Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Setkání svazu tělesně postižených v Prachaticích.

Starosta Jan Bauer přišel diskutovat Na půdu

STP je svaz tělesně postižených. Organizace STP ČR, MO Prachatice těsně před Velikonocemi se potkala se starostou města Janem Bauerem na své výroční schůzi. Přišlo přes padesát členů a hostů organizace.

Obžalovaní před klatovským soudem.

Dívka musela žít v boudě. Soud poslal za týrání nevlastní rodiče do vězení

Tři a dva roky vězení. To je trest za tři roky hrůzy, které podle rozsudku Okresního soudu v Klatovech připravil pár z malé vesničky na Klatovsku pro mužovu nevlastní dceru. Dívku ponižovali, nadávali jí, nesměla s nimi jíst u stolu, snášet musela i další příkoří. Vše vyvrcholilo tím, že skončila v dřevěné boudě na zahradě, kde nebyla voda, WC ani topení. Školačka kvůli chování nevlastního otce a macechy podle znalců utrpěla trvalou poruchu zdraví. Verdikt není pravomocný.  

Neděle 7. dubna na Lipně u vody. Teploty se přehouply přes letních 25 °C.

Krumlov čekají další dva horké dny. Na Lipně spousta lidí vyrazila k vodě

V Českých Budějovicích se v neděli teplota dostala skoro na 31 °C. Rekordy ale padly na všech jihočeských stanicích, a to i o pět, šest stupňů Celsia. V Českém Krumlově k třicítce chybělo pár desetinek stupně Celsia, na Lipně se teplota dostala přes letních 25 °C. Pro Krumlov hlásí předpovědní model Aladin na pondělí i na úterý teploty přes 26 °C.

Majestátní kostel svatého Filipa a Jakuba pochází z 13. století.

Trhová Kamenice bojuje za záchranu barokního kostela. Sbor Jeřabiny v akci

Dominanta městysu Trhová Kamenice, kostel svatého Filipa a Jakuba, není v dobré kondici. Kulturní památka postavená v éře vrcholného baroka nutně potřebuje vnitřní i vnější rekonstrukci, ale církev, respektive farnost v Nasavrkách, na tak velkou investici nemá. Osud svatostánku se rozhodly změnit Jeřabiny, místní pěvecký sbor, které se do jeho záchrany pustily s plnou vervou.

Velikonoce na hradě Buchlově.

Velikonoce na hradě Buchlově. Lidé si užili poutavý program plný tradic

Mezi historické památky, které poprvé v letošním roce otevřely o velikonočním víkendu své brány návštěvníkům, patří i hrad Buchlov. Na příchozí, kteří se na něj vypravili, ať už pěšky nebo autem, čekal během tří dnů poutavý program plný velikonočních tradic. Děti i dospělí si zde mohli pod vedením zkušených výrobců třeba nazdobit perníkové vajíčko, navléct korálky nebo uplést z vrbových proutků svoji první žílu nebo tatar.

Tatra 624 ve speciální úpravě automotoklubu Narex se v dubnu 1984 objevila jako auto pro rychlou lékařskou pomoc.

Duben 1984: Čechoslováky zaskočila sněhová kalamita i chvála zásobování

Byl tu duben, u kterého kdekomu vytane přívlastek měsíce bezpečnosti na silnicích. A aby těch policajtů nebylo málo, připomínal se v jeho rámci i Den Sboru národní bezpečnosti. Rudé právo se podívalo na nehodovost speciálně na jižní Moravě, kde zvlášť Velikonoce, připomínané stranickým tiskem důsledně jen jako svátek jara, měly na silnicích poněkud alkoholovější průběh. Skoro dvacítka šoférů tam nadýchala do balónků tolik, že nemohla dokončit jízdu.

Představení Rok na vsi  v Městském divadle Mladá Boleslav ve středu 3. dubna 2024.

Podívejte se: Městské divadlo v Mladé Boleslavi hrálo Rok na vsi

/FOTO, VIDEO/ Představení Rok na vsi hrálo Městské divadlo ve středu 3. dubna. Hra je kronikou jedné moravské vsi vydává zprávu o životě jejích obyvatel. Vynikající studie lidských postav podle bratří Mrštíků je výjimečnou příležitostí pro celý herecký ansámbl mladoboleslavského divadla.

Velikonoční pondělí v Zoo Lešná. Archivní foto; 10. dubna 2023

Zlínská zoo o Velikonocích praskala ve švech. Během víkendu přišlo 35 tisíc lidí

Hezké počasí lákalo o Velikonocích k výletům. Pro zoo, jednu z nejoblíbenějších atrakcí ve Zlínském kraji, se rozhodlo ohromné množství lidí. Napočítali zde 35 tisíc návštěvníků. Pro zoo to byla druhá nejúspěšnější velikonoční sezona za 76 let . Nejvyšší návštěvnost zaznamenala zoologická zahrada v sobotu 30. března, kdy jejími branami prošlo 10 356 návštěvníků.

Motorkáři zahájili sezonu srazem v Poděbradech.

Kam o víkendu: Na Nymbursko míří motorkáři i řidiči terénních náklaďáků

/FOTO, VIDEO/ Druhý dubnový víkend nepřinese podle meteorologů aprílové, ale letní počasí. A to bude lákat k výletům a na akce pod širým nebem. Na Nymbursku i u sousedů ve středních Čechách se jich koná spousta. Odemykají se řeky, motorkáři s nablýskanými stroji zahajují sezonu, nákladní vozy předvádějí terénní jízdy, na pochody vyrážejí turisté a dokonce i psi. Ve víkendové nabídce je také svatební veletrh nebo koncerty. 

Svatební veletrh v Mladé Boleslavi.

Kam o víkendu: Do Mladé Boleslavi se hrnou kulturisté i páry snoubenců

/FOTO, VIDEO/ Druhý dubnový víkend nepřinese podle meteorologů aprílové, ale letní počasí. A to bude lákat k výletům a na akce pod širým nebem. Na Boleslavsku i u sousedů ve středních Čechách se jich koná spousta. Odemykají se řeky, motorkáři s nablýskanými stroji zahajují sezonu, nákladní vozy předvádějí terénní jízdy, na pochody vyrážejí turisté a dokonce i psi. Ve víkendové nabídce je také svatební veletrh nebo koncerty. 

Retro diskotéka. Ilustrační foto.

Kam o víkendu: Mělnicko baví černý humor i retro hity na diskotékách

/FOTO, VIDEO/ Druhý dubnový víkend nepřinese podle meteorologů aprílové, ale letní počasí. A to bude lákat k výletům a na akce pod širým nebem. Na Mělnicku i u sousedů ve středních Čechách se jich koná spousta. Odemykají se řeky, motorkáři s nablýskanými stroji zahajují sezonu, nákladní vozy předvádějí terénní jízdy, na pochody vyrážejí turisté a dokonce i psi. Ve víkendové nabídce je také svatební veletrh nebo koncerty. 

Kastelán Jan Lauro popsal, co návštěvníky Helfštýna čeká letos.

Helfštýn láká na kávový festival, exkluzivní prohlídky i osvědčené taháky

Hrad Helfštýn má za sebou slibný start sezony. Během čtyřdenní akce Velikonoce na hradě prošlo branami téměř deset tisíc návštěvníků. Jaké jsou hlavní taháky sezony? Podraží vstupné, nebo zůstane stejné jako loni? Kastelán Helfštýna Jan Lauro slibuje tento rok komorně laděné prohlídky i návštěvnické evergreeny.

Kastelán Jan Lauro popsal, co návštěvníky Helfštýna čeká letos.

Helfštýn láká na kávový festival, exkluzivní prohlídky i osvědčené taháky

Hrad Helfštýn má za sebou slibný start sezony. Během čtyřdenní akce Velikonoce na hradě prošlo branami téměř deset tisíc návštěvníků. Jaké jsou hlavní taháky sezony? Podraží vstupné, nebo zůstane stejné jako loni? Kastelán Helfštýna Jan Lauro slibuje tento rok komorně laděné prohlídky i návštěvnické evergreeny.

Ilustrační foto.

Hořice neustále pod dohledem. Policie pokračuje v hlídkách i po Velikonocích

Motocyklový okruh, krásné jarní počasí a prodloužený velikonoční víkend opět do Hořic přilákaly motorkáře. Městská policie společně s oddělením dálniční policie se na ně však připravila. Prováděla několik dní měření rychlosti a pokutovala řadu motorkářů. Současně měla dálniční policie na okruhu zvýšenou hlídkovou činnost.