Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Sokol Hostouň - Povltavská FA 0:3, ČFL A 29. 3. 2024

Povltavská brala v Hostouni odpustky za kraj, domácí zkazili jasné šance

Nečekané štiky aktuálního ročníku ČFL se utkaly v Hostouni a jak domácí, tak hosté z Povltavské FA jeli na střídavý proud. Domácím šla šťáva do drátů v první půli, jenže šance zahodili. Po přestávce otočili vypínačem do správné polohy hosté a po skvělých akcích i šťastných brankách vyhráli 3:0.

Velikonoce na zámku ve Valticích poslední březnový pátek 2024.

Velikonoce na zámku ve Valticích nabízí kraslice, prohlídky i zelené pivo

Velikonoce na zámku lákaly už první den do Valtic návštěvníky nejen z blízkého okolí, ale také z Čech, Slovenska, Rakouska a na nádvoří byla dokonce slyšet i polština. Příchozí odkudkoli však nejdříve přivítal velikonoční jarmark s pestrou nabídkou pro všechny smysly i s dobovým kolotočem.

Na archivním snímku 1. zápas čtvrtfinále play-off: Talent tým Plzeňského kraje - Frýdek-Místek 35:33, 24. března 2024.

Talent postoupil do semifinále. Máme radost, ale sezona nekončí, říká Štochl

Házenkáři Talent týmu Plzeňského kraje vyhráli i třetí zápas čtvrtfinále play-off extraligy a v co nejkratším možném čase postoupili do semifinále. Obhájci mistrovského titulu zvítězili v pátek ve Frýdku-Místku jednoznačně 41:27. Sérii tak ovládli 3:0 na zápasy. Zatímco v prvních dvou duelech byl nejlepším střelcem Talentu Daniel Bláha, ve Frýdku dal nejvíce branek Jakub Douda (9). Semifinále začne Talentu příští sobotu, nebo neděli v Plzni, ale na soupeře si musí ještě počkat.

Užijte si Velikonoce plné zábavy.

Svátky jara si můžete užít na Lipně. Nejen v Království lesa a v korunách stromů

Svátky jara jsou tady a pokud přemýšlíte, kde je strávit, rozhodně byste neměli vynechat naší největší vodní plochu Lipno. Rosničky slibují v této lokalitě teploty okolo 17 stupňů, a tak pobyt venku na čerstvém šumavském vzduchu udělá dobře každému. Navíc Rodinný areál Lipno chystá nejenom mnoho velikonočních akcí, ale i otevření Království lesa, půjčovny lodí, kempu Modřín, nebo Bikeparku a Singletracku.

Velkopáteční výstup na Kalvárii v Ostrém

OBRAZEM: Věřící vystoupali s křížem na Kalvárii v Ostrém. V čele s biskupem

Na Velký pátek, 29. března, vyrazily desítky věřících společně s novým biskupem Stanislavem Přibylem ke slavení Velikonoc a ke společné modlitbě křížové cesty na Kalvárii v Ostrém u Úštěka. V letošním roce poprvé nesli věřící dřevěný kříž na znamení utrpení Ježíše Krista. Biskup Stanislav Přibyl tak navázal na tradici velkopátečních křížových cest.

Dobrovický Marek Volf si kryje míč před jedním z čáslavských protihráčů

Penaltový mág zase v akci. Dobrovický Bartoš uchránil další těsnou výhru

Druhou jarní domácí výhru 1:0 slaví fotbalisté Dobrovice. Proti zatím marně se zachraňující a v zimě notně obměněné Čáslavi to bylo s pořádnými nervy. Hosté totiž čtvrt hodinu před koncem kopali penaltu. Brankář a kapitán Picavy Bartoš ale udržel těsné vedení vystřelené už ve dvanácté minutě Horákem.

Vajíčka položte na talířek a nechte dobře vyschnout.

FOTONÁVOD: Kraslice? Teď frčí duhová vajíčka, stačí vám fix a ubrousek

Velikonoce se kvapem blíží a s nimi přichází i čas na výzdobu domácnosti a barvení vajíček. Svůj nápad, jak barvit vajíčka originálně s pomocí obyčejných fixek a kuchyňských ubrousků, nám poslala čtenářka Radmila Skořepová z Moravskoslezského kraje. S touto metodou nešlápnete vedle a nemůže se stát, že se vám kraslice nepodaří. Jednoduchou a originální metodu si oblíbila i čtenářčina vnoučata.

SK Rakovník (ve žlutém) v domácí jarní premiéře přemohl jasně Podlesí 5:0.

Rakovník jede! Vestci nastřílel čtyři lahůdkové góly a klepe na čelo A třídy

Další senzační druhý poločas odehráli fotbalisté SK Rakovník. V duelu o druhé místo díky tomu porazili Vestec na jeho hřišti a Velikonoce jim zpříjemnila také porážka vedoucích Tuchoměřic v Kralupech, díky tomu se Rakovničtí na lídra tabulky bodově dotáhli. „Zatím jen dotáhli. Jdeme pokorně dál, čekají nás další výzvy,“ usmál se jen spokojený trenér Jaroslav Hamouz.

Na Zelený čtvrtek se odmlčely kostelní zvony. V Samotiškách je nahradili kluci rachotem řehtaček. Místo zvonů, které "odletěly do Říma", oznamují lidem čas klapači - ráno, poledne a večer, 28. března 2024

VIDEO: Mladí klapači v Samotiškách to umí parádně rozjet. Podívejte se

Kostelní zvony umlkly - říká se, že až do Bílé soboty „odlétají do Říma“. V Samotiškách je na Zelený čtvrtek nahradili kluci řehtačkami. Několikrát za den oznamují lidem čas - ráno, v poledne a večer. Mají rozdělené rajóny a během hlasité obchůzky neminou žádnou ulici. Rachot je to pokaždé pořádný.

Užijte si velikonoce v Aquapalace Praha.

Velikonoce v Aquapalace Praha: Moře zábavy a soutěží

Ještě nemáte plán na velikonoční svátky? Nevíte, jak zabavit své děti během prodlouženého velikonočního víkendu? Máme řešení, vyrazte za zajíčky a kuřátky do Vodního světa v Aquapalace Praha, kde si užijete soutěže a bohatý animační program.

Pochůzka klepáčů na Velký pátek v Postřekově na Domažlicku. Chlapci klapáním řehtaček nahrazují vyzvánění zvonů, které utichly a podle pověsti odletěly do Říma.

Klepáči s řehtačkami nahradili vyzvánění zvonů

/FOTO,VIDEO/ Velikonoce na Chodsku jsou stále v některých oblastech spojené s klapotem řehtaček. Těmi mladí chlapci řečení klepáči nahrazují v pravidelných časech od čtvrtka do soboty vyzvánění zvonů.

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

Martin Fenin, bývalý reprezentační útočník

Odchovanec Teplic Fenin ukončil protialkoholní léčbu. Pomohli Baroš i Ujfaluši

Zažil skvělé časy v Teplicích, v bundesligovém Frankfurtu i v reprezentaci, pak ale spadl na dno. 36letý fotbalista Kovářova (I. A třída) Martin Fenin si kariéru pokazil alkoholem, což sám přiznává. Ve čtvrtek oznámil na svých soukromých sociálních sítích, že ukončil třímesíční léčbu v protialkoholní léčebně. „Chci být své dcerce lepším vzorem, než jsem byl doteď," napsal ve svém prohlášení upřímně. 

Ilustrační foto.

Kam o svátcích: střední Čechy nabízejí desítky velikonočních akcí

/FOTO, VIDEO/ Ve volných dnech letošních svátků jara můžete vyrazit na výlet po středních Čechách, kde na na mnoha místech konají velikonoční akce. Nejen jarmarky, kde se budou plést pomlázky a zdobit kraslice, ale třeba i králičí hop, soutěž o nejlepší velikonoční nádivku, jízdy parním vlakem nebo šermířské šarvátky a taškařice kejklířů. 

Tomáš Rigo.

Nahradit Riga a zlomit dvojité domácí prokletí. Baník může zaútočit na čtyřku

V reprezentační pauze vyhlásili ústy sportovního šéfa Luďka Mikloška útok na čtvrté místo, teď mají první příležitost ukázat, že nešlo jen o plané řeči. Fotbalisté Baníku Ostrava vyrazí v neděli do ligového finiše v rámci 26. kola FORTUNA:LIGY duelem proti Teplicím. Úkoly? Nahradit v záloze vykartovanou oporu Tomáše Riga a ukončit sérii domácích neúspěchů. Pomoci by k tomu mohly na Velikonoce i děti, které mají vstup zdarma.

Farmářské trhy se přesunuly na Horní náměstí v Přerově.

Horní náměstí obsadily farmářské trhy, v neděli ožije dobovým jarmarkem

/VIDEO, GALERIE/ Historické Horní náměstí v Přerově obsadily už podruhé v letošním roce jarmareční stánky trhovců. Tradiční farmářské trhy se kvůli rekonstrukci administrativní budovy na náměstí T. G. Masaryka 16 dočasně přesunuly do této malebné části města a zůstanou zde po celou dobu oprav.

Ve čtvrtek 28.3.2024 večer začala velikonoční uzavírka Poděbradské ulice v Pardubicích

Začala oprava mostu přes Brozanský potok, Poděbradská je na Velikonoce uzavřená

Úderem devatenácté hodiny začala ve čtvrtek úplná uzavírka v části Poděbradské ulice mezi kruhovým objezdem u Globusu a MÚK Ohrazenice. Dělníci tu začali pracovat na plánované rekonstrukci mostu přes Brozanský potok, jež je v havarijním stavu a bude po dokončení volně navazovat na budovaný Severovýchodní obchvat Pardubic. Řidiči mířící ve směru od Semtína a z centra mohou využít objízdné trasy přes areál obchodní zóny. Problémy pro řidiče potrvají až do úterý 2. dubna.

Estrádní soubor VEŠke uspořádal tradiční akci Velikonoční Leština.

V Leštině se na Velikonoce připravovali důkladně

Tradiční akce Velikonoční Leština, kterou pořádá Estrádní soubor VEŠke, se uskutečnila v neděli 24. března. Týden před největšími křesťanskými svátky – Velikonocemi, tak mohli návštěvníci této akce prožít příjemné odpoledne, kde organizátoři pro ně připravili bohatý program.

Kaplička v letovisku Studánka u Rychnova nad Kněžnou

Co je to valbisko? I s touto starou tradicí seznámí Velikonoce na Studánce

/VIDEO/ Až do Velikonočního pondělí můžete zajít do kapličky sv. Jana Nepomuckého na Studánce u Rychnova nad Kněžnou, kde Radka Pecháčková návštěvníkům přiblíží krásné velikonoční tradice a děti poznají i to, čím se v jejich věku na Rychnovsku bavily jejich předkové. Koulení vajec po valbisku či balvisku bylo oblíbenou velikonoční zábavou dětí v tomto regionu.

Velikonoční výzdoba přinese na hřbitov barvy a svěžest jara.

Barevný hrob na Velikonoce. Vkusné a krásné dekorace si můžete snadno vyrobit

Kraslice, barevné jarní květiny a nejrůznější dekorace na stolech i oknech domácností k Velikonocům neodmyslitelně patří. Velikonoční svátky jsou ale i doba, kdy se naše myšlenky častěji obracejí k blízkým, kteří už mezi námi nejsou. Oslavit společně svátky jara sice nemůžeme, ale uctít své zesnulé příbuzné a přátele můžeme i tím, že po zimě zkrášlíme místo jejich posledního odpočinku. Pestré barvy oživí hrob i vzpomínky na ně. Jaké velikonoční dekorace se na hrob hodí? Jak hroby na Velikonoce hezky vyzdobit?