Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody by se mohly v lednu po zákonné valorizaci zvýšit ještě o dalších 300 korun.

Senioři či invalidé si polepší. Vláda schválila zvýšení penzí o 300 korun

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody by se mohly v lednu po zákonné valorizaci zvýšit ještě o dalších 300 korun. Návrh důchodové novely dnes schválila vláda. ČTK to oznámilo tiskové oddělení ministerstva práce. Aby zákon s mimořádným přidáním začal platit, musí ho schválit Parlament a podepsat prezident.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Ministryně Maláčová: Navrhnu zvýšení důchodů nad zákonnou valorizaci

Pokud někdo z vládních kolegů premiéra Andreje Babiše opravdu štve, je to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Svojí zarputilostí, radikálností, možná arogancí, s níž trvá na svém. Tím je míněno především zvyšování životní úrovně důchodců a rodin s malými dětmi. Deník s ní hovořil o tom, co se jí povedlo, co by ještě chtěla prosadit a o důvodech klesajících preferencí ČSSD, jejíž je místopředsedkyní.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Je na čase chystat pátého ministra zdravotnictví, míní Maláčová

Senioři se mohou těšit na 1. leden příštího roku, neboť podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je velmi pravděpodobné, že jejich penze vzrostou o 700 korun. „Udělám pro to maximum, neboť zákonná valorizace ve výši 450-460 korun je málo. Všichni cítíme, jak moc se zdražuje a my musíme udržet životní úroveň všech důchodců,“ říká Maláčová v rozhovoru pro Deník.

Předsedsa České strany sociálně demokratické (ČSSD) Jan Hamáček na on-line sjezdu strany,

Sjezd ČSSD skončil. Hamáček poděkoval za silný mandát

Po šestihodinové diskusi o programu skončil druhý a závěrečný den sjezdu vládní ČSSD. Znovuzvolený předseda sociální demokracie Jan Hamáček v závěru poděkoval delegátům za silný mandát pro nové vedení. ČSSD má podle něj nejlepší program, lidi i řešení a podaří se jí po podzimních volbách setrvat ve Sněmovně.

Pět let od úmrtí Miroslava Šustka. Na snímku přebírá pamětní medaili od prezidenta klubu Jiřího Vintera (vpravo) k 60. výročí založení ragby ve Vyškově.

Před pěti roky zemřela ragbyová osobnost Miroslav Šustek

V roce 2015 odpískal svoje poslední utkání ragbyové extraligy. Po sedmatřicet sezonách. Těšil se na „ragbyový důchod“, který si chtěl zpestřit řízením utkání mládeže. „Idyla“ bohužel vydrželala jen rok. Dnes je to přesně pět let, co Miroslav Šustek opustil tento svět. Ve věku čtyřiašedesáti let.

Rok 2012. Nová divadelní skupina, Marie Vránová je dáma v klobouku.

Aktivní seniorka z Černčic: I v důchodu stále učí, vydává i časopis

Pokud zná někdo obyvatele Petrohradu a Černčic, ale i dalších městeček a obcí na Podbořansku dobře, pak to je Marie Vránová. V Petrohradě a sousedních Černčicích, kde s manželem po svatbě postavili rodinný dům, žije téměř 65 let. Má pedagogické vzdělání, vystudovala český jazyk a výtvarnou výchovu. Ač je pět let v důchodu, stále učí na základní škole.

Eva Rádlová ze Zbůchu strávila za katedrou neuvěřitelných 50 let svého života.

Matematiku učila Eva Rádlová padesát let

Před lavicemi svých žáků prostála po celé roky učení tolik hodin, že ač matikářka, sama by to jen těžko počítala. Eva Rádlová ze Zbůchu za katedrou strávila neuvěřitelných 50 let svého života.

Ilustrační foto.

Českou Kamenici trápí nedostatek zubařů. Problém má město také s rentgenem

Po loňském úspěšném lovu dětské lékařky nyní Česká Kamenice opět řeší problémy s odcházejícími lékaři. Na konci roku se rozhodli odejít do důchodu dva zubaři, ve více než pětitisícovém městě tak zůstala jediná stomatoložka. Radnice kromě toho řeší problémy i s provozem rentgenu, který náhle opustil nájemce.

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Ekonomka Danuše Nerudová: Bez reformy klesnou důchody o pětinu

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová se stala všeobecně známou ekonomkou především díky svému působení v čele Komise pro spravedlivé důchody. Aktivně se vyjadřuje k dopadům pandemie na českou ekonomiku a formuluje v rámci skupiny KoroNERV-20 návrhy na řešení krize.  

Ilustrační foto

Končí desítky lékařů. Zmáhá je věk i covid

Nemají tak extrémní zatížení, jako kolegové v nemocnicích, přesto i lékaři v soukromých praxích prožili namáhavý obtížný rok. Někteří k jeho konci uzavřeli praxi. Důvodů je mnoho, svou roli ale sehrály i těžkosti způsobené covidovou pandemií.

Lukáš Urbánek, finanční poradce ze společnosti Partners.

Půjčky v nejistých časech? Brát si úvěr bez rezerv je hazard, říká expert

Je vůbec za současné situace vhodné, aby se lidé pouštěli do rekonstrukce, pokud nemají dostatek vlastních prostředků a existuje zvýšené riziko poklesu příjmu? „Brát si úvěr bez jakýchkoliv rezerv je hazard. Měli byste mít pohotovostní rezervu, ideálně na šest měsíců, minimálně na tři,“ doporučuje Lukáš Urbánek, finanční poradce ze společnosti Partners.

Příběh Karla Čerešny. Inženýr bez domova a penze.

Inženýr bez domova a penze

Žije v Budějovicích v nevytopeném karavanu, je mu 82 let. Od roku 1968 žil a pracoval v Chille, před třemi lety se vrátil do Čech, prý dožít. Stane se vánoční zázrak?