Kreativ

ŠTÍTEK: starobní důchod

Senioři a finance. Ilustrační snímek

Vyšší věk i zpřísnění podmínek. Experti z NERVu podpořili změny u důchodů

Národní ekonomická rada vlády (NERV) se shodla s vládou na nutnosti úpravy důchodového systému, který je podle ní nyní neudržitelný. Podporuje například úpravu věku pro odchod do důchodu podle vývoje průměrného věku dožití, aby se v budoucnu doba strávená v důchodu shodovala se současností. Podporuje také zpřísnění podmínek pro předčasný důchod. Novinářům to po jednání řekl koordinátor NERV David Havlíček. Úpravy důchodového systému, stejně jako daňové změny, má vláda představit nejpozději v květnu.

Berounské sídliště.

Cesta ze sídliště na poštu se protáhne. Berounu zbude od léta jediná pobočka

/FOTO, VIDEO/ Mezi pobočkami, které Česká pošta v rámci úspor od léta zavře, je i berounská pošta na sídlišti ve Švermově ulici. Vzhledem k tomu, že jde o nejhustěji osídlenou část města, bude místní pobočka řadě lidí chybět. Otevřeným dopisem se proti tomuto kroku postavilo i vedení města. Deník zjišťoval, kolik času zabere lidem ze sídliště putování na centrální pobočku v centru města.

Mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček

Expert: Pokud uložíte tisícovku měsíčně, v důchodu to zaplatí elektřinu a plyn

Demografická data jsou neúprosná. Říkají, že na jednoho důchodce bude v dohledné době pracovat méně lidí a zároveň se bude snižovat i státem vyplácená penze. Odborníci proto radí, aby se budoucí penzisté nespoléhali pouze na stát, ale sami více investovali do svých budoucích důchodů. Tím také roste role penzijních fondů. „Pokud by člověk chtěl využít všechny benefity, měl by si ukládat tři tisíce korun,“ radí mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Demonstrace odborového svazu KOVO proti důchodové reformě a emisní normě Euro 7.

Odboráři demonstrovali v Praze proti důchodové reformě. Vláda jednala v Jeseníku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Odboráři z celé země se středu 29. března v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Podle pořadatelů ze svazu Kovo dorazilo přes 2000 lidí, podle policie několik tisíc. Kabinet dnes v Praze není, má výjezdní zasedání v Jeseníku. K protivládním protestům na demonstraci odboráře vyzval opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Na akci vystoupili i další politici z opozice či mimosněmovních stran.

Demonstrace odborového svazu KOVO proti důchodové reformě a emisní normě Euro 7

Protivládní protesty. Odboráři demonstrovali v Praze proti důchodové reformě

Odboráři z celé země se středu 29. března v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Podle pořadatelů ze svazu Kovo dorazilo přes 2000 lidí, podle policie několik tisíc. K protivládním protestům na demonstraci odboráře vyzval opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Na akci vystoupili i další politici z opozice či mimosněmovních stran.

Češi by neměli zapomínat na stáří. Podle odborníků je důležité si sjednat třeba penzijní spoření

Důchody pohledem tří generací: Mladí spoří málo, starší se na stát nespoléhají

Lidé si nechtějí připouštět vlastní stárnutí a téma stáří od sebe odsouvají. Tím ale často odsunou i praktické problémy důchodového věku, které je potřeba řešit daleko dopředu. Třeba penzijní spoření. Zdá se však, že je probrala složitá ekonomická situace a živé debaty o tom, že dnešní důchodový systém je neudržitelný.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Marian Jurečka: Odchod do důchodu? Dnešních padesátníků se změny vůbec nedotknou

Předseda lidovců. Bývalý ministr zemědělství, současný vicepremiér a šéf resortu práce a sociálních věcí. Nebo otec pěti dětí a bývalý farmář, který se rád fotil na traktoru. To všechno je Marian Jurečka, jemuž bylo minulý týden 42 let a teď má na krku celou penzijní reformu, která řeší věk odchodu do důchodu i valorizaci.

Snížení valorizace důchodů. Ožehavé téma posledních týdnů.

Vyšší důchody? Mladí Hodoňané spoléhají více na sebe, řeší investice a bydlení

/INFOGRAFIKA/ V době sporu o to, kolik po valorizaci dostanou přidáno současní důchodci, Deník v Hodoníně zjišťoval, jak své zajištění ve stáří řeší současní dvacátníci. Ačkoliv před sebou mají ještě i čtyři desítky odpracovaných let, oslovení mladí lidé s plány nezahálí. Spoléhat pouze na podporu státu, jehož výdaje na důchody rostou o miliardy korun, nechtějí.

Důchody vzrostou o osm set korun.

Valorizace penzí jsou v Česku štědré, tvrdí ekonomové. Země v EU důchody daní

Jsou na tom čeští důchodci ve srovnání se zahraničními dobře, nebo špatně? Takovou otázku si klade většina stávajících penzistů i lidé, kterým se blíží věk odchodu do důchodu. Je ale těžké na to odpovědět. Každá země Evropské unie má jiný důchodový systém a liší se nejen způsob výpočtu důchodu a doba odchodu do penze, ale také způsoby valorizace.

Ilustrační snímek

Do ciziny i s českou penzí? Pětina zákazníků cestovek jsou důchodci

Vlastě z Prahy je nyní 78 let. Někdejší úřednice začala krátce po své sedmdesátce vyrážet se skupinkou přátel na cesty do světa. Za několik let postupně navštívili například Egypt, Tunisko či Kapverdské ostrovy. Tam se jim zalíbilo, takže se na daleké ostrovy v Atlantiku po roce znovu vrátili. Potom však jejich cestování zastavily koronavirové zákazy. „Já už poté kvůli zhoršujícímu se zdraví s dalekými cestami skončila. Ale někteří z nás jezdí dál, i když jsou třeba ještě starší než já," řekla důchodkyně Deníku.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan

Zpomalení valorizace penzí? Každá strana v koalici má jiný vzorec, tvrdí Rakušan

Každá strana a hnutí ve vládní koalici má jiný vzorec ke zpomalení budoucího růstu penzí. Je třeba najít kompromis tak, aby byl přijatelný i pro opozici a v dalších letech ho po případném úspěchu ve volbách nezrušila. V pořadu Partie televize CNN Prima News to řekl vicepremiér a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Vláda by novelu s novým modelem navyšování důchodů měla podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) projednávat za několik týdnů.

Proti pomalejšímu růstu důchodů se vyslovilo 55 procent Čechů, říká průzkum. Ilustrační snímek

Více než polovina lidí je proti pomalejšímu růstu důchodů, zjistil průzkum

S pomalejším růstem důchodů od letošního června souhlasí 37 procent lidí, 55 procent je proti a zbývajících sedm procent neví. Ukázal to aktuální průzkum agentury NMS Market Research. Kontroverzní vládní novelu o omezení valorizace ve čtvrtek i přes výhrady podepsal prezident Petr Pavel. Průměrná měsíční penze tak vzroste o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun.

Důchody. Ilustrační snímek

Valorizace důchodů bude nižší. Pavel již podepsal novelu, opozice chystá kroky

Mimořádný červnový růst důchodů bude o víc než polovinu nižší než podle běžných zákonných pravidel. Spornou vládní novelu o omezení valorizace podepsal prezident Petr Pavel. ČTK to řekla prezidentova mluvčí Markéta Řeháková. Průměrná měsíční penze tak vzroste o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o ožebračování důchodců a hodlá novelu napadnout u Ústavního soudu.

Prezident Petr Pavel slíbil podepsat kontroverzní zákon o valorizaci důchodů. Přinášíme přehled, co to bude znamenat. Ilustrační foto.

Valorizace důchodů přehledně: Pavel podepíše. Co to znamená a jak se změní penze

Koaličním ministrům spadl ze srdce velký kámen. Novopečený prezident republiky Petr Pavel při ostrém startu ve své funkci slíbil podepsat zákon o valorizaci důchodů, proti němuž ostře protestovala opozice a o jehož správnosti pochybovali i někteří koaliční senátoři. Deník nyní přináší odpovědi na nejdůležitější otázky ohledně valorizace.

Kateřina Perknerová

Vláda v pravicové pasti

Lidé s příjmy nad padesát tisíc korun čistého měsíčně si musejí umět poradit i v krizi sami.

Nový český prezident Petr Pavel

Důchodová reforma? Při jednání chci především tlumit vášně, říká Pavel

Při jednání o důchodové reformě chce prezident Petr Pavel zejména tlumit vášně a připomínat, že to musí být společné dílo. Řekl to v rozhovoru s ČTK při návštěvě Bratislavy. Reforma přesáhne volební období kterékoli strany nebo koalice, není možné ji nastavovat každé čtyři roky nebo ještě častěji, míní. 

Důchodové pojištění. Ilustrační foto

Živnostníci se bojí zvýšení záloh na důchody. Nepomůže, tvrdí daňoví poradci

Zvukař David Dewetter z Benešovska si stejně jako řada dalších živnostníků na důchodové pojištění platí pouze minimální povinné zálohy ve výši 2944 korun měsíčně. Nevěří totiž státu, že by se o něj v jeho stáří dokázal dobře postarat. Počítá s tím, že veškerá starost zůstane jen na něm samotném. Jediné vhodné zajištění na důchod proto vidí v investování do nemovitostí, tedy svého domu. Jen to mu dnes dává naději, že o své vydělané peníze do budoucna nepřijde. „Takže když teď straší zvyšováním záloh, rozhodně to odmítám,“ řekl Dewetter. Podle odborníků by přitom právě vyšší zálohy pro živnostníky mohly být jednou z cest, jak bránit růstu deficitu důchodového systému.

Zbyněk Pulec a přátelé.

Glosa: Není důchod jako důchod

O valorizaci důchodů se bojuje ve sněmovně, v senátu a spor nejspíš skončí u Ústavního soudu. Z logiky věci je zřejmé, že by se mělo něco ušetřit, aby ze ztenčujícího krajíce zbylo i pro naše potomky. Ale psát chci o něčem jiném…

Po vládou plánované červnové valorizaci podle ministerstva práce a sociálních věcí průměrný důchod poprvé přesáhne hranici 20 tisíc korun

Červnová valorizace důchodů: Průměrná penze se přehoupne přes hranici 20 tisíc

Vzhledem k častým valorizacím vede rychlý růst inflace v posledních měsících k růstu průměrného důchodu. Zatímco ještě loni v prosinci činila průměrná starobní penze 18 061 korun, nyní dosáhla hodnoty 19 440 korun. Po vládou plánované červnové valorizaci dokonce podle ministerstva práce a sociálních věcí průměrný důchod poprvé přesáhne hranici 20 tisíc korun.

Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky.

Uzavřením hradní Brány gigantů symbolicky skončilo prezidentství Miloše Zemana

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Během několikaminutového ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže státní hymnu. Po složení slibu vystřídá Zemana v čele státu ve čtvrtek 9. března odpoledne Petr Pavel.

Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky.

Uzavřením hradní Brány gigantů symbolicky skončilo prezidentství Miloše Zemana

/FOTOGALERIE/ Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Během několikaminutového ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže státní hymnu. Po složení slibu vystřídá Zemana v čele státu ve čtvrtek 9. března odpoledne Petr Pavel.

Schůze Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze, 8. března 2023

Senát schválil sporné snížení růstu penzí. Návrh ještě posoudí prezident Pavel

Senát ve středu podle očekávání schválil sporné snížení červnové valorizace důchodů, které navrhla vláda kvůli nutnosti nezvyšovat neúměrně výdaje státu. Průměrný důchod se tak má od června zvýšit o zhruba 760 korun měsíčně, zatímco bez novely by se v návaznosti na míru inflace zvýšil o 1770 korun. Návrh ještě posoudí nastupující prezident Petr Pavel, který slíbil stanovisko zveřejnit v pátek.

Ilustrační snímek

Valorizace důchodů: Výbory Senátu novelu nepodpořily, i kvůli spornému schválení

Senátní výbory nepodpořily spornou vládní novelu o nižší valorizaci penzí. Proti byli i někteří senátoři z klubů vládních stran. Ústavně-právní výbor doporučil nejtěsnější většinou čtyř ze sedmi hlasů novelu zamítnout zejména kvůli způsobu jejího prosazení ve Sněmovně. V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů jako pro její zamítnutí. Kdyby vládní důchodovou novelu neschválil ani Senát jako celek při středeční schůzi, její včasné přijetí do 22. března by to vážně ohrozilo.

Jednou z cest, jak zpomalit deficit důchodového systému, je prodloužení věku odchodu do penze

Třicátníci půjdou do důchodu v 68 letech. Je to evropský trend, tvrdí úředníci

Češi stárnou, důchodců přibývá a lidí v produktivním věku je naopak čím dál méně. Důchodový systém se proto dostává do stále většího deficitu. Jednou z cest, jak jeho propad zpomalit, je prodloužení věku odchodu do penze. Ten se zatím postupně zvyšuje až na 65 let pro muže narozené v roce 1965 a později. Ještě ženy narozené do roku 1971, které vychovaly děti, budou smět jít do důchodu o pár měsíců dříve. Poté již toto zvýhodnění přestane platit. Na možnost posunutí věku odchodu do penze se zaměřuje další díl seriálu Deníku Naše důchody.

Lidé kupující noviny před Wilsonovým nádražím v Praze na snímku ze třicátých let.

Štědré důchody státních úředníků. Za první republiky brali téměř původní plat

Historie starobních penzí a sociálního zabezpečení na našem území není příliš dlouhá. Původně se o staré, chudé a nemocné lidi starala nanejvýš vrchnost či církev. Z profesních skupin měly již od středověku organizovaný systém pro případ nouze či úrazu zejména horníci a jejich bratrstva. Své podpůrné spolky a pokladny mívaly i některé řemeslné cechy. Ale to bylo všechno. Stát si potřebu zajišťovat širší vrstvy obyvatelstva při invaliditě a stáří začal uvědomovat až v době průmyslové revoluce.

Senioři a finance. Ilustrační snímek

Snížení růstu penzí? Fiala: Kvůli inflaci je to nutné, systémové řešení chystáme

Vláda počítá se systémovým řešením a úpravou obecného valorizačního mechanismu penzí včetně předčasných důchodů. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to v neděli řekl premiér Petr Fiala (ODS). Spornou vládní novelu o nižším červnovém růstu penzí, kterou kvůli opozičním obstrukcím projednávala Sněmovna od úterý do soboty, je podle něj nutné přijmout kvůli nepředvídatelnému nárůstu inflace.

Prezident Miloš Zeman

Snížení valorizace penzí až po volbách? Je to podvod na voličích, tvrdí Zeman

Prezident Miloš Zeman míní, že Ústavní soud zřejmě odmítne snížení valorizace penzí, protože byla norma přijata ve stavu legislativní nouze. Pokud by byl ještě prezidentem, zákon by vetoval. Novelou se ale bude zabývat až nový prezident Petr Pavel. Zeman o důchodové novele hovořil v televizi CNN Prima News v pořadu Partie Terezie Tománkové. Vláda podle něj nechtěla, aby byl zákon projednáván před prezidentskými volbami. „Je to podvod na voličích,“ uvedl.

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Koalice i přes obstrukce prosadila nižší růst penzí. Zeman: Opozice kapitulovala

Vládní koalice v sobotu po rozsáhlých obstrukcích opozice prosadila novelu důchodového zákona, který počítá s nižší červnovou mimořádnou valorizací důchodů. Vládou prosazená nižší míra růstu penzí má především ušetřit peníze ze státního rozpočtu letos i v příštích letech. Průměrný měsíční důchod vzroste o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Podle prezidenta Miloše Zemana opozice kapitulovala, když nezabránila koalici v prosazení nižší valorizace penzí. 

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Zleva ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr vnitra Vít Rakušan

Noční kompromis. Sněmovna zrušila omezení pro řečníky s přednostním právem

Sněmovna zrušila své rozhodnutí omezit dobu pro řečníky s přednostním právem vystoupit. Rozhodla o tom po půlnoci po protestech opozice proti původnímu rozhodnutí. Součástí dohody poslaneckých frakcí je podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) i to, že o míře valorizace důchodů se bude hlasovat v sobotu od 08:00. Opoziční poslanci se poté vzdali části úprav ke sporné vládní novele o nižším červnovém růstu penzí a jednání bylo zhruba v 0:15 přerušeno.

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha

Valorizace důchodů: Sněmovna rozhodla, že spornou novelu projedná zkráceně

Sněmovna souhlasila večer navzdory odporu opozice s tím, že projedná spornou vládní novelu o snížení červnového růstu důchodů zkráceně. Nebude se tedy konat první čtení a finální třetí kolo se bude moci uskutečnit hned po druhém čtení, v němž budou poslanci podávat k předloze pozměňovací návrhy. Zkrácené projednání umožňuje vyhlášený stav legislativní nouze, jehož trvání potvrdila dolní komora ve středu.

Český premiér Petr Fiala.

Proč politikům platy rostly a na důchody se sáhlo? Fiala: Jde o jiný mechanismus

Živá debata Deníku s Petrem Fialou se tentokrát věnovala důchodům a vládnímu návrhu na jejich nižší růst, který kritizuje opozice. Pochybnosti ohledně novely zákona vyjádřil i zvolený prezident Petr Pavel. Ten se chce blíže vyjádřit k tomu, zda ji podepíše, až po inauguraci. Premiér také vysvětlil, proč skokově vzrostly platy politiků.

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, 28. února 2023, Praha. Na snímku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Ministr Jurečka o valorizaci: Bez změny by nás důchody stály dalších 600 miliard

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se ohradil ve Sněmovně vůči opozičním výtkám, že vláda mohla předložit úpravu ke snížení růstu důchodů dřív a že čekala až na dobu po volbě prezidenta. Zopakoval, že mimořádná červnová valorizace penzí podle nynějších pravidel by znamenala v příštích deseti letech rozpočtový výdaj dohromady skoro 600 miliard korun a tento dopad by už nebylo možné žádným způsobem omezit. 

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou

VIDEO: S premiérem o valorizaci penzí. Fiala v debatě přibližil vládní plán

Ve sněmovně se poslanci přou o valorizaci penzí. Koalice ji chce zpomalit, opozice se proti tomu bouří. Pochybnosti má i budoucí prezident Petr Pavel. Vládní plán se nelíbí ani většině čtenářů hlasujících v anketě na Deník.cz. Premiér Petr Fiala v debatě Deníku přibližil svůj pohled na věc. Nestihli jste přímý přenos? Na záznam se můžete podívat v článku.