Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

V této budově by měl sídlit projekt Dopřej léčbu.

Lidé poslali miliony na onkologické pacienty, šlo ale o podvod. Policie zasáhla

V kauze podezřelé sbírky na onkologicky nemocné pacienty Dopřej léčbu z Moravskoslezského kraje, na kterou Deník vloni na podzim upozornil jako první, došlo k zásadnímu obratu. Policie v těchto dnech podle našich informací zadržela a obvinila organizátora sbírky Dopřej léčbu Dominika Šeráka z Ostravy. Ten ale zřejmě není hlavní postavou. Za vším stál pravděpodobně muž z Opavska. Také on skončil v rukou kriminalistů. Soud na oba aktéry ve čtvrtek uvalil vazbu.

I. B třída, skupina A: Jičín B (v pruhovaném) - Skřivany.

PŘED STARTEM JARA: Nikdo nemá jistotu. V boji o záchranu to bude pořádně vřít

/SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA DENÍKU/ Týden před Velikonocemi se startu jara konečně dočkají i fotbalisté a příznivci klubů z I. B třídy skupiny A Královéhradecka. Dolní polovina tabulky slibuje dramatický boj o záchranu soutěže. Vzpomeňte si na loňskou sezonu, kdy padaly hned tři mančafty. Nikdo nemá nic jisté, v každém utkání tedy půjde o hodně. Jaké jsou cíle Lázní Bělohrad B, Jičína B, Úpice, Staré Paky, Nové Paky, Kocbeří a Vrchlabí B pro druhou polovinu sezony? O tom už níže…

Jarmark ve velkém stylu se uskutečnil v Adalbertinu v Hradci Králové.

K Velikonocům patří i jarmarky. Na ty na Hradecku zve Spolek lidové tvorby

Velikonoce se kvapem blíží a s nimi i jarmarky. Jeden takový se ve velkém stylu uskutečnil v Adalbertinu v Hradci Králové, a to v bílém salonku za přítomnosti členek Spolku lidové tvorby. Všechny členky vystavovaly své výrobky s velikonoční tématikou. A další jarmarky na Hradecku jsou před námi.

Děti Hanáckého Prosénku vyhnaly Smrtku a přinesly do vesnice jaro.

Děti Hanáckého Prosénku vyhnaly Smrtku a přinesly do vesnice jaro

„Smrťáka nesem, s velikým nosem, co s ním uděláme? Do vody ho dáme, nad ním zazpíváme hala, hali, hou." Tato i další písně se o Smrtné neděli nesly celými Prosenicemi. Děti Hanáckého Prosénku se oblékly do krojů a v průvodu v čele s harmonikou prošly vesnicí.

Z Velikonočních trhů v Mladé Boleslavi.

Kam o víkendu: Boleslavsko čeká květinový swap, vítání jara i erotický ples

/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend nabídne na Boleslavsku i u sousedů ve středních Čechách řadu akcí vítajících jaro a blížící se velikonoční svátky. Ale třeba také krmení žab při Světovém dni vody, sparťanský bál nebo koncerty různých žánrů, děti budou řádit na hity skupiny Pískomil se vrací, dospělí stráví rockový večer s kapelou Harlej. 

Největší víkendovou akcí v kraji bude festival světla Blik Blik v Plzni. Loni na něj zavítalo na 50 tisíc návštěvníků.

Tipy na víkend: Festival Blik Blik, velikonoční jarmarky a taneční soutěž

Největší víkendovou akcí v kraji bude festival světla Blik Blik v Plzni. Chystá se řada akcí spojených se začátkem jara a blížícími se Velikonocemi, ať už jde o různé jarmarky či dílničky pro děti. Při příležitosti Světového dne vody se otevře Vodárna v Plzni i budova Povodí Vltavy v Plzni, v Klatovech se bude konat velká taneční soutěž.

Tomáš Klus, ilustrační foto

Tipy na víkend v Brně a okolí. Láká velikonoční jarmark, přehrada i Tomáš Klus

Víkend před Velikonocemi nabídne nejen pestré jarně laděné akce.. U příležitosti Světového dne vody se veřejnosti otevře Brněnská přehrada nebo Pobočka ČHMÚ. Prohlédnout si o víkendu přijít můžete i Vodojemy na Žlutém kopci, které zahájí sezonu. Do kulturního domu v Kuřimi zase přijede oblíbený zpěvák Tomáš Klus. 

Premiérové Slavnosti jara zaplnily park i nábřeží Svitavy. Archivní foto

Tipy na víkend. Lidé v Blansku i Boskovicích přivítají jaro

Víkend před Velikonocemi nabídne hlavně pestrou nabídku jarně laděných akcí. Třetí ročník oblíbeného jarního slavnostního dne oživí Ježkovo nábřeží v Blansku řadou lidových tradic, řemeslných stanovišť a kulturního programu pro celou rodinu. Přivítat jaro můžete i v Boskovicích. Na zdobení kraslic, drátkování nebo pletení pomlázky zve místní muzeum. 

Velikonoční salon, který se koná v prostorách Střediska volného času na Atlase, se příští týden přesune do Městského domu v Přerově.

Atlas a Bios hostí výstavu velikonočních tradic. Zhlédly ji už stovky dětí

Kraslice zdobené různou technikou, pomlázky, ale i velikonoční a jarní dekorace mohou obdivovat návštěvníci Velikonočního salonu, který se koná v prostorách Střediska volného času Atlas a Bios v Přerově. Tradiční výstava velikonočních tradic a výrobků šikovných rukou je k vidění do pátku a od příštího týdne se přesune do malého sálu Městského domu.

V Blatničce oslavili smrtnou neděli spálením Moreny

V Blatničce oslavili smrtnou neděli spálením Moreny. Podívejte se

Vynášení Moreny nebo jinde Smrtky je jednou z nejoblíbenějších tradic postní doby. Smrtná neděle se slaví dva týdny před Velikonocemi. Jde o velmi starý zvyk, který sahá do dob dávno před křesťanstvím. Podstatou tohoto zvyku je rozloučit se se zimou a přivítat jaro.

Veřejnost si poprvé mohla prohlédnout novou budovu urgentního příjmu děčínské nemocnice.

Nový urgentní příjem v Děčíně ukázali veřejnosti, prohlédly si jej desítky lidí

/FOTO, VIDEO/ Poslední dny do zahájení plného provozu odpočítává v děčínské nemocnici nový pavilon, ve kterém bude urgentní příjem, operační sály i ARO. Ve středu 20. března si novou budovu přišlo během dne otevřených dveří prohlédnout několik desítek lidí. Stavbu nového pavilonu zachycuje časosběrné video, ve kterém uvidíte, jak tato přístavba v děčínské nemocnici rostla  jako z vody. Video jsme přiřadili do článku.

Z Velikonočního jarmarku v Regionálním muzeu v Mělníku.

Kam o víkendu? Mělnicko baví hity rockových legend i velikonoční jarmark

/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend nabídne na Mělnicku i u sousedů ve středních Čechách řadu akcí vítajících jaro a blížící se velikonoční svátky. Ale třeba také krmení žab při Světovém dni vody, sparťanský bál nebo koncerty různých žánrů, děti budou řádit na hity skupiny Pískomil se vrací, dospělí stráví rockový večer s kapelou Harlej. 

Ve Starém Městě už zaklepaly na dveře Velikonoce. Na náměstí Velké Moravy si lidé přišli v neděli na své.

Ve Starém Městě už zaklepaly na dveře Velikonoce

Pestrobarevnou kytici zážitků lidové zábavy, ukázky tradičních zvyků, řemesel a ochutnání dobré zabijačky nabídlo návštěvníkům o třetí březnové neděli historické centrum Starého Města, jmenovitě náměstí Velké Moravy s dominantou chrámu Svatého Ducha. Stalo se tak při Jarním předvelikonočním jarmarku, a to v den svatého Patrika, patrona Irska, který se slaví každoročně 17. března.

Pivovarský ples se konal v nymburském Obecním domě už po pětašedesáté.

Kam o víkendu? Na posledních bálech sezony tančí rybáři, hasiči i princezny

/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend nabídne na Nymbursku i u sousedů ve středních Čechách řadu akcí vítajících jaro a blížící se velikonoční svátky. Ale třeba také krmení žab při Světovém dni vody, sparťanský bál nebo koncerty různých žánrů, děti budou řádit na hity skupiny Pískomil se vrací, dospělí stráví rockový večer s kapelou Harlej. 

Velikonoční výstava ve Větřní.

Ve Větřní oslavili jaro. Senioři s dětmi představili své velikonoční výrobky

/OBRAZEM/ Jaro a blížící se Velikonoce dýchly na návštěvníky tradiční dvoudenní velikonoční výstavy, kterou ve Větřní pořádal tamní klub seniorů. K vidění byly kraslice zdobené řadou technik, háčkované výrobky, ozdoby na sklo nebo zdobené perníčky, se svými výtvory se pochlubily také děti ze školky, školy a spolku Větrníci.