Kreativ

ŠTÍTEK: Velikonoce

Lékárna, ilustrační snímek.

Nevíte kam do lékárny o Velikonočním pondělí? Do nemocnice

Pohotovostní lékárenská služba bude o svátcích dostupná i v Ústí nad Labem. Na Velký pátek 29. dubna jsou otevřeny supermarkety a spolu s nimi i lékárny řetězců. Na Velikonoce to ovšem bude složitější, jelikož na pondělí 1. dubna se již vztahují nařízení o uzavření velkých podniků během státních svátků.

Ježíškovy Matičky - velikonoční zvyk z Olomoucka. Průvod z Bělkovic - Lašťan do Dolan

Průvodce Velikonocemi: co je Bílá sobota, proč se koupe venku a chodí klapači

Květnou nedělí (letos 24. března) začala pro křesťany nejposvátnější a nejvýznamnější část roku, tzv. Svatý týden. Vyvrcholí na Velikonoční neděli oslavou Ježíšova vzkříšení. Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem po celém světě, významnější než Vánoce. Je s nimi spojeno velké množství tradic a symboliky. Projděte si s Deníkem církevní velikonoční kalendář i některé zvyky, které se tradičně dodržovaly, či stále dodržují, na Hané.

Velikonoce v kouřimském skanzenu.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi láká na velikonoční zvyky a pohanské rituály

/FOTOGALERIE/ Postní období je v plném proudu a na obzoru už jsou Velikonoce. Ty nejsou jen o pomlázce, kuřátkách a zajíčcích. Lidová tradice vycházela z pohanského vítání jara, ale silně byla ovlivněna i církevními vlivy. Muzeum lidových staveb v Kouřimi pro návštěvníky připravilo několik zajímavých setkání.

Divadlo Na Fidlovačce ve středu uvádí komedii Famílie.

Tipy na středa 27. března

Přemýšlíte o tom, jak si zpestřit tento den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Tržiště ve Zlíně po zimě ožívá; březen 2024

Tržiště ve Zlíně po zimě ožívá. Podívejte se, co tam koupíte a za kolik

Pestrobarevné primulky, macešky a narcisky, bylinky, zeleninovou sadbu, první salát a ředkvičky i voňavé klobásky. To vše si mohou Zlíňané nakoupit na tržišti Pod Kaštany. Sezona se pomalu rozjíždí, proto je prodejců zatím pomálu, ale s teplým počasím se obyvatelé krajského města dočkají pestré nabídky regionálních výrobků.

Pořad Od fašanku do Velikonoc ve skanzenu Rochus překazil déšť; sobota 23. března 2024

Pořad Od fašanku do Velikonoc v hradišťském skanzenu Rochus překazil déšť

Přírodní a kulturně historický areál Skanzen Rochus nad slováckým hlavním městem Uherským Hradištěm byl o čtvrté březnové sobotě zalitý teplým počasím a sluncem. Návštěvníci se v něm mohli nechat unášet programem s názvem Od fašanku do Velikonoc, aneb Lidové tradice od konce zimy do začátku jara. 

Muži ukradli hliníkové plechy za 140 tisíc korun

Máme tu brigádu, tvrdili a ukradli ze střechy plechy za 140 tisíc

Škodu celkem za zhruba 140 tisíc způsobila na trojici objektů v Přelouči dvojice mužů. Jejich řádění vzdáleně připomínalo pohádku O perníkové chaloupce, jen ze střechy neloupali perníček, ale hliníkové plechy. Navíc kradli docela bezostyšně přímo před svědky. 

Obnova lesa u pramene Odry ve vojenském prostoru Libavá, kde kůrovec udeřil vší silou. Dnes už rozlehlé holiny zarůstá druhově pestrý les, březen 2024.

U pramene Odry na Libavé opět roste les, krásnější. Vydejte se na výlet

Apokalypsa. Jinak ani nebylo možné popsat stav smrkových porostů kolem pramene Odry, když v této oblasti vzplála kůrovcová kalamita. Patřila mezi nejvíce zasažené. Vyhledávaná turistická trasa dlouho připomínala bojiště, kde člověk v boji s dřevokaznými škůdci a počasím prohrával na celé čáře.

Znojemský fotbalový stadion hostil poslední březnové úterý duel české (červení) a anglické "dvacítky". Češi týmu z ostrovů podlehli 1:3.

Česká U20 podlehla ve Znojmě výběru Anglie. Město přesto zažilo fotbalový svátek

Téměř tisíc fanoušků sledovalo před Velikonocemi na znojemském stadionu v Horním parku přípravný duel české a anglické fotbalové „dvacítky“. Tuzemský výběr podlehl týmu z ostrovů 1:3. I tak to byl pro znojemské obyvatele svátek. Naposledy pamatují místní ochozy podobnou návštěvu v roce 2017, kdy proti 1. SC nastoupila v poháru Sparta Praha.

Starší žáci Býště v přípravě na jarní část sezony.

Fotbal v Býšti jedna rodina. Děti tykají trenérům, do jiných klubů se jim nechce

S fotbalem to jde do kopce… Děti mají zájem o tuto lidovou zábavu. Asi takto lze uvést organizaci SK Býšť, který sídlí v obci na dříve tolik frekventované pětatřicítce. Žádné obavy o budoucnost, navíc nikomu se nechce odejít za lepším. Klub funguje jako rodina. A dává o sobě vědět čím dál tím více nahlas. Starší žáci šíří pověst tak, že už to lépe nejde. Po podzimní části vévodí tabulce okresního přeboru skupina Holicko. Do jarních bojů naskočí den po Velikonocích.

Vejce budou letos o Velikonocích levnější než v loňském roce

Vejce budou letos na Velikonoce levnější. Nedostatek nehrozí, uklidňují farmáři

Lidé letos na Velikonoce zaplatí za vejce méně než loni, oproti loňsku navíc nehrozí jejich nedostatek. Zároveň by se v letošním roce mohlo prodat více českých vajec, nově totiž v regálech přibudou česká vejce s bílou skořápkou. ČTK to sdělila předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie (ČMDU) Gabriela Dlouhá. I přesto se podle ní zisky chovatelů patrně nezvýší, levná vejce z dovozu totiž tlačí dolů cenu těch českých.

Velikonoce v táborské zoologické zahradě.

Upleťte si pomlázku v táborské zoo nebo hledejte velikonoční vejce

Vyplácení dívek a žen pomlázkou patří k českým velikonočním tradicím, které sice může někdo vnímat kontroverzně, přesto u nás stále přetrvávají. Traduje se, že vyšleháním spleteným vrbovým proutím se předává zdraví a svěžest. Aby to fungovalo, musí být pomlázka nová a vlastnoručně spletená. Ne každý to však umí a právě ti se mohou od pátku 29. do neděle 31. března dostavit do táborské zoologické zahrady. Tam si pod odborným dohledem upletou vlastní pomlázku. Děti si mohou najít velikonoční vajíčko nebo si ozvláštnit návštěvu zábavným kvízem.

Velikonoční akce v Infocentru Elektrárny Ledvice.

Velikonoční dílničky v Infocentru Elektrárny Ledvice bavily děti i rodiče

Do velikonočního hávu zahaleného Informačního centra Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice  zavítalo v sobotu 23. března 167 osob. Více než polovina z nich byly děti, které k návštěvě s rodiči zlákaly velikonoční dílničky a různé hrátky v suterénu. Samozřejmostí se pro všechny stalo i zhlédnutí  3D filmu s dinosaury a pro ty starší šesti let i možný výstup na nejvyšší rozhlednu v České republice. Do její prosklené vyhlídky a následně i na venkovní ochoz se ovšem dostali jen ti, co si výstup rezervovali předem.

Brno od čtvrtka do neděle hostí mezinárodní basketbalový turnaj pro mládež Future Stars - Easter Cup.

Basketbalový svátek pro mládež. Do Brna míří přes 1300 nadějí z devíti zemí

Týmy z Lotyšska, Slovinska nebo Polska. A s nimi změří síly hned několik jihomoravských klubů. Velký basketbalový turnaj se na Velikonoce valí do Brna, které od čtvrtka do neděle bude hostit Future Stars – Easter Cup. Na akci dorazí přes třináct set mladých sportovců ve věku od desíti do devatenácti let, zúčastní se celky hned z devíti evropských zemí.

Podívejte se, jak v uplynulých dnech rozkvetl Vyškov.

Počasí na Velikonoce: Vyškovsko zažije letní teploty přes dvacet stupňů

/FOTO, VIDEO/ Po chladnějším začátku tohoto týdne zažijí lidé na jižní Moravě postupné oteplení. Počasí ovlivní velmi teplý vzduch od jihu a během Velikonoc bude i třiadvacet stupňů Celsia, výjimečně až letních pětadvacet stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí, kterou v pondělí zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ručně vyráběné perníčky v perníkomatu pořídíte za cenu od 30 do 150 korun.

Perníkomat v Samosolech láká na velikonoční zboží. Nabízí i pohodlnou novinku

V Samosolech u Pluhova Žďáru na Jindřichohradecku funguje už několikátým rokem jediný perníkomat v Česku. Prodej ručně malovaných a zdobených perníčků si získává stále větší oblibu a v sezóně si jich o víkendech nakoupí zákazníci i desítky kusů. Cena se pohybuje podle velikosti perníčku v rozmezí od 30 do 150 korun.

Sváteční atmosféra v Břeclavi. Město ovládly trhy i úklid před Velikonocemi

Sváteční atmosféra v Břeclavi. Město ovládly trhy i úklid před Velikonocemi

I když byly Velikonoční svátky až za týden, město Břeclav připravilo svou Velikonoční inspiraci už čtvrtý březnový víkend. A tak se pod kostelem Sv. Václava rozložily stánky s různorodou nabídkou, od kytiček, přes lahůdky, až po sváteční dekorace. I děti zde našli svou dílničku, kde si vytvořili svá drobná díla.

Výlukový provoz ve Zlíně v průběhu Velikonoc 2024.

Dopravu ve Zlíně a Otrokovicích zkomplikují o Velikonocích opravy přejezdů

Dopravu ve Zlíně a Otrokovicích zkomplikují o Velikonocích opravy frekventovaných železničních přejezdů na Podvesné XVII a v Kvítkovicích. Přerušené budou i trasy pravidelných linek MHD. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice (DSZO) připravila rozsáhlý systém výlukové dopravy. Bude platit od soboty 30. března do úterý 2. dubna.