Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Tourfilm bude mít i letos pod kloboukem

Karlovy Vary — Cestovatelský klobouk bude i letos dominantním motivem festivalu filmů a multimedií Tourfilm, jehož 41 ročník startuje v Karlových Varech 8. října.

Pečené koleno chutnalo porotě nejvíce a získalo titul

Ostrava - „Díky našemu kolenu může udržet žena muže doma, nemusí chodit do hospody,“ říká s úsměvem Tomáš Vrubl, obchodní a marketingový ředitel petřvaldské společnosti Moravan, jejíž pečené koleno se stalo absolutním vítězem soutěže Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje 2008.

Zima vyjde Pražany opět dráž

Praha - Ceny energií v metropoli stoupají, lidé si připlatí od několika set do dvou tisíc. Na oblibě získávají alternativní zdroje.

V Pozorce se opět budou vařit obědy

Dubí - V Dubí – Pozorce, v budově „malé“ školy začne od října opět fungovat veřejná jídelna. Veřejná jídelna, kterou ještě donedávna provozovala Hotelová škola Teplice, byla nakonec pro nezájem lidí zavřena a zdálo se, že už zde nikdy nebude. Nyní se však našla firma, která sháněla kuchyň. Našla jí právě v Pozorce, v budově malé školy, kde je kuchyň prakticky nová.

Představí se národopisný krúžek Dolněmčan

Dolní Němčí - (FOTOGALERIE) V šedesátých letech minulého století začala na vesnicích bývalého okresu vznikat celá řada folklorních skupin. Většinou se krojovaná chasa dala dohromady u příležitosti dožínek nebo hodů a bylo jim líto nepokračovat.

Soutěžili o nejlepší hubník a kyselo

Krkonoše - Soutěž o nejlepší typická krkonošská jídla, doplnila víkendové slavnostní posvěcení obecních znaků v Pasekách nad Jizerou. Tradiční pochutiny hodnotili například farář, gynekolog nebo právník.

Na palivové dříví se teď sepisují pořadníky

Olomouc -Avizované zdražení zemního plynu a časný nástup topné sezony přidělává starosti majitelům rodinných domků z Olomoucka. Ti teď řeší, zda své nemovitosti vytápět pohodlně ale draze plynem, nebo tento způsob doplnit kamny na tuhá paliva.

OBRAZEM: Milotice předvedly řemesla

(FOTOGALERIE) - Trh řemesel a tradičních produktů v Miloticích na zámku vyplnil návštěvníkům celou neděli. Předvedli se zástupci mnoha řemesel či tradičních činností od škvaření sádla a vaření povidel přes oplétání demižonů či malování kraslic.

Soutěžní pokrmy ochutnával ve Všeradicích Jan Rosák

Všeradice/ Druhý ročník soutěže profesionálních kuchařů nazvané Vaření se zámeckou paní se uskutečnil vareálu všeradického zámečku. Kuchařské soutěži O putovní pohár Magdaleny Dobromily Rettigové ve Všeradicích vévodily pokrmy zrůzných druhůryb.

Kam s odpadem? Do dřezu rozhodně ne

Olomouc - Stále více olomouckých domácností porušuje takzvaný kanalizační řád tím, že si pořídí drtič kuchyňského odpadu. Do systému, který provozuje společnost Moravská vodárenská, se však kuchyňské zbytky vypouštět nesmějí.

Teplo se v zimě opět prodraží

České Budějovice - Zdražení tepla a energií? Fráze, která už nikoho nepřekvapí. Za teplo si v letošní sezoně zase připlatíme víc a je jedno, vytápíme–li domov plynem, uhlím či elektřinou.

Bylinky probouzejí chuť k jídlu

Dobrá zpráva pro velké jedlíky i pro ty, kteří trpí nechutenstvím. Látky obsažené v bylinkách podporují stejně jako některé druhy alkoholu chuť k jídlu, napomáhají správnému trávení a zmírňují zdravotní obtíže. Některé druhy koření, zejména zelené bylinné natě (pažitka, celer a podobně), mohou zlepšit i výživovou hodnotu jídla, neboť obsahují vitaminy a minerální látky.

Povidla uvařili po devítihodinovém maratonu

Dolní Němčí - Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek. O uchování této tradice se už po deváté v areálu tamního starobylého mlýna postarala děvčata a kluci z národopisného souboru Dolněmčan.

Televizní štáb natáčel v Dolním Němčí

Dolní Němčí - Televizní štáb se o víkendu na dva dny usídlil v Dolním Němčí. Filmaři z ČT Brno tam točili další díl pořadu Folklorika. Pětadvacetiminutový dokument o tradicích a jejich dodržování mohou diváci zhlédnout na televizních obrazovkách v sobotu 27. září. Česká televize jej ten den uvede od 9:20 na svém druhém programu.

Romské děti mají prostor pro hraní a učení

Orlová/ Komunitní centrum se nachází v prostorách Základní školy Slezská v Orlové-Porubě. V lokalitě, která je často nazývána jako lokalita problémová a která je přirozeným místem výskytu poměrně velké koncentrace romských obyvatel.

V Dolním Němčí uvařili dva kýble povidel

Slovácko - [FOTOGALERIE] Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek.

Bydlení se opět prodraží

Třebíčsko - Střecha nad hlavou se pomalu stává dražší a dražší skutečností. Lidé z domácností na Třebíčsku letos pocítili zvýšení cen elektřiny, plynu a vody i regulovaného nájemného. Další navýšení na sebe nedává dlouho čekat.

Bydlení se opět prodraží

Třebíčsko - Střecha nad hlavou se pomalu stává dražší a dražší skutečností. Lidé z domácností na Třebíčsku letos pocítili zvýšení cen elektřiny, plynu a vody i regulovaného nájemného. Další navýšení na sebe nedává dlouho čekat.

U diváků zvítězil guláš felčarského týmu z Hranic

Přerov - (FOTOGALERIE) Z přerovského výstaviště se v sobotu 6. zářílinula vůně kotlíkových gulášů a tekl tu i pěnivý mok proudem. Konal se zde totiž už druhý ročník Svátku gulášů a piva. Do areálu zavítaly na čtyři tisíce návštěvníků.

U diváků zvítězil guláš felčarského týmu z Hranic

Přerov -(FOTOGALERIE)Z přerovského výstaviště se v sobotu linula vůně kotlíkových gulášů a tekl tu i pěnivý mok proudem. Konal se zde totiž už druhý ročník Svátku gulášů a piva. Do areálu zavítaly na čtyři tisíce návštěvníků.

V Břestku uvařili trnkovou omáčku i metyju

Břestek - ()FOTOGALERIE) Letošní rok je sice na Slovácku ve znamení nedostatku modrého ovoce, ani to však nezabránilo v uspořádání dalšího ročníku vaření trnek na Břestku, které se konalo uplynulou sobotu 30. srpna.

Trnky budou v sobotu vařit i v Dolním Němčí

Dolní Němčí - Vaření trnek, stejnojmenná akce, kterou si mnozí vychutnali uplynulý víkend na Břestku, se bude o následujícím víkendu konat na druhé straně Slovácka, a to v Dolním Němčí. Tam místní tradici udržují již devět let.

Přerov bude patřit guláši

Přerov - V největší hospodu na Moravě se promění tuto sobotu 6. září areál Výstaviště v Přerově. Koná se zde akce s názvem Zubrfest, která je spojená se čtvrtým ročníkem Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů.

Přerov bude patřit guláši

Přerov - V největší hospodu na Moravě se promění tuto sobotu areál Výstaviště v Přerově. Koná se zde akce s názvem Zubrfest, která je spojená se čtvrtým ročníkem Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů.

OBRAZEM: Tradiční vaření trnek v Břestku

Zlínský kraj - Čerstvě vařenými povidly voněl v sobotu fotbalový areál v Břestku na Uherskohradišťsku. Tamní nadšenci ze Spolku pro uchování tradic (SUT) přichystali již tradiční akci věnovanou oblíbenému ovoci.

VIDEO: V Břestku vařili povidla

Břestek - (FOTOGALERIE, VIDEO) Čerstvě vařenými povidly voněl v sobotu břestecký fotbalový areál. Tamní nadšenci ze Spolku pro uchování tradic (SUT) přichystali již tradiční akci věnovanou oblíbenému ovoci.

Hlad uhasí knedlíky. Škrdlovické plněné

Škrdlovice - Návštěvníci sobotního Pyro Caru hlady rozhodně trpět nebudou! Vědí to škrdlovičtí kuchaři Vlastimil Bucek a Luděk Novotný. S nimi i parta zhruba deseti dívek a žen, které pro nadcházející přibyslavskou hasičskou slávu chystaly a vařily tři tisíce plněných bramborových knedlíků.

Na Břestku sbírali trnky pro víkendové vaření

Břestek - (FOTOGALERIE) Tradiční vaření povidel připravili na sobotu 30. srpna členové břesteckého Spolku pro udržení tradic. Už uprostřed týdne se tedy místní vydali na česání stromů, ze kterých obrali zralé plody. Akci uspořádají v místním sportovním areálu. Letošní ročník zaznamená oproti těm předešlým několik změn.