Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Uzavřená olomoucká pobočka Sberbank v březnu 2022

Obce na Olomoucku se po dvou letech dostávají k penězům ze Sberbank

Desítky milionů korun ze zkrachovalé Sberbank se v těchto dnech postupně vracejí na účty měst a obcí z Olomoucka. Mnohé z nich už mají jasno v tom, na co je využijí. Nejčastěji na investice, které musely kvůli zablokovaným penězům na více než dva roky odložit.

Krajská fotbalová I. A třída.

Lídr ze Zámrsku neměl s rivalem žádné slitování. Gólové Velikonoce i v Ústí

/I. A TŘÍDA/ První proti poslednímu? Ne vždycky to bývá jednoznačná záležitost, ale ve velikonočním souboji Zámrsku proti FC Jiskra 2008 se přesně o takový případ jednalo. Outsider tak tak unikl dvoucifernému přídělu. A vedoucí celek krajské I. A třídy navýšil svůj náskok na čele na nesporně velmi zajímavých devět bodů, protože jeho pronásledovatelé ze Skutče a Moravské Třebové ztráceli remízami.

Velikonoce na Malé Hané

FOTO: Velikonoce na Malé Hané

Před velikonočním pondělkem jsme coby kluci hledali kolem potoka Úsobrnky vhodné vrby, které by měly příhodné proutí na pomlázku. U nás jsme jí říkali žila nebo mrskut (od slova namrskat). Tento název pomlázky se říká na Hané i na té naší Malé Hané – kraj kolem historického královského města Jevíčka.

Janov dostane novou školu v původní budově. Bude stát 30 milionů

Janov dostane novou školku v původní budově. Bude stát 30 milionů

Zbourat stávající školku a postavit novou, nebo se budovu pokusit zachránit? To byla otázka, s níž se museli vypořádat v Janově u Litomyšle. Vedení tisícové obce se nakonec rozhodlo původní stavbu, kam děti chodí už půl století, zachránit. Nyní se ve třídách pohybují dělníci a Pardubický kraj chce s nákladnou rekonstrukcí pomoci.

Na parkovišti pod Helfštýnem se objevily nové stellplatzy pro stání karavanů

Na parkovišti pod Helfštýnem už slouží řidičům karavanů nové stellplatzy

Návštěvníci Helfštýna, kteří se rozhodli strávit několik dní v blízkosti této středověké památky, mohou odstavit své karavany na nově vybudovaných místech v podhradí. Obec Týn nad Bečvou, která provozuje parkoviště pod hradem, nechala vybudovat v klidnější části poblíž lanového centra takzvané stellplatzy. Součástí investice jsou i cykloboxy pro odstavení a nabití elektrokol.

Velikonoční neděle u olomoucké zoo, 31. března 2024

Kolaps na Kopečku. Do velikonoční zoo dorazilo 17 tisíc lidí

O Velikonocích tradičně vyrážejí do zoo na Svatém Kopečku tisíce lidí. Letos navíc přálo počasí. Parkoviště byla brzy plná a motoristé hledali, kde odstavit auto. Na Bílou sobotu byla situace kritická. Na příjezdových cestách musela zasáhnout policie a další auta už v Samotiškách odklánět pryč.

Vajíčková pomazánka.

Vajíčková pomazánka snadno a rychle. Čtyři ingredience postačí

Vajíčková pomazánka má několik set variant a každá rodina má svůj osvědčený recept. I mně maminka předala ten náš a samozřejmě jsem dosud nenarazila na lepší. Nejenže jsou potřeba pouze čtyři ingredience, ale příprava je jednoduchá a rychlá. Proto můžete pomazánku udělat kdykoliv a dát si ji třeba k svačině, snídani, případně ji namazat na chlebíčky pro návštěvu. Recept se vám bude rozhodně hodit nyní po Velikonocích, během kterých zbylo spousta vajíček po koledování.

Zápas 21. kola MSFL Baník Ostrava B - Rosice 3:1.

Baník roli favorita zvládá, na Bazalech nemají soupeři šanci. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Neuspěli jen na startu jara v Karviné (0:1), v dalších třech letošních zápasech MSFL fotbalisté rezervy ligového Baníku Ostrava pokaždé bodovali, z toho dvakrát, vždy doma, naplno. Naposledy o Velikonocích na Bazalech, kde ve 21. kole porazili Rosice 3:1. Střelci gólů byli Chvěja, Kašpárek, Temel a také Sirotek, který ale nešťastně překazil čisté konto spoluhráči Kubnému.

Ilustrační foto

Průjezd Staňkovicemi na několik měsíců zkomplikují práce na vodovodu

V Postoloprtské ulici ve Staňkovicích u Žatce začne počátkem dubna rekonstrukce vodovodu. Přes ní vede průtah silnice II/250, na řidiče v obci čekají dopravní omezení. Práce mají trvat do konce října. Komunikace je významnou spojkou Žatce, průmyslové zóny Triangle a dálnice D7 Praha – Chomutov.

Baráčníci z Prachatic o Velikonocích.

Prachatičtí Baráčníci tradice dodržují

Tetičky z Obce Baráčníků „VITORAZ“ Prachatice navštívily před Velikonocemi mateřskou školu a s dětmi si povídaly o tradicích, velikonočních svátcích, tancovala a malovaly vajíčka.

Muž obviněný z vraždy ženy u soudu v Teplicích

Vražda jak z hororu. Dealer měl v Teplicích zabíjet nožem i sekerou, je ve vazbě

Okresní soud v úterý 2. dubna rozhodl o uvalení vazby na 36letého muže, kterého někteří Tepličtí znají jako dealera drog pod křestním jménem Tomáš. Policie ho viní z toho, že v uplynulých dnech v zanedbaném areálu bývalé školy v Alejní ulici v Teplicích, kde se shromažďují bezdomovci, zabil ženu bez domova středního věku.

Přestavlky porazily doma Pyšely 2:1.

Okres: Střídání na čele, Pravonín šokoval Týnec. Přestavlky porazily Pyšely

Fotbalový okresní přebor má po Velikonocích nového lídra. Po zaváhání Mezna, které padlo ve Struhařově, se do čela tabulky vyšvihly Maršovice. Druhá je Kondrac, jež si s chutí zastřílela proti Divišovu. Velké překvapení a přestřelka se odehrála v Týnci nad Sázavou, kde domácí překvapivě prohráli s předposledním Pravonínem. Vysokou výhru zapsala také rezerva Nespek.

Snímky z velikonočního putování

FOTO: Velikonoce zvaly na cestu na Trosky i za kulturou

Velikonoční svátky v letošním roce přinesly rekordní teploty závěru března a taky písečný smog, který nám zahalil blankytnou oblohu. Čtyři dny volna byl dobrý důvod vyrazit někam do krásných míst, známých a méně známých.

Boris Jirků: Provance Saint Private II.

Boris Jirků vystaví v Ostravě obrazy z Dalmácie, ale také jedinečné ilustrace

Akademický malíř a grafik, ale také sochař, ilustrátor a vysokoškolský profesor Boris Jirků patří k našim prestižním osobnostem v oblasti výtvarného umění. V týdnu po Velikonocích, ve čtvrtek 4. dubna v 17 hodin, zahájí jeho další ostravskou výstavu ve Výtvarném centru Chagall jeho spolužák z pražské AVU, akademický malíř Martin Pawera a šéf „Chagallu“ Petr Pavliňák. Ještě před zahájením výstavy si našel Boris Jirků čas k rozhovoru pro Moravskoslezský deník.

Ilustrační snímek

Aprílové počasí: teplé Velikonoce vystřídá na Chebsku vítr a ochlazení

Počasí na Chebsku dává za pravdu starým pranostikám o nestálém aprílovém počasí. Do toho se přidávají i republikové teplotní rekordy. Podle meteorologů ale můžeme i u nás na západě Čech očekávat po několika chladných dnech zase krásné a velmi teplé víkendové počasí. Splní se jejich předpověď?

Velikonoční svátky na lázeňské kolonádě pohledem čtenářky reportérky

Velikonoční svátky na lázeňské kolonádě pohledem čtenářky reportérky

Velikonoce jsou největší křesťanský svátek a zároveň oslava příchodu jara. Návštěvníci lázeňského města i místní si přišli vychutnat sváteční atmosféru na mariánskolázeňskou kolonádu. Mohli se těšit na rozličná hudební vystoupení, pletení pomlázek, ukázek kovářského řemesla a historických kočárků s panenkami. I mlsouni si přišli na své v bohatém výběru tradičních stánků.