Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Penzijní reforma je podle programového prohlášení jednou z priorit vlády Petra Fialy

Fialova vláda chce zavést třísložkové penze. Není ale jasné, kde na to vezme

Vláda premiéra Petra Fialy ve svém programovém prohlášení uvádí jako jednu z priorit penzijní reformu. Předchozí kabinety o potřebě zásadní úpravy důchodového systému rovněž mluvily, nová vláda slibuje, že nejpozději do konce příštího roku předloží „skutečnou“ reformu, která nastaví stabilní systém férových důchodů.

Vláda připraví návrh důchodové reformy, který se bude skládat ze dvou hlavních složek a třetí, dobrovolné.

PŘEHLEDNĚ: Co slíbila vláda. Nižší daně pro rodiny a penze podle počtu dětí

Koaliční vláda premiéra Petra Fialy (ODS) zveřejnila své programové prohlášení, s nímž předstoupí před poslance. Představila v něm svých hlavních 11 priorit, které hodlá prosadit. Jedná se kupříkladu o stabilizaci veřejných financí, orientaci na EU a NATO, penzijní reformu, ale i podporu bydlení, digitalizaci státní správy, její větší pružnost a zeštíhlení.

Senioři a peníze. Ilustrační snímek

PŘEHLEDNĚ: Jak se od ledna zvýší důchody, sociální dávky i nová podoba otcovské

Také od 1. ledna 2022 se jako obvykle lidem zvýší důchody a některé sociální dávky. Letos se mění způsob výpočtu některých z nich, a lidé by proto mohli dostat peněz více než obvykle. Kdo již penzi pobírá anebo půjde do důchodu už od Nového roku, navíc dostane měsíčně tři stovky nad zákonnou valorizaci. Více peněz bude stát posílat také pěstounům.

Ilustrační foto.

Zubaři odcházejí do důchodu a Rychnovsku čím dál víc chybí

Najít na Rychnovsku zubaře, který přibírá nové pacienty, připomíná hledání pomyslné jehly v kupce sena. Své o tom ví Martin. O svou zubařku přišel před více než rokem, odešla do důchodu. Rozběhl se tak pro něj několikaměsíční maraton pátrání.

Senioři a penze - Ilustrační foto

Kdy je nejvhodnější čas na odchod do penze? Počkejte do ledna, radí experti

Vybrat ten nejvhodnější moment pro odchod do starobního důchodu někdy bývá věda. Platí to obzvlášť pro přelom roku, kdy se důchody valorizují, a započítává se do nich tedy inflace. Třeba loni se seniorům vyplatilo odejít do důchodu nejpozději do Silvestra, a to i za cenu důchodu předčasného. Letos je tomu podle odborníků právě naopak.

Památník obětem první světové války.

Chtěl mít klid v důchodu. Nakonec dělá Jiří Šteflíček starostu

Už jedenáct let působí Jiří Šteflíček jako starosta Nových Sadů. Obec se stovkou obyvatel poutá v poslední době pozornost především novým společenským domem, který pronajme pro kulturní akce zájemcům z širokého okolí. Šestasedmdesátiletý muž se potýká dlouhodobě s mnohými výzvami. „Původně jsem se sem nastěhoval na důchod, nakonec ze mě ale místní udělali starostu,“ říká Šteflíček v rozhovoru pro Vyškovský deník.

Senioři a důchody. Ilustrační foto.

Fialova vláda změní penze. Jejich výši ovlivní počet dětí i plat partnera

Starají se o rodinu, nemohou vydělávat a ve výsledku berou o pětinu nižší penze než jejich manželé. Tak už dlouhé roky vypadá penzijní nespravedlnost, na kterou doplácejí ženy v České republice. Pokud je navíc muži v průběhu vztahu opustí, končí seniorky na pokraji bídy. Nastupující Fialova vláda tvrdí, že se to pokusí změnit. Do programového prohlášení si vytkla hned několik konkrétních bodů, které by stávající i budoucí penze měly upravit.

Novak Djokovič slaví triumf v Paříži.

Král Novak sbírá další rekordy. Uvědomím si to až v důchodu, říká Djokovič

Je jen málo rekordů, které tenisová svatá trojice (Novak Djokovič, Roger Federer a Rafel Nadal) nepokořila. Další fajfku do už tak četného výčtu si může udělat Srb Novak Djokovič. Postup přes Poláka Huberta Hurkacze 3:6, 6:0, 7:6, jenž posunul čtyřiatřicetiletého matadora do finále turnaje Masters v Paříži (ten následně vyhrál), znamená, že dvacetinásobný grandslamový vítěz zakončí sedmou sezonu jako světová jednička.

Siegried Richter v životě ujel milióny kilometrů s autobusy. Teď se věnuje historickým jízdám, vylepuje jízdní řády a pečuje o označení autobusových zastávek.

Sen se mi splnil a policajty jsem nikdy volat nemusel, říká šofér ve výslužbě

Když v roce 1966 poprvé jako profesionální řidič usedl Siegfried Richter za obří volant autobusu, splnil se mu dětský sen. Po dobu dalšího života pak s autobusy nejrůznějších typů a značek najezdil milióny kilometrů bez nehod. Řidičskému řemeslu se věnoval na řadě míst severních Čech. Často vozil turisty také na zájezdy nebo rekreace.

Alenu Píšovou matrika chybně označila za zemřelou

Seniorka z Ústí přišla o manžela. Úřad prohlásil za mrtvou i ji

Ztratit někoho blízkého bolí. Zjistit ale, že spolu s úmrtím manžela matrika jako zesnulou zapsala i vás, je jen těžko uvěřitelné. Přesně to se ale stalo seniorce Aleně Píšové. Když jí v prosinci zemřel manžel, zařídila vše potřebné. Při vyřizování vdovského důchodu jí na Státní správě sociálního zabezpečení řekli, že to nebude trvat dlouho. 

Michal Kovář stále ještě aktivním hráčem

Na fotbalový důchod nemyslím, hlásí bývalý ligista Michal Kovář

Michal Kovář, někdejší opora olomoucké Sigmy, stále ještě aktivně hraje fotbal. V osmačtyřiceti letech kope v páté nejvyšší soutěži. Obránce, který nastoupil k jednadvaceti zápasům v poháru UEFA, drží nad vodou Fulnek, ve kterém plní roli hrajícího kouče.

Ošetření u zubního lékaře. Ilustrační foto.

Bolí vás zub? Tak to musíte do Brna. Zubaři se našemu kraji vyhýbají

Váš zubař odešel do důchodu, nástupce ale nemá a vám tak nezbývá nic jiného, než vzít telefon a hledat nového. To se však často může ukázat jako kámen úrazu. V Pardubickém kraji totiž jen stěží narazíte na zubaře, který nové pacienty přijímá. Na jednoho zubního lékaře v kraji připadá zhruba v průměru skoro 1800 pacientů. Vůbec nejhůře je na tom Orlickoústecko a Svitavsko. Jak situaci zlepšit? Podle Romana Šmuclera, prezidenta České stomatologické komory, má největší moc v rukou právě vedení Pardubického kraje. To ale jeho kritiku odmítlo.  

Jaromír Jágr - nejznámější, ale ne nejstarší sportovec v Česku

Jágr odmítá důchod, ale nejstarší není. Tady je šest borců, kteří žijí pro sport

Nad kousky Jaromíra Jágra zůstává rozum stát. Už za pár měsíců oslaví padesátiny, přesto dál baví (a někdy i štve) hokejové fanoušky. Jenže není sám. Řada dalších veteránů odmítá „zmizet“ do důchodu. V dalším tématu Sportovního deníku se můžete blíže seznámit se šesticí borců, kteří jsou aktuálně nejstarší ve svém oboru. 

Petr Janda, lídr legendární skupiny Olympic

Věk je pro ně jen číslo. I po sedmdesátce patří tyto hvězdy ke špičkám v oboru

Aktivních seniorů přibývá. A netýká se to jen trávení volného času a koníčků, mnozí dál naplno pracují, přestože by už mohli jít dávno do penze. Vybrali jsme pro vás deset známých českých osobností z různých oborů, kteří dál aktivně působí, přestože už oslavili sedmdesátku. Podívejte se, pro koho je věk jen číslo…

Rozhovor s Danuší Nerudovou rektorkou Mendelovy univerzity Brno

Prezidentka? Volby jsou až za rok a půl, říká rektorka Danuše Nerudová

/ROZHOVOR/ Jako první žena obsadila post rektorky Mendelovy univerzity v Brně. Její čtyřletá mise se nyní chýlí ke konci, obhajobu rektorského mandátu nezvažuje. Ve hře je však kandidatura na českou prezidentku. „Svůj úkol jsem splnila. Byť si řada kolegů myslela, že se to změní, mluvím od začátku o tom, že se pro mě jedná o čtyřletý projekt,“ říká ke svému působení ve funkci rektorka Danuše Nerudová.

Zubaři - ilustrační foto.

Znojemsko: lidi na vesnici budou mít horší chrup. Zubaři nejsou

V příhraničním Hevlíně na Znojemsku mají obyvatelé snad vše potřebné k životu. Chybí jim ale to zásadní. Lékaři. Jako mnoha dalším obcím na jižní Moravě. V okrese Znojmo s mnoha malými vesnicemi ale pociťují nedostatek, především všeobecných praktických lékařů, snad nejvíc. „Musíme dojíždět do Hrušovan nad Jevišovkou a vždycky někoho otravovat, aby nás odvezl,“ stěžovala si například třiasedmdesátiletá Eva Schovancová.

Tématem jednání vlády byl i předčasný odchod do penze pro lidi v náročných pracovních pozicí. Jako příklad uvedla ministryně Maláčová psychické vypětí zdravotních sester.

Dřívější penze pro náročné profese? Návrh ve vládě vyvolal spory

Neutrální stanovisko zaujala vláda na dnešním jednání k poslaneckému návrhu ČSSD na dřívější odchody do starobního důchodu pro lidi v náročných profesích. Na twitteru o tom informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Sociální demokraté dnes označili předpis za jednu z priorit, které chtějí ještě do voleb prosadit v Poslanecké sněmovně.

Ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl

Ekonom Mojmír Hampl: Doslova teď projídáme svoji budoucnost

Je na tom česká ekonomika po covidových uzávěrách výborně, nebo špatně? Ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl je přesvědčen, že pokud vláda nepřestane stát zadlužovat, dobře to nedopadne. Vládní politici o tom ovšem před volbami nemluví a lidé zatím nemají citelný důvod jim to připomínat. Bankrot přitom může přijít brzy.

Supíkovice - škola.

Po lékařích odchází i učitelé. Samosprávy je lákají na bydlení

Během dvou let odchod čtvrtiny učitelů do důchodu. Takový scénář může nastat v Supíkovicích na Jesenicku. Stárnutí a odchod do penze je problém, jakému pohraničí čelí už roky v případě lékařů. Problému se samosprávy snaží čelit obdobným způsobem i v případě učitelů. Nabízí jim například možnost bydlení.

Škola v Supíkovicích. Ilustrační snímek

Učitelů je čím dál méně. Některé obce je lákají i na možnost bydlení

Během dvou let odejde do důchodu čtvrtina učitelů. I takový scénář může nastat v Supíkovicích na Jesenicku. Stejná situace je přitom v pohraničí již několik let také v případě lékařů. Vznikající problém s učiteli se samosprávy proto snaží řešit obdobným způsobem - nabízí jim například možnost bydlení. 

Škola v Supíkovicích. Ilustrační snímek

Učitelů je čím dál méně. Některé obce je lákají i na možnost bydlení

Během dvou let odejde do důchodu čtvrtina učitelů. I takový scénář může nastat v Supíkovicích na Jesenicku. Stejná situace je přitom v pohraničí již několik let také v případě lékařů. Vznikající problém s učiteli se samosprávy proto snaží řešit obdobným způsobem - nabízí jim například možnost bydlení. 

Někdejší dlouholetá ředitelka ZŠ Zbyslavice Zdeňka Richterová.

Byla duší zbyslavické školy. I v důchodu je pro všechny pořád Paní ředitelka

Pětasedmdesátiletá zbyslavická rodačka Zdeňka Richterová stála u řady významných událostí zbyslavické školy. Pomohla ji zachránit, když hrozilo, že škola zanikne, vymyslela v okolí oblíbený pětiboj malotřídních škol a nemůže se dočkat otevření zrekonstruované školy – byť to už jen v roli řadové občanky.

Senioři a finance - Ilustrační foto

Sněmovna schválila zvýšení důchodů. Poroste i příspěvek za vychované děti

Sněmovna dnes schválila dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun od ledna nad zákonnou valorizaci a příspěvek 500 korun za každé vychované dítě od roku 2023. Novelu, jež také zavádí možnost předčasného důchodu až o pět let pro příslušníky integrovaného záchranného systému bez dopadu na výši penze, nyní dostanou k posouzení senátoři.

Senioři a finance - Ilustrační foto

Sněmovna schválila zvýšení důchodů. Poroste i příspěvek za vychované děti

Sněmovna dnes schválila dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun od ledna nad zákonnou valorizaci a příspěvek 500 korun za každé vychované dítě od roku 2023. Novelu, jež také zavádí možnost předčasného důchodu až o pět let pro příslušníky integrovaného záchranného systému bez dopadu na výši penze, nyní dostanou k posouzení senátoři.

Ilustrační foto.

Důchodová kalkulačka: spočítá výši důchodu i jeho termín. Nutná je e-identita

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) testuje novou internetovou důchodovou kalkulačku. Zájemci si už teď mohou v aplikaci na portále úřadu spočítat termín nástupu do penze i možnou výši důchodu. Nutné je přihlášení přes e-identitu či datovou schránku. Plný provoz by měl začít 1. září. Kalkulačku na tiskové konferenci představili ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a šéf ČSSZ František Boháček.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Méně peněz pro exponenty komunistického režimu: Jurečka chce změnu důchodů

Předseda opozičních lidovců Marian Jurečka chce snížit důchody exponentům komunistického režimu v Československu. Lidem, kteří působili ve stanovených funkcích, například ve vládě, v ústředním výboru Komunistické strany Československa nebo ve zpravodajských službách, by se tato doba nezapočítávala do důchodu jako takzvaná doba pojištění. Jurečka to dnes uvedl na svém twitterovém účtu. Návrh předložil ve Sněmovně jako pozměňovací návrh k vládní předloze, která přidává důchodcům od příštího ledna 300 korun nad zákonnou valorizaci.