Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Přemysl Hanzelka

Čtenářská poradna: Nechte si důchod zasílat na účet

„Byla jsem zvyklá si důchod vyzvedávat v hotovosti, ale už mi moc neslouží kolena. Moje dcera mi radí, abych si raději zřídila bankovní účet, kam mi peníze budou chodit. Nevím ale jak na to a bojím se, že to bude znamenat další obíhání banky a úřadů. Poradíte mi?“ ptá se sedmasedmdesátiletá Jana. Na její dotaz odpovídá Přemysl Hanzelka, ředitel ČSOB Poštovní spořitelny.

Ilustrační foto

Podařilo se, pacienti v Krušnohoří bez praktika nezůstanou

Současný lékař odchází do důchodu. Nástupce nyní ordinuje v Německu a navíc působí u Horské služby. Starostové z Krušnohoří na Karlovarsku ale zabodovali. Díky společnému úsilí se jim totiž podařilo zajistit nástupce za odcházejícího lékaře pro dospělé z Perninku Jana Pazdioru, který od nového roku nastupuje do důchodu. 

Letos byla vláda k penzistům relativně štědrá, výhled do budoucna už je horší, i tak by ale důchodci měli dostat nepatrně více peněz než letos

Jak se změní důchody od ledna 2024: O kolik se zvýší, jak je to s výchovným

Letos byla vláda k penzistům relativně štědrá, výhled do budoucna už je horší, i tak by ale důchodci měli dostat nepatrně více peněz než letos. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý oznámil finální číslo valorizace penzí. Od ledna 2024 vzrostou v průměru o 360 korun. Navýšení penzí vláda stanovila podle stávajících pravidel. Napříště to už bude podle nových pravidel penzijní reformy, kterou ovšem ještě musí prověřit Ústavní soud. Deník přináší přehled základních otázek a odpovědí, které se pravidelné valorizace a nových podmínek dotýkají.

Důchody. Ilustrační foto

Jurečka: Důchody od ledna vzrostou o 360 korun. Všichni dostanou přidáno stejně

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od ledna zvýší o 360 korun. Zvedne se solidární základní díl penze, zásluhová část neporoste. Všichni tedy dostanou přidáno stejně. Průměrný starobní důchod by se tak v lednu měl dostat na 20 693 korun. Přidání zvedne příští rok výdaje o 12,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci to v úterý oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nařízení o zvýšení penzí kabinet schválí do konce září.

Prezident Petr Pavel

Podpis důchodové novely: Pavel odmítá, že by otálel, vládě vyčítá málo informací

Prezident Petr Pavel odmítl tvrzení, že by otálel s podpisem penzijní novely. Podle něj si měla vláda naplánovat takový harmonogram schvalování zákona, aby bylo možné využít pro posouzení všechny stanovené lhůty. Míní, že kabinet před schválením nevedl dostatečně intenzivní informační kampaň o chystaných změnách v předčasných penzích, aby se na ně lidé mohli připravit. Pavel to řekl novinářům v Karlovarském kraji při zahájení školního roku. Ministr práce a sociálních věcí a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že lidé o vládním záměru věděli od dubna.

Kateřina Perknerová

Podivná hra s důchodci

Penze nejsou materií, kde by měl Petr Pavel získávat politické ostruhy. Důchodové drama mu body nepřidává.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Odklad novely? Do předčasné penze může zamířit až 10 tisíc lidí, míní Jurečka

Do předčasného důchodu by kvůli odkladu platnosti zákona se změnami penzí mohlo odejít až 10 tisíc lidí. Příští rok by to mohlo zvednout výdaje o tři až čtyři miliardy korun. V pořadu Partie televize CNN Prima to v neděli řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podmínky pro předčasný důchod zpřísňuje důchodová novela. 

Pravidla pro předčasný odchod do důchodu se změní. Přinášíme vám odpovědi na důležité otázky

Předčasný důchod a valorizace penzí: Jaké změny prezident podepsal, co mu vadilo

Zpřísnění pravidel pro odchod do předčasného důchodu a související úprava valorizací penzí začne platit až s měsíčním zpožděním oproti původnímu plánu ministerstva práce. S platností se totiž počítalo již od 1. září, k tomuto datu ale chyběl podpis prezidenta. Petr Pavel jej doplnil až v pátek, platit tedy změny mohou až po zveřejnění ve Sbírce zákonů nejdříve od začátku října. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

Český prezident Petr Pavel

Prezident Pavel podepsal důchodovou novelu. Navzdory výhradám

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, nahradí dočasný přídavek. O podpisu zákona informoval v tiskové zprávě Hrad.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Jurečka výtky Pavla k důchodům respektuje. Šetřit ale prý nebylo hlavním cílem

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) respektuje výhrady prezidenta Petra Pavla k důchodové novele, které se týkají prodražení mimořádné valorizace a chybějící přechodné lhůty pro zpřísnění předčasných penzí. Podle ministra nebylo prvotním cílem nového nastavení mimořádných valorizací ušetřit, ale záměrně omezit rozevírání nůžek mezi vysokými a nízkými penzemi. Jurečka to řekl novinářům. Na místě podle něj není ani argument o chybějící přechodné lhůtě, protože o záměru zpřísnit pravidla budoucí penzisté věděli od jara.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Rozpočet na rok 2024: Ministerstvo předložilo návrh se schodkem 252 miliard

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 252 miliard korun, v noci na pátek ho zveřejnilo ministerstvo financí. Návrh předpokládá pokles výdajů ve většině rozpočtových kapitol, růst o víc než třetinu je v návrhu u ministerstva obrany. Největší výdajovou položkou jsou mandatorní výdaje, jejichž většina jde na důchody. Státních zaměstnanců by příští rok mělo ubýt o pět procent. V letošním roce stát plánuje hospodařit se schodkem 295 miliard korun.

Důchodkyně. Ilustrační snímek

Prezident Pavel nepodepsal důchodovou reformu. Měla přitom platit od září

Prezident Petr Pavel bude penzijní novelu buď vetovat, nebo ji podepíše až v následujících dnech. Novinářům to po jednání hlavy státu s premiérem Petrem Fialou (ODS) řekla mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření od 1. září, což při tomto prezidentově postupu nebude možné. Novela by musela vyjít ve sbírce zákonů ve čtvrtek. Fiala se k dalšímu postupu vyjádří až poté, co Pavel oznámí konečné rozhodnutí, sdělil ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.

Důchodci a finance - Ilustrační foto

Příspěvek jen do přiznání důchodu. Poslanci schválili změnu penzijního spoření

Státní podpora penzijního spoření se od příštího roku zřejmě změní. Například se zvýší práh pro čerpání státního příspěvku i jeho maximální výše. U nových smluv se prodlouží minimální doba spoření z pěti na deset let. Počítá s tím vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří a který dnes v úvodním kole podpořila Sněmovna.

Kdo nechce být ve stáří odkázán jen na důchod od státu, může si peníze navíc spořit v penzijních fondech.

Penzijním fondům letos přibyly desetitisíce klientů, bojí se ale změny pravidel

Kdo nechce být ve stáří odkázán jen na důchod od státu, může si peníze navíc spořit v penzijních fondech. Navzdory obavám lidí ze změn podmínek pro spoření na penzi, které vláda plánuje od příštího roku, zatím zájem o ukládání peněz v účastnických fondech roste. Ve druhém čtvrtletí letošního roku tak do „nového“ penzijka vstoupilo přes 46 tisíc účastníků, v tom předchozím jich bylo ještě o téměř tisícovku více. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Marian Jurečka varuje: Předčasný důchod se většině současných žadatelů nevyplatí

Pokud senátoři včas odsouhlasí zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu a předlohu podepíše prezident, bude už od září mnohem těžší odejít do penze předčasně. Řada lidí proto nyní žádá o přiznání předčasného důchodu. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale zbytečně. Vzhledem k nízkému růstu reálných mezd se jim to nevyplatí. Na rozdíl od loňského roku, kdy předčasné důchody vystřelily díky dvojí mimořádné valorizaci.

Lidé mají obrovský zájem o přiznání předčasného důchodu. Už od září letošního roku se totiž mají zásadně změnit podmínky pro získání nároku na tuto stále oblíbenější dávku. Co vše se od září změní? Vše se dozvíte v článku.

Předčasný důchod se teď vyplatí: Jak ještě využít výhody, co se od září zpřísní

Stejně jako ke konci loňského roku také nyní praskají ve švech pobočky okresních správ sociálního zabezpečení. Lidé mají obrovský zájem o přiznání předčasného důchodu. Už od září letošního roku se totiž mají zásadně změnit podmínky pro získání nároku na tuto stále oblíbenější dávku. Žadatelé proto ještě chtějí stihnout její přiznání podle dosavadních pravidel. Deník přináší stručný přehled základních otázek a odpovědí.

Lidé v těsně předdůchodovém věku si nyní ve velkém žádají o předčasný důchod. Podmínky pro jeho přiznání by se měly brzy výrazně zpřísnit. Ilustrační foto

Lidé berou úřady útokem, žádají o předčasný důchod. Nechtějí přísnější podmínky

O volných prázdninách letos v létě rozhodně nemohou mluvit pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení. Mají totiž tolik práce, kolik jí v letním období nepamatují. Lidé v těsně předdůchodovém věku si totiž nyní ve velkém žádají o předčasný důchod. Podmínky pro jeho přiznání by se měly brzy výrazně zpřísnit, zanedlouho jej tedy dostane méně lidí. Navíc budou nadosmrti od státu dostávat méně peněz, než kdyby odešli do předčasného důchodu nyní.

Cristiano Ronaldo v dresu Al-Nassr

Slunce, trávník, exotika. Jak se Ronaldo, Messi a spol. chystají na důchod

Cristiano Ronaldo už září v Saúdské Arábii, Lionel Messi rozvášnil Ameriku. Největší fotbalové hvězdy poslední doby prchly z Evropy. Zlákaly je vize, peníze, nový svět. Nebo si prostě chtějí před důchodem za pěkné peníze zahrát někde, kde je teplo. Nejde o nic nového pod sluncem, už od časů krále Pelého si mnozí fotbaloví velikáni na sklonku kariéry vybírali exotická angažmá.

Martin Komárek

Vláda obrala důchodce

Stanjura neumí spočítat rozpočet na rok. Určitě neví, jaká bude situace, až vnuci důchodců budou v penzi.

Bramborový kanon.

Od sousedů: Zabavili klukům i "bramborový kanon"

V úterý večer oznámil v Traiskirchenu (okr. Ried v Inn.) občan střelbu ze sousedního domu. Policie v něm našla skupinku mladistvých a při prohlídce dvě vzduchovky, pepřový sprej a jeden tzv. bramborový kanon, píší OÖN.

Pravidla předčasných důchodů budou zřejmě přísnější a řádné lednové valorizace penzí čeká zpomalení. Nevíte, co to znamená přesně? V článku najdete odpovědi.

Změny u penzí přehledně: Pravidla pro předčasný důchod, valorizace, co příspěvky

Sněmovna ve středu schválila vládou navržené změny způsobu valorizace důchodů i pravidla pro předčasný odchod do důchodu. V platnost vstoupí, pokud je po poslancích schválí rovněž senátoři a zákon podepíše prezident. Většina změn by přitom měla platit již od září. Deník přináší přehled nejdůležitějších schválených změn.

Pravidla předčasných důchodů budou zřejmě přísnější a řádné lednové valorizace penzí čeká zpomalení. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, má nahradit dočasný přídavek. Změny přinese novela.

Schváleno: Podmínky pro předčasnou penzi se zpřísní, důchody porostou pomaleji

Pravidla předčasných důchodů budou zřejmě přísnější a řádné lednové valorizace penzí čeká zpomalení. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, má nahradit dočasný přídavek. Změny přinese možná už od září vládní novela, kterou ve středu schválila hlasy koaličních poslanců.

Od ledna vzrostou důchody díky valorizaci přibližně o 400 korun, oznámila vláda.

Jak od ledna 2024 porostou důchody: O kolik se zvýší, koho se změna bude týkat

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že by díky každoroční valorizaci měly vzrůst starobní důchody od ledna příštího roku asi o 400 korun. Přesný údaj by měl být známý počátkem září, až statistici zveřejní data o růstu mezd v prvním pololetí letošního roku. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

Důchody. Ilustrační foto.

Průměrný důchod od ledna stoupne. Oproti letošku o stovky korun, řekl Jurečka

Průměrný starobní důchod by se mohl v lednu příštího roku dostat na 20 700 korun. Proti konci letošního roku by se mohl zvednout zhruba o 400 korun. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vzrůst by podle něj měla jen základní část penze, která je pro všechny stejná. Přesné údaje budou po 4. září. Ministr upřesnil, že lednové navýšení si příští rok vyžádá asi 13 miliard korun.

Žluté vesty se staly symbolem protestů proti vládě ve Francii v roce 2018

Rabování a ulice v plamenech. Protesty jsou ve Francii tradicí, důvody se mění

Občanská neposlušnost má ve Francii historickou tradici. Za posledních deset let se v zemi galského kohouta odehrálo devět velkých demonstrací a nepokojů. Jejich původ měl vždy politický základ, který společnost pobouřil - ať už to byl nepříjemný střet s policií či oddálení odchodu do důchodu. Francouzi pak vyšli do ulic a svůj nesouhlas dali tvrdě najevo. „Ve Francii je normální, že se při protestech zapalují auta a rabují obchody,“ shrnula francouzská studentka Estelle la Guyader. Deník vytvořil přehled pěti největších protestů za poslední dekádu.

Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na mimořádné schůzi Sněmovny, 11. července 2023, Praha

Změny v penzích jsou ve sněmovně před schvalováním. Debata trvala osm hodin

Navrhované zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů je ve sněmovně před schvalováním. Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD podali k vládní novele v úterním druhém čtení na dvě desítky úprav. Jedna z nich se týká i už dříve schváleného snížení důchodů prominentů někdejšího komunistického režimu. Zákonodárci budou nejdříve příští týden hlasovat v závěrečném kole i o zamítnutí předlohy, která také nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem.

Výchovné se vyplácí pouze jednomu z rodičů v důchodovém věku, obvykle matce. Na tom, kdo z dvojice má na dávku nárok, se žadatelé mezi sebou často neshodnou.

O výchovné k důchodu je velký zájem. Úřady ale řeší i stovky sporů

Ženy, jež vychovaly děti, dostávají od letošního ledna na přilepšení výchovné. V rámci starobní penze se jim tato dávka vyplácí ve výši 500 korun za každé vychované dítě. Automaticky ji dostává přes 1,3 milionu žen, které byly ve starobním důchodu už loni. Všichni ostatní si o její přiznání musí výslovně požádat. Do konce června tak podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) učinilo 29 141 lidí.

Možnost pobírat předdůchod mají lidé už od zavedení doplňkového penzijního spoření v roce 2013.

Předdůchod využívají jen stovky Čechů. Má přitom řadu výhod, míní odborníci

Chcete odejít na odpočinek ještě před dosažením důchodového věku? Pokud půjdete do předčasného důchodu, budete mít až nadosmrti trochu nižší penzi než ostatní. Nechcete-li o tyto peníze přijít, je tu ještě jedna cesta: takzvaný předdůchod. To slovo sice zní podobně jako předčasný důchod, znamená však něco úplně jiného.

Pošta v Kratochvílově ulici v centru Přerova první den po uzavření dvou poboček - na Trávníku a v Předmostí - nápor zvládala.

Pošta v centru Přerova nápor zvládla. Problémem je bezbariérový přístup

Dušan Omamík z Brodku u Přerova, který je upoután na invalidní vozík, čeká asi pět minut pod schodištěm u vchodu do hlavní pošty v Kratochvílově ulici. Nahoru se nedostane, a tak doufá, že si ho někdo všimne. Chybějící bezbariérový přístup je na této pobočce v centru Přerova tím největším problémem - jinak první pracovní den po uzavření dvou úřadoven na Trávníku a v Předmostí větší komplikace nenastaly. Delší čekací lhůty byly jen u specializovaných přepážek ČEZu.

Ilustrační foto

Dvě poštovní pobočky v Tachově končí. Zbývající nabídne rezervační systém

I přes veškerou snahu vedení města Tachov o zachování více poštovních poboček ve městě zůstane od 1. července pro obyvatele Tachova otevřena pouze jedna ze současných tří, a to pobočka v Hornické ulici. Občané mohou nově využít službu, kterou Česká pošta zavedla. Jedná se o online objednání na konkrétní čas a na konkrétní službu, pouze však jednu hodinu před plánovanou návštěvou pobočky.

Vyzvednutí balíku na pobočce České pošty

Přehledně: Kde Česká pošta od července ruší pobočky. Které služby zdražují

Česká pošta od 1. července ruší tři stovky svých poboček. Od začátku prázdnin jich bude místo dosavadních 3200 k dispozici pouze 2900. Hlasité rozhořčení po tomto rozhodnutí oznámeném v březnu netajili zástupci radnic ani obyvatelé měst, jichž se rušení poboček dotkne. Starostové se proto při jednání s vedením pošty snažili rozhodnutí zvrátit, nebylo jim to však nic platné. Manažeři státního podniku u svého seznamu neustoupili co do počtu zrušených poboček ani o píď.

Moderní důchodci? Nepříjemné papírování má ubýt lidem při podávání žádosti o důchod. Totožnost jejich účtu totiž potvrdí banky elektronicky

Při žádosti o důchod ubude papírování. Totožnost potvrdí banky elektronicky

Nepříjemné papírování má ubýt lidem při podávání žádosti o důchod. Nyní k ní totiž musí přinést potvrzení, že jim účet, na nějž si chtějí penzi nechat posílat, skutečně patří. Úředníci ministerstva práce a sociálních věcí chtějí tento krok digitalizovat. „Žadatel to ověří prostřednictvím banky,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Budova pobočky pošty v Českých Budějovicích ve čtvrti Nemanice.

Rušení pošt i na jihu Čech změní adresy pro výplatu důchodů

Důchodci, kteří dostávají důchod prostřednictvím České pošty, budou v některých případech muset chodit pro peníze na jiné adresy. Na současných poštách, pokud patří mezi rušené, budou k tomu vyvěšené letáky a letáky by měli dostat i důchodci, příjemci plateb. Výplaty tedy nebudou v ohrožení, jen se změní adresa příslušné poštovní pobočky.

Jedna z menších pošt v Českém Krumlově, dvojka, je na sídlišti Mír.

Rušení pošt i na jihu Čech změní adresy pro výplatu důchodů

Důchodci, kteří dostávají důchod prostřednictvím České pošty, budou v některých případech muset chodit pro peníze na jiné adresy. Na současných poštách, pokud patří mezi rušené, budou k tomu vyvěšené letáky a letáky by měli dostat i důchodci, příjemci plateb. Výplaty tedy nebudou v ohrožení, jen se změní adresa příslušné poštovní pobočky.

Pobočka U Nádraží. Šipka ukazuje původní vchod na "dvojku".

Rušení pošt i na jihu Čech změní adresy pro výplatu důchodů

Důchodci, kteří dostávají důchod prostřednictvím České pošty, budou v některých případech muset chodit pro peníze na jiné adresy. Na současných poštách, pokud patří mezi rušené, budou k tomu vyvěšené letáky a letáky by měli dostat i důchodci, příjemci plateb. Výplaty tedy nebudou v ohrožení, jen se změní adresa příslušné poštovní pobočky.

Pošta na Horním náměstí příští týden zavře. Pro část klientů bude nově ukládací pošta v Galerii Šantovka. Druhá část bude spadat pod pobočku Olomouc 9 Ladova v Hejčíně. Rozdělení stanovila Česká pošta podle bydliště.

V Olomouci příští týden zavře sedm pošt. O Horním náměstí bude město jednat

V Olomouci v příštím týdnu skončí polovina poboček České pošty. Na den D se už pošta připravuje a v případě nezastižení adresáta ukládá lidem listovní zásilky na nástupnické poště, kde od pátku 23. června najdou i balíky. Mezi sedmi poštami, které v krajském městě zavřou, zůstala i úřadovna v paláci na Horním náměstí.