Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Okolí pramene Odry v létě 2018

U pramene Odry opět roste les. Krásnější a odolnější. Vydejte se na výlet

Apokalypsa. Jinak ani nebylo možné popsat stav smrkových porostů kolem pramene Odry, když v této oblasti vzplála kůrovcová kalamita. Patřila mezi nejvíce zasažené. Vyhledávaná turistická trasa dlouho připomínala bojiště, kde člověk v boji s dřevokaznými škůdci a počasím prohrával na celé čáře.

Jízda vlaku taženého zrenovovanou parní lokomotivou 464.102, přezdívanou Ušatá.

Velikonoční výlet může přinést obdivování techniky. Láká i parní vlak

Unikátní exponáty ze svých sbírek, jimž se díky náročným opravám s restaurátorskými zásahy podařilo navrátit původní půvab, nebo je dokonce opětovně oživit, ve svém hlavním sídle na pražské Letné v nedávné minulosti představilo Národní technické muzeum (NTM). Nyní zve příznivce k výletům za jejich objevováním do regionů. Aktuálně jsou totiž k vidění v pobočkách muzea mimo hlavní město. Proč se za nimi nerozjet třeba nyní v čase Velikonoc, kdy tato pracoviště zahajují sezonu – a řada rodin hledá program pro chvíle svátečního volna?

Na teplý velikonoční víkend se v Olomouci chystají kavárny i zrmzlináři

Až 23°C! Zahrádky i zmrzlináři v Olomouci se chystají na letní Velikonoce

Ze zimy na skok do léta, kdy teploty odpoledne překročí 20 stupňů Celsia. Tak vypadá předpověď meteorologů na tento sváteční víkend a Velikonoční pondělí. Příznivého počasí chtějí využít restauratéři v centru Olomouce, kteří finišují s přípravou venkovního posezení. Taky první sezonní stánkaři s točenou zmrzlinou už naplnili stroje.

Ilustrační foto.

Kam o víkendu? Velikonoce na Berounsku nabídnou jarmark i foukání skla

Ve volných dnech letošních svátků jara můžete vyrazit na výlet po středních Čechách, kde na na mnoha místech konají velikonoční akce. Jarní dny plné krásného počasí si můžete spestřit velikonočními jarmarky, pletením pomlázky či si ve sklárně vyrobit vlastní velikonoční vajíčko.  

SK Vysoké Mýto vs. FK Dobrovice.

Kam na fotbal v Pardubickém kraji: Velikonoce plné zajímavých duelů

/POZVÁNKA/ Velikonoční mistrovský fotbalový program je tentokrát natažen do tří dnů, neboť některé kluby využily příležitost a svoje utkání si předehrají v pátek s vyhlídkou nadcházejícího prodlouženého volného víkendu. Ke šlágrům určité náleží okresní divizní derby Letohradu a Vysokého Mýta. Domácím totiž kolo od kola ubývají příležitosti, jak se ještě zachytit rychle ujíždějícího vlaku… Jarní sezona startuje také v nejnižších třídách na Chrudimsku a Pardubicku, nabídka pro fanoušky v Pardubickém kraji je tím pádem kompletní.

Velikonoční trhy občas naruší rozmary počasí. Podle meteorologů letošní svátky přinesou na některé části republiky déšť, mlhy i bouřky. Ilustrační snímek

Jaké bude počasí o Velikonocích? Potěší vyšší teploty, dorazí ale i bouřky

Pořádná sprška pro koledníky, kteří zapomenou na čas a přijdou po dvanácté? Spíš to vypadá, že mokří můžeme být všichni. Podle meteorologů letošní velikonoční svátky přinesou na některé části republiky déšť, mlhy i bouřky. Zároveň se ale můžeme těšit i na příjemné vyšší teploty. A to dokonce nadprůměrné.

Ilustrační foto.

Kam o Velikonocích: Na Mělnicku vítají jaro na zámku i ve skalním bytě

/FOTO, VIDEO/ Ve volných dnech letošních svátků jara můžete vyrazit na výlet po středních Čechách, kde na na mnoha místech konají velikonoční akce. Nejen jarmarky, kde se budou plést pomlázky a zdobit kraslice, ale třeba i králičí hop, soutěž o nejlepší velikonoční nádivku, jízdy parním vlakem nebo šermířské šarvátky a taškařice kejklířů. 

Ilustrační foto

Kam o velikonočním víkendu? Do zoo, na hrady a zámky, jarmarky i lovení vajíček

Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý týden pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend, tentokrát prodloužený. Vyberte si z naší nabídky akcí napříč celým Olomouckým krajem. Na Prostějovsku se slaví Velikonoce na zámcích v Plumlově i Čechách pod Kosířem. V Prostějově zase vystoupí kontroverzní pornofolkař Záviš. 

Fotbalové derby mezi FK Kozlovice a 1. FC Viktorie Přerov.

Kam za sportem: Velikonoční víkend nabízí nižší soutěže, Sigmu či další sporty

Prodloužený čtyřdenní víkend, který je na programu díky Velikonocím od pátku až do pondělí. Volno ale nemají sportovní události. Tentokrát jsou plné nižšího fotbalu, doma hraje také olomoucká Sigma, v Holici pak druholigový Prostějov. Kromě fotbalu můžete zavítat na americký fotbal, semifinále ženského volejbalu, atletiku, házenou či judo.

Velikonoční pivo dostanete ve čtvrtek v mnoha hospodách na Kladensku.

Velikonoční zelené pivo jde na Kladensku na dračku. Hospody ho vytočí hektolitry

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zelený čtvrtek si tradičně žádá zelené pivo a velká poptávka je po něm v posledních letech také v restauracích, hospodách a dokonce i ve vinárnách na Kladensku. Zelená barva souvisí s nadcházejícími velikonočními svátky i s jarem. Sluníčko už vídáme na obloze častěji, trávíme více času v přírodě a nálada je hned veselejší.

Blanenský pochod Za sněženkou do krasu se v sobotu konal už po čtyřicáté. V novodobé historii dorazil rekordní počet účastníků.

Tipy na víkend na Blanensku. Pochod za sněženkou nebo pletení pomlázky

Na bílou sobotu mohou lidé vyrazit na oblíbený pochod za sněženkou. Vybrat si můžete trasu podle své kondice a užít si tak jarní atmosféru v srdci Moravského krasu. Ten, kdo ještě nemá pomlázku, si ji může uplést v Arboretu Šmelcovna. Návštěvníci si zde pochutnají také na pochoutkách z udírny i na tradičním zeleném pivu.

Velikonoční výstava zkrášlila prostory knížecího apartmánu na zámku ve Valticích.

Tipy na víkend na Břeclavsku. Velikonoce na Zámku Valtice nebo výstava vín

Velikonoční prodloužený víkend je tady. Tentokrát pozveme například na Místní výstavu vín v Podivíně nebo na bohatý program s jarmarkem a speciálním velikonočním okruhem na zámku ve Valticích. Tam na Velký pátek odstartuje i výstava malíře Libora Vymyslického s názvem Krajinou Lichtenštejnů. 

Pochod. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Vyškovsku. Koná se velikonoční pochod nebo bleší trhy

Velikonoční prodloužený víkend přinese oblíbený pochod, který se koná již šestým rokem. Účastníci si budou moci vybrat trasu podle své kondice a užít si tak příjemnou jarní atmosféru. Velikonocemi to bude žít na zámku ve Slavkově u Brna, kde nebude chybět ani program pro děti. Vyškov zase láká na burzu zvířat a bleší trhy. 

Velikonoce na Špilberku

Tipy na víkend v Brně a okolí. Velikonocemi bude žít Špilberk, zoo i klášter

Oslavte Velikonoce na historickém Hradě Špilberk s bohatým programem pro celou rodinu. Čekají na vás kreativní dílničky, divadelní představení a tradiční jarmark. V duchu Velikonoc se bude nést také návštěva brněnské zoo a v rámci svátku jara budou mít zájemci příležitost navštívit Klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích.

Nymburské náměstí ve velikonočním hávu.

Kam o Velikonocích: Na Nymbursku slaví krasobruslaři a zpívají frajeři z galerky

/FOTO, VIDEO/ Ve volných dnech letošních svátků jara můžete vyrazit na výlet po středních Čechách, kde na na mnoha místech konají velikonoční akce. Nejen jarmarky, kde se budou plést pomlázky a zdobit kraslice, ale třeba i králičí hop, soutěž o nejlepší velikonoční nádivku, jízdy parním vlakem nebo šermířské šarvátky a taškařice kejklířů. 

Strážníci dětem přivezli balíčky plné sladkostí.

Zloděj vzal dětem z chomutovské školky velikonoční výslužku. Strážníci zasáhli

Pěkné gesto udělali chomutovští strážníci, aby napravili škody, které zcela nepochopitelně způsobil zloděj. Ten se v čase blížících se Velikonoc vplížil do areálu mateřské školy Zahrádka v Kundratické ulici v Chomutově a odnesl sladkou výslužku určenou dětem. Městská policie to ale nenechala jen tak a k velkému překvapení vedení mateřinky i dětí přivezla náhradní výslužku.