Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Projekty navržené pro participativní rozpočet jsou tradičně představeny na budějovickém náměstí.

V centru Budějovic chystají další trhy. Radnice hledá zlepšováky pro město

Od čtvrtka začnou v Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II. Jarní trhy. V neděli na ně naváže akce Staročeské Velikonoce. K participativnímu rozpočtu se bude na radnici konat zvláštní seminář. Večery S nabídnou další koncert a Budějovice se připojí k akci Maraton s roztroušenou sklerózou. U Palačáku hledají kočku Boženku.

Na čelních příčkách A skupiny I. B třídy se po podzimní části držely například i celky Dolní Kalné a Kopidlna. Co přinese jaro?

PŘED STARTEM JARA: Kopidlno favoritem. Na závěr podzimu je však nutno zapomenout

/SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA DENÍKU/ Týden před Velikonocemi se startu jara konečně dočkají i fotbalisté a příznivci klubů z I. B třídy skupiny A Královéhradecka. Horní polovina tabulky slibuje dramatický boj o co nejlepší umístění a minimální bodové rozdíly značí, že v každém utkání půjde o hodně. Jaké jsou cíle Chlumce nad Cidlinou C, Železnice, Skřivan, Dolní Kalné, Kosiček, Nepolis a Sobotky pro druhou polovinu sezony? O tom už níže…

Prinezna Kate v Británii opět plní první stránky. Údajně ji zachytili při nákupech.

Usměvavá a zdravá: Kate na videu nese nákup, někteří spekulují o pravosti

Fanoušci britské královské rodiny šílí. Více než týden po omluvě za digitální úpravy fotky ke Dni matek se Kate Middletonová ukázala na veřejnosti. Svědci ji v sobotu natočili, jak si se svým manželem užívá nákupy v obchodě blízko jejich domu. Video ukazuje oblíbenkyni veřejnosti v dobré náladě. Přes obecné nadšení se i nyní vyrojilo několik konspiračních teorií. Někteří totiž namítají, že ani toto video nemusí být pravé.

Knihovna v Rokycanech nabízí v rámci kampaně Březen - měsíc čtenářů první online audioknihu ke stažení. Spustila i semínkovnu a chystá swap rostlin.

Lidé přišli na chuť čtení v mobilu. Knihovna nabídne i online knihy k poslechu

Březen tradičně patří knížkám a čtení. Jako měsíc knihy se slaví od roku 1955. V roce 1998 se knihovny poprvé připojily k akci Březen – měsíc internetu a od roku 2009 je březen měsícem čtenářů. Jako dárek k celorepublikové kampani nabízejí knihovny zdarma ke stažení audioknihu Staré pověsti české. V městské knihovně v Rokycanech se zatím jedná o první vlaštovku. Brzy si tam ale zaregistrovaní čtenáři stáhnou online další audioknihy.

I. B třída, skupina B: Teplice n. M. (žlutočerní) - Náchod B.

PŘED STARTEM JARA: Zdelov se pokusí o nemožné. Hrozba sestupu se týká i dalších

/SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA DENÍKU/ Týden před Velikonocemi se startu jara konečně dočkají i fotbalisté a příznivci klubů z I. B třídy skupiny B Královéhradecka. Dolní polovina tabulky je pořádně nahuštěná a boj o udržení soutěže slibuje atraktivní podívanou. Jaké jsou cíle Předměřic, Českého Meziříčí, hradecké Lokomotivy, Javornice, Teplic nad Metují, Hronova a Zdelova pro druhou polovinu sezony?

Zámek Hluboká nad Vltavou je jednou z největších turistických atraktivit Jihočeského kraje - a to právem.

Bellarie, lékárna, zahrada i bašta. Jihočeské památky otevřou s novinkami

Sezona na státních památkách v Jihočeském kraji začíná na Zelený čtvrtek 28. března a otevřeno bude po celé Velikonoce. Návštěvníci se i letos mohou těšit na nově zpřístupněné části památkových areálů, nové prohlídkové trasy i řadu kulturních akcí. Na části památek se po dvou letech zvyšuje vstupné, zůstává však zachovaný systém slev nastavený v minulosti.

Velikonoční jarmark se koná v neděli na zámku v Pardubicích.

Na zámku v Pardubicích vás navnadí na svátky. Koná se tam velikonoční jarmark

Milovníci dobrého jídla se mohou v neděli v Pardubicích těšit na mazance, jidáše a další velikonoční dobroty. Do tajemství ruční výroby dýmek a fajfek dá nahlédnout Stanislav Baťa, umělecký řezbář Radek Smejkal na nádvoří zámku vykouzlí ze dřeva sochu. Pro děti budou připraveny velikonoční dílny. Vstup na akci je zdarma. 

Sněženka už vykukuje

Sněženka už vykukuje

Sluníčko a první jarní kvítky už pomalu vykukují a Velikonoce se pomalu ale jistě blíží, a u nás v dětském domově opět proběhl velikonoční workshop s pomyslným názvem „Sněženka už vykukuje“.

I. B třída, skupina B

PŘED STARTEM JARA: Černilov má nejlepší pozici. V závěsu Velichovky či Náchod B

/SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA DENÍKU/ Týden před Velikonocemi se startu jara konečně dočkají i fotbalisté a příznivci klubů z I. B třídy, skupiny B Královéhradecka. Horní polovina tabulky je nesmírně napěchovaná a boj o postupové místo nabídne dramatickou podívanou. Jaké jsou cíle prvních sedmi týmů pro druhou polovinu sezony?

Dívčí koleda má v Podbřezí na Rychnovsku svou osobitou podobu. Její součástí i kostýmy.

Dej zadek ze dveří, vařečka udeří, koledují na Smrtnou neděli holky v Podbřezí

/FOTO, VIDEO/ Jako kuchařinky, vesnické tetky, Rumcajsova rodinka nebo i v civilu – tak vyšla v Podbřezí na Smrtnou neděli na koledu děvčata všech věkových kategorií. Ode dveří domů, stejně tak jako v řadě dalších obcí pod Orlickými horami, se dva týdny před Velikonocemi ozývaly koledy, někdy i originálně zkomponované. Udržují se tu však také jiné nevšední zvyky, na které byste jinde sotva natrefili.

Skoro roční velbloudice Terezka našla nový domov ve vyškovském zooparku.

Nový domov ve Vyškově našla velbloudice z Olomouce. Zvyká si na zoopark

/FOTO/ Skoro roční velbloudice Terezka našla nový domov ve vyškovském zooparku. V březnu sem připutovala ze zoo v Olomouci. Doplnila tak chovnou skupinu dvouhrbých velbloudů. „Kromě Terezky máme pouze jednoho samce Hasana a samici Aničku,“ doplnila pracovnice zoo ve Vyškově Hana Vymazalová.

Velikonoční jarmark v kavárně eRko v Čerčanech 16. a 17. března.

Nabídka Velikonočního jarmarku v Čerčanech byla pestrá. Od pomlázky po kosmetiku

/FOTO, VIDEO/ Ve dnech 16. a 17. března se v kavárně eRko v Čerčanech konal Velikonoční jarmark. Návštěvníci si mohli vybrat z široké nabídky dekorací na téma Velikonoc, ať už šlo o pomlázky, kraslice nebo jarní květinové dekorace. Kromě tradičních velikonočních produktů se na jarmarku objevila i kosmetika a dárkové poukazy na kosmetické a masážní služby.

Hodonínské házenkářky doma neuspěly s Porubou, v MOL Lize skončí poslední.

Házenkářky Hodonína nezvládly bitvu s Porubou, v MOL Lize skončí poslední

Upínaly se k sobotnímu zápasu. Věřily, že jim výhra nad Porubou přinese nejen dva body, ale i záchranu v MOL Lize. Házenkářky Hodonína ale klíčovou jarní bitvu o udržení nezvládly, po domácí porážce 22:29 jistě skončí v mezinárodní soutěži poslední a čeká je zřejmě baráž s vítězem první ligy žen.

Zámek Jindřichův Hradec.

Hradecký zámek se otevírá návštěvníkům. Splašená vejce letos nahradí novinka

Zámek v Jindřichově Hradci v sobotu po zimní pauze otevírá své brány turistům. Přidává se tak k dalším památkám, které vzhledem k dřívějšímu nástupu jara zahajují sezonu o něco dříve, než bývá zvykem. Správci objektu si pro letošek nachystali několik atraktivních novinek. Návštěvníci si ale zároveň připlatí za vstupné.