Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha

Spor kvůli důchodům: Ostuda vlády, řekla Schillerová. Zazněla i slova o okrádání

Ve Sněmovně se v úterý dopoledne rozhořel spor kvůli vyhlášenému stavu legislativní nouze, v němž chce vláda zrychleně schvalovat sporný návrh na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů. Odmítavé reakce opozičních poslanců vyvolala slova předsedy lidoveckých poslanců Marka Výborného o tom, že bez včasného přijetí penzijní novely hrozí státu značné hospodářské škody.

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Zleva ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a poslanec Tomio Okamura

Debata o mimořádné valorizaci důchodů: Okamura ve Sněmovně mluvil sedm hodin

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura překonal o hodinu svůj rok starý rekord v délce vystoupení ve Sněmovně. Ke spornému vládnímu návrhu na snížení červnového růstu důchodů mluvil sedm hodin. Závěrem ohlásil, že chystá k penzijní novele i další projevy. Sněmovna se kvůli obstrukcím ani po 12 hodinách nepřetržitého jednání ještě nedostala k potvrzování stavu legislativní nouze, v němž chce vláda nižší mimořádnou valorizaci důchodů prosadit.

Enormní zájem desítek tisíc lidí o možnost být dříve v důchodu a ještě za to brát více peněz přetížil Českou správu sociálního zabezpečení a ta nestíhala vyřizovat žádosti včas.

Češi nadužívají předčasné důchody. Stát si na ně posvítí, chystá opatření

Ztratí zaměstnání v předdůchodovém věku, ubývá jim energie, zhoršuje se zdraví, nebo musí pečovat o blízkou osobu. To jsou nejčastější důvody odchodu do předčasného starobního důchodu. Desítky tisíc lidí však sáhly po této variantě na konci roku 2022 prostě jen proto, že díky mimořádným valorizacím budou mít důchod vyšší, než kdyby ještě v roce 2023 pracovaly.

Důchodci na úřadu práce - Ilustrační foto

Nemít předčasný důchod, mnozí by brali jiné dávky, upozorňuje expert

Výrazné omezení předčasných důchodů nemusí vést k výrazné úspoře. Upozorňuje na to vedoucí oddělení Sociálně pojistných systémů ve Výzkumném ústavu práce a sociálních věcí Martin Holub. „Lidé řeší pobíráním předčasného důchodů sociální situace jako nezaměstnanost, dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, péči o nemohoucího příbuzného. V těchto případech by pobírali sociální dávky, což by také mělo vliv na státní rozpočet,“ říká.

Prezident Petr Pavel

Vláda to bude mít s důchody těžké i u Pavla. Jako občan mám pochybnosti, řekl

Zvolený prezident Petr Pavel se k vládnímu návrhu na snížení červnové mimořádné valorizace penzí vyjádří až po inauguraci. Novinářům na pondělní tiskové konferenci řekl, že po jednání se zástupci vlády i opozice o návrhu diskutoval s řadou odborníků. Chystá se sledovat pozorně legislativní proces, nechce do něj zasahovat. Jako občan má pochybnosti o některých aspektech novely, na které upozorňují i odborníci.

Počet let, které Češi tráví v penzi, se stále zvyšuje. Zatímco v roce 2000 tato doba v průměru činila necelých 20 let, nyní je to zhruba o čtyři roky více

Důchody přehledně: Jaké jsou v Česku nejvyšší penze a co změní valorizace

Důchodců v Česku přibývá příliš rychle na to, aby se s tím zdejší penzijní systém dokázal vyrovnat bez zásadních změn. Kvůli rostoucí inflaci se důchody navíc musí častěji valorizovat, jenže si na to půjčujeme. Letos rekordních 80 miliard korun. Je to udržitelné? Můžeme si dál dovolit výchovné pro ženy a co s ním politici zamýšlejí? Deník v rámci seriálu Naše důchody přináší velký přehled otázek a odpovědí, které se důchodové tematiky týkají.

Starobní penze by se měla v průměru zvýšit o 760 korun a průměrný důchod v Česku poprvé překročí hranici 20 tisíc korun. Ilustrační foto

Valorizace důchodů 2023: Spočítejte si na kalkulačce, o kolik se vám zvýší penze

Vláda kvůli rostoucí inflaci v červnu zvýší důchody. Po mimořádné valorizaci by se zásluhová část penzí měla zvýšit o 2,3 procenta a nadto každý důchodce dostane 400 korun. Starobní penze by se tak měla v průměru zvýšit o 760 korun a průměrný důchod vyplácený v Česku poprvé překročí kulatou hranici 20 tisíc korun. Změnu již ministři schválili, nyní by ji ve zrychleném režimu měli potvrdit také poslanci. Deník.cz nyní přináší speciální kalkulačku pro důchodce. Pokud jste v penzi, můžete si díky ní sami zjistit, jak se červnová valorizace dotkne právě vás.

Podle nového návrhu vlády má důchodcům přijít průměrně 760 korun, iIlustrační foto

Snížení valorizace důchodů? S ohledem na volby dobrý vládní tah, říká politolog

Tento týden schválila vláda nižší valorizaci penzí. Podle návrhu má tak důchodcům přijít průměrně 760 korun. Tedy zhruba o tisíc korun méně, než spočítá současný zákon. Vládní kabinet tuto změnu ve valorizacích penzí zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování státu. Podle Deníkem osloveného politologa z Historického ústavu Akademie věd ČR Jana Květiny nebylo načasování této zprávy, o které se ve veřejném prostoru mluví už několik měsíců, vůbec náhodné.

Martin Komárek

Má vláda omezit penze?

Oškubává Fialova vláda nejzranitelnější? Mění pravidla uprostřed hry? Nebo zachraňuje rozpočet a celou zemi?

Důchodci i někteří experti kritizují vládou plánované snížení valorizace důchodů. Ilustrační foto.

Snížení valorizace důchodů? Stát chce nechat důchodce udřít, tvrdí ekonomka

Podle vládního návrhu dojde v červnu k jednorázovému snížení valorizace důchodů. Jejich zásluhová procentní část se kvůli inflaci každému zvedne o 2,3 procenta z jeho výše důchodu a k tomu všem jednotně o dalších 400 korun. Průměrné penze, které se nyní blíží dvaceti tisícům korun měsíčně, tak místo o 1 770 vzrostou jen o 760 korun. Osekání valorizace ostře kritizuje ekonomka Ilona Švihlíková.

Vláda schválila nižší mimořádnou valorizaci penzí v červenci.

Vláda schválila snížení červnové valorizace důchodů. Návrh posoudí poslanci

Vláda dnes schválila návrh novely se snížením červnové mimořádné valorizace důchodů. ČTK o schválení informoval mluvčí kabinetu Václav Smolka. Podle novely by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun. Průměrná starobní penze by se tak zvedla podle podkladů k zákonu o 760 korun místo 1770 korun, o které by rostla podle nynějších pravidel. Kabinet omezení přidání zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování.

Kavárna centra Elpida, které se věnuje podpoře aktivního života seniorů.

Penze v Česku? Pracuji, abych měla na opravy i dovolenou, popisuje důchodkyně

Mám domek u Prahy a všechno se mi v něm bortí. Žiju v něm sama a kdybych brala jen důchod, nemohla bych vůbec nic, natož zařídit nějakou opravu. Pracuji i ve svých letech pořád, protože bych jinak nevyšla, vypráví čtyřiasedmdesátiletá paní Helena. Společně s dalšími penzistkami sedí v kavárně centra Elpida, které se věnuje podpoře aktivního života seniorů.

Pracující čeští důchodci patří k průměru zemí sedmadvacítky. Ilustrační foto

Pracující důchodci přestanou platit pojistné. Jejich mzdy se zvýší

Pracující důchodci. Blíží se jim termín odchodu do penze nebo už by měli být na zaslouženém odpočinku, přesto dál pracují. A Fialova vláda si je v rámci důchodové reformy hodlá hýčkat. Už od poloviny roku by jim na výplatních páskách mohly přibýt řádově stovky až tisíce korun měsíčně.  

Důchodci na úřadu práce - Ilustrační foto

Reforma penzí? Vláda s námi o ničem nejedná, míní odbory. Zvažují protesty

Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ostře kritizuje vládu za to, že s nimi nejedná o reformě penzí. Označuje to za narušení sociálního dialogu. Největší odborová centrála kvůli tomu píše premiérovi Petrovi Fialovi (ODS). Žádá o projednání návrhů na změnu penzijního systému na březnové tripartitě. Novinářům to řekl předák ČMKOS Josef Středula.

Senioři a finance - Ilustrační foto

Penze se od června opět mimořádně zvýší. Průměrný důchod přesáhne 20 tisíc

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od června kvůli inflaci znovu zvýší, rozhodla vláda. Starobní penze vzroste v průměru o 750 korun. Všichni penzisté a penzistky by měli dostat 400 korun a k tomu by se jim měla zvednout procentní část penze o 2,3 procenta. Průměrný důchod tak po valorizaci přesáhne 20 tisíc korun.

Důchodci a důchody - Ilustrační foto

Zvyšování důchodového věku? Těch krátce před penzí by se netýkalo, řekl Fiala

Zvažované další zvyšování důchodového věku by se netýkalo lidí, kteří mají krátce před důchodem. Dotklo by se případně až pracovníků, kteří mají do penze třeba 20 či 30 let. Rozlišily by se také náročné profese, které by mohly odejít na odpočinek dřív. Na tiskové konferenci po své návštěvě ministerstva kultury to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Důchodci na úřadu práce - Ilustrační foto

Jurečka chce snížit valorizace u nadprůměrných důchodů. Pomoci to má těm chudším

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje snížení valorizací u nadprůměrných důchodů. Omezit tak chce "rozevírání nůžek" mezi vyššími a nízkými penzemi. Hledat chce také způsob, jak by se dalo pomoci těm, kteří pobírají velmi nízkou částku. Návrh reformy důchodového systému chce zveřejnit v březnu. Jurečka to řekl v pondělí na tiskové konferenci v Novém Jičíně.

V roce 2023 se očekává jen jedna valorizace důchodů. Ilustrační snímek

Důchody: Loni vzrostly třikrát za sebou, letos má být valorizace již jen jedna

Rekordní drahota, ale také rekordní růst důchodů. Tak by mohli na uplynulý rok vzpomínat senioři. Přestože ceny zboží a služeb prodražily nákupy všem obyvatelům Česka, z pohledu čísel důchodci rozhodně neskončili jako poražení. Naopak. Zatímco reálná mzda o pár stovek korun klesla, starobní důchody díky vládním valorizacím rostly nebývalým tempem. V průměru se už blíží kulaté dvacetitisícové hranici. Další zvýšení penzí navíc přijde v červnu 2023. Podle expertů, které oslovil Deník, ale letní valorizace bude letos poslední. Na další finanční injekci už v tomto roce nedojde.

Důchodci na úřadu práce. Ilustrační snímek

Ceny rostou neúměrně tomu, co nám přidávají, tíží důchodkyni z Prahy

Třiasedmdesátiletá Jitka čeká s kamarádkami sedmdesátnicemi v kavárně pražského seniorského centra Elpida na hodinu angličtiny. Ceny kávy i moučníků tu nastavili pro klienty nízké, aby si tu mohli v klidu posedět a popovídat si. Někdo ještě rychle dodělává pracovní list, který mají mít na hodinu vyplněný. Další se spolu baví, nejčastěji o tom, jak zase zdražily potraviny. Na dotaz, jak se jí nyní žije po několika valorizacích důchodů, odpovídá Jitka rázně. 

Ilustrační snímek

Odchod do penze: Padesátníci získají nárok v 66 letech, navrhuje ministerstvo

Dnešní padesátníci by měli jít do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci mají mít nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně by měli jít do penze v 68 letech. Zjistila to Česká televize z materiálu ministerstva práce a sociálních věcí dohodnutého na koaliční radě minulý týden. Podle mluvčího vlády Václava Smolky ale vládní koalice ještě změnu neschválila, jde jen o jeden z návrhů ekonomů. 

Pět set korun k důchodu za každé vychované dítě dalo naději na vyšší penzi řadě důchodců. Bohužel některé z nich po podání žádosti o příspěvek čekalo zklamání. Hlavně muže.

Důchody: Muži žádající o výchovné mají smůlu. Staraly se spíš ženy, odbývají je

Pět set korun k důchodu za každé vychované dítě dalo naději na vyšší penzi řadě důchodců. Některé z nich však po podání žádosti o příspěvek čekalo zklamání. I když se na výchově dětí podíleli, z úřadu odešli s nepořízenou. Jde hlavně o muže. Takovým příkladem je třeba pan Petr K. z Kolína, který svůj případ popsal Deníku.

Kateřina Musilová

Kateřina Musilová: Firmy lidi před důchodem ignorují, ti ztrácí sebevědomí

Kateřina Musilová je koordinátorkou projektu Zlatá práce v Nadaci Krása pomoci, která se zaměřuje na podporu důstojného stárnutí. Musilová je certifikovanou odbornicí na takzvaný age management, tedy řízení zaměstnanců s ohledem na jejich věk. Pomáhá lidem v předdůchodovém věku uspět na pracovním trhu. Personalisté totiž starší věkovou skupinu spíše ignorují, usilují hlavně o mladé. Jenže jak populace stárne, mladých lidí se nedostává.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Valorizace penzí by se mohla od příštího roku změnit. Jurečka navrhne úpravu

Způsob zvyšování důchodů by se mohl od příštího roku změnit. Upravit by se měla pravidla pro běžnou i mimořádnou valorizaci. ČTK a České televizi to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Návrh nového nastavení by chtěl představit do několika týdnů. Zmínil návrat k dřívějšímu mírnějšímu navyšování. Změny by měly předcházet důchodovou reformu.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou

VIDEO: O spolupráci s prezidentem i Rusech na OH. Fiala byl hostem debaty

Premiér Petr Fiala byl ve čtvrtek hostem již dvacáté debaty Deníku, kterou moderovala Kateřina Perknerová. Odpovídal v ní například na otázky týkají se prezidentských voleb, ruské účasti na olympijských hrách či reformy penzí. Nestihli jste přímý přenos? Na záznam se můžete podívat v článku. 

Tom Brady z Tampy s trofejí pro vítěze.

Konec legendy amerického fotbalu. Brady odchází do sportovního důchodu

Hvězdný quarterback Tom Brady oznámil přesně po roce opět konec kariéry v lize amerického fotbalu NFL. Pětačtyřicetiletý rozehrávač odchází do sportovního důchodu po 23. sezoně a zisku sedmi titulů. Loňský odchod si po 40 dnech rozmyslel a odehrál třetí rok v dresu Tampy Bay Buccaneers, ve všech předchozích letech byl věrný týmu New England Patriots.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.

ANKETA: Má Petr Pavel tlačit vládu do reformy penzí a daní?

Zvolení Petra Pavla příští hlavou státu přivítali předseda vlády a ODS Petr Fiala. Po vyhlášení výsledků za ním v sobotu přijel do Fora Karlín. Tam sdělil, co podle něj vedlo k Pavlovu triumfu: „Mám radost, že v těchto volbách zvítězila slušnost, kompetence, snaha spojovat, říkat lidem pravdu.“

Nově zvolený prezident Petr Pavel.

Reformy penzí a daní jsou nezbytné, říká Pavel. Je nutné je ale lidem vysvětlit

Podle zvoleného prezidenta Petra Pavla jsou reformy penzí a daní pro Česko nezbytné, není možné je dál odkládat a je potřeba je lidem začít vysvětlovat. Řekl to v rozhovoru pro televizi Nova. Přibližování obou reforem zmínil jako součást svého plánu ve funkci. O důchodové reformě se v ČR debatuje léta. Zatím se ji nepodařilo prosadit a nenašla se na ní širší politická shoda. Podle expertů je potřeba změnit i nastavení daní. Vláda reformu penzí chystá.

Valorizace důchodů. Ilustrační foto.

Valorizace důchodů v roce 2023? Vláda může přidat až tisíc korun

Důchodci by si měli v polovině letošního roku přilepšit. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předpokládá, že díky mimořádné valorizaci penzí by důchodci měli dostat přidáno v průměru od 700 do tisíce korun. To ale bude podle ekonomů představovat významnou zátěž státního rozpočtu. Systém valorizací má navíc značné mouchy. Pomáhá především lidem s vyššími důchody.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Ministr Jurečka: O termínu a výši mimořádné valorizace penzí bude jasno v únoru

O kolik a kdy letos mimořádně znovu kvůli inflaci vzrostou penze, bude mít ministerstvo práce jasno v únoru. Navýšení by se mohlo u průměrného starobního důchodu pohybovat od léta podle nynějších očekávání v průměru od 750 do 1000 korun. Záviset bude hlavně na lednovém růstu cen. Novinářům to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na invalidní důchody se výchovné nevztahuje, kritizují nový systém někteří senioři. Ilustrační foto

Lidé pobírající invalidní důchod mají smůlu. Na výchovné si musí počkat

Penzistkám a penzistům, kteří vychovali své děti, od letoška náleží za jejich tehdejší péči o potomstvo k důchodu částka 500 korun za každé vychované dítě. Netýká se to ale všech. Smůlu totiž mají senioři, kteří pobírají invalidní důchod, který jim úřady vyměřily ve větší výši, než v jaké částce by měli nárok na důchod starobní. Aby mohli dostat výchovné, museli by vzít zavděk starobním důchodem nižším, než je dosavadní invalidní.

Řidiči kamionů jsou klasicky zaměstnaní, nedělají nic nelegálního, ale systém, jakým je zaměstnavatel vyplácí, jim v budoucnu stačí jen na velmi malou penzi. Ilustrační foto

Řidič kamionu: Diety mi tvoří půlku platu. Co na stáří nenašetřím, to mít nebudu

Mnozí lidé dřou celý život, ale ve výsledku je čeká velmi nízký důchod. Někteří si za to mohou sami, protože si nechávají vyplácet peníze na ruku, jiní jakožto osoby samostatně výdělečně činné odvádí jen minimální částku na sociálním a zdravotním pojištění. Existují ale také jedinci, kteří jsou klasicky zaměstnaní, nedělají nic nelegálního, ale systém, jakým je zaměstnavatel vyplácí, jim v budoucnu stačí jen na velmi malou penzi. Jde například o dálkové řidiče, kteří vozí zboží do zahraničí.

Danuše Nerudová. Prezidentská kandidátka na Valašsku besedovala s voliči v Horní Lidči. Zaplnila nové kulturní centrum Trezor přírody, zahrála jí cimbálka.

Ústava není trhací kalendář, říká Nerudová. S vytaženými kostlivci počítala

Prezidentská kampaň Danuše Nerudové finišuje. Už den po Novém roce vyrazila na Valašsko. Ve východomoravské vsi Horní Lideč ji přivítala cimbálka. Na mítink se sjeli lidé z celého regionu. V dalším dílu seriálu Kandidáti v podhradí se dočtete, co Nerudovou a její tým v kampani nejvíc prověřilo. Vyjádřila se i ke kauze s doktoráty na Mendelově univerzitě či stejnopohlavním sňatkům. „Nekandidují proti někomu, ale pro lidi. Povedu dál stejnou kampaň i přes útoky a hnůj, kteří někteří kydají," povídá pro Deník.

Starobní důchod se jim od letošního roku zvýší o 500 korun za každé vychované dítě

Připraveno k výplatě. Pětistovku výchovného v lednu dostane přes 1,3 milionu žen

Správy sociálního zabezpečení mají letos už od počátku roku nebývale napilno. Kromě běžné každoroční valorizace důchodů musí od Nového roku řadě důchodců, zejména žen, k penzi připočíst i výchovné. Tedy částku 500 korun za každé vychované dítě. „Od lednové splátky roku 2023 bylo automatizovaně navýšeno více než 1,3 milionu starobních důchodů žen,“ potvrdila Deníku mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová. Celkem se přitom nyní v Česku vyplácí přes 2,3 milionu starobních důchodů.

Bývalí zaměstnanci tišnovské základny Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje.

Dvojnásobné loučení po dvaceti letech. Jihomoravští záchranáři odešli do penze

Dali jsme do téhle práce kus svého života, kus srdce. Myslím, že jsem tu záchranářinu dělala pořádně, že jsem to neflákala, svěřuje se bývalá záchranářka zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Jana Knirschová před odchodem do penze. Po osmadvaceti letech na přelomu roku opustila tišnovskou základnu. Spolu s ní ukončil dvaadvacetiletou záchranářskou praxi také řidič sanitky Karel Kuba.

Za svou osmiletou službu u Policie ČR zavařil Rush díky prvotřídnímu čichu nejednomu zločinci.

Postrach dealerů dostával odměnou piškot a hračky. Rotvajler Rush jde do důchodu

Na sklonku roku se policisté v Královéhradeckém kraji loučí s cennou posilou. Po osmileté službě odchází do zaslouženého důchodu rotvajler Rush, kterého díky jeho mimořádně vyvinutému čichu a disciplíně nazývají "postrachem dealerů". Po bohu své partťačky, psovodky Petry Tomáškové vypiloval praxi a podle mluvčí krajských policistů Lucie Konečně dokázal kriminalisty nasměrovat správným směrem.

Ani v sedmdesáti letech není podle Jiřího Dvořáka pozdě na změnu, která bude znamenat zdravější a šťastnější stáří.

Profesor Jiří Dvořák: Setkání se spolužáky mě vyděsilo. Polovina byla po smrti

Lékař Jiří Dvořák nemá rád slovo důchod či senior. Raději pro tuto etapu života používá název stříbrný věk. Ve Švýcarsku, kam po osmašedesátém roce emigroval coby medik, léčil celý život pacienty s bolavými zády. Už tehdy prosazoval celostní pohled na zdraví, a nyní se již plně věnuje preventivní medicíně. Povídali jsme si s ním o tom, jaký je recept na co nejzdravější život až do jeho samotného konce.

Senior a penze. Ilustrační foto

Statistiky: Češi mají naději dožití vyšší než Slováci, mají také vyšší penze

Život v Česku a na Slovensku se postupně prodlužuje. Češi a Češky mají ale šanci žít déle než jejich slovenští vrstevníci. Čeští muži ve srovnání se slovenskými mají při narození naději dožití bezmála o tři roky delší, české ženy proti Slovenkám pak o více než dva roky. Ve stáří lidé v Česku pobírají z veřejného systému také vyšší penze, mají do něj ale i vyšší odvody. Zatímco průměrný starobní důchod v ČR přesáhl letos v září 18 tisíc korun, na Slovensku se blížil v přepočtu 13 tisícům korun. Vyplývá to z údajů statistických úřadů a sociálních správ obou zemí.

Milan Krčmář

Když prezident cituje třebíčského barda

Prezident Miloš Zeman v úterý naposledy přednesl své vánoční poselství. Ve své funkci končí a nyní chce odejít do důchodu. Rozloučil se verši „A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček“. Tato slova napsal Vítězslav Nezval, někdejší student třebíčského gymnázia, pak zakladatel poetismu, hlavní postava českého surrealismu a ještě později miláček stalinistických politiků.

Od nového roku se změní důchody a sociální dávky. Ilustrační snímek

Přehledný seznam: Jak se od nového roku změní důchody a sociální dávky

Rodiny s dětmi či důchodci, zejména osaměle žijící seniorky. Právě tyto skupiny obyvatel letos nejvíce trpěly neustálým zvyšováním cen a životních nákladů. Jim, ale i některým ostatním by v roce následujícím měla ulehčit život řada opatření, která připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Mnoha lidem se tak zvýší různé přídavky, příspěvky a další sociální dávky. Změny se budou týkat také důchodů. Kromě pravidelné valorizace si polepší zejména seniorky, jež vychovaly děti. O pár stovek měsíčně by naopak měli přijít někdejší komunističtí papaláši.