Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Vládní úpravy důchodů jsou v pořádku, zásadní změnu už dělat nejde, tvrdí Rusnok

Jen málokdo v Česku zná důchodovou politiku z tolika různých stran jako bývalý guvernér České národní banky. Tématy souvisejícími s penzemi se totiž Jiří Rusnok předtím zabýval v rolích premiéra úřednické vlády, ve vedení penzijních společností, byl také náměstkem na ministerstvu práce a sociálních věcí. V rozhovoru pro Deník zdůrazňuje, že vládou navrhované reformy nepovažuje za systémovou změnu, protože zůstává průběžný systém. „Je to sice parametrická změna, ale mně nevadí, když tomu někdo bude říkat důchodová reforma. Slovíčkařit podle mě v tuhle chvíli nedává valný smysl,“ říká.

Systém důchodového pojištění se propadá do stále větší ztráty. Na pojistném na důchody se vybere mnohem méně peněz, než kolik stát na ně vydá. Nepoměr mezi příjmy a výdaji je teď rekordní.

Penze se prodraží. Schodek důchodového systému je nyní největší v historii

Systém důchodového pojištění se propadá do stále větší ztráty. Na pojistném na důchody se vybere mnohem méně peněz, než kolik stát na ně vydá. Nepoměr mezi příjmy a výdaji je teď rekordní. Jen za první čtyři měsíce letošního roku na účtu totiž chybí 27,76 miliardy korun. Je to ještě více než za celý loňský rok. Tehdy v prosinci chybělo 21,49 miliardy korun.

Podpora penzijního spoření projde změnami

Podpora penzijního spoření se od ledna změní. Vláda schválila novinky

Státní podpora penzijního spoření by se od příštího roku měla změnit. Zvýší se práh pro čerpání státního příspěvku i maximální výše příspěvku a u nových smluv se prodlouží minimální doba spoření na deset let. Nově bude možné také využít daňové zvýhodnění dlouhodobých investičních produktů, které slouží k zajištění na stáří. Předpokládá to návrh zákona, který schválila vláda. Novelu ještě musí posoudit Parlament.

Ilustrační snímek

Obavy z budoucnosti. Sedm z deseti Čechů si spoří na důchod, ukázal průzkum

Ačkoli si sedm z deseti Čechů spoří a na penzi se připravuje, 73 procent lidí počítá s tím, že bude muset v důchodu omezit své výdaje. Zároveň se téměř dvě třetiny obávají toho, že jim ve stáří klesne životní úroveň. Vyplývá to z květnového průzkumu společnosti Broker Consulting od agentury Ipsos mezi 1015 respondenty.

Pošta v Charvátské Nové Vsi zůstane od července zavřená. Nejbližší spádovou budou mít obyvatelé této místní části Břeclavi v nedaleké Poštorné.

Charvátčané o pobočku přijdou. Radnice se s vedením České pošty nedohodla

/VIDEO/ Bez kompromisů a velmi stroze. Tak se podle Břeclavských zachovalo vedení České pošty, se kterým radnice jednala o upravené variantě pošty Partner Plus. Nahradit mohla rušenou pobočku v místní části Charvátská Nová Ves. K dohodě mezi Břeclavskými a Českou poštou však nedošlo. A tak si budou Charvátčané vyzvedávat důchody a posílat dopisy či balíky ve více jak dva kilometry vzdálené pobočce v sousední místní části Poštorná.

Ilustrační snímek

Změna u penzí je nutná, shodují se Češi. Zvýšení důchodového věku ale nechtějí

Přes 70 procent české veřejnosti se shodne na tom, že je třeba v brzké době udělat nějaký výrazný zásah do důchodového systému tak, aby byl udržitelný i do budoucna. Na konkrétních návrzích změn je mezi lidmi ale menší shoda. Největší podporu, od tří pětin občanů, má navýšení plateb pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a lidi pracující na dohodu. Naopak nejméně lidí, 30 procent, souhlasí s tím, aby byl věk pro odchod do penze navázaný na očekávanou dobu dožití. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT), která jej v neděli zveřejnila.

Dopravci v Česku dlouhodobě marně shánějí profesionální řidiče. Záchranou by mělo být snížení věkové hranice pro řízení autobusů.

Plán na záchranu dopravců? Za volanty autobusů zasednou už osmnáctiletí

Dopravci v Česku dlouhodobě marně shánějí profesionální řidiče. Zhruba polovina nynějších šoférů je přitom před odchodem do penze, někteří již v důchodu jsou. Záchranou by mělo být snížení věkové hranice pro řízení autobusů. Změnou se budou zabývat poslanci v novele silničního zákona. 

Kdo dokáže žádost o důchod vyřešit pohodlným způsobem z domova a potřebné doklady dodat přes internet, ušetří práci pracovníkům sociálky a sobě zase čekání a starosti

Jak nepřijít v důchodu o peníze? Mít doklady, radí úředníci po kauze Vondráčková

Mít v dokladech nepořádek se nevyplácí. Obzvlášť, když jdete žádat o důchod. Nedávno to připomněl případ zpěvačky Heleny Vondráčkové. V médiích si postěžovala na neúměrně nízký důchod, který jí stát vyměřil navzdory jejím vysokým výdělkům ze zahraničí z doby vlády komunistů. Úřady ale informace o nich ve svých databázích nemají, a ani populární umělkyně si je pro případné dokazování oprávněnosti svých nároků neschovala. Vzniklou situaci nyní řeší soudně.

Přemysl Hanzelka

Čtenářská poradna: Nechte si důchod zasílat na účet

Dosud si důchod vyzvedávám na poště, kterou prý budou nuceni uzavřít. Další se nachází daleko. Přemýšlím proto, že si konečně založím účet. Jak to udělat nejjednodušeji? Paní Ludmile z Jihlavy radí Přemysl Hanzelka, ředitel ČSOB Poštovní spořitelny.

Ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce Tomáš Machanec

Tomáš Machanec: Když se důchody nezmění, hrozí časem mnohem větší škrty

Když jde ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) vysvětlovat mechanismus plánovaných změn penzí, bere si s sebou na pomoc ředitele odboru sociálního pojištění Tomáše Machance. Tento odborník podle jeho zkušeností zná na úřadě důchodovou problematiku nejlépe a příslušná čísla a informace hbitě sype z rukávu. Proto si od něj také Deník nechal v rozhovoru vysvětlit některé aspekty plánovaných změn, které dostatečně nevysvětlili politici ani tiskové zprávy resortu.

Díky mimořádné valorizaci, kterou vláda nařídila z důvodu přetrvávající vysoké inflace, seniorům v červnu vzrostou důchody. Průměrný starobní důchodce dostane o 750 korun víc, a průměrný důchod tak poprvé v historii překročí hranici 20 tisíc korun

Valorizace důchodů je tu: Spočítejte si na kalkulačce, jak se vám mění penze

Mírné očekávání, ovšem s přídechem hořkosti. Právě v takovém rozpoložení se může začátkem letošního června nacházet řada důchodců. Díky mimořádné valorizaci, kterou vláda nařídila z důvodu přetrvávající vysoké inflace, jim totiž opět vzrostou důchody. Průměrný starobní důchodce dostane o 750 korun víc, a průměrný důchod tak poprvé v historii překročí hranici 20 tisíc. Tím ale jejich důvody k radosti končí. 

Pracující čeští důchodci patří k průměru zemí sedmadvacítky. Ilustrační snímek

Valorizace penzí zpomalí, předčasné důchody se zpřísní, schválila vláda

Vláda schválila návrh novely se zpomalením valorizace penzí, se zpřísněním podmínek pro předčasný důchod a s novým přídavkem, který by měli důchodci a důchodkyně dostávat při vysoké inflaci. Kabinet o tom informoval na svém webu ve výsledcích svého dnešního zasedání. Projednávání důchodové novely ve zveřejněném programu dnes neměl. K tomu. aby změny začaly platit, musí je přijmout Parlament a podepsat prezident. Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci pro příští rok. Politici opozičních hnutí ANO a SPD opakovaně uvedli, že změny nepodpoří.

Matky v důchodu bývají často znevýhodněny za to, že svůj čas věnovaly péči o potomky a jejich výchově

Ženám pomůže k vyššímu důchodu vyměřovací základ. Kritikům vadí továrna na děti

Ženy v Česku pobírají nižší důchody než muži. Zatímco kupříkladu loni v prosinci činila průměrná mužská starobní penze 19 755 korun, průměrná důchodkyně dostávala jen 16 484 korun. Plánovaná důchodová reforma, kterou představilo ministerstvo práce a sociálních věcí, by to do budoucna měla změnit. Úředníci vymysleli opatření nazvané rodičovský vyměřovací základ, případně také fiktivní vyměřovací základ. To by mělo pomoci zejména ženám, které část svého produktivního věku strávily péčí o děti, nebo o své nemohoucí blízké.

Místo dosud ohlašovaného „stropu“ v 65 letech se doba odchodu do starobního důchodu bude prodlužovat podle očekávané pravděpodobnosti dožití jednotlivých ročníků. Ilustrační snímek

Padesátníkům vypočítají důchodový věk statistici. Bude stejný pro muže i ženy

Kdy půjdu do důchodu? Tuto osudovou otázku si lidé středního věku s každým přibývajícím rokem kladou stále častěji. Dosud na ni mohli sami snadno najít odpověď s pomocí on-line kalkulačky na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Penzijní reforma, kterou minulý týden představil jeho ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL), ale nynější padesátníky znejistila. Na žádné tabulky se teď už nebudou moci spolehnout.

Škoda Auto. Ilustrační foto.

Ke stávkové pohotovosti se podle svazu KOVO přidávají i odbory ze Škoda Auto

Ke stávkové pohotovosti, kterou na protest proti vládnímu konsolidačnímu balíčku vyhlásilo v pondělí 15. května 31 svazů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), se přidávají odbory automobilky Škoda Auto. Novinářům to v úterý 16. května řekl předák nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo.

Tři generace

VIDEO: Deník tří generací. Máme zrušit penze?

Influencerka Denisa, marketingový expert Tomáš a novinář Martin se tentokrát baví o tom, o čem celá země. O důchodech. Nejstarší Martin má do penze už jen pár let. Kupodivu se na ni netěší ani nechystá. Naopak vykopává debatu hodně provokativně. Penze by se měly až na výjimky zrušit. A věk odchodu na odpočinek by neměl být stanoven!

Irena Zátorská v nemocnici pracuje téměř 40 let a rukama ji prošly desetitisíce pacientů.

V nemocnici pracuje téměř 40 let a rukama ji prošly desetitisíce pacientů

Letos oslaví všeobecná sestra Irena Zátorská 38 let v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Její začátky jsou spjaté s dětským oddělením, následně s lůžkovým chirurgickým oddělením a posledních 35 let pracuje na chirurgické ambulanci. Svou práci by neměnila a pomáhat chce i v důchodu.

Ekonomka a bývalá předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová.

Nerudová: Opozice by změny důchodů měla chápat, staví na závěrech její komise

Jednou z účastnic vládní tiskové konference, na níž ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil hlavní body navržené reformy penzí, byla i ekonomka a nedávná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Někdejší předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody, která byla zřízena za předchozí vlády Andreje Babiše (ANO), poskytla Deníku krátký rozhovor.

Vláda představila důchodovou reformu. Dotkne se předčasných penzí, minimální penze i věku odchodu do důchodu. Všechny změny najdete v článku.

Důchodová reforma přehledně: Co vše se změní. Jak to bude s předčasnou penzí

Vláda premiéra Petra Fialy po měsících debat představila důchodovou reformu, která má udržet slušné státní penze i pro další generace. Kabinet po debatě s odborníky navrhuje sérii změn, které změní či upraví valorizaci penzí, zpřísní odchod do předčasné penze, zachová 500 korun výchovného, ale také zvýší nynější relativně nízké odvody pro živnostníky či znovu zavede povinné nemocenské pojištění placené zaměstnanci. Reformu vláda představila společně s konsolidačním balíčkem, který řeší úspory státu úpravou některých daní a výhod.

Důchodová reforma? Ožehavé téma posledních týdnů

Penze by měla trvat 21,5 roku, navrhuje vláda. Předčasné důchody se zpřísní

Kabinet premiéra Petra Fialy ve čtvrtek v 11:55, tedy symbolicky za pět minut dvanáct, představil očekávanou důchodovou reformu. Ta společně s daňovým balíčkem nese název Česko ve formě. Mezi nejdůležitější body reformy patří úprava valorizací, postupný posun věku odchodu do důchodu, možnost společného vyměřovacího základu manželů či zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Deník přináší přehled změn. 

Ilustrační snímek

Důchodová reforma? Měla by být přijata co nejdříve, myslí si většina dotázaných

Dvě třetiny lidí míní, že reformu důchodového systému je potřeba řešit co nejdříve. Zároveň se však veřejnost obává jejích dopadů a chystaných změn. Lidé upřednostňují například podporu individuálního spoření a zvyšování odvodů před vyšším věkem odchodu do důchodu nebo snižováním penzí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). O jeho závěrech ČTK informovala mluvčí ministerstva Eva Davidová. MPSV neuvedlo, kdy se průzkum konal a kolik lidí se ho zúčastnilo.

Vláda podle svého programového vyhlášení počítá se zavedením dobrovolného společného vyměřovacího základu pro manžele. Mělo by být součástí plánované penzijní reformy

Více peněz pro manžele? Přinést je má společný vyměřovací základ důchodu

České ženy mívají kvůli rokům stráveným péčí o děti nižší důchody než muži. Mnohé také tradičně pobírají nižší plat než jejich mužští kolegové za práci na stejné pozici. I proto se ve stáří obvykle musí smířit s nižším důchodem. To by se ale do budoucna mělo změnit. Vláda podle svého programového vyhlášení počítá se zavedením dobrovolného společného vyměřovacího základu pro manžele. Mělo by být součástí plánované penzijní reformy.

Martin Komárek

Co je stáří?

Práce se mění před očima. Lopoty ubývá a lze očekávat, že zmizí takřka úplně. Dřinu nahrazují roboti.

Důchody. Ilustrační foto

Důchody v kraji za rok vzrostly o 2,5 tisíce. I tak jsou jedny z nejnižších

O více než 2,5 tisíce na 17 595 korun se meziročně zvedla průměrná výše starobního důchodu v Olomouckém kraji. I tak byla na konci loňského roku ve srovnání s ostatními kraji České republiky druhá nejnižší. Méně dostávali už jen senioři v Karlovarském kraji - 17 436 korun. Naopak nejvíce pobírali penzisté v Praze (19 268 korun).

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po setkání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě

Jurečka představil Pavlovi změny důchodů. Prezident: Musí být dobře vysvětlené

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) seznámil prezidenta Petra Pavla se základními obrysy chystané důchodové reformy, kterou by měla vláda v polovině května představit veřejnosti. Ocenil, že Pavel má zájem o připravované změny penzí a záleží mu na udržitelných veřejných financích. Jurečka to řekl novinářům po schůzce na Pražském hradě. Podle hlavy státu je důležité, aby byly změny dobře vysvětlené.

Systém důchodového pojištění skončil v prvním čtvrtletí se schodkem 25,7 miliardy korun. Ilustrační snímek

Důchodový systém skončil v nejhorším deficitu. Schodek je 25,7 miliard

Systém důchodového pojištění skončil v prvním čtvrtletí se schodkem 25,7 miliardy korun. Je to zatím nejhorší výsledek za první čtvrtletí. Za celý loňský rok příjmy převýšily výdaje na penze o 21,5 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva financí o hospodaření systému důchodového pojištění. Důchody se zvedly naposledy v lednu. Znovu se kvůli inflaci navýší od června. Celkem se pak pro letošek v důchodovém pojištění počítá s propadem zhruba 80 miliard korun.

Helena Kubánková.

Objevila raritní krevní skupinu. Nyní česká primářka odchází do důchodu

Objevitelka raritní krevní skupiny v České republice Helena Kubánková se stane emeritní primářkou. Internistka a lékařka v oboru hematologie a transfuzní služba Helena Kubánková zanedlouho skončí v pozici primářky Hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Písek. Odchází do důchodu. Málokdo ví, že se tato žena zasloužila o významný vědecký objev: první nález raritního krevního fenotypu Gy(a-) v České republice.

Reforma důchodů? Ožehavé téma posledních týdnů.

Důchodová reforma? Ať ji projedná tripartita, i s úpravami daní, žádají odboráři

Odbory žádají, aby návrhy reformních změn důchodového systému projednala na svém příštím zasedání v polovině května tripartita. Chtějí, aby je probrala společně s daňovými úpravami. Po jednání s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to novinářům řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Jurečka odborářům představil obrysy chystané reformy. Zahrnovat má dřívější důchod pro náročné profese, zkrácení povinné doby pojištění z 35 na 25 let, navázání věku pro nástup do důchodu na dobu dožití či ocenění péče o děti.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Důchod pro lidi v náročných profesích? Až o pět let dříve, připustil Jurečka

Lidé v náročných profesích by mohli odcházet do důchodu až o pět let dříve a bez krácení penzí, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk.cz. Ostatní by podle připraveného návrhu důchodové novely měli chodit do penze nejvýš tři roky před termínem místo pěti let, penze by se jim krátily víc než dosud. Dřívější penze pro náročné profese mají být součástí chystaných reformních změn. Ty chce vláda představit zhruba v polovině května. 

Zaměstnanecké penzijní systémy – penzijní fondy – jsou součástí důchodových soustav řady zemí. Ilustrační snímek

Ve světě se o důchody zaměstnanců starají firmy. Odboráři by to uvítali i v ČR

Kde sehnat dost peněz, aby byl penzijní systém dlouhodobě financovatelný? Odpověď na tuto otázku má přinést penzijní reforma, kterou slibuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jednou z cest, kterou volí v zahraničí, je větší zapojení firem do získávání prostředků na důchod přímo pro jejich konkrétní zaměstnance.

Důchody. Ilustrační snímek

Vláda schválila důchodovou novelu. Změny podpory práce v penzi z ní vyškrtla

Žádost o důchod by mělo být možné podávat už brzy on-line. Změnit by se mohly také termíny výplaty penzí. Mělo by jich být méně. Důchod by lidé měli dostávat v první polovině měsíce. Počítá s tím návrh novely o sociálním zabezpečení, kterou ve středu schválila vláda. Novinářům to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z připravovaného zákona vláda vypustila změnu podpory práce v penzi. Ministerstvo práce navrhovalo místo navyšování důchodu odpustit pracujícím důchodcům a důchodkyním sociální odvody.

Důchody. Ilustrační snímek

Přehledně: Jak se změní valorizace penzí a předčasný důchod

Dění kolem důchodů v Česku nabírá stále rychlejší obrátky. Po třech valorizacích starobních penzí v loňském roce a dvou plánovaných na letošek oznámili představitelé ministerstva práce změnu způsobu dorovnávání důchodů kvůli inflaci. Zpřísnění čeká také podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Tyto úpravy předcházejí plánovanou penzijní reformu, kterou chtějí úředníci představit příští měsíc. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější aktuální otázky týkající se valorizací a předčasných důchodů.

Důchody vzrostou o osm set korun

Jurečka: Mimořádné valorizace nahradí příspěvek. Předčasné důchody zpřísníme

Do předčasného důchodu budou Češi moci nastoupit tři roky před řádným termínem namísto původních pěti let. Penze se také bude víc krátit. Podobu chystaných změn v pondělí přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Důchody se budou podle návrhu řádně valorizovat každoročně k 1. lednu plně o inflaci a jednu třetinu růstu reálných mezd. Mimořádné valorizace, díky nimž rostly penze v uplynulých měsících, nahradí příspěvek k důchodu.

Protesty ve Francii proti kontroverzní důchodové reformě, která prodlužuje odchod do důchodu o dva roky na 64 let

Je jasno. Ústavní rada ve Francii potvrdila změny důchodů, protesty pokračují

Francouzská Ústavní rada v zásadních bodech potvrdila platnost návrhu nepopulární důchodové reformy, která především posouvá věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let. Informovala o tom agentura AFP. Rada, obdoba ústavního soudu, zároveň v pátek zamítla návrh opozice na uspořádání referenda o zákazu posunu hranice pro odchod do důchodu. Prezident Emmanuel Macron zákon podepíše v příštích dnech a chce, aby se reforma začala uvádět do praxe do konce roku, uvedl prezidentský úřad. Odbory a Macronovi političtí oponenti naopak slíbili, že budou pokračovat v tlaku na stažení reformy.