Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Policie v USA vyšetřuje kriminální čin

Koupili si starý mrazák. Když ho vyklízeli, vypadla na ně lidská hlava

Američtí kriminalisté řeší nezávisle na sobě dva případy související s lidskými ostatky. Od podezřelého nálezu ve starém mrazáku k možné vraždě rychle dospělo vyšetřování policistů ve městě Grand Junction v americkém Coloradu. Zároveň jejich kolegové v Kansasu posílají k soudu manžele, kteří léta ukrývali tělo příbuzného, aby mu dál chodil důchod.

Český premiér Petr Fiala.

Soud o penze: Dobrý hospodář musí počítat se všemi variantami, řekl Petr Fiala

Letošní první online premiérská debata Deníku se věnovala především korespondenční volbě, kterou právě projednává sněmovna. Na koho je zvažovaná změna zaměřena? „Týká se jak krajanů, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí, tak těch občanů České republiky, kteří jsou na delším pobytu v jiné zemi. Typickým příkladem jsou vědci, univerzitní učitelé a samozřejmě studenti na Erasmu. V navrhovaném pojetí by nezahrnovala lidi na krátkodobé dovolené,“ uvedl Petr Fiala.

Nad druhým pilířem penzí, který byl spuštěn v roce 2013 a o tři roky později zrušen, se úderem poslední minuty loňského roku „zavřela voda“. Uspořené peníze z něj mohli zpátky dostat jen ti střadatelé, kteří si o vrácení vložených peněz zažádali.

Peníze ze zrušeného druhého penzijního pilíře propadly státu. Lidé je nevybrali

Nad někdejším druhým pilířem penzí, který byl spuštěn v roce 2013 a o tři roky později zrušen, se úderem poslední minuty loňského roku „zavřela voda“. Uspořené peníze z něj mohli zpátky dostat jen ti střadatelé, kteří si o vrácení vložených peněz do té chvíle zažádali. Zapomnětlivci o ně ale definitivně přišli a jejich peníze na důchod propadly státu.

Členové vlády během jednání o daňovém balíčku v Poslanecké sněmovně, 7. 9. 2023

Ústavní soud jednal o valorizaci penzí. Rozhodnutí odročil na neurčito

Ústavní soud (ÚS) ve středu ukončil dokazování a vyslechl závěrečné návrhy v řízení o loňské zkrácené valorizaci penzí. Vyhlášení nálezu odročil předseda soudu Josef Baxa na neurčito. Ústní jednání pléna, první po necelých pěti letech, sledoval zaplněný sněmovní sál. V dalších týdnech se soud bude problematikou dál zabývat neveřejně. Baxa účastníkům řízení poděkoval za to, že jednání bylo důstojné.

Ekonom Vladimír Pikora

Do předčasného důchodu by měl jít jen ten, kdo si na to našetří, tvrdí ekonom

Drobná zlepšení a zmatečná komunikace. Takto hodnotí kroky vlády ohledně změn systému důchodů v rozhovoru pro Deník hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora. „Z mého pohledu je to jenom velký chaos. Běžný občan si toho odnese, že odcházíme později do důchodu. To je pro něj nejzásadnější zpráva, která je špatná. Já si myslím, že vláda od začátku celou důchodovou reformu velmi špatně komunikuje, že nejde po tom, co je důležité,“ říká Pikora. Dodává, že budoucí penzisté nemohou být ani jisti, zda příští vláda navržený systém opět nezruší.

Od začátku letošního roku se mění způsob valorizace důchodů. To však není jediná změna. Čechy čeká hned několik novinek ohledně penzí. Jaké to jsou? Deník připravil podrobný přehled

Důchody od ledna 2024: O kolik se zvýší penze, změny u spoření, co důchodový věk

Vláda v uplynulém období přišla s řadou úprav důchodového systému, aby brzy neskončil v dlouhodobém schodku. Změny jsou schvalovány postupně, některé z nich začaly platit již loni, kupříkladu možnost žádat si o důchod přes internet. Od začátku letošního roku se mění způsob valorizace důchodů. Ještě více se také zpřísní pravidla pro odchod do předčasného důchodu. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější aktuální otázky spojené s tématem penzí.

Občanský průkaz. Ilustrační snímek

Digitalizace v roce 2024: Jak je to s řidičáky, proč se pro občanku musí osobně

Ačkoliv se Česko podle statistik pohybuje v pokročilosti digitalizace až ve druhé polovině států Evropské unie a v oblasti digitálních veřejných služeb je až třiadvacáté ze sedmadvaceti, změny v této oblasti už zde lidé pociťují. V mnoha případech jim šetří čas. Už totiž není nutné každou žádost řešit nutně osobně na úřadech. Řada záležitostí se dá vyřešit z pohodlí domova u svého počítače. 

Hladovka před Úřadem vlády.

Disidenti opět v konfliktu s režimem. Měli stan před sídlem vlády

/VIDEO, FOTO/ Úřední dohru má nyní s odstupem protest dvojice bývalých disidentů a signatářů Charty 77 před Úřadem vlády ČR. Městská část Praha 1 řeší neoprávněný zábor veřejného prostranství. Aktérům však pouze sděluje, že nepostupovali správně – a nebylo by v pořádku, kdyby své počínání opakovali. Dostali nejmírnější možnou sankci v podobě takzvaného napomenutí. Žádná pokuta vyměřena nebyla, řekla Deníku mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

Demonstrace na Malostranském náměstí.

Přišel jsem i za ty, kteří už nemohou, říká protivládní demonstrant Josef

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Demisi, Fuj, Hanba – ale také třeba Výborně nebo To-je-pravda. Takovéto skandování se v pondělí odpoledne neslo Malostranským náměstím v centru Prahy. Tisíce účastníků sice hlasité, ale poklidné protivládní demonstrace organizované odborovými svazy reagovaly na to, co právě pronesli řečníci na pódiu. Odboroví šéfové zdůrazňovali, že je třeba zlepšovat, nebo alespoň nezhoršovat, vše možné. Zdravotnictví, školství, mzdy, ceny energií i ceny zboží, podporu domácího průmyslu, sociální zajištění, důchody…

Hladovka před Úřadem vlády

Hladovka disidentů skončila. Fialova vláda jim předala usnesení k Chartě 77

Disidenti Jiří Gruntorád a John Bok v neděli ukončili hladovku, kterou více než týden drželi před Úřadem vlády kvůli nízkým důchodům odpůrců a odpůrkyň komunistického režimu. Podle Gruntoráda vyšla vláda jejich požadavkům vstříc. Kroky kabinetu hodlá i nadále sledovat a je připravený se případně před Strakovu akademii vrátit.

Od prosince budou senioři, kteří si rozumí s moderními technologiemi, moci podat žádost o důchod pohodlně online ze svého domova

Důchod si lidé vyřídí i z obýváku. Kdy startují online žádosti, jak postupovat

Už žádné daleké cesty na úřad. Od prosince budou senioři, kteří si rozumí s moderními technologiemi, moci podat žádost o důchod pohodlně online ze svého domova. V platnost totiž vstoupí novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, která nově umožní elektronické podání. Půjde tak podávat také žádosti o ostatní druhy důchodů, tedy invalidní i pozůstalostní. Kromě toho v ní úředníci upraví některé výplatní termíny starobních penzí.

Žádost o předčasný důchod. Ilustrační snímek

KVÍZ: Víte, z čeho se skládá důchod, od kdy se počítá a jak se změní valorizace?

Chystáte se do penze, nebo už v ní jste? V České republice se postupně rozbíhá penzijní reforma, která v několika fázích přináší změny jak stávajícím, tak budoucím důchodcům. Penzijní systém je ale pro mnoho lidí poměrně stále poměrně složitý. Kde se peníze berou? Z jakých částí se důchod skládá? Kdy nastane jeho valorizace a kolik peněz tratíte, když se rozhodnete jít do penze dřív? Deník.cz ve spolupráci s odborníky z Ministerstva práce a sociálních věcí připravil unikátní kvíz, který vám stručně a srozumitelně vysvětlí fungování penzí a chystané změny.

Kateřina Perknerová

Hladovka proti Jurečkovi

Jiří Gruntorád a John Bok protestují za správnou věc, ale proti nesprávnému člověku, říká šéf ÚSTR.

Josef Středula

Stávku už nic neodvrátí, uvedl Středula. Zapojí se do ní přes sto tisíc odborářů

Do stávky v pondělí 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí víc než polovina členů odborů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů. Na tiskové konferenci po úterním sněmu ČMKOS v Praze to řekl předseda centrály Josef Středula. ČMKOS zastřešuje na 270 tisíc odborářů z 31 svazů. Podle Středuly stávku teď už nic neodvrátí. Plánují se do ní zapojit i dopravní odbory. Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do poledne, uvedl předák.

Některým disidentům stát automaticky dorovná důchod, ostatním upraví penze novela. Médiím to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Spravedlivé důchody pro disidenty? Části z nich penzi dorovnáme, oznámil Jurečka

Disidentům a disidentkám s nízkým důchodem, kteří dostatečně dlouho platili odvody, sociální správa automaticky dorovná penzi na průměrnou částku. Ministerstvo práce pak připraví také novelu zákona, aby odpůrci a odpůrkyně komunistického režimu bez potřebné doby důchodového pojištění nemuseli o zmírnění podmínek a dopočítání malého důchodu žádat. ČTK a serveru iDNES.cz to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Hladovka před Úřadem vlády

Nízké penze disidentů? Historická křivda, míní ÚSTR. Chce je pomoci narovnat

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je připraven podílet se na narovnání důchodů disidentů a disidentek. Jejich nízké penze označil za historickou křivdu. Uvedl to ve vyjádření, které ČTK zaslala mluvčí instituce Petra Jungwirthová. Neřešení nízkých disidentských penzí kritizuje signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád.

Hladovka před Úřadem vlády.

Někdejší disident drží hladovku. Chce upozornit na důchody odpůrců komunismu

/VIDEO, FOTO/ Hladověním bojovat za vyšší důchody pro signatáře Charty 77, kteří se v době vlády komunistů v někdejší Československé socialistické republice postavili proti tehdejšímu režimu podepsáním dokumentu požadujícího respektování občanských i lidských práv, se rozhodl 71letý Jiří Gruntorád. Někdejší disident a politický vězeň, ředitel knihovny Libri prohibiti, se na státní svátek v pátek 17. listopadu postavil před Úřad vlády ČR, aby tak demonstroval svůj požadavek. Rozhodl se držet hladovku za odstoupení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Důchodci. Ilustrační foto

Důchodová reforma: Co se změní, jak porostou penze, proč zmizí výchovné

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil na tiskové konferenci připravovaná opatření vládní důchodové reformy. Jeho resort nyní návrhy posílá do meziresortního připomínkového řízení a počátkem příštího roku by se jimi měla zabývat vláda. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější otázky týkající se plánovaných důchodových změn.

Žádost o předčasný důchod. Ilustrační foto

Penzijní reforma: Důchodový věk se zvýší dle dožití. Stanoví se minimální penze

Důchodový věk v Česku by se měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši 20 procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy. Opatření má postupně nahradit v nových důchodech výchovné, které by zůstalo jen na třetí a další dítě. Reformní změny penzí představil ve středu na tiskové konferenci ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ilustrační foto

Čeká vás výplata úspor z penzijního spoření? Na výběr je několik možností

Pokud jste si spořili na penzi řadu let a nyní zvažujete, jak si nechat úspory vyplatit co nejvýhodněji, máte na výběr. Zvažte, zda prostředky potřebujete okamžitě, nebo vám bude více vyhovovat vyplácení pravidelné penze. Případně smlouva může běžet i dál. Spoření není totiž časově omezené a ani odchodem do starobního důchodu není nutné smlouvu zrušit. Naopak, lze pokračovat v čerpání výhod, jako jsou státní příspěvky nebo například stanovení určené osoby, kterým se lze vyhnout dědickému řízení. Navíc se prostředky i nadále zhodnocují.

Nová pobočka v přízemí soboteckého městského úřadu.

VIDEO: Boj o poštu Sobotka oficiálně vyhrála. Otevřela se nová pobočka na úřadě

Téměř rok trvající nejistoty ohledně nové pobočky České pošty v Sobotce tento týden oficiálně skončily. V poslední říjnový den se konečně otevřely nově zrekonstruované prostory poštovní pobočky v budově městského úřadu. Kromě lítého boje radnice o plnohodnotnou pobočku tak skončilo také nepohodlí Soboteckých, kteří museli pro balíky a dopisy jezdit až do Jičína.

Tomáš Plekanec

Komarov, Ruppert nebo Tlustý. Plekancovi děkuje za kariéru plejáda osobností

V sobotu ráno překvapila hokejový svět zpráva o konci profesionální hokejové kariéry Tomáše Plekance. Útočník Rytířů Kladno, který v minulosti odehrál přes tisícovku zápasů ve slavné NHL, oznámil svoje rozhodnutí na klubovém webu a krátce poté se o své rozlučce se sportem na nejvyšší úrovni rozepsal i na svém instagramovém profilu. V komentářích pod příspěvkem mu popřála hodně zdraví i štěstí do dalšího života řada osobností zejména ze sportovního života.

Renáta Kadlecová, ředitelka Garančního systému finančního trhu

Pro peníze na poštu? Výplata důchodu na účet je bezpečnější

Zloděj si vyhlídne staršího člověka, mířícího pro důchod na poštu. Počká si na něj, peníze mu ukradne a seniorovi zůstanou oči pro pláč. Podobné zprávy pravidelně vídáme v řadě sdělovacích prostředků. Důležitá je proto obezřetnost. Ale pochopitelně, ještě lepší je tomuto riziku úplně předejít.

Z oslavy ve stylu karnevalu v Riu

Dnešní důchodci vyrostli spíš na Elvisovi než na dechovce, říká odbornice

Senioři jsou pro nás rovnocenní partneři. Říká to Hana Čepová z neziskové organizace Právě teď!, která se s kolegyní Ivetou Luxovou snaží změnit vnímání stáří a stárnutí. „Na seniory je třeba nekoukat skrz prsty jako na nějaký senilní odpad, což se občas ve společnosti děje. Ti současní vyrostli spíš na Elvisovi či Beatles, ne na dechovce, jak si mnozí stereotypně myslí. Snažíme se je podporovat, aby se zajímali o nové věci, vzdělávali se, byli aktivní a i díky tomu vydrželi co nejdéle v dobré mentální a fyzické kondici,“ zdůrazňuje v rozhovoru s Deníkem.

Už to k hranici rovnají...

Od sousedů: Íránec odjistil granát a hodil ho mezi truchlící dav

Stavba mühlviertelské rychlostní silnice S10 od Freistadtu sever k české hranici pokročí 3. listopadu slavnostním "výkopem" tunelu Vierzehn, dlouhým skoro kilometr, uvedl Volksblatt. Za 80 milionů eur jej mají zrealizovat ÖSTU Stettin se sídlem v Leobenu a Habau z Pergu.

Pavel Prázdný při zápase s Horkou nad Moravou

Pavel Prázdný z Příkazů: Postup bychom nepustili, do důchodu se ještě nechystáme

Fotbalistům Sokolu Příkazy se v této sezoně olomouckého okresního přeboru daří. A to i přesto, že podle jejich trenéra měli v poslední době mimo sestavu vinou různých zranění a nemocí až osm hráčů. Svou dominanci soutěži pak potvrdili uplynulou sobotu, kdy v souboji prvního s druhým porazili druhou Horku nad Moravou. „Nálada v kabině je teď prima, jedeme ale stále dál," říká střelec vítězného gólu Pavel Prázdný.

Ilustrační foto

Kdy je výhodnější setrvat v penzijním připojištění a kdy přejít do DPS

Ke konci loňského roku si na důchod v penzijním připojištění (v tzv. transformovaných fondech) spořilo více než 2,75 milionu občanů. Ti vsázejí na garantovanou jistotu nezáporného zhodnocení a jsou důkazem toho, že většina Čechů preferuje konzervativní formu spoření na důchod. Velká část jich však možná jen neví, proč stávající smlouvu převést raději na doplňkové penzijní spoření. Kdo by měl v transformovaném fondu zůstat a kdo přejít?

Milada Steffalová z Lišova.

V penzi se stala televizní hvězdou, důchodce teď umí zabavit i mimo obrazovku

V době, kdy jiní odcházejí do penze, začala být televizní hvězdou. Milada Steffalová z Lišova si ale roky, kdy byla tváří TV Šlágr, neužívala pro slávu. Těšilo ji, že může dělat něco pro své vrstevníky, a nesedět s rukama v klíně. Nudit se v penzi by ani nedovedla. Sama se, bez znalosti angličtiny, vydala na Nový Zéland. A v sedmdesáti začala vést Klub seniorů Lišovska, kde spolu s kolegyněmi vymýšlí zábavu více než 150 lidem.

Ilustrační foto.

Krize s pediatry na Brněnsku. Obce je lákají na byty a vybavené ordinace

Se svými dvěma malými syny navštěvuje Jana Madarászová z Veverské Bítýšky místní dětskou lékařku od jejich narození. Pediatrička ale v říjnu odchází do důchodu a matce dvou dětí nezbyde nic jiného než hledat péči jinde. V okolních městech lékaři nové pacienty nepřijímají, s chlapci tak bude muset dojíždět do Brna. Situace s pediatry na Brněnsku je kritická, Čebín a některé další obce je proto chtějí nalákat na obecní byt nebo vybavenou ordinaci.

Přemysl Hanzelka

Čtenářská poradna: Internetového bankovnictví se bát nemusíte

„Děti mě přesvědčují, že mám používat internetové bankovnictví. Doma internet mám a docela si s ním rozumím, tady se ale jedná o mé peníze a mám obavu, že bankovnictví v počítači nebo v mobilu nebudu rozumět,“ ptá se dvaasedmdesátiletá Jiřina. Na její dotaz odpovídá Přemysl Hanzelka, ředitel ČSOB Poštovní spořitelny. 

Jan Rafaj

Rafaj: Firmy se o lidi perou, masivní odchod do předčasných penzí vše zhoršil

Vzhledem k trvalému obrovskému nedostatku pracovníků, nejen kvalifikovaných, zaměstnavatelé zvyšují mzdy. Kromě toho dávají vysoké příplatky za práci přesčas, protože mají stále mnoho zakázek, jež nestíhají. „Snaží se také přesvědčit seniory, aby neodcházeli do důchodu, ale pracovali co nejdéle,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jan Rafaj.

Ilustrační snímek

Všechny důchody v lednu vzrostou shodně o 360 korun. Schválila to vláda

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se od ledna zvýší všem stejně o 360 korun. O tuto částku vzroste solidární pevná část důchodu. Nařízení o pravidelné valorizaci ve středu schválila vláda. Na tiskové konferenci to večer oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Co se nehýbe, to postupem času zarezne, zatuhne a znovu se pak rozhýbává velmi těžko.

V 50 letech začínají ženy dohánět hříchy. Jak se udržet ve správné kondici?

Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.