Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Ilustrační snímek

Dřívější odchod do důchodu? Nárok zřejmě budou záchranáři i podnikoví hasiči

Možnost předčasného odchodu do důchodu bez krácení penze zřejmě budou mít od příštího roku nově vedle zdravotnických záchranářů také podnikoví hasiči. Okruh lidí s nárokem v úterý Sněmovna rozšířila v důchodové novele na návrh senátorů. Předloha měla původně jen opravovat dříve přijatou, ale nepoužitelnou úpravu předčasných záchranářských penzí. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Ilustrační snímek

Šetří na jídle a v domě svítí baterkou. Důchodci přesto nezvládají zaplatit účty

Podle hloubkové studie projektu Neviditelní až 889 tisíc Čechů patří mezi tzv. neviditelné seniory, tedy ty, kteří mají problém uhradit své živobytí, ale propadávají systémem státní pomoci. Potýkají se s osamělostí, příjmovou chudobou, nebo rezignací na život. Rekordní inflace v posledních měsících vede k tomu, že stále více penzistů nevystačí se svým důchodem.

Úsporná opatření vlády by v dnešní době neměla dopadat na specifické skupiny, jako jsou důchodci, mladé rodiny, studenti, nemajetní či lidé s nízkými příjmy.

Stát by měl hledat peníze u bohatých, ne zhoršovat situaci chudých, říká expert

Stát řeší, jak snížit rozpočtový schodek. Padají různé návrhy od ekonomických ministrů či od Národní ekonomické rady vlády. Deník je probral v rozhovoru s ředitelem Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí Robinem Maialeh. „Úsporná opatření by zejména v této situaci neměla dopadat na specifické skupiny, jako jsou důchodci, mladé rodiny, studenti, nemajetní či lidé s nízkými příjmy. Mnohá navrhovaná opatření by přitom situaci těchto společenských skupin nutně zhoršila,“ uvedl také Maialeh.

Okresní správa sociálních věcí v Kutné Hoře.

Předčasný důchod se může letos vyplatit. Senioři ho chtějí, zájem je velký

Okresní správa sociálního zabezpečení v Kutné Hoře se v závěru roku ocitla pod náporem žadatelů o předčasný důchod. Pokud si totiž senior, kterému v příštím roce vznikne nárok na starobní důchod, podá žádost ještě letos aniž by přestal pracovat, může si polepšit v řádech tisícikorun měsíčně. Důvodem jsou letošní mimořádné valorizace důchodů.

Pandemie donutila některé seniory naučit se pracovat s moderní elektronikou

O důchody se bude žádat i on-line. Novinka startuje příští rok

Žádat o důchod by mělo být do budoucna snazší než dosud. Kdo má počítač, nebude ani muset na úřad. Jedním z návrhů nové důchodové legislativy, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do připomínkového řízení, je totiž možnost zažádat si o penzi elektronicky. Vzhledem k tomu, že půjde o naplnění nařízení Evropské unie, mělo by se dát žádat o důchod elektronicky již ve druhé polovině příštího roku. Celý proces schvalování žádosti by se tak měl odehrát prostřednictvím ePortálu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Nový systém výplaty důchodů by měl být k jejich příjemcům vstřícnější ve více směrech

Novinky v důchodech: Jiné termíny výplat, vyplacené penze zůstanou pozůstalým

Když loni zemřel pan Vlastimil Marek, sedmdesátník z Prahy, nestačily se jeho děti při vypořádání pozůstalosti divit. Podle posledního výpisu totiž na bankovním účtu zesnulého mělo být pár desítek tisíc korun, při rušení konta jich tam byla ale jen asi polovina. Zbytek jich z něj totiž beze slova vysvětlení „vyluxovala“ Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Jaroslav Dufek v roli vodníka při divadelní hře Velká fotbalová loupež.

Divadlo je dřina, zůstaneme u fotbalu, tvrdí ochotníci havlovické hry o kopané

/FOTOGALERIE/ Zakladatel amatérského divadelního souboru z Havlovic Vladimír Míl napsal a režíroval neobvyklou hru Velká fotbalová loupež, při které obsadil do ústředních rolí fotbalové činovníky z místní Havlovické fotbalové asociace. Pro ně to byla velká premiéra na divadelních prknech, a jak přiznali, také hodně náročná. S fotbalem se to nedá srovnat, shodli se. Dřina při zkouškách, které absolvovali v místním bývalém obchodě, se vyplatila. Diváci byli při sobotním představení v havlovickém kulturním domě nadšení.

Martin Komárek

Do penze jako Biden?

Má se zvýšit věk, kdy odejdeme do penze? Je to zoufalství vlády, nebo je to správné a spravedlivé?

Zájemci o předčasný důchod mohou do konce roku vyplnit formulář na stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Pro předčasný důchod je nutný formulář. Žádost se ale musí podepsat do půl roku

Šedesátníci, kterým vznikne v příštím roce nárok na starobní penzi, v těchto týdnech řeší žádost o předčasný důchod. Doporučilo jim to samo ministerstvo práce a sociálních věcí. Vzhledem ke dvěma letošním mimořádným valorizacím důchodů se jim totiž vyplatí nechat si vyměřit penzi ještě v letošním roce. Kdyby počkali až do toho příštího, stát by jim přiznal méně peněz.

Kateřina Perknerová

Daň za popularitu jsou dluhy

Chce-li ODS zůstat věrná svým voličům, nemůže soutěžit s ANO v míře populismu, ale naopak zatnout do masa. 

Ilustrační snímek

Fiala vyloučil vyšší věk pro odchod do penze. Chce připravit důchodovou reformu

Premiér Petr Fiala (ODS) vyloučil prodloužení doby odchodu do důchodu za současné vlády. Jak už v minulosti řekl Deníku v premiérské debatě, chce se svým kabinetem připravit důchodovou reformu. Je podle něj nutná proto, aby lidé před čtyřicítkou měli šanci na slušnou penzi. Posunem věku odchodu do důchodu se podle něj vláda vůbec nebude zabývat, protože prověřovat dobu dožití v souvislosti s penzemi legislativa ukládá po pěti letech, což nenastane, řekl v rozhovoru pro Blesk. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že odchod do důchodu by měl zohledňovat náročnost práce a dobu vstupu na trh práce.

Kateřina Perknerová

Babišovy dotazníky a NERV

Politici jsou závislí na voličské přízni, ekonomům může být ukradená. Přesto je čas jim začít naslouchat.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.

VIDEO: O valorizaci penzí a důchodovém věku. Premiér Fiala odpovídal v debatě

Předlouhých šestadvacet let se v Česku řeší, jak nastavit důchodový systém. Jedna penzijní komise expertů střídala druhou, ale politická reprezentace se až do vlády Petra Nečase k ničemu neodhodlala. Teprve ta zavedla povinný druhý pilíř, který měl být vedle průběžného spoření další součástí konstrukce. Vydrželo to jen do doby, než se vlády ujali ČSSD s ANO a lidovci. Právě problematika důchodového systému byla tématem další debaty Deníku s premiérem Petrem Fialou. Nestihli jste přímý přenos? Na záznam se můžete podívat v článku. 

Má se zvýšit věková hranice odchodu do důchodu nad 65 let?

ANKETA: Má se zvýšit věková hranice odchodu do důchodu nad 65 let?

Hranice odchodu do starobního důchodu je stanovena na 65 let. Tento strop platí do roku 2024. Ministr práce a sociálních věcí Ma-rian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že její zvýšení je do budoucna nevyhnutelné. Nejzazší termín, kdy tak bude nutné učinit, je podle něj rok 2030.

Nejčastějším důvodem konce řidičů autobusů je odchod do důchodu. Ilustrační foto.

Nedostatek řidičů v Brně: díry lepí studenti, o víkendech jezdí lidé z kanceláří

Až čtyřicet nových řidičů autobusů by přivítal brněnský dopravní podnik. Nové zaměstnance na tuto pozici však shání dopravce složitě. „Hotoví řidiči s platným řidičským oprávněním skupiny D na trhu práce nejsou. Dříve toto oprávnění získávali třeba na vojně, což teď už není. Navíc starší řidiči odchází do důchodu,“ popsal generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Růst příjmu nových důchodců zvyšuje propast mezi nimi a těmi, kteří jsou v penzi již delší dobu

Noví důchodci mají vyšší penze. Důvodů je hned několik

Odchod do důchodu bývá zásadní životní změnou, přesto nemusí být žádnou tragédií. Stále častěji to zjišťují i nejnovější čeští penzisté. Mnozí z nich proto již nemusí tak jako jejich předchůdci „žmoulat kůrku chleba sebranou z pultu v závodce,“ jak to ve svém dávném hitu zachytil Karel Kryl.

Senioři a finance. Ilustrační snímek

Pokud půjdete do důchodu dřív, dostanete víc peněz, radí ministerstvo

Lidé, kteří se chystají příští rok do důchodu a požádají o něj už letos předčasně, mohou získat vyšší částku. Kvůli inflaci, mimořádným valorizacím a propadu reálných výdělků bude totiž teď vypočítaná dřívější penze výhodnější než důchod, který se stanoví příští rok. Lišit se může o několik stokorun až pár tisícikorun. Vyplývá to z propočtů ministerstva práce. Zástupci resortu proto lidem doporučují o předčasnou penzi požádat ještě letos, ale na odpočinek jít až v zamýšleném termínu. Pobíraná suma pak bude nejen větší, ale nebude se ani krátit.

Za každé vychované dítě mohou senioři dostat k přiznanému starobnímu důchodu dalších 500 korun měsíčně navíc

Výchovné pro důchodce: U střídavé péče hrozí spory

Důchodci, kteří vychovávali děti, si od ledna příštího roku s penzí trochu polepší. Za každé vychované dítě mohou dostat k přiznanému starobnímu důchodu dalších 500 korun měsíčně navíc. Nárok na výchovné ale bude mít vždy jen jeden z rodičů. Má jít o toho, jenž se na výchově potomka podílel ve větší míře. Pokud jej tedy vychovával zejména otec, bude si o slíbenou pětistovku muset sám zažádat.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na jednání poslanecké sněmovny z 29. března 2022.

Snižme důchod prominentům komunistického režimu, navrhuje ministr Jurečka

Prominentům bývalého komunistického režimu by se mohly od roku 2024 snížit starobní penze. Klesnout by mohly o 300 korun za každý i započatý rok ve funkci či službě. Týkalo by se to asi 3000 lidí. Navrhuje to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a další poslanci. Jurečka to řekl na tiskové konferenci. Pozměňovací návrh k důchodové novele, která upravuje možnost dřívějších penzí pro záchranáře, předložil dnes.

Do Pardubic se vrátí také „vlajkonoš“ jízdního oddílu Městské policie Pardubice Ota, který od jara letošního roku tráví důchod v Podkrkonoší.

Na Velké pardubické se ukáže i oblíbenec Pardubáků. Kůň Ota se vrátí z důchodu

Slavnostní zahájení 132. Velké pardubické se blíží. Koně na slavnostní přehlídku před startem Velké pardubické se Slavia pojišťovnou přivede vítěz z roku 2020 Hegnus, který slavil vítězství před prázdnými tribunami. Ze zaslouženého odpočinku se vrátí i kůň Městské policie Pardubic Ota, který povede vlajkonoše. Oba koně své jména v minulosti spojili právě s Velkou pardubickou. Českou státní hymnu pak zazpívají 4 Tenoři.

Do Pardubic se vrátí také „vlajkonoš“ jízdního oddílu Městské policie Pardubice Ota, který od jara letošního roku tráví důchod v Podkrkonoší

Velká Pardubická zažije dva návraty. Diváci uvidí šampiona Hegnuse i Otu

Slavnostní zahájení 132. Velké pardubické se blíží. Koně na slavnostní přehlídku před startem Velké pardubické se Slavia pojišťovnou přivede vítěz z roku 2020 Hegnus, který slavil vítězství před prázdnými tribunami. Ze zaslouženého odpočinku se vrátí i kůň Městské policie Pardubic Ota, který povede vlajkonoše. Oba koně své jména v minulosti spojili právě s Velkou pardubickou. Českou státní hymnu pak zazpívají 4 Tenoři.

Valorizace důchodů. Ilustrační foto.

Tři stovky už stačit nebudou. Stát mění podmínky na penzi

Bude v budoucnu dost peněz na důchody? Ministerstvo financí přišlo s návrhem zákona, který by je měl zajistit. Chystá například zavést nový investiční penzijní účet nebo zvýšit minimální platbu, kterou vzniká nárok na státní příspěvek ve třetím penzijním pilíři. Některé tyto návrhy umožní střadatelům investovat do výnosnějších produktů, avšak za cenu vyššího rizika.

Důchodci, senioři - ilustrační foto

Starobní důchod od ledna vzroste v průměru o 825 korun, rozhodla vláda

Starobní důchody v Česku se od ledna zvýší průměrně o 825 korun. Solidární základní část všech starobních, invalidních a pozůstalostních penzí se zvedne o 140 korun. K tomu vzroste o 5,1 procenta zásluhová procentní výměra podle odpracovaných let a výše odvodů z výdělků. Nařízení o valorizaci schválila vláda. Na twitteru to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Od ledna se starobní důchody zvýší také o bonus 500 korun za vychované dítě. S tímto výchovným by se průměrná starobní penze měla na začátku příštího roku podle ministerstva práce dostat na 19 500 korun.

Ekonomové potvrzují, že bez vlastních peněz našetřených na stáří se lidé v budoucnu neobejdou.

Odborníci: Nespoléhejte na státní důchod. Ušetřit půl milionu na stáří nestačí

Šetříte si peníze na stáří, abyste se jednou nemuseli spoléhat jen na státní důchod? V tom případě se stejně jako tři čtvrtiny Čechů na podzim svého života připravujete prozíravě. Podle nového průzkumu KB Penzijní společnosti si totiž 45 procent lidí ukládá peníze u penzijních společností, dalších 31 procent se zajišťuje jiným způsobem.

Vítěz Velké pardubické z roku 2019 Theophilos

Vítěz Velké pardubické ukončil kariéru. Populární Theophilos si poranil šlachu

Vítěz Velké pardubické z roku 2019 Theophilos si při tréninku poranil šlachu a s dostihy skončil. Dvanáctiletý hnědák se chystal na účast v letošní Velké pardubické, ale z ní už sešlo. Místo toho ho čeká důchod. Informoval o tom web iSport.cz, jehož dostihový klub prostřednictvím syndikátu fanoušků koně vlastní.

Valorizace důchodů. Ilustrační foto.

Důchodová kalkulačka: Spočítejte si, o kolik se vám od ledna 2023 zvýší penze

Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo další zvýšení důchodů. Od ledna příštího roku by tak průměrný starobní důchod měl vzrůst o 825 korun. Změnu ovšem musí ještě schválit vláda. Navíc od ledna ke starobnímu důchodu dostane za každé vychované dítě jeden z rodičů měsíčně dalších 500 korun. 

Na předčasný odchod do důchodu se zatím mohou těšit jen záchranáři.

Plán na rychlejší důchody zatím padl, polepší si jen záchranáři

Pracujete v náročné profesi a těšíte se na brzký odchod do důchodu? Pokud nejste záchranáři, tak máte smůlu. Pouze jim totiž vláda na svém jednání minulý týden umetla cestu k předčasnému důchodu. Smůlu mají naopak ti zaměstnanci, kteří očekávali zkrácení potřebné doby důchodového pojištění ze současných 35 let na uvažovaných 25 let, což původně plánovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tomáš Mudrák

Hattrick ve 46 letech. Místo důchodu se honíme s mladými, směje se Mudrák

Šternberský srdcař Tomáš Mudrák ve svých šestačtyřiceti letech naskakuje za béčko v I. B třídě. Má kolem sebe samé dvacetileté spoluhráče, ale byl to on, kdo režíroval víkendové vítězství 4:2 nad Moravským Berounem. Nasázel mu hattrick a stal se kanonýrem Deníku. „Moravský Beroun je můj top tým na střílení gólů. Vždycky jsem jim nějaký gól dal. Možná už ze mě mají mindrák,“ smál se střelec.

Co dnes dělají vysloužilí politici z MS kraje? Balet, šachy, myslivost i katedra

Co dnes dělají vysloužilí politici z MS kraje? Balet, šachy, myslivost i katedra

Mnozí lidé si je stále vybaví z dob, kdy ještě byli politicky činní. Ať už ve strukturách Moravskoslezského kraje či samotných měst. Co však známé politické tváře dělají dnes? Někteří jsou v důchodu a mají čas na koníčky, jiní nastoupili do „civilního“ zaměstnání. Pestrost činností je veliká. Na veřejnosti se pohybovali většinou v oblecích, promlouvali k lidem, rozhodovali. Tu a tam za sebou nechali i nějaký ten škraloup nebo skandál. V obleku některé uvidíte dodnes. A někteří už jen relaxují.

Důchodce - Ilustrační foto

Do důchodu až o pět let dříve. Politici mění novou výhodu pro záchranáře

Osmapadesátiletý záchranář z Jihomoravského kraje Bohuslav Zrza svou práci miluje. Také už ji vykonává dvaatřicet let. „Předtím jsem působil u převozové sanitky,“ řekl Deníku. Služby mívá náročné. „Třeba dnes jsme měli dvě resuscitace,“ přiblížil. Podporuje proto, aby vyčerpaní záchranáři mohli předčasně odejít do důchodu až o pět let dříve, než je standardní věk, aniž by jim byl finančně krácen.

Senioři a finance - Ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Finanční pomoc pro důchodce. Co všechno letos od státu dostanou

Senioři patří ke skupinám obyvatel, které nynější vysoká inflace poškozuje nejvíce. Potvrzují to nové výzkumy i zkušenosti pracovníků poradenských linek. Desítky důchodců se denně obracejí pro radu například na společnost Život 90. „Nejčastěji našim klientům pomáháme s žádostmi o příspěvek na bydlení, případně o pomoc v hmotné nouzi,“ uvedla Aneta Šebková z Života 90. 

Senioři a peníze - Ilustrační foto

Penze vzroste o 850 korun. I s výchovným bude průměrně 19 500, řekl Jurečka

Průměrný starobní důchod by mohl při pravidelné valorizaci od ledna vzrůst asi o 850 korun. S bonusy za výchovu dítěte by tak mohl činit kolem 19 500 korun. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kolik z přidané částky by mělo putovat do solidární a kolik do zásluhové části penze, bude podle šéfa resortu jasné v září.

Životní vášní Jana Malého jsou lodě. Během svého života na nich působil jako plavčík, lodník, kormidelník, od 32 let pak jako kapitán.

Večery a rána na mlhavé řece, to je nádhera, vzpomíná na život na lodi Jan Malý

/PŘÍBĚHY PAMĚTNÍKŮ/ Lodě jsou životní láskou Jana Malého. Na svou první, jmenovala se Tábor, nastoupil v 15 letech jako plavčík, později se na ni vrátil už jako kapitán. Končil v sedmdesáti, plavil se na řadě lodí po Labi, Vltavě, Odře, po německých plavebních cestách. „Každá loď vám přiroste k srdci,“ vzpomíná. Aktivní senior „jezdí“ po řekách dodnes. Sice už jen prostřednictvím webkamer a počítače, ale přesto velmi rád. „Když mám chuť, jedu se projet,“ usmívá se.

„Četla jsem všechno. Kdybych ty přečtené knihy dala na hromadu, tak by to dalo na fůru," říká stoletá jubilantka z Meziměstí.

Oslavila sto let. Za svůj život přečetla tolik knih, že by to dalo na fůru

Toho roku získal Egypt nezávislost, zanikla Osmanská říše, vznikl Sovětský svaz, v Itálii se po pochodu na Řím chopil vlády Benito Mussolini, narodili se pozdější manželé Zátopkovi a byla otevřena hrobka faraona Tutanchamona v Egyptě. Kromě těchto událostí se v roce 1922 v obci Kleny narodila Růžena Hostošová, která nedávno oslavila sté narozeniny.

Například v sousedním Německu před dvěma lety začali více než sto dvaceti lidem vyplácet měsíční rentu 1200 euro, tedy přes třicet tisíc korun. Ilustrační foto.

Až 15 tisíc měsíčně pro všechny? Odborníci debatují o nepodmíněném příjmu

Patnáct tisíc korun měsíčně pro každého dospělého. Bez ohledu na to, kolik si vydělá, zda je chudý nebo bohatý. Přibližně taková je představa těch, kteří chtějí v době přicházející ekonomické krize přilepšit lidem takzvaným nepodmíněným základním příjmem. S takovou „dávkou“ už nyní experimentují některé státy světa. Zatím jde ale vyloženě o pokusy.

Co říkají horníci na prodloužení těžby?

Těžba uhlí má pokračovat. Horníci ale plánovali důchody, vadí jim nejistota

Laik by si řekl, že rozhodnutí vlastníka OKD prodloužit těžbu uhlí je v současné době zejména kvůli zajištění dodatku uhlí pro teplárny jednoznačně pozitivní zprávou, ovšem sami zaměstnanci to vidí trochu jinak. Vadí jim, že se těžba prodlužuje řádově po měsících a zatím mají horníci jistotu práce jen do konce roku 2023, tedy rok a půl. Obezřetně se vyjadřují také odboráři.