Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Ředitel ZŠ Úpice-Lány Petr Kalousek odchází předčasně do důchodu.

Úpice přišla o oblíbeného ředitele školy. Došel mu benzín, semlela ho inkluze

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jednačtyřicet let byl Petr Kalousek spjatý se Základní školou Úpice-Lány. Nejdřív tam chodil jako žák, poté jako učitel a posledních 22 let vedl školu v pozici ředitele. Ve čtvrtek tuto éru uzavře. Předčasně odchází do důchodu. „Cítil jsem, že mi ubývají síly. Došel mi benzín,“ vysvětloval šedesátiletý kantor z Úpice.

Starobní důchod se jim od příštího roku zvýší o 500 korun za každé vychované dítě.

PŘEHLEDNĚ: 500 korun k důchodu za každé dítě. Kdo výchovné dostane a kde se žádá

Stát od příštího roku přilepší důchodcům, kteří se starali o své děti. Tedy: pouze jednomu z rodičů, obvykle matkám. Odborníci očekávají, že se o peníze strhne bitka, pokud se o ně budou hlásit již rozvedení lidé. Noví penzisté si navíc v příštím roce budou muset o takzvané „výchovné“ vysloveně požádat, nebo peníze nedostanou. Na co si dát pozor? Deník přináší některé hlavní otázky a odpovědi.

Dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře slavil sedmdesát let.

Dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře slavil 70 let. Najdete se na fotkách?

Kola motorek se roztáčejí, motory divoce řvou, adrenalin stoupá. Motorkářská show může začít. Adam a Patrick Peschelovi na svých mašinách předvádějí kousky, při kterých se kolemstojícím divákům tají dech. Není se čemu divit, oba patří k evropské stunt riderské (kaskadérské) elitě. „Uf, to fakt nechápu, jak tohle můžou dát,“ komentuje vystoupení postarší pán a nevěřícně při tom kroutí hlavou.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupl mezi lety 2010 až 2021 počet pracujících seniorů nad šedesát let o 78 procent

Většina důchodců si k penzi přivydělává. Zdražování ale není jediným důvodem

Pondělí, úterý, středa. Už jen výjimečně ale chodí do práce i ve čtvrtek nebo pátek. Dvaašedesátiletá Lada Košnarová z Jirkova na Chomutovsku v dubnu odešla do penze, budík každé ráno ale ještě nemlčí. Ke starobnímu důchodu si dál přivydělává v bývalém zaměstnání, malé firmě na výrobu nábytkových doplňků. „Důvody byly dva. Požádal mě sám zaměstnavatel, protože si vážil mých zkušeností a v kolektivu by zatím ještě chyběly. Druhý je ten, že se necítím ani tak stará, ani tak unavená a jsem ráda za peníze k důchodu i za to, že se doma nenudím,“ vysvětluje.

Senioři a finance - Ilustrační foto

Důchodci dostanou od září přidáno. Polepší si v průměru o 699 korun

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září kvůli vysoké inflaci znovu mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun. Nařízení o druhé letošní mimořádné valorizaci schválila dnes vláda. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Česká správa sociálního zabezpečení na konci března vyplácela celkem přes 2,84 milionu penzí, z toho přes 2,36 milionu starobních. Své důchodové systémy mají i policie, obrana a justice. Na druhé mimořádné přidání je potřeba 7,8 miliardy korun.

Důchody vzrostou o sedm set korun.

O sedm set vyšší důchod? Vláda chce schválit zářijovou valorizaci penzí

Vláda se chystá ve středu schválit nařízení o zářijové mimořádné valorizaci penzí. Zásluhová část všech starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů se má od září podle návrhu zvednout kvůli vysoké inflaci o 5,2 procenta. Průměrná starobní penze tak má vzrůst o 699 korun. Na přidání bude od září do konce roku potřeba 7,8 miliardy korun.

Peněženka důchodce

Mimořádná valorizace. Od září se znovu zvednou důchody, oznámil ministr Jurečka

Kvůli vysoké inflaci se od září znovu mimořádně zvednou důchody. Zásluhový procentní díl penze by měl vzrůst o 5,2 procenta. Starobní důchod by se tak měl zvýšit zhruba o 700 korun. Na twitteru to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimořádná valorizace bude po běžném lednovém přidání kvůli prudkému zdražování letos už podruhé. Poprvé se penze kvůli inflaci zvednou od června.

Ekonomka a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová

Danuše Nerudová: Nepotřebujeme prezidenta, který si chce plnit svoje sny

Přestože má ekonomka Danuše Nerudová do penze opravdu daleko, její jméno se pojí především s Komisí pro spravedlivé důchody, jíž předsedala. A to tak dobře, že k jejím závěrům se hlásí i nový ministr práce a sociálních věcí. Profesorka Nerudová však nechce zůstat jen u sociálních odvodů a daní. Před sebou má daleko vyšší cíl, a to Pražský hrad. Byť kandidaturu ještě neoznámila, novináři ji mají za jistou.

Růžena Urbanová

Má postižená dcera mě naučila nevzdávat se, říká učitelka z Bruntálu

To, na co by jiní potřebovali deset životů, ona zvládá v jednom. I když osud připravil pro učitelku Růženu Urbanovou z Bruntálu kruté zkoušky, zlomit ji nedokázal. Naopak. Dělá vše pro to, aby příběhem své milované, nevidomé a těžce postižené dcery Evičky přiblížila svět hendikepovaných dětem a pomocí pohádek a obrázků je učí rozeznávat dobro, zlo i nutnost pomáhat slabším.

Najít zubaře, který odpovídá požadavkům na kvalitní péči o chrup ve 21. století, není ani na Benešovsku úplně snadné. K těm, kteří kvalitativní kritéria splňují, patří také stomatolog Jakub Seemann z Benešova (na snímku). Ani jeho klinika Senzadent nové p

Nové pacienty nepřijímáme, zní z ordinací. Najít na Benešovsku zubaře je oříšek

Někteří lidé nemohou na Benešovsku sehnat zubaře. Podle Veroniky Dufkové, tiskové tajemnice České stomatologické komory, situace v okrese úplně alarmující není, stomatologická komora zde má 81 členů, z nichž 56 jsou zubní lékaři. Ti však často nové pacienty nepřijímají, nezřídka je tak nutné vyrazit na vyšetření mimo okres.

Ilustrační foto.

Najít na jihu Čech zubaře je oříšek, schází lidem na Táborsku i Budějovicku

Stomatologa, který má smlouvu s pojišťovnou, v Jihočeském kraji hledají stovky lidí. Starší zubaři odcházejí do důchodu a ordinace po nich nemá, kdo přebírat. Zaběhlí lékaři hlásí stop stav, maximálně vezmou rodinného příslušníka. Soukromé kliniky si nechají péči zaplatit. Mnoho Jihočechů je tak nešťastných a bez péče i několik let.

Marian Jurečka

Jurečka: Protilidovou politiku neděláme. Chceme Čechy dostávat nahoru, ne dolů

/ROZHOVOR/ Předseda lidovců Marian Jurečka je zkušený politik. Ve vládě Bohuslava Sobotky byl jako ministr zemědělství partnerem ČSSD a hnutí ANO Andreje Babiše, nyní je vicepremiérem ve středopravicovém kabinetu Petra Fialy. Ministra práce a sociálních věcí jsem se ptala, kde chce na velmi ambiciózní program v sociální oblasti vzít potřebné miliardy.

Joe Biden

Škatulata batulata na americkém nejvyšším soudu. Biden je na tahu

Nedůležitější instance americké spravedlnosti, Nejvyšší soud, se opět objevil na titulních stránkách předních deníků. Ne ani tak z důvodu, že by snad konečně rozhodla o některých současných ideologických sporech, které půlí Spojené státy, jako je přístup k potratům, volný prodej zbraní či práva LGBT skupin. Řeší se personálie a tanec mezi zákonnými termíny. Nejstarší člen sboru se totiž chystá do důchodu. A to předčasného.

Depresi může odstartovat i velká změna v životě.

Co Čech, to invalida? V zemi roste počet žádostí o penze kvůli psychice

Vojenský lékař Grünstein měl v románu Švejk Jaroslava Haška jasno: „Co Čech, to simulant!“ Aktuální data o počtech invalidů tak příkrá nejsou. Počty lidí s nějakým typem invalidního důchodu u nás mírně klesají a také v evropském srovnání nejsme výjimeční. Novinkou, která souvisí i s pandemií, je však rostoucí počet důchodů udělených tzv. „na hlavu“, tedy z důvodu psychického onemocnění. I v tomto ohledu však Česko kopíruje trend západního světa.  

Ilustrační foto

Středočeské domácnosti? Chudší než v Praze, ale bohatší než kdekoli jinde

Průměrný Středočech měl v roce 2020 k tomu, aby peníze mohl utratit nebo uspořit, k dispozici 300tisícovou částku. Na jednoho Pražana vychází o 75 tisíc víc. Ukazují to čerstvě zveřejněná data statistiků postihující takzvané regionální účty. Většina jejich hodnot potvrzuje republikovou výlučnost středních Čech - obvykle na druhém místě za Prahou.

Ilustrační foto

Středočeské domácnosti? Chudší než v Praze, ale bohatší než kdekoli jinde

Průměrný Středočech měl v roce 2020 k tomu, aby peníze mohl utratit nebo uspořit, k dispozici 300tisícovou částku. Na jednoho Pražana vychází o 75 tisíc víc. Ukazují to čerstvě zveřejněná data statistiků postihující takzvané regionální účty. Většina jejich hodnot potvrzuje republikovou výlučnost středních Čech – obvykle na druhém místě za Prahou.

Ilustrační foto.

Na Hradecku se rodí nejvíc miminek. Za loňský rok jich přišlo na svět přes 2600

Kde se rodí nejvíc dětí, kde se lidé nejvíce berou a kde rozvádějí? Kde žijí nejstarší obyvatelé a kde nedosáhnou ani na průměrný důchod? Na základě exkluzivních dat připravil Deník profil typického Čecha roku 2022. Ze statistik jsme pro vás vyčetli, jak se zlatému českému středu blíží lidé v Královéhradeckém kraji a čím se vymykají průměru.

Ilustrační foto.

Nejtypičtější Češi kraje žijí podle statistik na Jičínsku

Kde se rodí nejvíc dětí, kde se lidé nejvíce berou a kde rozvádějí? Kde žijí nejstarší obyvatelé a kde nedosáhnou ani na průměrný důchod? Na základě exkluzivních dat připravil Deník profil typického Čecha roku 2022. Ze statistik jsme pro vás vyčetli, jak se zlatému českému středu blíží lidé v Královéhradeckém kraji a čím se vymykají průměru.

Ilustrační foto.

Trutnovsko je ráj pro svatebčany. Více lidí si řeklo ano jen v Hradci

Kde se rodí nejvíc dětí, kde se lidé nejvíce berou a kde rozvádějí? Kde žijí nejstarší obyvatelé a kde nedosáhnou ani na průměrný důchod? Na základě exkluzivních dat připravil Deník profil typického Čecha roku 2022. Ze statistik jsme pro vás vyčetli, jak se zlatému českému středu blíží lidé v Královéhradeckém kraji a čím se vymykají průměru.

Ilustrační foto.

Lidé na Náchodsku mají nejvyšší věkový průměr v kraji a nejnižší důchody

Kde se rodí nejvíc dětí, kde se lidé nejvíce berou a kde rozvádějí? Kde žijí nejstarší obyvatelé a kde nedosáhnou ani na průměrný důchod? Na základě exkluzivních dat připravil Deník profil typického Čecha roku 2022. Ze statistik jsme pro vás vyčetli, jak se zlatému českému středu blíží lidé v Královéhradeckém kraji a čím se vymykají průměru.

Ilustrační foto.

Na Rychnovsku se lidé nejméně berou a nejvíc rozvádějí

Kde se rodí nejvíc dětí, kde se lidé nejvíce berou a kde rozvádějí? Kde žijí nejstarší obyvatelé a kde nedosáhnou ani na průměrný důchod? Na základě exkluzivních dat připravil Deník profil typického Čecha roku 2022. Ze statistik jsme pro vás vyčetli, jak se zlatému českému středu blíží lidé v Královéhradeckém kraji a čím se vymykají průměru.

Ilustrační foto.

V Chrudimi se rodí nejvíce dětí v kraji, lidé mají nejvyšší věkový průměr

Kladli jste si někdy otázku, jak vypadá a žije typický Čech? Deník ano a na základě nejzajímavějších dostupných dat připravil analýzu o průměrných Češích v Pardubickém kraji. Víme, v jakém regionu se rodí nejvíce dětí, kde se lidé nejvíce rozvádějí, a dokonce v jakém okrese utrpí nejvíce peněženky důchodců.

Ilustrační foto.

Lidé na Orlicku se nejméně berou, bohužel také nejvíce rozvádějí

Kladli jste si někdy otázku, jak vypadá a žije typický Čech? Deník ano a na základě nejzajímavějších dostupných dat připravil analýzu o průměrných Češích v Pardubickém kraji. Víme, v jakém regionu se rodí nejvíce dětí, kde se lidé nejvíce rozvádějí, a dokonce v jakém okrese utrpí nejvíce peněženky důchodců.

Ilustrační foto.

Lidé na Pardubicku mají nejvyšší důchody a nebojí se sňatků

Kladli jste si někdy otázku, jak vypadá a žije typický Čech? Deník ano a na základě nejzajímavějších dostupných dat připravil analýzu o průměrných Češích v Pardubickém kraji. Víme, v jakém regionu se rodí nejvíce dětí, kde se lidé nejvíce rozvádějí, a dokonce v jakém okrese utrpí nejvíce peněženky důchodců.

Ilustrační foto.

Svitavsko: Rodí se zde nejméně dětí a penzisté mají nejnižší důchody

Kladli jste si někdy otázku, jak vypadá a žije typický Čech? Deník ano a na základě nejzajímavějších dostupných dat připravil analýzu o průměrných Češích v Pardubickém kraji. Víme, v jakém regionu se rodí nejvíce dětí, kde se lidé nejvíce rozvádějí, a dokonce v jakém okrese utrpí nejvíce peněženky důchodců.

Senioři a peníze - Ilustrační foto

Vláda kvůli inflaci chystá valorizaci důchodů i některých daní, oznámil Jurečka

Vláda podle předsedy KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky chystá na červen mimořádnou valorizaci důchodů kvůli inflaci. Jurečka to v neděli uvedl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Míru zvýšení penzí nesdělil, neboť ještě není vyčíslena. Jurečka také uvedl, že vláda daně zvyšovat nehodlá, v koalici je ale podle něj shoda na valorizaci spotřební daně z tabáku či alkoholu.

Sňatky, porody, úmrtí, rozvody a důchody na Vysočině. Ilustrační foto

Smutek i veselí. Lidé se na Pelhřimovsku nejméně rozváděli, přibylo ale úmrtí

PŘEHLED STATISTICKÝCH ZAJÍMAVOSTÍ Z KRAJE/ Nad dva tisíce sňatků, 890 rozvodů, přes čtyři tisíce narozených dětí, šest a půl tisíce zemřelých, půl milionu obyvatel a druhá nejvyšší úmrtnost v zemi. Kde se předloni na Vysočině narodilo nejvíce dětí? Kde si své ano řeklo nejvíce novomanželů? A v kterém okrese se mají důchodci nejhůře? Deník vám přináší exkluzivní přehled statistických zajímavostí z kraje za poslední dva roky.

Prvorozenou dceru ke konci loňského roku přivítali i Michala a Miroslav Dvořákovi z Českých Budějovic.

Na Budějovicku se rodí nejvíc miminek a umírá nejmíň lidí

Ve výsledcích nejnovějšího sčítání lidu, které zveřejnili statistici, si i Jihočeši mohou najít spoustu zajímavosti. Třeba to, že nejvíc se činili, pokud jde o nově narozená miminka, občané na Českobudějovicku. Zároveň se ale nejčastěji rozváděli. Naopak nejčastěji se brali na Krumlovsku. Pokud jde o úmrtí, těch bylo nejvíc na Táborsku, a nejchudší důchodce v kraji máme v okrese Jindřichův Hradec.