Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Liturgický průvod s oslíkem na Květnou neděli od baziliky sv. Jiří.

Chlapec vjel na oslíku do katedrály. Na Pražském hradě slavili Květnou neděli

/VIDEO, FOTO/ Významný svátek si v neděli připomněli nejen věřící na Pražském hradě. V rámci Květné neděle se konalo hned několik rituálů, z nichž pro přihlížející byl nejpoutavější průvod z baziliky svatého Jiří do chrámu svatého Víta. V čele průvodu šel kromě arcibiskupa Jana Graubnera také oslík s chlapcem. Samotný vjezd do katedrály symbolizoval slavný příjezd Krista do Jeruzaléma.

Letečka i Marka nosili po dědině o Smrtné neděli v Drslavicích i Hradčovicích

Letečko i Marka nosili o Smrtné neděli v Drslavicích i Hradčovicích

Neděle dva týdny před Velikonocemi, je označována za „smrtnou“. Je to den, kdy ožívá tradice pálení Mařeny a nošení Marka či letečka. Omladina se už před staletími o Smrtné neděli loučila se zimou a vítala jaro zpěvem písní i s letečky – smrkovými větvemi ozdobenými pentlemi.

Fotbalisté Ostrožské Nové Vsi (zelenobílé dresy) ve 14. kole I. B třídy skupiny C zdolali Polešovice 2:0.

Ostrožská Nová Ves má novou jedničku, Polešovice srazila góly ze vzduchu

Bylo to jako přes kopírák. Dva nákopy do šestnáctky a dva góly. Fotbalisté Ostrožské Nové Vsi díky přesným hlavičkám Jana Dorušky, kterému asistoval Ondřej Machala, zvítězili na úvod jara nad Polešovicemi 2:0 a v krajské I. B třídě skupině C si upevnili postavení v horní polovině tabulky. Poražení zůstali čtvrtí.

Velikonoce na zámku Kačina.

Velikonoční program na Kačině nabídne tradiční výzdobu, prohlídky zámku i hry

/FOTOGALERIE/ Velikonoce patří k nejvýznamnějším církevním svátkům. Váže se k nim celá řada tradic. Zejména pomlázka, koleda nebo barvení vajec patří k těm, které si nenechají ujít i lidé nevěřící. Velikonoce na zámku Kačina v letošním roce zpestří rodinná hra v parku a výstava tradičních velikonočních symbolů. O těch se návštěvníci dozví při prohlídce zámeckých interiérů.

Velikonoce na zámku Kačina.

Velikonoční program na Kačině nabídne tradiční výzdobu, prohlídky zámku i hry

/FOTOGALERIE/ Velikonoce patří k nejvýznamnějším církevním svátkům. Váže se k nim celá řada tradic. Zejména pomlázka, koleda nebo barvení vajec patří k těm, které si nenechají ujít i lidé nevěřící. Velikonoce na zámku Kačina v letošním roce zpestří rodinná hra v parku a výstava tradičních velikonočních symbolů. O těch se návštěvníci dozví při prohlídce zámeckých interiérů.

Marie Tymlová z Klatov a její medové perníčky

Zasněžená chaloupka, nebo policejní odznak? Perníková Maruška zvládne vše

Policejní odznak, bednička s nářadím, hodiny kukačky, logo oblíbeného fotbalového klubu, zasněžená chaloupka, parádní kytice, rozjásaní sněhuláci. Marie Tymlová z Klatov dokáže ze svých milovaných medových perníčků vykouzlit téměř vše. Speciální kousky samozřejmě chystá i na blížící se Velikonoce.

Velikonoční program v dukovanském infocentru.

Rodinné velikonoce v Dukovanech. Nechybí dílničky ani pohádka

První jarní víkend patří velikonočnímu tvoření v dukovanském infocentru. Program je šitý na míru rodinným návštěvám a je doplněný o loutkovou pohádku Zvířátka a loupežníci. Nechybí několik zastavení, ve kterých si malí i velcí zájemci vyrobí velikonoční dekorace.

Na Černé hoře se dá ještě lyžovat, otevřené jsou sjezdovky Anděl a Sport.

V Krkonoších se dá ještě lyžovat, v Peci chystají zabíjačku i degustaci pálenek

/FOTO/ Ve třech areálech v Krkonoších zůstávají týden před Velikonocemi otevřené sjezdovky. Lidé můžou vyrazit na lyže do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou a na Černou horu. Horská střediska už také připravují speciální velikonoční akce. V Peci pod Sněžkou se chystá zabíjačka, vystoupení cimbálovky, degustace pálenek nebo cvičení jógy, otevřená je bobová dráha s palačinkárnou a o víkendech a svátcích lanová dráha na Sněžku. V Janských Lázních se budou konat příští víkend na Stezce korunami stromů Krkonoše i v lázeňské Kolonádě speciální velikonoční akce.

Jaro přichází a Země Keltů otvírá brány skanzenu

Jaro přichází a Země Keltů otvírá brány skanzenu

Oblíbené místo turistů, rodin s dětmi a všech, kteří, touží po zajímavém zážitku opět zahajuje sezónu. Skanzen Země Keltů zve všechny nadšence jarních tradic do Nasavrk. Během Velikonoc proběhne kulturní akce Vítání jara, rozšířený program je plánován na víkend 30. a 31. března 2024.

Liberecké Velikonoce.

Pomlázky, dekorace i jídlo. Velikonoční tržnice vyrostla na libereckém náměstí

/FOTO, VIDEO/ Liberecké Velikonoce odstartovaly v pátek 22. března a potrvají až do Božího hodu velikonočního. Nabídnou bohatý doprovodný program včetně koncertů a divadelních představení. Nebudou chybět ani workshopy a velikonoční dílničky. Se svou velikonoční pentličkou můžete pomoci i ozdobit městskou velikonoční břízu.

Stěhování hodonínské lodi Konstancie s kapacitou šedesáti cestujících na hlavní tok řeky Moravy.

VIDEO: Konstancie se vznášela nad řekou Moravou. Hodonín ožije plavbami

Královna hodonínského přístaviště Konstancie může začít panovat na hlavním toku řeky Moravy. Právě tam lodi s kapacitou šedesáti cestujících pomohl v pátek dopoledne jeřáb. A to i přes komplikace, které přivodil strom. Ten totiž proud hraniční řeky nad ránem posun až do těsné blízkosti jezu.

Jaké bude o Velikonocích počasí? To zajímá nejen turisty a sportovce, ale i koledníky, kteří plánují obchůzku ve svátečních krojích.

O velikonočním týdnu nám počasí předvede, co umí, říká meteoroložka Honsová

Jaké bude počasí o letošních Velikonocích? Velikonoční svátky letos připadají na přelom března a dubna, tedy na období, kdy počasí můžeme více než kdy jindy označit za aprílové. Podle meteorologů však bude počasí už týden před oblíbenými jarními svátky nestálé a plné výkyvů. Lidé, kteří si na dny volna plánují turistické aktivity nebo sportování pod širým nebem, jsou určitě zvědaví, zda jim jejich záměry vyjdou. 

Zuzana Kuřátková při práci v opočenském zámku.

Tady byli ubytovaní synovci knížete, račte vstoupit. Opočno láká na novinky

/FOTO, VIDEO/ Už za pár dní se opět otevřou brány a dveře opočenského zámku. Navštívili jsme ho v polovině března, kdy zbývalo do zahájení nové turistické sezony ještě necelé dva týdny. Finišovalo se tu nejen v úklidu, ale i v obnově dvou místností v druhém patře, které budou patřit k letošním novinkám.

Pestrobarevné Velikonoce v Muzeu Podkrkonoší

OBRAZEM: Pestrobarevné Velikonoce v Muzeu Podkrkonoší

Čtvrteční odpoledne v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově patřilo především dětem a jejich rodičům. Všichni návštěvníci měli možnost si tu ozdobit vejdunek (vyfouklé vejce), zhotovit si velikonoční papírovou taštičku či zajíčka a samozřejmě si uplést pomlázku.  

Výtluky. Ilustrační foto.

Výtluky v Janáčkově ulici v Kopřivnici po Velikonocích zmizí

Praskliny, výtluky, propadlá místa a vyjeté koleje, které momentálně „zdobí“ komunikaci v ulici Janáčkově v Kopřivnice, budou brzy minulostí. Rada města schválila výběr firmy, která již brzy provede celkovou rekonstrukci. Stavební práce by měly být zahájeny v týdnu po Velikonocích.

Stavba, slavnostní otevření, opravy silnice u mostu Edvarda Beneše v Ústí nad Labem, historické fotografie.

Stavba Mostu Dr. Edvarda Beneše začala před devadesáti lety

/FOTO/ V letošním roce si připomínáme některá výročí, která jsou spojena s ústeckými labskými mosty. Letos je to již 150 let od postavení prvního mostu přes řeku Labe v Ústí nad Labem. Tento náš nejstarší labský most stál poblíž dnešního železničního mostu. Byl původně dvoupatrový, v prvním patře byla komunikace pro pěší a povozy, nad ním vedla jednokolejná železniční trať. Stavba mostu byla zahájena 10. prosince 1872 a slavnostně otevřen byl 14. února 1874.

Dva velikonočně laděné fotokoutky najdou Přerované v centru města - první se nachází u Památníku jednoty bratrské v lokalitě Na Marku, druhý na náměstí Přerovského povstání.

Novinka letošních Velikonoc v Přerově? Fotokoutky v centru města

Přijeli vám na Velikonoce příbuzní a chcete se nechat společně zvěčnit na atraktivním místě v Přerově? Město letos připravilo novinku v podobě velikonočně laděných fotokoutků. První zdobí prostranství u Památníku jednoty bratrské v lokalitě Na Marku, druhý se nachází na náměstí Přerovského povstání.