační foto

Pět tisíc pro seniory: za co je utratíte? Zeptali jsme se na Šumpersku

/ANKETA/ Pětitisícové rouškovné se v posledních měsících stalo živě diskutovaným tématem. Ministryně financí Alena Schillerová 24. listopadu vzkázala, že peníze na výplatu jednorázového příspěvku pro důchodce jsou už na cestě. Šumpersko a Jesenicko přitom patří k oblastem, kde příspěvek senioři pocítí nejvíce.

Ilustrační fotografie.

Pět tisíc pro seniory: za co je utratíte? Zeptali jsme se na Zlínsku

/ANKETA/ Tzv. rouškovné by mělo během prosince přilepšit seniorům k jejich důchodům. Jednorázově dostanou od vlády pět tisíc korun jako kompenzaci za mimořádné výdaje během pandemie koronaviru. Co říkáte na příspěvek, za co ho utratíte? Zeptali jsme se seniorů na Zlínsku.

Ilustrační foto

ANKETA DENÍKU: Příspěvek 5 tisíc? Před Vánoci potěší, míní důchodci z Karvinska

Obyvatelé obecně všech domovů pro seniory v celé republice nezažívají veselé časy. Kvůli koronavirové nákaze a opatřením jsou zavření ve svých pokojích či miniaturních bytech, své děti a příbuzné někteří z nich „naživo“ neviděli několik týdnů i měsíců. Zpráva o tom, že jim vláda chce k letošním Vánocům přilepšit „dárkem“ v podobě pěti tisíci korun k důchodu většinu z nich potěšila. 

Ilustrační foto

Senioři okresu Bruntál pět tisíc od státu vítají, ale mají i obavy o státní kasu

/ANKETA DENÍKU/ Senioři v Česku obdrží příspěvek ve výši pěti tisíc korun. Téma vzbudilo ve společnosti velké vášně. Deník se tak ptal důchodců z regionu, jak vidí situaci oni sami. Novinkou v péči o seniory v okrese Bruntál je mimo jiné také nový komunitní dům v Krnově-Kostelci, kam se minulý týden nastěhovali první nájemníci. 

Ilustrační foto

Příspěvek 5 tisíc? Senioři z Novojičínska ho utratí pro vnuky, jiní to kritizují

/ANKETA DENÍKU/ Senioři v Česku obdrží příspěvek ve výši pěti tisíc korun. Téma vzbudilo ve společnosti velké vášně. Deník se tak ptal důchodců z Novojíčínska, jak vidí situaci oni sami. Senioři jsou zároveň skupinou, která je nejvíce ohrožena koronavirem, zároveň ale trpí také velkou izolací kvůli nutným karatnténám. Jak situaci řeší například v Domově Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm?

Ilustrační foto

Příspěvky 5000 korun míří k důchodcům. Dorazí nejpozději v půlce prosince

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) začala dnes s odesíláním příspěvku 5000 korun k důchodu. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobírá 2,88 milionu lidí. Víc než dvě třetiny z nich dostanou pětitisícový bonus na účet. Na všech kontech by měl být zhruba do konce příštího týdne. Zbytek lidí ho pak obdrží poštovní poukázku, a to nejpozději do 15. prosince. ČTK to sdělilo ministerstvo práce.  

Ilustrační foto.

Sousedé zrušili pendlerům povinné testy

Pasov - Bavorský správní soud pozastavil ke stížnosti dvou rakouských žáků, kteří navštěvují gymnázium v Laufenu v okrese Berchtesgaden za hranicí Solnohradska, povinnost každotýdenního testování pendlerů na covid, píše PNP.

Reakce našich čtenářů: Důchodci si 5000 příplatku zaslouží!

V komentáři „Tahle země je už jen pro nás starý“, který vyšel v tištěném Deníku v sobotu 21. listopadu a zde na webu v neděli 22. listopadu, otevírá Luboš Palata závažný problém. Průměrný věk se zvyšuje, starší podle autora vnucují své pravidla mladším. Měli by spíš myslet na jejich prospěch a na budoucnost. V závěru píše trochu provokativně o tom, že v budoucnosti by mohl být vznesen návrh na omezení volebního práva věkem šedesáti pěti let a zpochybňuje vánoční příspěvek 5000 korun pro důchodce. Článek vyvolal lavinu reakcí. Výběr z nich zde přinášíme.

Senioři s rouškami - ilustrační foto.

Příspěvek pro důchodce prošel Senátem. Chybí už jen podpis prezidenta

Jednorázový příspěvek všem důchodcům ve výši 5000 korun míří k podpisu na Hrad. Senát umožnil přijetí návrhu, aniž se jím hlouběji zabýval. Kabinet počítá s vyplacením částky ještě letos, rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun. Příspěvek 5000 korun, takzvané rouškovné, mají dostat podle předlohy starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí.

Ilustrační foto

Příspěvek pro důchodce 5000 korun: situace není tak jednoduchá

Příspěvek 5000 korun mají v prosinci dostat podle vládní předlohy starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Protože vláda přišla s návrhem před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí. Senátní výbor ovšem nedal doporučení k příspěvku a rozhodnuto tak prozatím není.

Ilustrační foto

Jihomoravské autoškoly v problémech: instruktoři žijí z důchodu či "vedlejšáku"

Vlastimil Prokeš si přivydělává v důchodu jako učitel v brněnské autoškole Pelikán. Práci má rád, baví ho pracovat s mladými lidmi a předávat jim své rady a zkušenosti. Vládní opatření kvůli covidu ale autoškoly uzavřela. Jako externí spolupracovník tak o svůj dodatečný příjem přišel. „Naštěstí se v téhle chvíli mohu spolehnout na důchod,“ hodnotí svou situaci.  

Fotbal už mě bolí celý týden, říká třiapadesátiletý gólman Ivan Císař.

Patnáctého si dojdi pro důchod, slyšel Císař

Ve třiapadesáti letech stále chytá druhou nejvyšší krajskou soutěž. Ivan Císař hájí barvy Nového Rychnova v 1. A třídě. „Chytám, ale fotbal už mě bolí. Ze zápasů se vzpamatovávám celý týden. Zase jsem takový, že hodně jezdím na kole, takže únavu vyjezdím,“ ubezpečil.

Bývalý český fotbalista Lubomír Knapp, 6. října 2020 v Klokočově.

OSOBNOSTI REGIONU! Byl jsem průšvihář, mám rád klid, říká legenda Baníku Knapp

/FOTOGALERIE, OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Fotbal byl dlouho nedílnou součástí jeho života. Během své bohaté kariéry zvedal ze sedaček tisíce lidí, zaplněné Bazaly i fanoušci u televizních obrazovek hltali jeho kousky a góly. Možná i proto Lubomír Knapp starší, trojnásobný ligový mistr s Baníkem Ostrava (1976, 1980, 1981), se po odchodu do penze uchýlil do malé vesnice Klokočov u Vítkova, kde koupil domek.

Taťána Gregor Brzobohatá, rozená Kuchařová  a ředitelka nadace Michaela Stachová

Předávání a přijímání zkušeností, životní moudrosti, to je to, co nám dnes chybí

ROZHOVOR/ Taťána Gregor Brzobohatá, rozená Kuchařová, miss České republiky 2006, Miss World 2006. Všechno to začalo už během jejího dětství, kdy byla od malička obklopená prarodiči, praprarodiči, s nimiž měla úžasné vztahy a dodneška na ně vzpomíná. Pomohli jí v jejích začátcích, a když se stala v roce 2006 Miss World otevřely se jí možnosti, jak začít pomáhat právě starším lidem. A tak před 12 lety vznikla Nadace Krása pomoci. Nadace, která pomáhá lidem žít důstojně svůj život i ve vyšším věku.  

Ilustrační snímek

Přibývá důchodců, kterým se vyplácí penze do zahraničí, vyplývá ze statistik

Přibývá důchodců a důchodkyň, jimž se z Česka vyplácí penze do zahraničí. Za posledních deset let počet vzrostl zhruba o dvě třetiny. Loni Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) posílala peníze do ciziny zhruba 98 300 penzistům a penzistkám, v roce 2010 jich bylo asi 59 600. Nejvíc důchodů putovalo na Slovensko, a to přes 35 300. Vyplývá to ze statistik ČSSZ.

Ilustrační foto.

Seniorům pomáhá zajistit klidné stáří také úřad

Ne obec Střezimíř, ale město Votice je díky veřejnoprávní smlouvě uzavřené mezi oběma sídly oprávněno zajišťovat agendu ustanovení zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění pro obec Střezimíř. Vysvětlení krkolomně znějícího sdělení, které se praktikuje v celé České republice, je prosté. Pro zjednodušení ho do modelového příkladu vložila Soňa Janoušová, vedoucí Odboru sociálních věcí Městského úřadu Votice.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Průměrný starobní důchod by měl vzrůst o 839 korun

Vláda schválila návrh valorizace důchodů na příští rok. U průměrného starobního důchodu by podle něj přidání mělo činit 839 korun měsíčně, informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na twitteru. Navýšení důchodů podle stanovených pravidel nařizuje vládě zákon. Podle předpisu by všichni lidé s nějakou penzí měli od ledna dostat 60 korun navíc a k tomu by se jim měla o 7,1 procenta zvednout zásluhová část penze. U lidí, kteří nyní pobírají méně než 14 449 korun, bude přidávaná částka nižší.

Domov seniorů. Ilustrační snímek

Mimořádný příspěvek pro důchodce? S plánem vlády nesouhlasí dvě pětiny Čechů

S plánem vlády vyplatit důchodcům na konci letošního roku mimořádný příspěvek 5000 korun souhlasí 57 procent lidí. Proti jsou dvě pětiny Čechů. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Radiožurnál provedla minulý týden agentura Median mezi tisícovkou občanů. Podle jeho výsledků, o kterých informoval web iRozhlasu.cz, s příspěvkem častěji souhlasí lidé starší 45 let a voliči KSČM a ANO.  

Majitel zlonických chmelnic Karel Bradschetl

Starcům na chmelu odzvonilo, poslední odešel do chmelového důchodu

/FOTOGALERIE/ Ačkoli doby filmových Starců na chmelu jsou již dávno pryč a nájezdy studentů do chmelnic minulostí, jedním z matadorů, který udržuje tuto tradici při životě a motivuje mladé lidi k práci v zemědělství, je zástupce ředitele Gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném, Vladimír Kulich (56). I když o sobě tvrdí, že je starcem a odchází do chmelového důchodu, strávil se studenty v zemědělství dobrovolně více než čtvrt století a je tak rekordmanem v počtu sezón odpracovaných na chmelnicích v okolí Zlonic a Šlapanic.

Majitel zlonických chmelnic Karel Bradschetl

Starcům na chmelu odzvonilo, poslední odešel do chmelového důchodu

/FOTOGALERIE/ Ačkoli doby filmových Starců na chmelu jsou již dávno pryč a nájezdy studentů do chmelnic minulostí, jedním z matadorů, který udržuje tuto tradici při životě a motivuje mladé lidi k práci v zemědělství, je zástupce ředitele Gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném, Vladimír Kulich (56). I když o sobě tvrdí, že je starcem a odchází do chmelového důchodu, strávil se studenty v zemědělství dobrovolně více než čtvrt století a je tak rekordmanem v počtu sezón odpracovaných na chmelnicích v okolí Zlonic a Šlapanic.

Jan Hamáček a Andrej Babiš

Vláda schválila mimořádný příspěvek 5000 korun pro důchodce

Starobní důchodci i lidé s invalidní či pozůstalostní penzí mají v prosinci dostat příspěvek 5000 korun. Návrh zákona schválila vláda. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Aby norma začala platit, musí ji projednat Parlament a podepsat prezident. Příspěvek by mohlo dostat 2,89 milionu lidí. Rozpočet to má letos stát zhruba 14,5 miliardy korun.

„Rouškovné“ seniorům?

Jana Maláčová slibuje důchodcům před Vánoci šest tisíc korun navíc. Andrej Babiš to podporuje. Je to upřímná snaha pomoci seniorům, nebo úplatek důležité skupině voličů, který ale neberou Maláčová a Babiš ze svého, nýbrž z toho, co zaplatí lidé na daních?

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová

Nezodpovědnost a populismus. Opozice kritizuje návrh na příspěvek důchodcům

Za nezodpovědný a populistický označují zástupci sněmovní opozice plán vlády na jednorázový příspěvek až 6000 korun pro důchodce. Koaliční strany se podle nich nezabývají otázkou, kde na příspěvek vezmou peníze. Vhodnější než plošně přidat všem je podle některých z nich vylepšit nejnižší důchody. Vyplývá to z vyjádření opozičních politiků na sociálních sítích a v médiích.

Superhrubá mzda je férová

Říkejme jí třeba paní Marie. Bydlí v Chrudimi a pracuje v místním konzumu. Denně vstává před šestou, v půl sedmé již je za kasou a odchází někdy před pátou. Na účtě jí každý měsíc přistane zhruba 22 tisíc. Stěžuje si, že bere málo. Vadí jí, když někdo tvrdí, že průměrná mzda je přes třicet tisíc. Za bydlení dá více než sedm tisíc a na běžné živobytí jí zbyde pár korun. Každý měsíc přemýšlí, že si bude muset půjčit. Když se jí rozbije pračka, bude nucena si ji koupit na splátky. Když ji úvěrová společnost odmítne, skončí v rukách lichváře. Prát přeci jen musí.

Vyhrabali stříbrné mince.

Sousedé s detektory našli poklad

Linec – Že na louce v Unterweißenbachu najdou svými sondami takový poklad, s tím Klemens Berger, Hannes Haneder, Christian Hennerbichler a Matthias Kaltenberger nepočítali, píší OÖN.