Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Vesnička Nové Dvory u Opařan už je vyzdobená na Filipojakubskou noc. Čarodějnice už dohlížejí na přípravy.

V Nových Dvorech se už na slet čarodějnic připravili

Nové Dvory (Neufof) je malá jihočeská vesnička, část obce Opařany na Táborsku, o které je první písemná zmínka již v roce 1379. Zajímavější však jsou její obyvatelé, kteří nejen své domy a zahrádky, ale i náves a vlastně celou vesničku ozdobí v souladu s právě probíhajícími událostmi (Vánoce, Mikuláš, Velikonoce a pod).

Rodina Ireny Dufkové si návštěvu oveček a teplárny velmi užila.

Kmotra Irena připnula elektrárenským beránkům originální zvonečky

/FOTO/ Ovečky a beránci z kladenské teplárny, kteří se narodili letos v zimě a čtenáři Deníku pro ně už v předjaří vybírali jména, se setkali se svými kmotry. I když jména přijala mláďata před Velikonoci, vzhledem k pracovním povinnostem výherců,  kmotři zvířata navštívili až nyní v dubnu. 

Akce s etnografkou a smažení vaječiny v Třinci v rámci akce Žijme / Żyjmy po naszymu, 19. dubna 2024

V Třinci se žije po naszymu. Včetně smažení svatodušní vaječiny

Obyvatelé Třince se ke svým kořenům hrdě hlásí. Městská knihovna proto v rámci cyklu Žijme / Żyjmy po naszymu uspořádala už druhé setkání s etnografkou Lucií Kaminskou a místní si nejen oživili své nářečí, ale například smažili i regionální svatodušní vaječinu

Jarní Dny zdraví ve Znojmě nabídly řadu aktivit. Další podobná akce se bude konat v podzimním termínu.

Jarní Dny zdraví ve Znojmě pozvaly do Thayatalu, na jógu i do bazénu

Sportovní nadšenci, příznivci procházek, rodiče s dětmi i všichni, kteří se zajímají o zdravý životní styl se ve Znojmě zapojili do tradiční akce s názvem Dny zdraví. V nabídce byly sportovní lekce, procházky, exkurze, přednášky, plavání a nechyběly ani společné aktivity pro děti a jejich rodiče.

Instalace solárních panelů

Zelená energie jako problém? Pozor na jarní víkendy a svátky, varuje expert

Výrobu a spotřebu elektrické energie je nutné udržovat v rovnováze v každém okamžiku. „Jinak dojde k narušení frekvence, což by mohlo mít závažné důsledky a vést k rozsáhlé systémové poruše s dopadem na omezení dodávek elektřiny,“ říká v rozhovoru pro Deník ředitel dispečerského řízení společnosti ČEPS Miroslav Šula. Výhradní provozovatel přenosové soustavy na území Česka se stará také o služby spojené se zajištěním této rovnováhy v reálném čase.

Ohlédnutí za dobou, kdy ještě vlaky jezdily po úzkokolejce.

Úzkololejka se vrátí na Vysočinu. Vyjede už v červnu

Už zbývá dořešit pár drobností a cestující se na Vysočině opět projedou vlakem na oblíbené úzkokolejce. První lidé by se mohli mezi Obrataní na Pelhřimovsku a Jindřichovým Hradcem svézt už letos v červnu. Úzkokolejka bude fungovat až do konce sezóny.

Památkou roku 2023 je Kaple Bolestné Matky Páně v Jevíčku

Památkou roku je obnovená kaple v Jevíčku i oranžerie u zámku v Letohradu

Památkou roku 2023 je Kaple Bolestné Matky Páně v Jevíčku a Jízdárna ve Světcích u Tachova. Vyhlášení výsledků soutěže Památka roku 2023 se uskutečnilo ve čtvrtek ve Vysokém Mýtě. Z Pardubického kraji zabodovala v celostátním kole opravená Kaple Bolestné Matky Páně v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku a také Zámecká oranžerie z Letohradu.

Karel Kryl v roce 1990

Tvoje písničky nikdy nezahynou. Čtenáři Deníku zavzpomínali na Karla Kryla

Básník a písničkář Karel Kryl byl přímý a čestný člověk. Shodují se na tom čtenáři, kteří na výzvu Deníku na tuto výjimečnou osobnost zavzpomínali. Někteří přidali obsáhlý komentář, jiní byli v textu střídmější. Zajímavé jsou i obrazové materiály, které pisatelé poslali Deníku k dispozici.

Princ William s Catherine, princeznou z Walesu. Oba zůstávají nejoblíbenějšími členy královské rodiny. Ilustrační snímek

Princezna Kate je už nejoblíbenějším členem královské rodiny. Pomohly i dopisy

Od nečekaného přiznání britské princezny Catherine uběhlo už několik týdnů. Na videu svým příznivcům oznámila, že má rakovinu. Průzkum veřejného mínění nyní ukázal, že se její popularita od té chvíle značně zvýšila. Přispívá k tomu fakt, že královská rodina občas odpovídá na dopisy, ve kterých lidé princezně Kate přejí brzké uzdravení.

Více než týden se čeká na přezutí na letní gumy v Pneuservisu Řáha

Pneuservisy jedou naplno. Na přezutí se čeká i čtrnáct dní

Teplé počasí posledních několika dnů urychlilo rozhodování mnoha řidičů, kdy přezouvat svá auta ze zimních gum na letní. Sezona výměny pneu přitom začala už o Velikonocích, kdy končila povinnost mít na kolech zimní pneumatiky, ale v těchto dnech zájem vrcholí. Pneuservisy hlásí i dvoutýdenní čekací doby.

Velikonoční tvoření v příbramském nízkoprahu přineslo radost.

Podívejte se: Velikonoční tvoření v příbramském nízkoprahu přineslo radost

/FOTO/ O Velikonocích v příbramském Nízkoprahovém denním centru proběhl úklid, sázení květin i tradiční zdobení vajec a pletení pomlázek. Klienti si tak mohli připomenout zvyky spojené s jednotlivými dny Svatého týdne i lidové tradice. Se zaujetím se pustili do práce a vznikla tak řada originálních velikonočních dekorací.

Barevný čas Velikonoc v čistecké mateřince.

Děti si v Čisté užily barevný čas Velikonoc

/FOTOGALERIE/ V čistecké mateřince v třídě Soviček nedávno oslavili Velikonoce, a to nejen tvořením, ale i hrami. Učitelky si pro místní ratolesti připravily pletení pomlázek včetně vázání mašlí.

Žáci 4.A ZŠ Máj II v Českých Budějovicích se dozvěděli mnoho zajímavých informací o velikonočních zvycích a tradicích v zemích Evropské unie.

Velikonoce v Evropě na budějovické ZŠ Máj II

Víte, co máte v Litvě udělat na Velikonoce, abyste během roku nepotkali hada? Proč koulí v Bulharsku babička členům rodiny červenými vajíčky po tvářích? A v kterém státě bylo dříve během postní doby zakázáno zpívat, tančit a hrát na hudební nástroje?

Od čtvrtka do neděle se v Brně na Velikonoce konal mládežnický basketbalový turnaj Future Stars - Easter Cup, kterého se zúčastnilo 86 českých a zahraničních týmů.

PODÍVEJTE SE: Haly v Brně žily basketbalem. O poháry bojovalo téměř 1400 talentů

Šestaosmdesát týmů, téměř čtrnáct set mladých sportovců a šestnáct využitých hal a tělocvičen. Ve velkém se konal basketbalový turnaj Future Stars – Easter Cup, který na Velikonoce hostilo Brno. O medaile a poháry se bojovalo ve dvanácti mládežnických kategoriích, fanoušci mohli sledovat utkání desetiletých i devatenáctiletých nadějí. Všechny trofeje pro vítěze si z jihu Moravy odvezly zahraniční kluby.

Setkání svazu tělesně postižených v Prachaticích.

Starosta Jan Bauer přišel diskutovat Na půdu

STP je svaz tělesně postižených. Organizace STP ČR, MO Prachatice těsně před Velikonocemi se potkala se starostou města Janem Bauerem na své výroční schůzi. Přišlo přes padesát členů a hostů organizace.

Obžalovaní před klatovským soudem.

Dívka musela žít v boudě. Soud poslal za týrání nevlastní rodiče do vězení

Tři a dva roky vězení. To je trest za tři roky hrůzy, které podle rozsudku Okresního soudu v Klatovech připravil pár z malé vesničky na Klatovsku pro mužovu nevlastní dceru. Dívku ponižovali, nadávali jí, nesměla s nimi jíst u stolu, snášet musela i další příkoří. Vše vyvrcholilo tím, že skončila v dřevěné boudě na zahradě, kde nebyla voda, WC ani topení. Školačka kvůli chování nevlastního otce a macechy podle znalců utrpěla trvalou poruchu zdraví. Verdikt není pravomocný.  

Neděle 7. dubna na Lipně u vody. Teploty se přehouply přes letních 25 °C.

Krumlov čekají další dva horké dny. Na Lipně spousta lidí vyrazila k vodě

V Českých Budějovicích se v neděli teplota dostala skoro na 31 °C. Rekordy ale padly na všech jihočeských stanicích, a to i o pět, šest stupňů Celsia. V Českém Krumlově k třicítce chybělo pár desetinek stupně Celsia, na Lipně se teplota dostala přes letních 25 °C. Pro Krumlov hlásí předpovědní model Aladin na pondělí i na úterý teploty přes 26 °C.

Majestátní kostel svatého Filipa a Jakuba pochází z 13. století.

Trhová Kamenice bojuje za záchranu barokního kostela. Sbor Jeřabiny v akci

Dominanta městysu Trhová Kamenice, kostel svatého Filipa a Jakuba, není v dobré kondici. Kulturní památka postavená v éře vrcholného baroka nutně potřebuje vnitřní i vnější rekonstrukci, ale církev, respektive farnost v Nasavrkách, na tak velkou investici nemá. Osud svatostánku se rozhodly změnit Jeřabiny, místní pěvecký sbor, které se do jeho záchrany pustily s plnou vervou.

Velikonoce na hradě Buchlově.

Velikonoce na hradě Buchlově. Lidé si užili poutavý program plný tradic

Mezi historické památky, které poprvé v letošním roce otevřely o velikonočním víkendu své brány návštěvníkům, patří i hrad Buchlov. Na příchozí, kteří se na něj vypravili, ať už pěšky nebo autem, čekal během tří dnů poutavý program plný velikonočních tradic. Děti i dospělí si zde mohli pod vedením zkušených výrobců třeba nazdobit perníkové vajíčko, navléct korálky nebo uplést z vrbových proutků svoji první žílu nebo tatar.